Sistemul de sanctiuni aplicabil schemelor de plati directe si ajutoarelor nationale tranzitorii in sectoarele vegetal si zootehnic, aferente cererilor unice de plata depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, incepand cu anul de cerere 2015.
Conform OMADR Nr. 476 din 7 aprilie 2016, publicat in: Monitorul Oficial Nr. 266 din 7 aprilie 2016, pentru fiecare schema de plati directe si pentru ajutoare nationale tranzitorii care se acorda in agricultura in perioada 2015 - 2020, conform Ordonantei, se aplica un sistem de sanctiuni care consta in:
Respingerea platii survine in urmatoarele situatii:
Sanctiunile care se aplica schemelor de plati directe pe suprafata si ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal se aplica in urmatoarea ordine:
Sanctiunile care se aplica schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic si ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic se aplica in urmatoarea ordine:
Baza de calcul pentru platile directe pe suprafata si ajutoarele nationale tranzitorii, denumite in continuare ANT, in sectorul vegetal reprezinta:
Daca diferenta dintre suprafata totala determinata si suprafata totala declarata pentru plata in cadrul schemelor de plata sau suprafata totala declarata pentru plata in cadrul unei masuri de sprijin pe suprafata este mai mica sau egala cu 0,1 hectare, suprafata determinata este considerata egala cu suprafata declarata. Pentru acest calcul se iau in considerare doar supradeclararile suprafetelor la nivelul unui grup de plata. Aceasta prevedere nu se aplica daca diferenta reprezinta mai mult de 20% din suprafata totala declarata pentru plati.
Baza de calcul pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, SCZ, si ajutoarele nationale tranzitorii pentru speciile ovine si caprine, ANTOC:
Sanctiunile pentru supradeclararea suprafetelor in cazul schemelor de plata :
Sanctiunile pentru depunerea cu intarziere a cererii unice de plata sunt urmatoarele:
Sanctiunile pentru nedeclararea suprafetelor in cazul schemelor de plata :
In situatia in care cuantumul total al platilor directe care urmeaza sa fie acordate este mai mare decat plafonul alocat Romaniei, se efectueaza o reducere lineara a cuantumurilor platilor directe pentru toti beneficiarii eligibili la plata, conform art. 7 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013.
In cadrul platii redistributive se aplica sistemul de sanctiuni administrative, astfel:
In cazul platii pentru inverzire, baza de calcul se stabileste astfel:
Nu se aplica sanctiuni pentru situatiile in care fermierii, datorita conditiilor climatice nefavorabile, decid urmatoarele:
In cazul platii pentru inverzire se aplica urmatoarele reduceri si sanctiuni specifice:
Daca s-a constatat ca un beneficiar nu a respectat, timp de trei ani, obligatia privind diversificarea culturilor descrisa, suprafata de utilizat pentru calcularea platii pentru inverzire pentru anii urmatori se reduce cu suprafata totala de teren arabil determinata, inmultita cu procentajul de diferenta aplicabil.
Plata pentru tinerii fermieri - sistemul de sanctiuni administrative - particularitati:
Calculul penalizarilor de intarziere se efectueaza pentru suprafata declarata in cadrul acestei scheme, fara a se depasi suprafata maxima de 60 ha.
Indiferent de numarul si forma de organizare a exploatatiilor pe care le administreaza tanarul fermier, plata pentru tinerii fermieri se acorda pentru o singura exploatatie.
Stabilirea sumei cuvenite in cadrul schemei de plata pentru micii fermieri are la baza calculul efectuat pentru fiecare schema solicitata, respectiv: schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru inverzire, plata pentru tinerii fermieri si sprijinul cuplat, dupa caz.
Pentru fiecare plata solicitata se aplica sistemul de sanctiuni administrative aplicabile fiecarei scheme de plati directe, cu exceptia sanctiunilor pentru nedeclararea tuturor suprafetelor conform art. 8, sanctiunilor pentru nerespectarea normelor de ecoconditionalitate. Fermierii care au accesat schema pentru micii fermieri sunt exceptati de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru clima si mediu conform art. 13.
In cazul schemei de plata pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal, baza de calcul este stabilita la art. 4 lit. c) si d).
Valoarea sprijinului cuplat in sectorul zootehnic, cuvenit pe fiecare categorie, se reduce in baza unui procent calculat ca raport intre numarul animalelor declarate, in cazul carora s-au constatat neconformitati si numarul animalelor determinate.
Valoarea SCZ cuvenit pentru viermi de matase se reduce astfel:
Beneficiaza de plata ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal fermierii carora li se determina suprafete eligibile la schema de plata unica pe suprafata pe care sunt cultivate culturile pentru care se acorda ajutoare nationale tranzitorii, chiar daca schema de plata unica pe suprafata este respinsa la plata.
Sanctiunile aplicabile ANT in sectorul vegetal sunt cele stabilite la art. 3 din ordin. Neprezentarea sau prezentarea dupa termenele finale a documentelor specifice de eligibilitate pentru ANT in sectorul vegetal, atrage de la sine neeligibilitatea la plata a schemei solicitate.
In cadrul schemei de ajutoare nationale tranzitorii pentru speciile ovine si caprine, ANTOC, in cazul in care se constata diferente intre numarul de animale declarat si pentru care s-au constatat neconformitati si numarul de animale determinat in urma verificarii indeplinirii tuturor conditiilor de eligibilitate pentru ajutorul national tranzitoriu acordat fermierilor crescatori de ovine si caprine, valoarea ajutorului cuvenit se reduce in baza unui procent calculat prin raportarea numarului de animale cu neconformitati la numarul de animale determinate, dupa cum urmeaza:
Sanctiunile administrative nu se aplica in ceea ce priveste partea cererii unice de plata in legatura cu care beneficiarul informeaza in scris APIA ca cererea de plata este incorecta sau ca a devenit incorecta dupa depunere, cu conditia ca beneficiarul sa nu fi fost informat cu privire la intentia APIA de a efectua un control la fata locului si ca APIA sa nu fi informat deja beneficiarul in legatura cu eventualele neconformitati din cererea de ajutor sau din cererea unica de plata.
In ceea ce priveste bovinele declarate in cererea unica, nu se aplica sanctiunile administrative prevazute la art. 17 in cazul unor erori sau omisiuni care afecteaza intrarile din baza de date electronica pentru bovine, introduse din momentul depunerii cererii de ajutor sau a cererii de plata, daca fermierul a notificat APIA despre acestea, cu conditia ca beneficiarul sa nu fi fost informat cu privire la intentia APIA de a efectua un control la fata locului si ca APIA sa nu fi informat deja beneficiarul in legatura cu eventualele neconformitati din cererea de ajutor sau din cererea de plata.
Nu se aplica sanctiunile administrative prevazute la art. 17 pentru bovinele provenite din import (efectuat in anii 2014 si 2015) si pentru bovinele care au fatat un produs neviabil (mort sau avortat dupa 6 luni de gestatie), daca sunt prezentate documente doveditoare, respectiv certificat sanitar veterinar/alte documente sanitar veterinar justificative sau buletinul de insamantari artificiale/adeverinta de monta naturala.
Sistemul de sanctiuni, aplicabil pentru cererile de plata depuse de fermieri pentru campania 2016, se stabileste tinandu-se cont de urmatoarele aspecte ale neconformitatilor constatate, aspect comune tuturor celor 5 anexe, insa particularizate in cadrul actului normative pe fiecare tip de neconformitate constatata:
Definitii:
De asemenea, exista 6 categorii de sanctiuni, care se aplica in urmatoarea ordine, prin calcularea din suma de plata ramasa dupa etapa anterioara de sanctionare:
Fermierul nu va fi sanctionat in cazurile de forta majora si circumstante exceptionale daca a prezentat documente justificative in acest sens, conform legislatiei in vigoare.
Angajamentul multianual ramane in vigoare in caz de forta majora si se inchide in caz de circumstante exceptionale si deces. Pentru anul in care s-a manifestat cazul de forta majora sau circumstante exceptionale, fermierul nu va primi plata compensatorie si nu se vor recupera sumele primite in campaniile anterioare.
Sunt recunoscute, in special, urmatoarele cazuri de forta majora si circumstante exceptionale:
Actul normativ cuprinde 4 anexe incluzand sistemele de sanctiuni:
In ceea ce priveste Sistemul de sanctiuni pentru ECO-CONDITIONALITATE, ramane in vigoare Anexa Nr. 5 la OMADR nr.1828/2015.
Sistemul de sanctiuni administrative pentru ecoconditionalitate se aplica beneficiarilor masurilor compensatorii de dezvoltare rurala prevazute in PNDR 2014 - 2020 (masura 10 - Agromediu si clima, masura 11 - Agricultura ecologica si masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice), masurii 214 "Plati de agromediu" - angajamente in derulare din programarea 2007 - 2013, precum si schemelor de plati directe (schema de plata unica pe suprafata - SAPS, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificata pentru micii fermieri) si ajutoare nationale tranzitorii - ANT pentru culturile amplasate in teren arabil, in pentru fibra, canepa pentru fibra, hamei, tutun, sfecla de zahar, schema de plata separata pentru zahar, precum si schema de sprijin pentru orez din zone defavorizate, altele decat zona montana si care se acorda in domeniul vegetal si zootehnic in limita prevederilor bugetare anuale alocate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care au depus cereri unice de plata pentru anul 2015.
Potrivit art. 93 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2.799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1.290/2005 si (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, ecoconditionalitatea cuprinde cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si standardele privind bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC).
Aceste norme sunt enumerate in anexa II la regulamentul mentionat anterior si vizeaza urmatoarele domenii:
De asemenea, pentru anul 2016, normele privind eco-conditionalitatea cuprind si obligatia intretinerii pajistilor permanente prin pastrarea, la nivel national, a raportului dintre suprafata terenurilor utilizate ca pajisti permanente si suprafata agricola totala, declarate de fermieri in anul 2007.
In cazul in care normele privind ecoconditionalitatea nu sunt respectate in orice moment in cursul unui an calendaristic si daca neconformitatea respectiva este rezultatul unei actiuni ori al unei omiteri direct imputabile fermierului care a depus cererea unica de plata pentru anul 2016, suma totala a platilor efectuate sau care urmeaza sa fie efectuate beneficiarilor trebuie sa fie redusa ori exclusa prin aplicarea unei sanctiuni administrative.
Sanctiunea administrativa se aplica daca neconformitatea este legata de activitatea agricola a beneficiarului si/sau daca este implicata suprafata exploatatiei agricole a beneficiarului sau animalele detinute.
Un anumit caz de nerespectare, care nu constituie un risc direct pentru sanatatea publica sau pentru sanatatea animalelor, in situatii bine justificate, poate fi considerat ca fiind minor, tinand cont de gravitatea, amploarea si persistenta nerespectarii, fermierul nefiind sanctionat daca a intreprins masuri de remediere a neconformitatii, in urma notificarii transmise de APIA.
De asemenea, nu se aplica sanctiuni administrative pentru nerespectarea ecoconditionalitatii beneficiarilor care participa la schema simplificata pentru micii fermieri.
Sanctiunile administrative pentru cazurile de nerespectare a cerintelor legale in materie de gestionare in domeniul "bunastarea animalelor" (SMR 11 - 13) se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
In cazul neglijentei, sanctiunea aplicata nu trebuie sa depaseasca 5% din suma totala, iar in cazul primei repetitii, sanctiunea nu trebuie sa depaseasca 15% din suma totala. In cazurile de nerespectare deliberata (intentia), reducerea procentului nu trebuie sa fie mai mica de 20% din cuantumul total al platii si poate merge pana la excluderea totala din schema/masura de sprijin solicitata pentru unul sau mai multi ani calendaristici.
Valoarea sanctiunilor administrative pentru un an calendaristic nu trebuie sa depaseasca suma totala la care ar avea dreptul fermierul vizat daca acesta indeplineste conditiile pentru respectiva plata in cadrul schemei/masurii de plata/ajutorului/sprijinului solicitat.
APIA Gorj
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>