APIA: Informatii privind transferul de exploatatie si platile in agricultura

APIA - Informatii privind transferul de exploatatie si plata subventiilor pentru culturi agricole, bovine, ovine, caprine, etc.Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) face o serie de precizari cu privire la transferul exploatatiilor agricole specializate pe culturi, productie animala sau mixte si modul in care aceasta influenteaza platile ajutorului sau sprijinului pentru exploatatia respectiva.

 

 

 

 

Precizari:

  • "transferul unei exploatatii" inseamna vanzarea sau arendarea, sau orice alt tip de tranzactie similara care are drept obiect unitatile de productie in cauza;
  • "cedent" inseamna beneficiarul a carui exploatatie este transferata unui alt beneficiar;
  • "cesionar" inseamna beneficiarul caruia i se transfera exploatatia.

(art.8 alin (1) din Regulamentul de Punere in Aplicare (UE) Nr. 809/2014)

 

Conform art.28 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificari si completari ulterioare, daca o exploatatie este transferata integral de la un beneficiar la altul dupa depunerea unei cereri de plata si inainte sa fi fost indeplinite toate conditiile de acordare a platii, cedentului nu i se acorda niciun ajutor sau sprijin pentru exploatatia transferata.

Ajutorul solicitat sau plata solicitata de cedent se acorda cesionarului, cu respectarea urmatoarelor conditii:

    • in termen de 10 zile calendaristice de la efectuarea transferului de exploatatie, cesionarul notifica APIA asupra transferului si solicita plata ajutorului si/sau a sprijinului;
    • cesionarul furnizeaza toate documentele justificative solicitate de APIA referitoare la transferul de exploatatie;
    • sunt indeplinite toate conditiile pentru acordarea ajutorului si/sau a sprijinului in ceea ce priveste exploatatia transferata.

Dupa momentul in care cesionarul a informat APIA si a solicitat plata ajutorului si/sau a sprijinului potrivit prevederilor de mai sus:

    • toate drepturile si obligatiile cedentului care decurg din raportul juridic dintre cedent si APIA generat de cererea unica de plata sunt atribuite cesionarului;
    • toate actiunile necesare pentru acordarea ajutorului si/sau a sprijinului si toate declaratiile date de cedent inainte de transfer sunt atribuite cesionarului in scopul aplicarii normelor relevante ale Uniunii;
    • exploatatia transferata este considerata o exploatatie separata pe durata anului de cerere in cauza.

Dupa momentul in care cesionarul a informat APIA si a solicitat plata ajutorului si/sau a sprijinului, toate drepturile si obligatiile cedentului care decurg din raportul juridic dintre cedent si APIA generat de cererea unica de plata sunt atribuite cesionarului. (art.8, alin.4, lit.b) din Regulamentul de Punere in Aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei).

"Exploatatie" inseamna ansamblul unitatilor de productie utilizate pentru activitati agricole si gestionate de un fermier, situate pe teritoriul Romaniei. (art, 2 alin, (1) lit, e) din OUG nr, 3/2015)

Avand in vedere prevederile de mai sus, transferul de exploatatie se realizeaza pentru intreaga exploatatie intre doi fermieri inscrisi in Registrul Unic de Identificare (RUI) gestionat de APIA, indiferent de forma de organizare a acestuia, in perioada stabilita in art. 28 alin. (1) din OUG nr. 3/2015.

In cazul in care cesionarul nu este inscris in RUI, acesta completeaza Formularul de inscriere in RUI-Anexa 1 din Ordin-MADR nr.22/2011, pus la dispozitie de APIA si primeste in baza de date un ID (RO........).

Daca cesionarul are cerere unica de plata depusa, aceasta se constituie in cerere de inscriere in RUI (art.3, alin.l, lit.b din OMADR nr.22/2011).

Cesionarul trebuie sa anunte APIA referitor la transferul de exploatatie in termen de 10 zile calendaristice de la data incheierii tranzactiei (conform art.28, alin.(2), lit.a) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare).

Transferul se poate realiza oricand pana la momentul emiterii de catre APIA a deciziei de plata pe numele fermierului care transfera exploatatia agricola.

Fermierul care preia exploatatia agricola (toate unitatile de productie din cadrul acesteia) depune la centrul local/sucursala judeteana sau a municipiului Bucuresti unde a fost depusa cererea de plata a fermierului care transfera exploatatia agricola Cererea pentru transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare (Anexa 26), pusa la dispozitie de catre APIA, insotita de documentele care au stat la baza transferului de exploatatie agricola: contract de vanzare-cumparare/ arenda /inchiriere /concesionare/ donatie/ comodat sau altele asemenea si dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancara de pe teritoriul Romaniei. Formularul de transfer de exploatatie este completat, semnat, stampilat, dupa caz, de catre cei doi beneficiari si datat. Pe copia documentelor mentionate, cesionarul va inscrie "conform cu originalul" si va semna.

ATENTIE: Terenul/animalele care face/fac obiectul unui contract de arenda/ inchiriere/ concesiune/ comodat nu poate/pot fi transferat/e unui alt utilizator, in acest caz transferul reprezentand subarendare/subconcesionare/subinchiriere, operatiune juridica interzisa de prevederile art. 1.847 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.

Daca in campania urmatoare efectuarii transferului, fermierul doreste sa depuna cerere de plata pentru suprafata agricola care a facut obiectul transferului in campania anterioara (deoarece documentul care a stat la baza transferului nu mai este valabil/a fost denuntat/reziliat), acesta trebuie sa depuna la APIA o declaratie pe propria raspundere in care va specifica motivul care a dus la anularea tranzactiei insotita de documentele doveditoare ale anularii tranzactiei.

Anularea transferului nu afecteaza datele privind campania anterioara in care transferul a fost valabil.

 

CAZURI PARTICULARE ALE TRANSFERULUI DE EXPLOATATIE

Fuziunea si divizarea societatilor comerciale

Fuziunea si divizarea societatilor comerciale este prevazuta la cap. V din Codul Civil: 

"Cap. V Reorganizarea persoanei juridice
Art. 232 - Notiune
Reorganizarea persoanei juridice este operatiunea juridica in care pot fi implicate una sau mai multe persoane juridice si care are ca efecte infiintarea, modificarea ori incetarea acestora.
Art. 233 - Moduri de reorganizare

  1. Reorganizarea persoanei juridice se realizeaza prin fuziune, prin divizare sau prin transformare.
  2. Reorganizarea se face cu respectarea conditiilor prevazute pentru dobandirea personalitatii juridice, in afara de cazurile in care prin lege, actul de constituire sau statut se dispune altfel.

Art. 234 - Fuziunea
Fuziunea se face prin absorbtia unei persoane juridice de catre o alta persoana juridica sau prin contopirea mai multor persoane juridice pentru a alcatui o persoana juridica noua.
Art. 235 - Efectele fuziunii

  1. In cazul absorbtiei, drepturile si obligatiile persoanei juridice absorbite se transfera in patrimoniul persoanei juridice care o absoarbe.
  2. In cazul contopirii persoanelor juridice, drepturile si obligatiile acestora se transfera in patrimoniul persoanei juridice nou-infiintate.

Art. 236 - Divizarea

  1. Divizarea poate fi totala sau partiala.
  2. Divizarea totala se face prin impartirea intregului patrimoniu al unei persoane juridice intre doua sau mai multe persoane juridice care exista deja sau care se infiinteaza prin divizare.
  3. Divizarea partiala consta in desprinderea unei parti din patrimoniul unei persoane juridice, care continua sa existe, si in transmiterea acestei parti catre una sau mai multe persoane juridice care exista sau care se infiinteaza in acest mod.

Art. 237 - Efectele divizarii

  1. Patrimoniul persoanei juridice care a incetat de a avea fiinta prin divizare se imparte in mod egal intre persoanele juridice dobanditoare, daca prin actul ce a dispus divizarea nu s-a stabilit o alta proportie.
  2. In cazul divizarii partiale, cand o parte din patrimoniul unei persoane juridice se desprinde si se transmite unei singure persoane juridice deja existente sau care se infiinteaza in acest mod, reducerea patrimoniului persoanei juridice divizate este proportionala cu partea transmisa.
  3. In cazul in care partea desprinsa se transmite mai multor persoane juridice deja existente sau care se infiinteaza in acest mod, impartirea patrimoniului intre persoana juridica fata de care s-a facut desprinderea si persoanele juridice dobanditoare se va face potrivit dispozitiilor alin. (2), iar intre persoanele juridice dobanditoare, impartirea partii desprinse se va face potrivit dispozitiilor alin. (1), ce se vor aplica in mod corespunzator.

Art. 238 - Intinderea raspunderii in caz de divizare

  1. In cazul divizarii, fiecare dintre persoanele juridice dobanditoare va raspunde:Daca o persoana juridica infiintata in conditiile art. 194 alin. (1) lit. a) este supusa divizarii, prin actul de reorganizare se va putea stabili si un alt mod de repartizare a obligatiilor decat acela prevazut in prezentul articol.
    1. pentru obligatiile legate de bunurile care formeaza obiectul drepturilor dobandite sau pastrate integral;
    2. pentru celelalte obligatii ale persoanei juridice divizate, proportional cu valoarea drepturilor dobandite sau pastrate, socotita dupa scaderea obligatiilor prevazute la lit. a).

Art. 239 - Repartizarea contractelor in caz de divizare
In caz de divizare, contractele se vor repartiza, cu respectarea dispozitiilor art. 206 alin. (2), art. 237 si 238, astfel incat executarea fiecaruia dintre ele sa se faca in intregime de catre o singura persoana juridica dobanditoare, afara numai daca aceasta nu este cu putinta.
Art. 240 - incetarea unor contracte

  1. In cazul contractelor incheiate in considerarea calitatii persoanei juridice supuse reorganizarii, acestea nu isi inceteaza efectele, cu exceptia cazului in care partile au stipulat expres contrariul sau mentinerea ori repartizarea contractului este conditionata de acordul partii interesate.
  2. Daca mentinerea sau repartizarea contractului este conditionata de acordul partii interesate, aceasta va fi notificata sau, dupa caz, instiintata prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, pentru a-si da ori nu consimtamantul in termen de 10 zile lucratoare de la comunicarea notificarii sau instiintarii. Lipsa de raspuns in acest termen echivaleaza cu refuzul de mentinere sau preluare a contractului de catre persoana juridica succesoare.

Art. 241 - Transformarea persoanei juridice

  1. Transformarea persoanei juridice intervine in cazurile prevazute de lege, atunci cand o persoana juridica isi inceteaza existenta, concomitent cu infiintarea, in locul ei, a unei alte persoane juridice.
  2. In cazul transformarii, drepturile si obligatiile persoanei juridice care si-a incetat existenta se transfera in patrimoniul persoanei juridice nou-infiintate, cu exceptia cazului in care prin actul prin care s-a dispus transformarea se prevede altfel. In aceste din urma cazuri, dispozitiile art. 239, 240 si 243 raman aplicabile.

Art. 242 - Data transmiterii drepturilor si obligatiilor

  1. In cazul reorganizarii persoanelor juridice supuse inregistrarii, transmiterea drepturilor si obligatiilor se realizeaza atat intre parti, cat si fata de terti, numai prin inregistrarea operatiunii si de la data acesteia.
  2. In ceea ce priveste celelalte persoane juridice nesupuse inregistrarii, transmiterea drepturilor si obligatiilor, in cazurile prevazute la alin. (1), se realizeaza atat intre parti, cat si fata de terti, numai pe data aprobarii de catre organul competent a inventarului, a bilantului contabil intocmit in vederea predarii-primirii, a evidentei si a repartizarii tuturor contractelor in curs de executare, precum si a oricaror alte asemenea acte prevazute de lege.
  3. In cazul bunurilor imobile care fac obiectul transmisiunii, dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale se dobandesc numai prin inscrierea in cartea funciara, in baza actului de reorganizare incheiat in forma autentica sau, dupa caz, a actului administrativ prin care s-a dispus reorganizarea, in ambele situatii insotit, daca este cazul, de certificatul de inregistrare a persoanei juridice nou-infiintate.

Art. 243 - Opozitii

  1. Actele prin care s-a hotarat reorganizarea pot fi atacate, daca prin lege nu se dispune altfel, prin opozitie, de catre creditori si orice alte persoane interesate, in termen de 30 de zile de la data cand au luat cunostinta de aprobarea reorganizarii, dar nu mai tarziu de un an de la data publicarii acesteia, sau, dupa caz, de la data aprobarii acesteia de catre organul competent, potrivit legii.
  2. Opozitia suspenda executarea fata de oponenti pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, in afara de cazul in care persoana juridica debitoare face dovada executarii obligatiilor sau ofera garantii acceptate de creditori ori incheie cu acestia un acord pentru plata datoriilor.
  3. Opozitia se judeca in camera de consiliu, cu citarea partilor, de catre instanta competenta.
  4. Hotararea pronuntata asupra opozitiei este supusa numai apelului."

Fuziunea si divizarea societatilor comerciale este prevazuta si la art. 238 din Legea 31/1990, legea societatilor, cu modificarile si completarile ulterioare:
"Art. 238

(1) Fuziunea este operatiunea prin care:

    1. una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei alte societati in schimbul repartizarii catre actionarii societatii sau societatilor absorbite de actiuni la societatea absorbanta si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate; sau
    2. mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei societati pe care o constituie, in schimbul repartizarii catre actionarii lor de actiuni la societatea nou-constituita si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate.

(2) Divizarea este operatiunea prin care:

    1. o societate, dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare, transfera mai multor societati totalitatea patrimoniului sau, in schimbul repartizarii catre actionarii societatii divizate de actiuni la societatile beneficiare si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate;
    2. o societate, dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare, transfera totalitatea patrimoniului sau mai multor societati nou-constituite, in schimbul repartizarii catre actionarii societatii divizate de actiuni la societatile nou-constituite si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate.

(2¹) Divizarea poate avea loc si prin transferul simultan al patrimoniului societatii divizate catre una sau mai multe societati existente si una sau mai multe societati nou-constituite. Prevederile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(3) Fuziunea sau divizarea se poate face si intre societati de forme diferite.
(4) Fuziunea sau divizarea, astfel cum este definita la alin.(l) ori (2), poate fi efectuata chiar daca societatile dizolvate sunt in lichidare, cu conditia ca acestea sa nu fi inceput inca distribuirea intre asociati a activelor ce li s-ar cuveni in urma lichidarii."

In cazul fuziunii a doi sau mai multi solicitanti ai schemelor de plata/masurilor de sprijin, care au depus cerei unice de plata, care intervine pe parcursul anului de cerere, in conditiile prevazute la art. 28 din OUG ni 3/2015, solicitantii vor respecta prevederile privitoare la transferul de exploatatie si vor depune la APIA Anex nr. 26 - Cerere pentru transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare, in termenul prevazut de lege.

Documentul doveditor privind fuziunea solicitantilor este hotararea judecatoreasca de fuziune definitiva. Societatea comerciala rezultata prin fuziune va depune si dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancara de pe teritoriul Romaniei.

In cazul in care fuziunea a doi sau mai multi solicitanti ai schemelor de plata/masurilor de sprijin, care au depus cereri unice de plata, se petrece dupa autorizarea platilor, se aplica procedura de "conturi invalide", conform Manualului de utilizare pentru modulul conturi invalide.

In cazul divizarii societatilor comerciale, transferul de exploatatie este un transfer partial, de la societatea comerciala solicitanta la mai multe societati comerciale, prin care se transfera parti din cererea unica de plata a societatii comerciale divizate. Acest tip de transfer se poate realiza numai pana la data finala de depunere a cererilor unice de plata/formularelor de modificare (05 iulie 2016), prin formulare de retragere M3 completate de societatea comerciala divizata si cereri unice de plata completate de catre societatile comerciale nou infiintate rezultate prin divizare sau formulare de adaugare M2 completate de catre societatile comerciale existente si care au cereri unice de plata depuse la APIA.

Transferul partial de exploatatie, ca urmare a divizarii unei societati comerciale nu mai este admisibil dupa data de 05 iulie 2016.

Documentul doveditor privind divizarea solicitantului este hotararea judecatoreasca de divizare definitiva. Acest document se depune la dosarul cererilor de plata al tuturor partilor implicate in divizare. Societatea comerciala nou infiintata rezultata prin divizare va depune si dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancara depe teritoriul Romaniei.

 

Transferul de exploatatie de la PFA/SC RADIATA

Persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale, intreprinderile Individuale, Societatile Comerciale radiate din Registrul Comertului nu mai pot efectua transferul total de exploatatie sau al unor parti ale exploatatiei. De asemenea, acestea nu pot solicita schimbarea formei de organizare in urma radierii din Registrul Comertului. Orice document emis de intreprinderile familiale, intreprinderile Individuale, Societatile Comerciale dizolvate/ lichidate si radiate din Registrul Comertului este nul de drept.

Odata ce a fost primit certificatul de radiere a Persoanelor Fizice Autorizate, intreprinderilor familiale, intreprinderilor Individuale, Societatilor Comerciale, acesta va fi inregistrat in baza de date IACS, iar cererea va fi automat invalidata.

 

Transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare de la/din PFA la/in PF

in cazurile in care are loc transferul de exploatatie de la un fermier persoana fizica autorizata (PFA) la un fermier persoana fizica, trebuie indeplinite conditiile transferului de exploatatie, enuntate mai sus.

in plus, daca fermierul cedent, PFA, a putut dovedi calitatea de fermier activ pe baza codului CAEN de activitate agricola sau a dovezilor verificabile prevazute la art. si fermierul cesionar, PF, daca nu se incadreaza in mod implicit in conditia de fermier activ, trebuie sa prezinte dovezile verificabile prevazute la art. 6 alin. (5) si (6) din OUG nr. 3/2015.

 

Transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare de la/din PF la/in PFA/II/IF/SC, pentru indeplinirea conditiei de fermier activ

Avand in vedere prevederile art. 6 alin. (2) din OUG nr. 3/2015 ("(2) Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane fizice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro se pot inregistra la Of ciul National al Registrului Comertului ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 sau ca persoane juridice, care desfasoara o activitate agricola. Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau intreprinderi familiale, rezultate ca urmare a inregistrarii la Oficiul National al Registrului Comertului, se subroga in drepturi si obligatii persoanei fizice, in ceea ce priveste patrimoniul de afectatiune definit la art. 2 lit. j) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008."), in cazurile in care fermierii persoane fizice, care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro, s-au inregistrat la ONRC ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice cu cod CAEN de activitate agricola, nu mai trebuie sa prezinte dovezile verificabile pentru persoana fizica.

APIA
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

  

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>