Procedura si documentele necesare la depunerea cererii unice de plata 2016

Pasii si documentele necesare obtinerii subventiilor pentru culturi si animale 2016Fermierii sunt invitati sa depuna cererea unica de plata 2016, la centrul judetean / centrul local al APIA, la data precizata in invitatie, la functionarul la care au fost repartizati pentru verificarea cererii, cu urmatoarele documente:

 

  

 

 

 

Obligatoriu:

    • copie de pe cartea de identitate/ buletinul de identitate/ pasaport/ certificatul de inregistrare la oficiul registrului comertului/ certificatul de inregistrare fiscala, dupa caz, iar in cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/ buletin de identitate/ pasaport;
    • dovada detinerii unui cont bancar activ pe teritoriul Romaniei;
    • adeverinta conform inscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere 2016, care se completeaza pe baza modelului – cadru prevazut de OMADR nr. 234/2016;
    • copie conform cu originalul la contractul de inchiriere/concesiune a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si unitatile administrativ – teritoriale, dupa caz;
    • copie conform cu originalul la contractul de inchiriere/concesiune a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si Agentia Domemiilor Statului, denumita in continuare ADS, dupa caz;
    • - un dosar plic.

 

Trebuie sa prezinte la depunerea cererii unice de plata sau a modificarilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor. Aceste documente trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere.

Informam fermierii ca in conformitate cu prevederile art. 5 alin. (8) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificarile si completarile aduse de OMADR nr. 234/2015: „Suprafetele declarate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata sunt neeligibile.”

 

Documentele pentru dovedirea calitatii de fermier activ

    • fermierii persoane fizice, care se inregistreaza la Oficiul National al Registrului Comertului ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice, pentru dovedirea calitatii de fermier activ, pentru asigurarea trasabilitatii parcelelor si, dupa caz, a angajamentelor asumate de catre fermieri in cadrul masurilor de dezvoltare rurala depun initial cererea unica de plata ca persoana fizica. Dupa inregistrarea ca persoane autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale sau ca persoane juridice, fermierii persoane fizice depun formularul de transfer al exploatatiei, in conditiile prevazute la art. 28 din OUG nr. 3/2015 cu modificari si completari ulterioare, pana la data limita de depunere a cererii unice de plata.
    • persoanele fizice care nu au optat pentru inscrierea la ONRC ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau ca persoane juridice prezinta dovezile verificabile prevazute la art. 6, alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificari si completari ulterioare.
    • persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 de euro si care sunt inregistrate la ONRC, prezinta cod CAEN din care rezulta activitatea agricola sau actul de infiintare/actul constitutiv/statutul din care reiese ca au activitate agricola, dupa caz.
    • persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 de euro si nu au cod CAEN pentru activitate agricola, prezinta la APIA dovezile verificabile prevazute la art. 6, alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificari si completari ulterioare, din care sa reiasa veniturile totale si cele obtinute din activitati agricole (copiile situatiilor financiare anuale depuse la ANAF).
    • persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 euro si nu sunt inregistrate la ONRC, sau din ale caror acte de infiintare/act constitutiv/statut nu reiese activitatea agricola (licee agricole, universitati, statiuni de cercetare agricola, unitati de cult, etc.) prezinta la APIA:
          • bilantul contabil conform Legii 82/1991 a contabilitatii;
          • jurnalul de venituri si cheltuieli;
          • contul de executie a bugetului institutiei publice si al activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii.

 

Dovezile verificabile privind indeplinirea conditiilor de fermier activ pentru persoanele fizice/ juridice se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata si nu mai tarziu de data-limita de depunere a cererilor unice de plata cu intarziere (10 iunie 2016).

 

Documente insotitoare, dupa caz:

    • reprezentatul imputernicit pentru depunerea cererii de plata va prezenta documentul de imputernicire valid (procura notariala de imputernicire pentru persoanele fizice si delegatia de imputernicire pentru persoanele juridice) si copiile CI/BI ale titularului de cerere si imputernicitului. (imputernicitul inlocuieste titularul cererii doar in scopul si pentru perioada pentru care a fost emisa imputernicirea).
    • documentele specifice schemei solicitate in cazul in care acestea trebuie depuse odata cu cererea unica de plata.
    • copia cardului exploatatiei zootehnice in care sunt inregistrate animalele sau adeverinta eliberata de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, din care sa rezulte codul exploatatiei inscrisa in RNE valabil la data depunerii cererii unice de plata pentru proprietarii de pajisti permanente.
    • documente pentru accesarea masurilor compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenuri agricole:
          • in cazul in care fermierii solicita sprijin pentru pachetul 5 - agricultura ecologica din Masura 214 - Plati de agro-mediu sau pentru pachetele din Masura 11 - Agricultura ecologica (submasura 11.1 - Sprijin pentru conversia la metode de agricultura ecologica si submasura 11.2 - Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica): copie dupa contractul incheiat intre organismul de inspectie si certificare/entitate mandatata si beneficiar si copie dupa fisa de inregistrare in agricultura ecologica a solicitantului de sprijin cu registrul parcelar aferent – se prezinta odata cu cererea unica sau cel tarziu pana la termenul limita de depunere a acesteia);
          • in cazul in care solicita pachetul 5 - Adaptarea la efectele schimbarilor climatice din Masura 10 - Agro-mediu si clima trebuie sa depuna urmatoarele documente: certificatul oficial de calitate a semintei, factura de achizitionare a semintei care sa includa urmatoarele informatii: hibridul, soiul, precocitatea acestuia (tardiv/semi-tardiv si timpuriu/semi-timpuriu) si cantitatea de samanta achizitionata si certificatul oficial de calitate si conformitate al furnizorului/producatorului - se prezinta odata cu cererea unica sau cel tarziu pana la termenul limita de depunere a acesteia;
          • in cazul in care solicita pachetul 8 - Cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon din Masura 10 - Agro-mediu si clima trebuie sa depuna: adeverinta eliberata de asociatia care conduce registrul genealogic al rasei solicitate la plata – se prezinta odata cu cererea unica sau cel tarziu pana la termenul limita de depunere a acesteia;
          • daca utilizeaza apa pentru irigatii trebuie sa prezinte odata cu depunerea cererii (cel tarziu pana la termenul limita de depunere a cererii) documentele care dovedesc dreptul de utilizare a apei pentru irigatii.

 

Declaratiile de plata in sectorul zootehnic

In campania 2016 declaratiile in sectorul zootehnic se depun la centrul judetean /centrul local la care fermierul este arondat.

Lista animalelor pentru fiecare schema de plata va fi pusa la dispozitia fermierilor de catre functionarii APIA din cadrul CL/CJ la momentul in care fermierul se va prezenta pentru depunerea cererii unice de plata, lista din care v-a elimina animalele care nu doreste a fi cuprinse in cererea unica de plata, respectiv in declaratie sector zootehnic.

Fermierii sunt rugati sa detina/intre in posesia lista animalelor existente in exploatatie (ovine, caprine, bovine) ce urmeaza a fi solicitate pentru sprijinul financiar aferent anului 2016 in vederea compararii cu lista animalelor, pentru fiecare schema de plata din sectorul zootehnic din aplicatia electronica.

 

Recomandari pentru fermieri

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/masurilor de plata, fermierul trebuie sa depuna anual la APIA cererea unica de plata si sa indeplineasca conditiile de eligibilitate conform legislatiei comunitare si nationale.

Se va depune o singura cerere, chiar daca fermierii detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

De asemenea, conform art. 3 alin. (4) si (5) din Ordinul MADR nr. 619/2015 cu modificarile si completarile din OMADR nr. 234/2015:

    • „(4) Persoana fizica, pe de-o parte, si persoana fizica autorizata/intreprinderea familiala/intreprinderea individuala, pe de alta parte, avand acelasi titular, depun numai o cerere unica de plata”.
    • (5) Subunitatile persoanelor juridice, care nu au personalitate juridica, nu au calitatea de beneficiari ai platilor prevazute la art. 1 alin. (2) si (3) si art. 33 alin. (2) din ordonanta”

 

Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii, este necesar ca fermierii sa se prezinte la data si ora la care sunt programati, deoarece termenul limita de depunere a cererii de plata este 16 mai 2016 inclusiv, fara penalitati si 10 iunie 2016 cu penalitati 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Recomandam fermierilor sa se conformeze acestei programari pentru a evita aglomerarea din ultimile zile de depunere si pentru a nu ingreuna procesul de primire a cererilor unice de plata.

In campania 2016, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Se poate accesa aceasta aplicatie folosind contul fermierilor de utilizator ID-ul unic de inregistrare si parola codul numeric personal la prima logare in sistem (daca nu a modificat deja anul trecut parola alocata). Aceste date sunt confidentiale si de aceea rugam fermierii sa nu le instraineze sau sa le faca publice. Pentru recuperarea parolei in situatia in care nu o mai cunosc, este necesar a fi completata adresa de e-mail in datele de identificare din registrul fermierilor. Prin accesarea link-ului ”Resetare parola din interfata aplicatiei, aceasta va fi schimbata si transmisa la adresa de e-mail, procedand, astfel se poate recupera usor parola”

In situatia in care se intampina probleme la accesare, va rugam sa solicitati inspectorilor APIA sa va furnizeze parola. Parola va fi comunicata numai la sediul APIA la care s-a facut inregistrarea ca fermier.

Atentie la mesajele de avertizare pe care le afiseaza programul IPA-Online! in raportul ”Controlul parcelelor digitizate”.

Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA-Online se face in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastra, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic. De asemenea, rugam fermierii sa NU UITE ca trebuie sa solicite sprijinul aferent schemei de plata/masurii de sprijin dorite si sa semneze toate paginile cererii unice de plata.

Finalizarea cererii unice de plata in IPA-Online trebuie sa se faca in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii, nu inainte de a se asigura ca datele aferente schemelor de plata pentru sectorul zootehnic ( daca solicita si sprijin pentru sector zootehnic) au fost operate in sistemul informatic pe baza listelor de animale / documentelor de identificare/ documentelor de miscare prezentate de catre fermieri.

Fermierii care solicita ANT 7 si ANT 8, care au dobandit dreptul la prima in anii/anul anteriori vor solicita ajutor national tranzitoriu pentru efectivul de animale fara a mai fi detaliat pe crotalii.

Pentru Masurile 10 si 11, trebuie sa semneze si partea „V.3.1- Angajamente si declaratii*) - M10 - Agro-mediu si clima” si/sau V.3.2/3.3 - Angajamente si declaratii*) – M11- Agricultura ecologica”, dupa caz.

ATENTIE: Trebuie sa se solicite sprijinul aferent schemei de plata/masurii de sprijin dorite si sa semneze toate paginile cererii unice de plata.

Daca fermierul nu detine un numar de inregistrare de la APIA, inseamna ca nu a depus cerere si nu beneficieaza de sprijin finaniciar. Rugam sa solicite responsabilului de dosar numarul de inregistrare. Este dovada ca s-a depus o cerere unica de plata pentru campania curenta.

 

Legislatie depunere cerere unica de plata Campania 2016:

 

Documente utile:


APIA Gorj

  

Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>