Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a lansat in dezbatere publica un proiect amplu de modificare a actului normativ care prevede conditiile in care fermierii obtin subventiile agricole de la APIA (Ordinul nr. 619/2015). Astfel, se modifica o serie de aspecte referitoare la actele necesare accesarii subventiilor, contractele de arendare, suprapunerile suprafetelor declarate, controalele incrucisate preliminare, precum si subventiile pentru pajisti permanente.
O prima modificare se refera la modul in care agricultorii fac dovada utilizarii terenului, modificandu-se articolul 5 din Ordinul 619/2015. Astfel, documentele care fac dovada utilizarii terenului si care atesta ca terenul este la dispozitia fermierului in 2016 sunt:
Pentru a beneficia de subventii agricole in anul de cerere 2016, fermierii trebuie sa depuna la APIA, in mod obligatoriu, urmatoarele acte:
De asemenea, o serie de modificari apar si in ceea ce priveste contractele de arendare. Cele care sunt incluse pentru dovada utilizarii terenului vor respecta prevederile art. 1.836-1.850 din noul Cod Civil. Contractele de arendare incheiate inaintea intrarii in vigoare a noului Cod Civil continua sa isi produca efectele pana la data incetarii prin modalitatile stabilite prin contract.
In ceea ce priveste suprapunerile suprafetelor declarate „In conformitate cu prevederile art. 8 alin. (8) din ordonanta, in situatia in care se constata ca terenul face obiectul cererilor a doi sau mai multi solicitanti, APIA, in termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitantii, care au obligatia sa rezolve litigiul. Daca litigiul nu se rezolva in termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificarii, suprafata de teren supradeclarata nu este eligibila la plata in anul curent de cerere, cu exceptia cazurilor in care litigiul este solutionat in instanta judecatoreasca”, se arata in proiectul MADR. Totodata, suprafetele declarate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata sunt neeligibile.
Un nou articol prevede ca cererile unice de plata sa fie supuse controalelor incrucisate preliminare. Comisia Europeana a anuntat inca de anul trecut ca va introduce un sistem de „controale preliminare” al fermierilor care solicita subventii. Aceasta masura este menita sa le ofere fermierilor posibilitatea de a modifica cererile de ajutor si de plata la timp, pentru a evita reduceri si sanctiuni administrative. Rezultatele controalelor incrucisate preliminare se notifica fermierului de catre APIA in termen de 26 de zile calendaristice de la data limita de depunere a cererii unice de plata.
In cazul in care beneficiarul a fost notificat cu privire la rezultatele controalelor preliminare mentionate, acesta poate modifica cererea unica sau cererea de plata pentru a include toate corecturile in ceea ce priveste parcelele individuale in conformitate cu rezultatele respectivelor controale incrucisate, in cazul in care a fost indicata o neconformitate. In acest sens, in termen de maxim 35 de zile calendaristice dupa data limita a depunerii cererii unice de plata fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unica de plata in aplicatia IPA online.
In cursul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii unice de plata, functionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plata verifica corespondenta suprafetelor utilizate inscrise in adeverinta, cu suprafetele declarate in cererea unica de plata. In urma verificarilor, functionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plata notifica, dupa caz, fermierul pentru clarificari suplimentare, in urma carora decide daca sunt necesare masuri corective de reducere a suprafetei declarate.
Subventiile pentru pajisti
In ceea ce priveste subventiile pentru pajisti, proiectul de lege prevede documentele prin care fermierii fac dovada utilizarii pajistilor permanente apartinand unitatilor administrativ-teritoriale, respectiv:
In cazul pajistilor comunale concesionate/inchiriate in conditiile legii de catre asociatiile crescatorilor de animale, beneficiarii platilor sunt membrii asociatiei, respectiv fermierii activi. Calculul suprafetelor aferente fiecarui membru se efectueaza proportional cu numarul de UVM detinut de fiecare membru in parte la data de 1 martie a anului de cerere, asigurandu-se cel putin incarcatura minima de animale de 0,3 UVM/ha, pentru suprafata concesionata/inchiriata de catre asociatie.
Fiecare membru al asociatiei, solicitant al platilor directe in calitate de fermier activ, prezinta la APIA dovada utilizarii acestor suprafete de pajisti permanente, respectiv copia de pe contractul de concesiune/inchiriere al pajistii de catre asociatie si copia centralizatorului care cuprinde acordul, datele de identificare, numarul de animale detinute de catre fiecare membru al asociatiei, precum si suprafetele alocate acestuia pe blocuri fizice, folosind aplicatia GIS, pusa la dispozitie de catre APIA.
Centralizatorul se intocmeste anual de catre asociatie, se vizeaza de catre primarie si este prevazut in anexa nr. 2 la prezentul ordin. Fiecare membru al asociatiei, in calitate de beneficiar al platilor, declara la APIA in cererea unica de plata suprafetele utilizate de pajiste permanenta comunala care ii revin, folosind codul de cultura aferent pajistilor permanente utilizate in comun.
In cazul suprafetelor utilizate in comun, fara delimitare fizica in teren, sanctiunile se calculeaza proportional cu suprafata declarata de catre fiecare fermier, membru al asociatiei, in blocul fizic in care a fost constatata neconformitatea. Codul/codurile de exploatatie zootehnica si animalele declarate intr-o cerere unica de plata, pentru asigurarea incarcaturii cu animale pe pajistile permanente si/sau pentru solicitarea platilor pentru efectivele de animale, fac obiectul unei singure cereri unice de plata.
Cooperativele agricole prevazute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004, precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola in calitate de fermier activ pe pajistile apartinand unitatilor administrativ-teritoriale, cu animalele pe care le detin, pot depune cererea de plata prin reprezentantul legal, in conformitate cu actul constitutiv si/sau statutul formei asociative.
Membrii formelor asociative nu pot depune in mod individual cereri unice de plata in cadrul schemelor de plati pentru suprafetele sau animalele solicitate la plata de catre forma asociativa.
Utilizatorii de pajisti permanente, persoane fizice sau juridice de drept privat, in calitate de fermieri activi, prezinta, la depunerea cererii unice de plata la APIA documentele:
In cazul pajistilor permanente aflate sub angajamente in cadrul subpachetului 3.1 sau pachetului 6 al Masurii 10 - agromediu si clima sau in cadrul variantei 3.1 sau pachetului 6 al Masurii 214 - agro-mediu, cositul se efectueaza numai dupa datele stabilite in fisele masurilor si trebuie efectuat pana la finalul lunii septembrie.
Documentele doveditoare ale valorificarii fanului sunt factura fiscala, in cazul persoanelor juridice, sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, in cazul persoanelor fizice, documentele privind depozitarea/valorificarea fanului, pana la data de 15 octombrie a anului de cerere curent.
In cazul in care proprietarul de pajiste permanenta nu detine animale, iar activitatea agricola minima consta exclusiv in asigurarea unui cosit anual, respectiv:
Proiectul de modificare a Ordinului 619/2015 se afla in dezbatere publica si ar putea suferi modificari pana la adoptarea sa de catre Guvern. Cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii / propuneri / sugestii in termen de 10 zile de la data publicarii, la adresele de e-mail: [email protected] si [email protected].
Proiectul de Ordin pentru modificarea si completarea Ordinului 619 din 2015 poate fi descarcat aici >>>
sursa: M.A.D.R.
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>