IPA ONLINE: Completarea electronica a cererii unice de plata - Tot ce trebuie sa stii.

IPA ONLINE Completarea electronica a cererii unice de plata 2017 - Tot ce trebuie sa stiiIPA Online este un program informatic gratuit care iti permite sa completezi electronic Declaratia de suprafata din cadrul cererii de sprijin pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata. Aplicatia poate fi folosita oriunde exista un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatatiei, la primarie, la centrul APIA etc.


Pentru a completa Cererea unica de plata folosind aceasta aplicatie, ai nevoie de un nume de utilizator si o parola pe care numai tu le cunosti. Este recomandat ca, la prima logare in aplicatie, sa fie schimbata parola primita, ca sa fii sigur ca numai tu ai acces.

Pentru a invata cum sa folosesti programul, poti folosi butonul de asistenta „?“ din aplicatie, unde vei gasi Manualul de utilizare. Poti, de asemenea, sa consulti manualul pe Internet, poti participa la sesiunile de instruire realizate de APIA sau poti cere sprijin specialistilor APIA.

IPA-online Plati APIA subventii suprafataIPA Online iti pune la dispozitie lista parcelelor pentru care ai solicitat sprijin in anul anterior, cu suprafetele determinate in urma controalelor realizate de specialistii Agentiei, precum si schita parcelelor agricole.

Pentru fiecare parcela in parte, poti modifica, corecta sau completa datele in conformitate cu informatiile noi referitoare la suprafata si cultura, si, de asemenea, schita parcelei. Programul realizeaza verificari ale datelor pe care le inscrii si, daca acestea nu sunt complete sau au necorelari evidente, va afisa o avertizare, ajutandu-te astfel sa completezi corect Cererea unica de plata.

De asemenea, poti stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, asa incat, daca ai nevoie de verificari, poti sa intrerupi lucrul cu aplicatia si apoi sa il reiei, avand pastrate datele completate anterior. Astfel, te poti deplasa pe teren sau poti solicita sprijin pentru identificarea corecta a parcelei si completarea suprafetei acesteia.

 

DE CE SA FOLOSESTI IPA ONLINE?

    • Poti face completarea Cererii unice de plata pe parcursul mai multor sedinte de lucru, cu mai multa atentie si mai corect.
    • Nu mai este nevoie sa desenezi parcelele pe harti de hartie.
    • In timp ce lucrezi poti afla:
        • ce suprafata ai desenat pe harta;
        • daca parcela desenata se suprapune peste cele desenate de alti fermieri;
        • daca ai declarat o suprafata mai mare decat suprafata blocului fizic.
    • Riscul depunerii unei declaratii de suprafata incorecte este mult mai mic, ca si riscul de a primi sanctiuni din aceasta cauza.
    • In anul urmator completarii electronice a Declaratiei de suprafata, tot ce trebuie sa faci este sa verifici daca exista modificari in Cerere si sa faci numai acele modificari, realizand o importanta economie de timp.
    • Declaratia de suprafata completata de tine va fi automat introdusa in Sistemul Integrat de Administrare si Control - aplicatie prin care APIA verifica Cererea ta de plata. Astfel, autorizarea la plata se va face intr-un timp mai scurt si vei primi sprijinul financiar mai repede.
    • Vei putea accesa rezultatele controalelor din anii precedenti.
    • Nu vei fi nevoit sa completezi Cererea unica de plata. Se reduce timpul de completare a cererii la sediul APIA iar probabilitatea de a introduce date gresite este mai mica.
    • Responsabilitatea datelor declarate si digitizarea parcelelor va apartine, de aceea trebuie sa declarati corect suprafetele si culturile utilizate in anul de cerere curent.

 

CE TREBUIE SA STII...

    • Daca ai completat electronic Cererea unica de plata folosind IPA Online, NU UITA ca trebuie sa te prezinti la APIA pentru a semna Cererea unica de plata, in care se regasesc datele de identificare si cele cuprinzand Angajamentele.
    • Cererea unica de plata trebuie semnata si inregistrata la APIA, in registratura electronica, pentru a fi preluata pe fluxul de lucru in vederea acordarii sprijinului.
    • Daca nu ai primit un numar de inregistrare, inseamna ca nu ai mai depus cerere de plata.
    • Trebuie sa fii atent la mesajele de atentionare pe care le afiseaza programul IPA Online, pentru a evita sa primesti solicitari ulterioare de clarificare din partea APIA si pentru a avea o Cerere completa si cat mai corecta.


Finalizarea Cererii unice de plata se va face in prezenta functionarului APIA, odata cu semnarea cererii de plata si a angajamentelor.

Pentru completarea electronica a Cererii unice de plata, punctele de Acces IPA Online aproape de tine (destinate celor care nu au acces la Internet) sunt:

    • centrele judetene si locale APIA;
    • primarii.


Aplicatia IPA Online este pusa la dispozitia fermierilor, in mod gratuit, de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si poate fi accesata la adresa

http://lpis.apia.org.ro

A.P.I.A.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

    

Noutati

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>