Axa 1 (Imbunatatirea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier), masura prioritara: Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru fermieri - Cod 143
.
Motivaţia sprijinului
Fragmentarea excesivă a proprietăţii în agricultură, precum şi lipsa formelor de asociere conduc la perpetuarea unei dualităţi, reprezentată pe de o parte de exploataţiile de subzistenţă şi semisubzistenţă, iar pe de altă parte de exploataţiile comerciale.
În cazul exploataţiilor comerciale se poate constata că există încă un dezechilibru, în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă utilizată de exploataţiile familiale (individuale) şi întreprinderile agricole (cu personalitate juridică), ultimele reuşind în mare parte să se adapteze nevoilor unei agriculturi performante, ca urmare a investiţiilor realizate în perioada de pre-aderare.
Dimensiunea economică medie a exploataţiilor era în 2005 de 1,1 UDE. Din totalul celor 4.256.152 exploataţii agricole, numai 1.246.159 trec de pragul de 1 UDE, ponderea celor rămase sub acest prag, fiind de 71% din numărul total al exploataţiilor. Din totalul exploataţiilor agricole, 29% au dimensiune cuprinsă între 1-100 UDE, aceste exploataţii fiind vizate pentru sprijin prin această măsură. Dimensiunea şi structura suprafeţelor agricole influenţează atât volumul anual de muncă şi repartizarea timpului de lucru pe activităţi permanente, temporare, sezoniere, ocazionale, cât şi nivelul costurilor, veniturilor şi ciclicitatea acestora.
Ţinând cont de numărul foarte mare de exploataţii de dimensiuni mici (de subzistentă şi semisubzistenţă) din România, care nu au posibilitatea reală de restructurare, segmentul exploataţiilor luat în calcul pentru sprijinul în vederea transformării în exploataţii comerciale viabile economic va include exploataţiile de semi-subzistenţă cu dimensiuni între 2 şi 8 UDE (circa 320 mii exploataţii).
Referitor la venitul gospodăriilor, acesta diferă de la o reşedinţă la alta , astfel că în zonele rurale media venitului/persoană/lună este aproximativ 95 de Euro. Venitul la nivelul gospodăriilor rurale, provine în special din producţia agricolă şi asigură 43,4% din venitul total. Media venitului provenit din activităţile non-agricole la nivel de gospodărie a fost în anul 2005, de aproximativ 12 Euro/lună reprezentând, 4,1% din venitul net. Situaţia precară a veniturilor din mediul rural argumentează necesitatea sprijinului în scopul asigurării consultanţei agricole.
Majoritatea fermierilor nu sunt suficient de pregătiţi să îndeplinească condiţiile de ecocondiţionalitate, de accesare a plăţilor directe şi/sau a sprijinul financiar disponibil producătorilor agricoli prin intermediul organizaţiilor comune de piaţă, prin măsurile de sprijin pentru dezvoltare rurală, precum şi pentru respectarea standardelor comunitare privind calitatea alimentelor, diversificarea activităţilor în ferme, protejarea mediului înconjurător, bunăstarea animalelor, calitatea produselor şi a normelor sanitar-veterinare şi fitosanitare, de igienă şi siguranţă profesională.
Având în vedere cele prezentate se justifică susţinerea acordării sprijinului pentru serviciile de consiliere şi care vor crea o bună premisă pentru utilizarea instrumentelor comunitare, având ca rezultat o restructurare a fermelor precum şi o îmbunătăţire a managementului exploataţiilor agricole.
Sistemul public şi privat al serviciilor de consiliere şi consultanţă
Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA) este o instituţie publică în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care asigură servicii de consiliere şi consultanţă agricolă producătorilor agricoli, prin intermediul specialiştilor din cadrul oficiilor de la nivel judeţean si local La nivel teritorial Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă are în subordine: la nivel judeţean, 42 de Oficii Judeţene de Consultanţă Agricolă (OJCA); la nivel comunal, 546 de Centre Locale de Consultanţă Agricolă (CLCA), în subordinea directă a OJCA.
În ceea ce priveşte sistemul privat de consultanţă din România (inclusiv ONG-urile) se observă faptul că mai toate firmele de consultanţă, indiferent de dimensiune şi/sau experienţă profesională şi/sau specializare, au o răspândire teritorială care să satisfacă cerinţele la nivelul întregii ţări însă, acestea se adresează de cele mai multe ori exploataţiilor agricole mari.
Prin intermediul Schemei Competitive de Granturi (SCG) vor fi sprijinite proiecte, prin programul MAKIS de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din fonduri de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Granturile sunt dedicate proiectelor de cercetare aplicativă şi celor de extensie. Competiţia este deschisă tuturor furnizorilor de cercetare aplicativă din sectorul public şi privat, precum şi universităţilor, organizaţiilor ne-guvernamentale, sectorului privat şi producătorilor agricoli, precum şi asociaţiilor de agro-procesatori, care sunt încurajaţi să aplice pentru finanţare din SCG. Obiectivul principal este acordarea de asistenţă Guvernului României pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative în vederea creşterii competitivităţii fermierilor şi a procesatorilor agricoli în contextul apartenenţei la Uniunea Europeană. Astfel se doreşte întărirea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a Unităţilor Fitosanitare, modernizarea sistemului naţional de cercetare agricolă şi îmbunătăţirea serviciilor de consultanţă şi instruire. Proiectul se axează pe trei componente importante pentru agricultura din România, respectiv siguranţa alimentelor, cercetarea agricolă şi sistemul de informare şi extensie.
Sprijinul acordat prin această măsura va crea şi dezvolta o piaţă de servicii de consiliere şi consultantă specializată şi va oferi servicii de calitate pentru potenţialii beneficiari ai fondurilor acordate prin măsurile de dezvoltare rurală.
Obiectivele măsurii
Obiectiv general
Ameliorarea gestionării durabile de către fermieri a exploataţiilor lor având ca rezultat creşterea performanţei fermelor.
Obiectiv specific
Îmbunătăţirea managementului general al exploataţiilor agricole pentru atingerea performanţei, cu impact asupra ameliorării generale a rezultatelor (output-urilor) acestor exploataţii, diversificarea fermelor, identificarea cerinţelor necesare respectării standardelor comunitare privind siguranţa profesională la locul de muncă şi protecţia mediului.
Obiective operaţionale
Domeniul de acţiune al măsurii
Scopul măsurii este de a sprijini agricultorii să utilizeze serviciile de consiliere şi consultanţă în vederea restructurării şi îmbunătăţirii performanţelor generale ale activităţii acestora.
Consilierea va contribui la diseminarea şi înţelegerea practică a aplicării şi respectării bunelor practici agricole şi de mediu, asigurând condiţiile de protejare a mediului înconjurător şi utilizarea unor practici agricole prietenoase cu mediul. De asemenea, consilierea va contribui şi la elaborarea planurilor de afaceri necesare pentru accesarea fondurilor în vederea stabilirii tinerilor fermieri în mediul rural şi pentru fermele de semi-subzistenţă.
Consultanţa va contribui la buna informare a agricultorilor pentru modernizarea fermelor, reorientarea calitativă a producţiei, diversificarea fermelor, aplicarea practicilor de producţie compatibile cu conservarea şi promovarea peisajului, pentru protejarea mediului, respectarea standardelor de igienă şi bunăstare animală şi pentru dobândirea aptitudinilor manageriale necesare administrării unei exploataţii viabilă din punct de vedere economic. Consultanţa vizează şi aplicarea standardelor privind siguranţa ocupaţională la locul de muncă bazate pe legislaţia comunitară.Se va urmări difuzarea de cunoştinţe în materie de gestiune şi administrare a terenurilor şi a exploataţiilor agricole, de aplicare a bunelor practici agricole şi de mediu conform Cap. 1 articolele 4 si 5 şi anexele III si IV din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003.
Acţiunile sprijinite în cadrul măsurii:
Consultanţa va include vizite regulate în ferme, asistenţa pentru identificarea şi coordonarea consultanţei adiţionale de specialitate (ex. pregătirea aplicaţiei pentru agro-mediu), ajutor pentru obţinerea creditului (ex. participarea la întâlniri cu potenţialii creditori), asistenţa pentru elaborarea documentelor, monitorizarea implementării planului de afaceri etc.
Pentru planificarea, efectuarea, coordonarea si evaluarea utilizării serviciilor de consiliere se va avea în vedere în mod activ aplicarea principiului egalităţii de şanse între femei si bărbaţi.
Beneficiari
Beneficiarii acestui sprijin sunt fermierii care vor beneficia de consultanţă furnizată de entităţi publice sau private selectate.
Definiţia fermierului: persoană fizică sau juridică sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic conferit grupului de către legislaţia naţională, a căror exploataţie este situată pe teritoriul ţării şi care practică activităţi agricole sau agricole şi silvice.
Detalii privind selecţia consultanţilor
Sprijinul se acordă furnizorilor de consiliere si consultanţă, entităţi publice sau private, care au fost selectate în urma procedurii de selecţie prezentată în Ghidul de aplicare al măsurii: Entităţile publice sau private selectate pentru a oferi servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori trebuie să îndeplinească următoarele condiţii minime:
Ca şi criterii generale de selecţie pot fi:
· Prezentarea unui portofoliu de proiecte de consultanţă specializată pentru proiecte finanţate din fonduri internaţionale, rambursabile sau nerambursabile, sau din fonduri naţionale câştigate în sistem competiţional;
· Disponibilitatea de a particulariza servicii de consultanţă la solicitarea beneficiarului de proiecte;
· Disponibilitatea de a furniza servicii pentru un număr minim de 50 de beneficiari, pe durata contractului.
Volumul şi nivelul sprijinului
Volumul sprijinului este de 100% cheltuieli eligibile (80% contribuţie comunitară şi 20% contribuţie naţională) Tipul şi cuantumul sprijinului vor fi stabilite prin legislaţie naţională pe baza unor tarife, în funcţie de tipul serviciilor prestate. Detaliile pentru serviciile oferite şi suma exactă care va fi plătită pentru fiecare serviciu vor fi incluse în contractele semnate cu fiecare furnizor de consultanţă.
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
19-09-2024 Management agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>
17-09-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
12-09-2024 Afaceri agricole
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>