Fermierii sunt invitati sa depuna cererea unica de plata 2016, la centrul judetean / centrul local al APIA, la data precizata in invitatie, la functionarul la care au fost repartizati pentru verificarea cererii, cu urmatoarele documente:
Trebuie sa prezinte la depunerea cererii unice de plata sau a modificarilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor. Aceste documente trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere.
Informam fermierii ca in conformitate cu prevederile art. 5 alin. (8) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificarile si completarile aduse de OMADR nr. 234/2015: „Suprafetele declarate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata sunt neeligibile.”
Dovezile verificabile privind indeplinirea conditiilor de fermier activ pentru persoanele fizice/ juridice se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata si nu mai tarziu de data-limita de depunere a cererilor unice de plata cu intarziere (10 iunie 2016).
In campania 2016 declaratiile in sectorul zootehnic se depun la centrul judetean /centrul local la care fermierul este arondat.
Lista animalelor pentru fiecare schema de plata va fi pusa la dispozitia fermierilor de catre functionarii APIA din cadrul CL/CJ la momentul in care fermierul se va prezenta pentru depunerea cererii unice de plata, lista din care v-a elimina animalele care nu doreste a fi cuprinse in cererea unica de plata, respectiv in declaratie sector zootehnic.
Fermierii sunt rugati sa detina/intre in posesia lista animalelor existente in exploatatie (ovine, caprine, bovine) ce urmeaza a fi solicitate pentru sprijinul financiar aferent anului 2016 in vederea compararii cu lista animalelor, pentru fiecare schema de plata din sectorul zootehnic din aplicatia electronica.
Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/masurilor de plata, fermierul trebuie sa depuna anual la APIA cererea unica de plata si sa indeplineasca conditiile de eligibilitate conform legislatiei comunitare si nationale.
Se va depune o singura cerere, chiar daca fermierii detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete.
De asemenea, conform art. 3 alin. (4) si (5) din Ordinul MADR nr. 619/2015 cu modificarile si completarile din OMADR nr. 234/2015:
Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii, este necesar ca fermierii sa se prezinte la data si ora la care sunt programati, deoarece termenul limita de depunere a cererii de plata este 16 mai 2016 inclusiv, fara penalitati si 10 iunie 2016 cu penalitati 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Recomandam fermierilor sa se conformeze acestei programari pentru a evita aglomerarea din ultimile zile de depunere si pentru a nu ingreuna procesul de primire a cererilor unice de plata.
In campania 2016, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Se poate accesa aceasta aplicatie folosind contul fermierilor de utilizator ID-ul unic de inregistrare si parola codul numeric personal la prima logare in sistem (daca nu a modificat deja anul trecut parola alocata). Aceste date sunt confidentiale si de aceea rugam fermierii sa nu le instraineze sau sa le faca publice. Pentru recuperarea parolei in situatia in care nu o mai cunosc, este necesar a fi completata adresa de e-mail in datele de identificare din registrul fermierilor. Prin accesarea link-ului ”Resetare parola din interfata aplicatiei, aceasta va fi schimbata si transmisa la adresa de e-mail, procedand, astfel se poate recupera usor parola”
In situatia in care se intampina probleme la accesare, va rugam sa solicitati inspectorilor APIA sa va furnizeze parola. Parola va fi comunicata numai la sediul APIA la care s-a facut inregistrarea ca fermier.
Atentie la mesajele de avertizare pe care le afiseaza programul IPA-Online! in raportul ”Controlul parcelelor digitizate”.
Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA-Online se face in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastra, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic. De asemenea, rugam fermierii sa NU UITE ca trebuie sa solicite sprijinul aferent schemei de plata/masurii de sprijin dorite si sa semneze toate paginile cererii unice de plata.
Finalizarea cererii unice de plata in IPA-Online trebuie sa se faca in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii, nu inainte de a se asigura ca datele aferente schemelor de plata pentru sectorul zootehnic ( daca solicita si sprijin pentru sector zootehnic) au fost operate in sistemul informatic pe baza listelor de animale / documentelor de identificare/ documentelor de miscare prezentate de catre fermieri.
Fermierii care solicita ANT 7 si ANT 8, care au dobandit dreptul la prima in anii/anul anteriori vor solicita ajutor national tranzitoriu pentru efectivul de animale fara a mai fi detaliat pe crotalii.
Pentru Masurile 10 si 11, trebuie sa semneze si partea „V.3.1- Angajamente si declaratii*) - M10 - Agro-mediu si clima” si/sau V.3.2/3.3 - Angajamente si declaratii*) – M11- Agricultura ecologica”, dupa caz.
ATENTIE: Trebuie sa se solicite sprijinul aferent schemei de plata/masurii de sprijin dorite si sa semneze toate paginile cererii unice de plata.
Daca fermierul nu detine un numar de inregistrare de la APIA, inseamna ca nu a depus cerere si nu beneficieaza de sprijin finaniciar. Rugam sa solicite responsabilului de dosar numarul de inregistrare. Este dovada ca s-a depus o cerere unica de plata pentru campania curenta.
APIA Gorj
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>