Sistemul de sanctiuni aplicabil schemelor de plati directe si ajutoarelor nationale tranzitorii in sectoarele vegetal si zootehnic, aferente cererilor unice de plata depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, incepand cu anul de cerere 2015.
Conform OMADR Nr. 476 din 7 aprilie 2016, publicat in: Monitorul Oficial Nr. 266 din 7 aprilie 2016, pentru fiecare schema de plati directe si pentru ajutoare nationale tranzitorii care se acorda in agricultura in perioada 2015 - 2020, conform Ordonantei, se aplica un sistem de sanctiuni care consta in:
Respingerea platii survine in urmatoarele situatii:
Sanctiunile care se aplica schemelor de plati directe pe suprafata si ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal se aplica in urmatoarea ordine:
Sanctiunile care se aplica schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic si ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic se aplica in urmatoarea ordine:
Baza de calcul pentru platile directe pe suprafata si ajutoarele nationale tranzitorii, denumite in continuare ANT, in sectorul vegetal reprezinta:
Daca diferenta dintre suprafata totala determinata si suprafata totala declarata pentru plata in cadrul schemelor de plata sau suprafata totala declarata pentru plata in cadrul unei masuri de sprijin pe suprafata este mai mica sau egala cu 0,1 hectare, suprafata determinata este considerata egala cu suprafata declarata. Pentru acest calcul se iau in considerare doar supradeclararile suprafetelor la nivelul unui grup de plata. Aceasta prevedere nu se aplica daca diferenta reprezinta mai mult de 20% din suprafata totala declarata pentru plati.
Baza de calcul pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, SCZ, si ajutoarele nationale tranzitorii pentru speciile ovine si caprine, ANTOC:
Sanctiunile pentru supradeclararea suprafetelor in cazul schemelor de plata :
Sanctiunile pentru depunerea cu intarziere a cererii unice de plata sunt urmatoarele:
Sanctiunile pentru nedeclararea suprafetelor in cazul schemelor de plata :
In situatia in care cuantumul total al platilor directe care urmeaza sa fie acordate este mai mare decat plafonul alocat Romaniei, se efectueaza o reducere lineara a cuantumurilor platilor directe pentru toti beneficiarii eligibili la plata, conform art. 7 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013.
In cadrul platii redistributive se aplica sistemul de sanctiuni administrative, astfel:
In cazul platii pentru inverzire, baza de calcul se stabileste astfel:
Nu se aplica sanctiuni pentru situatiile in care fermierii, datorita conditiilor climatice nefavorabile, decid urmatoarele:
In cazul platii pentru inverzire se aplica urmatoarele reduceri si sanctiuni specifice:
Daca s-a constatat ca un beneficiar nu a respectat, timp de trei ani, obligatia privind diversificarea culturilor descrisa, suprafata de utilizat pentru calcularea platii pentru inverzire pentru anii urmatori se reduce cu suprafata totala de teren arabil determinata, inmultita cu procentajul de diferenta aplicabil.
Plata pentru tinerii fermieri - sistemul de sanctiuni administrative - particularitati:
Calculul penalizarilor de intarziere se efectueaza pentru suprafata declarata in cadrul acestei scheme, fara a se depasi suprafata maxima de 60 ha.
Indiferent de numarul si forma de organizare a exploatatiilor pe care le administreaza tanarul fermier, plata pentru tinerii fermieri se acorda pentru o singura exploatatie.
Stabilirea sumei cuvenite in cadrul schemei de plata pentru micii fermieri are la baza calculul efectuat pentru fiecare schema solicitata, respectiv: schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru inverzire, plata pentru tinerii fermieri si sprijinul cuplat, dupa caz.
Pentru fiecare plata solicitata se aplica sistemul de sanctiuni administrative aplicabile fiecarei scheme de plati directe, cu exceptia sanctiunilor pentru nedeclararea tuturor suprafetelor conform art. 8, sanctiunilor pentru nerespectarea normelor de ecoconditionalitate. Fermierii care au accesat schema pentru micii fermieri sunt exceptati de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru clima si mediu conform art. 13.
In cazul schemei de plata pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal, baza de calcul este stabilita la art. 4 lit. c) si d).
Valoarea sprijinului cuplat in sectorul zootehnic, cuvenit pe fiecare categorie, se reduce in baza unui procent calculat ca raport intre numarul animalelor declarate, in cazul carora s-au constatat neconformitati si numarul animalelor determinate.
Valoarea SCZ cuvenit pentru viermi de matase se reduce astfel:
Beneficiaza de plata ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal fermierii carora li se determina suprafete eligibile la schema de plata unica pe suprafata pe care sunt cultivate culturile pentru care se acorda ajutoare nationale tranzitorii, chiar daca schema de plata unica pe suprafata este respinsa la plata.
Sanctiunile aplicabile ANT in sectorul vegetal sunt cele stabilite la art. 3 din ordin. Neprezentarea sau prezentarea dupa termenele finale a documentelor specifice de eligibilitate pentru ANT in sectorul vegetal, atrage de la sine neeligibilitatea la plata a schemei solicitate.
In cadrul schemei de ajutoare nationale tranzitorii pentru speciile ovine si caprine, ANTOC, in cazul in care se constata diferente intre numarul de animale declarat si pentru care s-au constatat neconformitati si numarul de animale determinat in urma verificarii indeplinirii tuturor conditiilor de eligibilitate pentru ajutorul national tranzitoriu acordat fermierilor crescatori de ovine si caprine, valoarea ajutorului cuvenit se reduce in baza unui procent calculat prin raportarea numarului de animale cu neconformitati la numarul de animale determinate, dupa cum urmeaza:
Sanctiunile administrative nu se aplica in ceea ce priveste partea cererii unice de plata in legatura cu care beneficiarul informeaza in scris APIA ca cererea de plata este incorecta sau ca a devenit incorecta dupa depunere, cu conditia ca beneficiarul sa nu fi fost informat cu privire la intentia APIA de a efectua un control la fata locului si ca APIA sa nu fi informat deja beneficiarul in legatura cu eventualele neconformitati din cererea de ajutor sau din cererea unica de plata.
In ceea ce priveste bovinele declarate in cererea unica, nu se aplica sanctiunile administrative prevazute la art. 17 in cazul unor erori sau omisiuni care afecteaza intrarile din baza de date electronica pentru bovine, introduse din momentul depunerii cererii de ajutor sau a cererii de plata, daca fermierul a notificat APIA despre acestea, cu conditia ca beneficiarul sa nu fi fost informat cu privire la intentia APIA de a efectua un control la fata locului si ca APIA sa nu fi informat deja beneficiarul in legatura cu eventualele neconformitati din cererea de ajutor sau din cererea de plata.
Nu se aplica sanctiunile administrative prevazute la art. 17 pentru bovinele provenite din import (efectuat in anii 2014 si 2015) si pentru bovinele care au fatat un produs neviabil (mort sau avortat dupa 6 luni de gestatie), daca sunt prezentate documente doveditoare, respectiv certificat sanitar veterinar/alte documente sanitar veterinar justificative sau buletinul de insamantari artificiale/adeverinta de monta naturala.
Sistemul de sanctiuni, aplicabil pentru cererile de plata depuse de fermieri pentru campania 2016, se stabileste tinandu-se cont de urmatoarele aspecte ale neconformitatilor constatate, aspect comune tuturor celor 5 anexe, insa particularizate in cadrul actului normative pe fiecare tip de neconformitate constatata:
Definitii:
De asemenea, exista 6 categorii de sanctiuni, care se aplica in urmatoarea ordine, prin calcularea din suma de plata ramasa dupa etapa anterioara de sanctionare:
Fermierul nu va fi sanctionat in cazurile de forta majora si circumstante exceptionale daca a prezentat documente justificative in acest sens, conform legislatiei in vigoare.
Angajamentul multianual ramane in vigoare in caz de forta majora si se inchide in caz de circumstante exceptionale si deces. Pentru anul in care s-a manifestat cazul de forta majora sau circumstante exceptionale, fermierul nu va primi plata compensatorie si nu se vor recupera sumele primite in campaniile anterioare.
Sunt recunoscute, in special, urmatoarele cazuri de forta majora si circumstante exceptionale:
Actul normativ cuprinde 4 anexe incluzand sistemele de sanctiuni:
In ceea ce priveste Sistemul de sanctiuni pentru ECO-CONDITIONALITATE, ramane in vigoare Anexa Nr. 5 la OMADR nr.1828/2015.
Sistemul de sanctiuni administrative pentru ecoconditionalitate se aplica beneficiarilor masurilor compensatorii de dezvoltare rurala prevazute in PNDR 2014 - 2020 (masura 10 - Agromediu si clima, masura 11 - Agricultura ecologica si masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice), masurii 214 "Plati de agromediu" - angajamente in derulare din programarea 2007 - 2013, precum si schemelor de plati directe (schema de plata unica pe suprafata - SAPS, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificata pentru micii fermieri) si ajutoare nationale tranzitorii - ANT pentru culturile amplasate in teren arabil, in pentru fibra, canepa pentru fibra, hamei, tutun, sfecla de zahar, schema de plata separata pentru zahar, precum si schema de sprijin pentru orez din zone defavorizate, altele decat zona montana si care se acorda in domeniul vegetal si zootehnic in limita prevederilor bugetare anuale alocate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care au depus cereri unice de plata pentru anul 2015.
Potrivit art. 93 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2.799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1.290/2005 si (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, ecoconditionalitatea cuprinde cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si standardele privind bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC).
Aceste norme sunt enumerate in anexa II la regulamentul mentionat anterior si vizeaza urmatoarele domenii:
De asemenea, pentru anul 2016, normele privind eco-conditionalitatea cuprind si obligatia intretinerii pajistilor permanente prin pastrarea, la nivel national, a raportului dintre suprafata terenurilor utilizate ca pajisti permanente si suprafata agricola totala, declarate de fermieri in anul 2007.
In cazul in care normele privind ecoconditionalitatea nu sunt respectate in orice moment in cursul unui an calendaristic si daca neconformitatea respectiva este rezultatul unei actiuni ori al unei omiteri direct imputabile fermierului care a depus cererea unica de plata pentru anul 2016, suma totala a platilor efectuate sau care urmeaza sa fie efectuate beneficiarilor trebuie sa fie redusa ori exclusa prin aplicarea unei sanctiuni administrative.
Sanctiunea administrativa se aplica daca neconformitatea este legata de activitatea agricola a beneficiarului si/sau daca este implicata suprafata exploatatiei agricole a beneficiarului sau animalele detinute.
Un anumit caz de nerespectare, care nu constituie un risc direct pentru sanatatea publica sau pentru sanatatea animalelor, in situatii bine justificate, poate fi considerat ca fiind minor, tinand cont de gravitatea, amploarea si persistenta nerespectarii, fermierul nefiind sanctionat daca a intreprins masuri de remediere a neconformitatii, in urma notificarii transmise de APIA.
De asemenea, nu se aplica sanctiuni administrative pentru nerespectarea ecoconditionalitatii beneficiarilor care participa la schema simplificata pentru micii fermieri.
Sanctiunile administrative pentru cazurile de nerespectare a cerintelor legale in materie de gestionare in domeniul "bunastarea animalelor" (SMR 11 - 13) se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
In cazul neglijentei, sanctiunea aplicata nu trebuie sa depaseasca 5% din suma totala, iar in cazul primei repetitii, sanctiunea nu trebuie sa depaseasca 15% din suma totala. In cazurile de nerespectare deliberata (intentia), reducerea procentului nu trebuie sa fie mai mica de 20% din cuantumul total al platii si poate merge pana la excluderea totala din schema/masura de sprijin solicitata pentru unul sau mai multi ani calendaristici.
Valoarea sanctiunilor administrative pentru un an calendaristic nu trebuie sa depaseasca suma totala la care ar avea dreptul fermierul vizat daca acesta indeplineste conditiile pentru respectiva plata in cadrul schemei/masurii de plata/ajutorului/sprijinului solicitat.
APIA Gorj
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>