APIA: Informatii privind transferul de exploatatie si platile in agricultura

APIA - Informatii privind transferul de exploatatie si plata subventiilor pentru culturi agricole, bovine, ovine, caprine, etc.Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) face o serie de precizari cu privire la transferul exploatatiilor agricole specializate pe culturi, productie animala sau mixte si modul in care aceasta influenteaza platile ajutorului sau sprijinului pentru exploatatia respectiva.

 

 

 

 

Precizari:

  • "transferul unei exploatatii" inseamna vanzarea sau arendarea, sau orice alt tip de tranzactie similara care are drept obiect unitatile de productie in cauza;
  • "cedent" inseamna beneficiarul a carui exploatatie este transferata unui alt beneficiar;
  • "cesionar" inseamna beneficiarul caruia i se transfera exploatatia.

(art.8 alin (1) din Regulamentul de Punere in Aplicare (UE) Nr. 809/2014)

 

Conform art.28 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificari si completari ulterioare, daca o exploatatie este transferata integral de la un beneficiar la altul dupa depunerea unei cereri de plata si inainte sa fi fost indeplinite toate conditiile de acordare a platii, cedentului nu i se acorda niciun ajutor sau sprijin pentru exploatatia transferata.

Ajutorul solicitat sau plata solicitata de cedent se acorda cesionarului, cu respectarea urmatoarelor conditii:

    • in termen de 10 zile calendaristice de la efectuarea transferului de exploatatie, cesionarul notifica APIA asupra transferului si solicita plata ajutorului si/sau a sprijinului;
    • cesionarul furnizeaza toate documentele justificative solicitate de APIA referitoare la transferul de exploatatie;
    • sunt indeplinite toate conditiile pentru acordarea ajutorului si/sau a sprijinului in ceea ce priveste exploatatia transferata.

Dupa momentul in care cesionarul a informat APIA si a solicitat plata ajutorului si/sau a sprijinului potrivit prevederilor de mai sus:

    • toate drepturile si obligatiile cedentului care decurg din raportul juridic dintre cedent si APIA generat de cererea unica de plata sunt atribuite cesionarului;
    • toate actiunile necesare pentru acordarea ajutorului si/sau a sprijinului si toate declaratiile date de cedent inainte de transfer sunt atribuite cesionarului in scopul aplicarii normelor relevante ale Uniunii;
    • exploatatia transferata este considerata o exploatatie separata pe durata anului de cerere in cauza.

Dupa momentul in care cesionarul a informat APIA si a solicitat plata ajutorului si/sau a sprijinului, toate drepturile si obligatiile cedentului care decurg din raportul juridic dintre cedent si APIA generat de cererea unica de plata sunt atribuite cesionarului. (art.8, alin.4, lit.b) din Regulamentul de Punere in Aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei).

"Exploatatie" inseamna ansamblul unitatilor de productie utilizate pentru activitati agricole si gestionate de un fermier, situate pe teritoriul Romaniei. (art, 2 alin, (1) lit, e) din OUG nr, 3/2015)

Avand in vedere prevederile de mai sus, transferul de exploatatie se realizeaza pentru intreaga exploatatie intre doi fermieri inscrisi in Registrul Unic de Identificare (RUI) gestionat de APIA, indiferent de forma de organizare a acestuia, in perioada stabilita in art. 28 alin. (1) din OUG nr. 3/2015.

In cazul in care cesionarul nu este inscris in RUI, acesta completeaza Formularul de inscriere in RUI-Anexa 1 din Ordin-MADR nr.22/2011, pus la dispozitie de APIA si primeste in baza de date un ID (RO........).

Daca cesionarul are cerere unica de plata depusa, aceasta se constituie in cerere de inscriere in RUI (art.3, alin.l, lit.b din OMADR nr.22/2011).

Cesionarul trebuie sa anunte APIA referitor la transferul de exploatatie in termen de 10 zile calendaristice de la data incheierii tranzactiei (conform art.28, alin.(2), lit.a) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare).

Transferul se poate realiza oricand pana la momentul emiterii de catre APIA a deciziei de plata pe numele fermierului care transfera exploatatia agricola.

Fermierul care preia exploatatia agricola (toate unitatile de productie din cadrul acesteia) depune la centrul local/sucursala judeteana sau a municipiului Bucuresti unde a fost depusa cererea de plata a fermierului care transfera exploatatia agricola Cererea pentru transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare (Anexa 26), pusa la dispozitie de catre APIA, insotita de documentele care au stat la baza transferului de exploatatie agricola: contract de vanzare-cumparare/ arenda /inchiriere /concesionare/ donatie/ comodat sau altele asemenea si dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancara de pe teritoriul Romaniei. Formularul de transfer de exploatatie este completat, semnat, stampilat, dupa caz, de catre cei doi beneficiari si datat. Pe copia documentelor mentionate, cesionarul va inscrie "conform cu originalul" si va semna.

ATENTIE: Terenul/animalele care face/fac obiectul unui contract de arenda/ inchiriere/ concesiune/ comodat nu poate/pot fi transferat/e unui alt utilizator, in acest caz transferul reprezentand subarendare/subconcesionare/subinchiriere, operatiune juridica interzisa de prevederile art. 1.847 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.

Daca in campania urmatoare efectuarii transferului, fermierul doreste sa depuna cerere de plata pentru suprafata agricola care a facut obiectul transferului in campania anterioara (deoarece documentul care a stat la baza transferului nu mai este valabil/a fost denuntat/reziliat), acesta trebuie sa depuna la APIA o declaratie pe propria raspundere in care va specifica motivul care a dus la anularea tranzactiei insotita de documentele doveditoare ale anularii tranzactiei.

Anularea transferului nu afecteaza datele privind campania anterioara in care transferul a fost valabil.

 

CAZURI PARTICULARE ALE TRANSFERULUI DE EXPLOATATIE

Fuziunea si divizarea societatilor comerciale

Fuziunea si divizarea societatilor comerciale este prevazuta la cap. V din Codul Civil: 

"Cap. V Reorganizarea persoanei juridice
Art. 232 - Notiune
Reorganizarea persoanei juridice este operatiunea juridica in care pot fi implicate una sau mai multe persoane juridice si care are ca efecte infiintarea, modificarea ori incetarea acestora.
Art. 233 - Moduri de reorganizare

  1. Reorganizarea persoanei juridice se realizeaza prin fuziune, prin divizare sau prin transformare.
  2. Reorganizarea se face cu respectarea conditiilor prevazute pentru dobandirea personalitatii juridice, in afara de cazurile in care prin lege, actul de constituire sau statut se dispune altfel.

Art. 234 - Fuziunea
Fuziunea se face prin absorbtia unei persoane juridice de catre o alta persoana juridica sau prin contopirea mai multor persoane juridice pentru a alcatui o persoana juridica noua.
Art. 235 - Efectele fuziunii

  1. In cazul absorbtiei, drepturile si obligatiile persoanei juridice absorbite se transfera in patrimoniul persoanei juridice care o absoarbe.
  2. In cazul contopirii persoanelor juridice, drepturile si obligatiile acestora se transfera in patrimoniul persoanei juridice nou-infiintate.

Art. 236 - Divizarea

  1. Divizarea poate fi totala sau partiala.
  2. Divizarea totala se face prin impartirea intregului patrimoniu al unei persoane juridice intre doua sau mai multe persoane juridice care exista deja sau care se infiinteaza prin divizare.
  3. Divizarea partiala consta in desprinderea unei parti din patrimoniul unei persoane juridice, care continua sa existe, si in transmiterea acestei parti catre una sau mai multe persoane juridice care exista sau care se infiinteaza in acest mod.

Art. 237 - Efectele divizarii

  1. Patrimoniul persoanei juridice care a incetat de a avea fiinta prin divizare se imparte in mod egal intre persoanele juridice dobanditoare, daca prin actul ce a dispus divizarea nu s-a stabilit o alta proportie.
  2. In cazul divizarii partiale, cand o parte din patrimoniul unei persoane juridice se desprinde si se transmite unei singure persoane juridice deja existente sau care se infiinteaza in acest mod, reducerea patrimoniului persoanei juridice divizate este proportionala cu partea transmisa.
  3. In cazul in care partea desprinsa se transmite mai multor persoane juridice deja existente sau care se infiinteaza in acest mod, impartirea patrimoniului intre persoana juridica fata de care s-a facut desprinderea si persoanele juridice dobanditoare se va face potrivit dispozitiilor alin. (2), iar intre persoanele juridice dobanditoare, impartirea partii desprinse se va face potrivit dispozitiilor alin. (1), ce se vor aplica in mod corespunzator.

Art. 238 - Intinderea raspunderii in caz de divizare

  1. In cazul divizarii, fiecare dintre persoanele juridice dobanditoare va raspunde:Daca o persoana juridica infiintata in conditiile art. 194 alin. (1) lit. a) este supusa divizarii, prin actul de reorganizare se va putea stabili si un alt mod de repartizare a obligatiilor decat acela prevazut in prezentul articol.
    1. pentru obligatiile legate de bunurile care formeaza obiectul drepturilor dobandite sau pastrate integral;
    2. pentru celelalte obligatii ale persoanei juridice divizate, proportional cu valoarea drepturilor dobandite sau pastrate, socotita dupa scaderea obligatiilor prevazute la lit. a).

Art. 239 - Repartizarea contractelor in caz de divizare
In caz de divizare, contractele se vor repartiza, cu respectarea dispozitiilor art. 206 alin. (2), art. 237 si 238, astfel incat executarea fiecaruia dintre ele sa se faca in intregime de catre o singura persoana juridica dobanditoare, afara numai daca aceasta nu este cu putinta.
Art. 240 - incetarea unor contracte

  1. In cazul contractelor incheiate in considerarea calitatii persoanei juridice supuse reorganizarii, acestea nu isi inceteaza efectele, cu exceptia cazului in care partile au stipulat expres contrariul sau mentinerea ori repartizarea contractului este conditionata de acordul partii interesate.
  2. Daca mentinerea sau repartizarea contractului este conditionata de acordul partii interesate, aceasta va fi notificata sau, dupa caz, instiintata prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, pentru a-si da ori nu consimtamantul in termen de 10 zile lucratoare de la comunicarea notificarii sau instiintarii. Lipsa de raspuns in acest termen echivaleaza cu refuzul de mentinere sau preluare a contractului de catre persoana juridica succesoare.

Art. 241 - Transformarea persoanei juridice

  1. Transformarea persoanei juridice intervine in cazurile prevazute de lege, atunci cand o persoana juridica isi inceteaza existenta, concomitent cu infiintarea, in locul ei, a unei alte persoane juridice.
  2. In cazul transformarii, drepturile si obligatiile persoanei juridice care si-a incetat existenta se transfera in patrimoniul persoanei juridice nou-infiintate, cu exceptia cazului in care prin actul prin care s-a dispus transformarea se prevede altfel. In aceste din urma cazuri, dispozitiile art. 239, 240 si 243 raman aplicabile.

Art. 242 - Data transmiterii drepturilor si obligatiilor

  1. In cazul reorganizarii persoanelor juridice supuse inregistrarii, transmiterea drepturilor si obligatiilor se realizeaza atat intre parti, cat si fata de terti, numai prin inregistrarea operatiunii si de la data acesteia.
  2. In ceea ce priveste celelalte persoane juridice nesupuse inregistrarii, transmiterea drepturilor si obligatiilor, in cazurile prevazute la alin. (1), se realizeaza atat intre parti, cat si fata de terti, numai pe data aprobarii de catre organul competent a inventarului, a bilantului contabil intocmit in vederea predarii-primirii, a evidentei si a repartizarii tuturor contractelor in curs de executare, precum si a oricaror alte asemenea acte prevazute de lege.
  3. In cazul bunurilor imobile care fac obiectul transmisiunii, dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale se dobandesc numai prin inscrierea in cartea funciara, in baza actului de reorganizare incheiat in forma autentica sau, dupa caz, a actului administrativ prin care s-a dispus reorganizarea, in ambele situatii insotit, daca este cazul, de certificatul de inregistrare a persoanei juridice nou-infiintate.

Art. 243 - Opozitii

  1. Actele prin care s-a hotarat reorganizarea pot fi atacate, daca prin lege nu se dispune altfel, prin opozitie, de catre creditori si orice alte persoane interesate, in termen de 30 de zile de la data cand au luat cunostinta de aprobarea reorganizarii, dar nu mai tarziu de un an de la data publicarii acesteia, sau, dupa caz, de la data aprobarii acesteia de catre organul competent, potrivit legii.
  2. Opozitia suspenda executarea fata de oponenti pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, in afara de cazul in care persoana juridica debitoare face dovada executarii obligatiilor sau ofera garantii acceptate de creditori ori incheie cu acestia un acord pentru plata datoriilor.
  3. Opozitia se judeca in camera de consiliu, cu citarea partilor, de catre instanta competenta.
  4. Hotararea pronuntata asupra opozitiei este supusa numai apelului."

Fuziunea si divizarea societatilor comerciale este prevazuta si la art. 238 din Legea 31/1990, legea societatilor, cu modificarile si completarile ulterioare:
"Art. 238

(1) Fuziunea este operatiunea prin care:

    1. una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei alte societati in schimbul repartizarii catre actionarii societatii sau societatilor absorbite de actiuni la societatea absorbanta si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate; sau
    2. mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei societati pe care o constituie, in schimbul repartizarii catre actionarii lor de actiuni la societatea nou-constituita si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate.

(2) Divizarea este operatiunea prin care:

    1. o societate, dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare, transfera mai multor societati totalitatea patrimoniului sau, in schimbul repartizarii catre actionarii societatii divizate de actiuni la societatile beneficiare si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate;
    2. o societate, dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare, transfera totalitatea patrimoniului sau mai multor societati nou-constituite, in schimbul repartizarii catre actionarii societatii divizate de actiuni la societatile nou-constituite si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate.

(2¹) Divizarea poate avea loc si prin transferul simultan al patrimoniului societatii divizate catre una sau mai multe societati existente si una sau mai multe societati nou-constituite. Prevederile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(3) Fuziunea sau divizarea se poate face si intre societati de forme diferite.
(4) Fuziunea sau divizarea, astfel cum este definita la alin.(l) ori (2), poate fi efectuata chiar daca societatile dizolvate sunt in lichidare, cu conditia ca acestea sa nu fi inceput inca distribuirea intre asociati a activelor ce li s-ar cuveni in urma lichidarii."

In cazul fuziunii a doi sau mai multi solicitanti ai schemelor de plata/masurilor de sprijin, care au depus cerei unice de plata, care intervine pe parcursul anului de cerere, in conditiile prevazute la art. 28 din OUG ni 3/2015, solicitantii vor respecta prevederile privitoare la transferul de exploatatie si vor depune la APIA Anex nr. 26 - Cerere pentru transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare, in termenul prevazut de lege.

Documentul doveditor privind fuziunea solicitantilor este hotararea judecatoreasca de fuziune definitiva. Societatea comerciala rezultata prin fuziune va depune si dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancara de pe teritoriul Romaniei.

In cazul in care fuziunea a doi sau mai multi solicitanti ai schemelor de plata/masurilor de sprijin, care au depus cereri unice de plata, se petrece dupa autorizarea platilor, se aplica procedura de "conturi invalide", conform Manualului de utilizare pentru modulul conturi invalide.

In cazul divizarii societatilor comerciale, transferul de exploatatie este un transfer partial, de la societatea comerciala solicitanta la mai multe societati comerciale, prin care se transfera parti din cererea unica de plata a societatii comerciale divizate. Acest tip de transfer se poate realiza numai pana la data finala de depunere a cererilor unice de plata/formularelor de modificare (05 iulie 2016), prin formulare de retragere M3 completate de societatea comerciala divizata si cereri unice de plata completate de catre societatile comerciale nou infiintate rezultate prin divizare sau formulare de adaugare M2 completate de catre societatile comerciale existente si care au cereri unice de plata depuse la APIA.

Transferul partial de exploatatie, ca urmare a divizarii unei societati comerciale nu mai este admisibil dupa data de 05 iulie 2016.

Documentul doveditor privind divizarea solicitantului este hotararea judecatoreasca de divizare definitiva. Acest document se depune la dosarul cererilor de plata al tuturor partilor implicate in divizare. Societatea comerciala nou infiintata rezultata prin divizare va depune si dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancara depe teritoriul Romaniei.

 

Transferul de exploatatie de la PFA/SC RADIATA

Persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale, intreprinderile Individuale, Societatile Comerciale radiate din Registrul Comertului nu mai pot efectua transferul total de exploatatie sau al unor parti ale exploatatiei. De asemenea, acestea nu pot solicita schimbarea formei de organizare in urma radierii din Registrul Comertului. Orice document emis de intreprinderile familiale, intreprinderile Individuale, Societatile Comerciale dizolvate/ lichidate si radiate din Registrul Comertului este nul de drept.

Odata ce a fost primit certificatul de radiere a Persoanelor Fizice Autorizate, intreprinderilor familiale, intreprinderilor Individuale, Societatilor Comerciale, acesta va fi inregistrat in baza de date IACS, iar cererea va fi automat invalidata.

 

Transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare de la/din PFA la/in PF

in cazurile in care are loc transferul de exploatatie de la un fermier persoana fizica autorizata (PFA) la un fermier persoana fizica, trebuie indeplinite conditiile transferului de exploatatie, enuntate mai sus.

in plus, daca fermierul cedent, PFA, a putut dovedi calitatea de fermier activ pe baza codului CAEN de activitate agricola sau a dovezilor verificabile prevazute la art. si fermierul cesionar, PF, daca nu se incadreaza in mod implicit in conditia de fermier activ, trebuie sa prezinte dovezile verificabile prevazute la art. 6 alin. (5) si (6) din OUG nr. 3/2015.

 

Transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare de la/din PF la/in PFA/II/IF/SC, pentru indeplinirea conditiei de fermier activ

Avand in vedere prevederile art. 6 alin. (2) din OUG nr. 3/2015 ("(2) Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane fizice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro se pot inregistra la Of ciul National al Registrului Comertului ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 sau ca persoane juridice, care desfasoara o activitate agricola. Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau intreprinderi familiale, rezultate ca urmare a inregistrarii la Oficiul National al Registrului Comertului, se subroga in drepturi si obligatii persoanei fizice, in ceea ce priveste patrimoniul de afectatiune definit la art. 2 lit. j) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008."), in cazurile in care fermierii persoane fizice, care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro, s-au inregistrat la ONRC ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice cu cod CAEN de activitate agricola, nu mai trebuie sa prezinte dovezile verificabile pentru persoana fizica.

APIA
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>