Procedura si documentele necesare la depunerea cererii unice de plata 2016

Pasii si documentele necesare obtinerii subventiilor pentru culturi si animale 2016Fermierii sunt invitati sa depuna cererea unica de plata 2016, la centrul judetean / centrul local al APIA, la data precizata in invitatie, la functionarul la care au fost repartizati pentru verificarea cererii, cu urmatoarele documente:

 

  

 

 

 

Obligatoriu:

    • copie de pe cartea de identitate/ buletinul de identitate/ pasaport/ certificatul de inregistrare la oficiul registrului comertului/ certificatul de inregistrare fiscala, dupa caz, iar in cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/ buletin de identitate/ pasaport;
    • dovada detinerii unui cont bancar activ pe teritoriul Romaniei;
    • adeverinta conform inscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere 2016, care se completeaza pe baza modelului – cadru prevazut de OMADR nr. 234/2016;
    • copie conform cu originalul la contractul de inchiriere/concesiune a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si unitatile administrativ – teritoriale, dupa caz;
    • copie conform cu originalul la contractul de inchiriere/concesiune a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si Agentia Domemiilor Statului, denumita in continuare ADS, dupa caz;
    • - un dosar plic.

 

Trebuie sa prezinte la depunerea cererii unice de plata sau a modificarilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor. Aceste documente trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere.

Informam fermierii ca in conformitate cu prevederile art. 5 alin. (8) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificarile si completarile aduse de OMADR nr. 234/2015: „Suprafetele declarate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata sunt neeligibile.”

 

Documentele pentru dovedirea calitatii de fermier activ

    • fermierii persoane fizice, care se inregistreaza la Oficiul National al Registrului Comertului ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice, pentru dovedirea calitatii de fermier activ, pentru asigurarea trasabilitatii parcelelor si, dupa caz, a angajamentelor asumate de catre fermieri in cadrul masurilor de dezvoltare rurala depun initial cererea unica de plata ca persoana fizica. Dupa inregistrarea ca persoane autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale sau ca persoane juridice, fermierii persoane fizice depun formularul de transfer al exploatatiei, in conditiile prevazute la art. 28 din OUG nr. 3/2015 cu modificari si completari ulterioare, pana la data limita de depunere a cererii unice de plata.
    • persoanele fizice care nu au optat pentru inscrierea la ONRC ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau ca persoane juridice prezinta dovezile verificabile prevazute la art. 6, alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificari si completari ulterioare.
    • persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 de euro si care sunt inregistrate la ONRC, prezinta cod CAEN din care rezulta activitatea agricola sau actul de infiintare/actul constitutiv/statutul din care reiese ca au activitate agricola, dupa caz.
    • persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 de euro si nu au cod CAEN pentru activitate agricola, prezinta la APIA dovezile verificabile prevazute la art. 6, alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificari si completari ulterioare, din care sa reiasa veniturile totale si cele obtinute din activitati agricole (copiile situatiilor financiare anuale depuse la ANAF).
    • persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 euro si nu sunt inregistrate la ONRC, sau din ale caror acte de infiintare/act constitutiv/statut nu reiese activitatea agricola (licee agricole, universitati, statiuni de cercetare agricola, unitati de cult, etc.) prezinta la APIA:
          • bilantul contabil conform Legii 82/1991 a contabilitatii;
          • jurnalul de venituri si cheltuieli;
          • contul de executie a bugetului institutiei publice si al activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii.

 

Dovezile verificabile privind indeplinirea conditiilor de fermier activ pentru persoanele fizice/ juridice se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata si nu mai tarziu de data-limita de depunere a cererilor unice de plata cu intarziere (10 iunie 2016).

 

Documente insotitoare, dupa caz:

    • reprezentatul imputernicit pentru depunerea cererii de plata va prezenta documentul de imputernicire valid (procura notariala de imputernicire pentru persoanele fizice si delegatia de imputernicire pentru persoanele juridice) si copiile CI/BI ale titularului de cerere si imputernicitului. (imputernicitul inlocuieste titularul cererii doar in scopul si pentru perioada pentru care a fost emisa imputernicirea).
    • documentele specifice schemei solicitate in cazul in care acestea trebuie depuse odata cu cererea unica de plata.
    • copia cardului exploatatiei zootehnice in care sunt inregistrate animalele sau adeverinta eliberata de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, din care sa rezulte codul exploatatiei inscrisa in RNE valabil la data depunerii cererii unice de plata pentru proprietarii de pajisti permanente.
    • documente pentru accesarea masurilor compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenuri agricole:
          • in cazul in care fermierii solicita sprijin pentru pachetul 5 - agricultura ecologica din Masura 214 - Plati de agro-mediu sau pentru pachetele din Masura 11 - Agricultura ecologica (submasura 11.1 - Sprijin pentru conversia la metode de agricultura ecologica si submasura 11.2 - Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica): copie dupa contractul incheiat intre organismul de inspectie si certificare/entitate mandatata si beneficiar si copie dupa fisa de inregistrare in agricultura ecologica a solicitantului de sprijin cu registrul parcelar aferent – se prezinta odata cu cererea unica sau cel tarziu pana la termenul limita de depunere a acesteia);
          • in cazul in care solicita pachetul 5 - Adaptarea la efectele schimbarilor climatice din Masura 10 - Agro-mediu si clima trebuie sa depuna urmatoarele documente: certificatul oficial de calitate a semintei, factura de achizitionare a semintei care sa includa urmatoarele informatii: hibridul, soiul, precocitatea acestuia (tardiv/semi-tardiv si timpuriu/semi-timpuriu) si cantitatea de samanta achizitionata si certificatul oficial de calitate si conformitate al furnizorului/producatorului - se prezinta odata cu cererea unica sau cel tarziu pana la termenul limita de depunere a acesteia;
          • in cazul in care solicita pachetul 8 - Cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon din Masura 10 - Agro-mediu si clima trebuie sa depuna: adeverinta eliberata de asociatia care conduce registrul genealogic al rasei solicitate la plata – se prezinta odata cu cererea unica sau cel tarziu pana la termenul limita de depunere a acesteia;
          • daca utilizeaza apa pentru irigatii trebuie sa prezinte odata cu depunerea cererii (cel tarziu pana la termenul limita de depunere a cererii) documentele care dovedesc dreptul de utilizare a apei pentru irigatii.

 

Declaratiile de plata in sectorul zootehnic

In campania 2016 declaratiile in sectorul zootehnic se depun la centrul judetean /centrul local la care fermierul este arondat.

Lista animalelor pentru fiecare schema de plata va fi pusa la dispozitia fermierilor de catre functionarii APIA din cadrul CL/CJ la momentul in care fermierul se va prezenta pentru depunerea cererii unice de plata, lista din care v-a elimina animalele care nu doreste a fi cuprinse in cererea unica de plata, respectiv in declaratie sector zootehnic.

Fermierii sunt rugati sa detina/intre in posesia lista animalelor existente in exploatatie (ovine, caprine, bovine) ce urmeaza a fi solicitate pentru sprijinul financiar aferent anului 2016 in vederea compararii cu lista animalelor, pentru fiecare schema de plata din sectorul zootehnic din aplicatia electronica.

 

Recomandari pentru fermieri

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/masurilor de plata, fermierul trebuie sa depuna anual la APIA cererea unica de plata si sa indeplineasca conditiile de eligibilitate conform legislatiei comunitare si nationale.

Se va depune o singura cerere, chiar daca fermierii detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

De asemenea, conform art. 3 alin. (4) si (5) din Ordinul MADR nr. 619/2015 cu modificarile si completarile din OMADR nr. 234/2015:

    • „(4) Persoana fizica, pe de-o parte, si persoana fizica autorizata/intreprinderea familiala/intreprinderea individuala, pe de alta parte, avand acelasi titular, depun numai o cerere unica de plata”.
    • (5) Subunitatile persoanelor juridice, care nu au personalitate juridica, nu au calitatea de beneficiari ai platilor prevazute la art. 1 alin. (2) si (3) si art. 33 alin. (2) din ordonanta”

 

Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii, este necesar ca fermierii sa se prezinte la data si ora la care sunt programati, deoarece termenul limita de depunere a cererii de plata este 16 mai 2016 inclusiv, fara penalitati si 10 iunie 2016 cu penalitati 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Recomandam fermierilor sa se conformeze acestei programari pentru a evita aglomerarea din ultimile zile de depunere si pentru a nu ingreuna procesul de primire a cererilor unice de plata.

In campania 2016, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Se poate accesa aceasta aplicatie folosind contul fermierilor de utilizator ID-ul unic de inregistrare si parola codul numeric personal la prima logare in sistem (daca nu a modificat deja anul trecut parola alocata). Aceste date sunt confidentiale si de aceea rugam fermierii sa nu le instraineze sau sa le faca publice. Pentru recuperarea parolei in situatia in care nu o mai cunosc, este necesar a fi completata adresa de e-mail in datele de identificare din registrul fermierilor. Prin accesarea link-ului ”Resetare parola din interfata aplicatiei, aceasta va fi schimbata si transmisa la adresa de e-mail, procedand, astfel se poate recupera usor parola”

In situatia in care se intampina probleme la accesare, va rugam sa solicitati inspectorilor APIA sa va furnizeze parola. Parola va fi comunicata numai la sediul APIA la care s-a facut inregistrarea ca fermier.

Atentie la mesajele de avertizare pe care le afiseaza programul IPA-Online! in raportul ”Controlul parcelelor digitizate”.

Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA-Online se face in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastra, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic. De asemenea, rugam fermierii sa NU UITE ca trebuie sa solicite sprijinul aferent schemei de plata/masurii de sprijin dorite si sa semneze toate paginile cererii unice de plata.

Finalizarea cererii unice de plata in IPA-Online trebuie sa se faca in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii, nu inainte de a se asigura ca datele aferente schemelor de plata pentru sectorul zootehnic ( daca solicita si sprijin pentru sector zootehnic) au fost operate in sistemul informatic pe baza listelor de animale / documentelor de identificare/ documentelor de miscare prezentate de catre fermieri.

Fermierii care solicita ANT 7 si ANT 8, care au dobandit dreptul la prima in anii/anul anteriori vor solicita ajutor national tranzitoriu pentru efectivul de animale fara a mai fi detaliat pe crotalii.

Pentru Masurile 10 si 11, trebuie sa semneze si partea „V.3.1- Angajamente si declaratii*) - M10 - Agro-mediu si clima” si/sau V.3.2/3.3 - Angajamente si declaratii*) – M11- Agricultura ecologica”, dupa caz.

ATENTIE: Trebuie sa se solicite sprijinul aferent schemei de plata/masurii de sprijin dorite si sa semneze toate paginile cererii unice de plata.

Daca fermierul nu detine un numar de inregistrare de la APIA, inseamna ca nu a depus cerere si nu beneficieaza de sprijin finaniciar. Rugam sa solicite responsabilului de dosar numarul de inregistrare. Este dovada ca s-a depus o cerere unica de plata pentru campania curenta.

 

Legislatie depunere cerere unica de plata Campania 2016:

 

Documente utile:


APIA Gorj

  

Noutati

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>