S-a propus simplificarea si clarificarea unor plati in agricultura

S-a propus simplificarea si clarificarea unor platilor in agriculturaPentru a evita dificultatile din campania 2017 in implementarea unor scheme de plati, s-a propus o Ordonanta de urgenta pentru clarificarea, flexibilizarea si simplificarea unor prevederi precum si a unor conditii de eligibilitate referitoare la plata pentru practicile agricole benefice pentru clima si mediu, accesul tinerilor fermieri la plata specifica si schema de sprijin cuplat.


Pentru a veni in sprijinul fermierilor si a creste capacitatea de absorbtie a fondurilor europene la nivelul statelor membre, proiectul se refera la modificarea Ordonantei de urgenta nr.3/2015, care constituie cadrul legislativ national ce reglementeaza schemele de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.

In acest sens, proiectul vizeaza urmatoarele modificari:

    • La art. 2 alin. (1) se modifica la litera i) definitia parloagei, cu precizarea termenului de mentinere de minim 6 luni, lunile aprilie-septembrie, in conformitate cu prevederile art. 1 pct. 4 lit. a) din Regulamentul (UE) 1155/2017, termen considerat eficient pentru aceste terenuri in ceea ce priveste mediul si pentru evitarea oricaror confuzii cu alte suprafete, de exemplu cu pasunile.
    •  La art. 2 alin. (1) dupa litera s) se introduce o noua litera, litera s) prin care se defineste terenul in pregatire destinat infiintarii de culturi permanente, pentru stabilirea perioadei maxime in care astfel de terenuri se declara cu aceasta utilizare in cererea unica de plata.
        • Perioada de maximum trei ani a fost stabilita pentru corelare cu prevederile documentelor de implementare ale masurilor de investitii agricole, inclusiv cele pomicole, finantate din FEADR prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Astfel, perioada de implementare a proiectelor de investitii aferente infiintarii si reconversiei plantatiilor de vita de vie pentru struguri de masa si alte tipuri de plantatii, dar si pentru cele pomicole sustinute prin Sub-programul Tematic Pomicol este de cel mult 3 ani de la momentul contractarii.
        • Se asigura in acest fel, coerenta sprijinului acordat prin intermediul celor doi Piloni ai Politicii Agricole Comune, prin aplicarea unei perioade unitare de maximum 3 ani necesari pregatirii terenurilor pentru culturile permanente, atat in cazul sprijinului FEADR cat si FEGA.
    • La art. 2 alin. (2) litera e) se modifica definitia activitatii minime din vii si livezi in sensul mentinerii in bune conditii atat a culturii cat si a terenului, prin efectuarea pe parcursul unui an a cel putin o taiere de intretinere si, respectiv, o cosire a ierbii intre randuri sau o lucrare de intretinere a solului.
    • La art. 4, alin. (1) se modifica in sensul formularii mai clare si cuprinzatoare a rolului MADR ca autoritate competenta pentru gestionarea fondurilor Uniunii Europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, respectiv Fondul european pentru garantare in agricultura (FEGA), Fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala (FEADR) si fondurilor din bugetul national aferente FEGA si FEADR, incluzand elaborarea legislatiei specifice.
    • La art. 6, prin noul alineat (6¹) se introduce prevederea ca incepand cu anul de cerere 2019, statutul de fermier activ se stabileste si prin verificarea inregistrarii persoanelor fizice si juridice si a formelor asociative de persoane fizice sau juridice, pentru activitatile lor agricole, in Registrul contribuabililor/platitorilor, organizat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in sensul prevederilor art. 3, pct. 3 alin. (a) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 8 alin. (1) se reformuleaza litera f) pentru claritate si preluarea modificarilor aduse de Regulamentul (UE) 2017/2393 privind obligatia declararii parcelelor agricole cu suprafete sub 0,1 ha. Totodata se introduce lit. (f¹) pentru claritatea textului si evidentierea, in mod distinct, a obligatiei declararii zonelor de interes ecologic.
    •  La art. 10, alin. (1) definitia pentru hectarul eligibil se completeaza cu sintagma ”este impadurita in temeiul articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 sau in temeiul unei scheme nationale ale carei conditii respecta dispozitiile articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.”
        • Modificarea este necesara din urmatoarele considerente: In cadrul intalnirii bilaterale care a avut loc in perioada 7-8.12.2017 intre reprezentantii autoritatii de management pentru PNDR si cei ai DG Agri, acestia din urma au comunicat faptul ca platile acordate din FEGA nu pot face obiectul pierderii de venit prevazute la art.22 din Regulamentul (UE) 1305/2013. Prin urmare acestea nu trebuie incluse in compensatia privind pierderea de venit agricol in cadrul submasurii 8.1 “impaduriri si crearea de suprafete impadurite”. In prima varianta a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, aprobat de catre Comisia Europeana, in cadrul fisei submasurii 8.1, plata aferenta schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) era inclusa in pierderea de venit. In prezent, DG Agri si-a modificat perspectiva asupra eligibilitatii compensarii platii pentru SAPS prin submasura 8.1, ca urmare a unei analize efectuate la nivelul Comisiei Europene. In opinia DG Agri, terenurile impadurite prin submasura 8.1 se incadreaza in categoria terenurilor eligibile pentru schemele de plati directe prevazute la art.32 alin. (2) lit. (b) (ii) din Regulamentul (UE) 1307/2013, iar beneficiarii pot solicita platile directe din FEGA prin cererea unica de plata.
    • La art. 10 alin. (4) se amana termenul de la care hectarul eligibil pentru terenurile ocupate cu pajisti permanente care contin elemente disparate neeligibile, precum elemente de peisaj si arbori, se determina prin aplicarea unui sistem proportional de reducere a suprafetei bazat pe procentajul de suprafata neeligibila in cadrul blocului fizic. Amanarea termenului de la 2018 la 2020 este motivata de faptul ca identificarea acestor terenuri este intr-un stadiu incipient si introducerea acestui mod de calcul implica modificari majore ale sistemului informatic, modificari care nu sunt realizate pentru anul 2018.
    • Articolul 13 se modifica prin eliminarea sintagmei “precum si cuantumul acestor plati”, intrucat pentru plata ANT, atat suprafetele, cat si efectivele de animale se stabilesc in urma controalelor administrative si de la fata locului.
    • La art. 18 alin. (1), se modifica litera c) prin introducerea si a cazului in care suprafata de teren arabil este acoperita in proportie de peste 75% cu culturi aflate sub apa o mare parte a ciclului de productie. Aceasta modificare este in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 8 lit. a) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 18 alin. (2) la lit. d) se introduce ca si cultura distincta cultura de Alac - Triticum spelta, in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 8 lit c) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 18 alin. (3) se modifica literele b) si c) prin introducerea culturilor de leguminoase la litera b) si eliminarea limitei superioare de 30 de hectare, de la literele b) si c). Aceste modificari sunt in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 8 lit. b) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 20 alin. (1) se completeaza litera e) terenuri impadurite, prin mentionarea masurilor in baza carora se impaduresc terenurile: masura 221 "Prima impadurire a terenurilor agricole" din cadrul PNDR 2007-2013, prin submasura 8.1 "Impaduriri si crearea de suprafete impadurite" din cadrul PNDR 2014-2020 sau in temeiul unei scheme nationale ale carei conditii respecta dispozitiile articolului 43 alineatele (1), (2) si (3) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 sau ale articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.
    • La art. 20 alin. (1) se adauga litera h) zone cu Iarba elefantului - Miscanthus, introduse prin art. 3 punctul 9 alin. (b) litera (i) din Regulamentul (UE) 2017/2393, avand in vedere potentialele beneficii ecologice indirecte pentru biodiversitate a suprafetelor cultivate cu aceasta specie, prezenta in cultura in Romania.
    • La art. 20 alin. (4) s-a eliminat limita superioara de 30 de hectare de la literele a) si b), in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 9 lit. c) din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a simplifica derogarile de la obligatiile cu privire la zonele de interes ecologic.
    • La art. 22 se modifica alin. (3) si se completeaza cu alin. (3¹) si (3²) in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 10 lit. a) din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a se facilita accesul tinerilor fermieri la perioada completa de 5 ani de plata in cazurile in care acestia nu au solicitat sprijin imediat dupa infiintare.
    • La art. 23 alin. (2) se introduce posibilitatea de a mari cuantumul platii pentru tinerii fermieri de la 25% la maximum 50% din cuantumul pe ha al schemei de plata unica pe suprafata, procent care se stabileste prin hotarare a Guvernului. Majorarea cuantumului platii pentru tinerii fermieri pana la maximum 50% se face in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 10 lit. b) din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a spori perspectivele de participare a tinerilor fermieri la activitatile agricole.
    • La art. 25 alin. (1) se modifica prin eliminarea sintagmelor „suprafetele” si „efectivele”, intrucat pentru plata sprijinului cuplat atat suprafetele, cat si efectivele de animale se stabilesc in urma controalelor administrative si de la fata locului. Avand in vedere ca pentru sectorul vegetal cuantumul platii pe unitatea de masura se stabileste prin hotarare a Guvernului s-a introdus sintagma „dupa caz”, in textul prezentului alineat.
    • La art. 25 se modifica alin. (3), in sensul ca modalitatea de aplicare a sprijinului cuplat sa poata fi revizuita anual, pana la 1 august, cu efect asupra anului urmator. Modificarea se face pentru conformitate cu prevederile art. 3, punctul 12 din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a creste flexibilitatea aplicarii sprijinului cuplat.
    • La art. 39 alin. (1) se modifica, fiind adaugate si masurile de sprijin, intrucat OUG nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, reglementeaza inclusiv debitele pentru acestea.

Proiectul de OUG este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>