Hatisul proiectelor costisitoare fara finalitatea creditarii

 

Natalia Vasile, fermier Turnu: “Agricultorii, fermierii din Romania sunt prinsi in hatisul unor proiecte costisitoare, fara finalitatea creditarii!”

 


 


Cinci noi programe cu finantare de la Uniunea Europeana pentru fermieri. Se vor acorda fonduri nerambursabile pentru instalarea tinerilor fermieri, incurajarea activitatilor turistice, infiintarea grupurilor de producatori si pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”. Un text care ar trebui sa entuziasmeze intreprinzatorii, dar iata ca totul nu e decat un efemer balon de sapun. Realitatea acestor programe teoretice e contrazisa de realitate. Exemplu, vizita la ferma din Turnu a Nataliei Vasile.

Natalia Vasile, bucuresteanca get-beget, a crescut in „buricul targului”, zona Unirii. „Am fost atrasa inca de mica de arta, cultura si m-am format - as putea spune - la scoala lui Pitis, pe care-l consider unul dintre cei mai compleţi artisti. Am fost un impatimit al teatrului si muzeelor si am iubit cu fervoare Bucurestiul pana in anii 80. Apoi, totul a luat o turnura intunecata”, iar „Bucurestiul iubit” a disparut intr-o tiganiada kitchoasa, ne face sa intelegem.

Natalia este o femeie tanara si plina de sarm, desteapta, tenace si plina de initiativa. Aproape ca nu-ti vine sa crezi ca bucuresteanca ce si-a pastra intact accentul „micii Viene” - a lasat totul pentru o ferma cu animale, pentru o afacere care cere enorm de multa truda, indemanare, studiu, ambitie si calitatea de a fi mereu pe faza. „În consecinta, am luat o hotarare importanta si grea, aceea de a parasi orasul natal, avand deja trasata o idee clara despre o afacere care, in conditii normale - e rentabila in orice tara din lume cu pamant arabil: agricultura, zootehnie. Am cautat de inchiriat sau cumparat o ferma in Ardeal, dar nu am gasit decat aici, la Turnu. Cand am intrat prima oara in fosta Agroindustriala, gunoiul si mizeria erau atat de mari, incat, daca te urcai pe ele ajungeai cu mana la tavan! Cam asa mi-am inceput afacerea...” - zambeste amar fermiera blonda. Asta a fost cu peste 10 ani in urma... A urmat o munca titanica pentru a civiliza acest loc degradat. „Am adus sute de tone de pamant, am nivelat, am facut curat, am igienizat, altfel nu se putea incepe nimic! Impreuna cu sotul meu am prospectat piata, am facut numeroase studii, am citit carti de specialitate si numai dupa aceea am trecut, efectiv, la treaba!”




Proiecte costisitoare cu cerinte exagerate, absurde!

Afacerea Nataliei se intinde pe aproximativ 5 hectare. „Achizitionez ovine, miei, in special - care sunt trecuti in regim de ingrasare timp de o luna, dupa care ii vand in Italia, Grecia, Germania, Croatia. Ma ocup, evident si de producerea hranei necesare animalelor si nu e un lucru deloc usor”. La inceput, procentul de rulare a fost de 20.000 de capete ovine pe luna, dar acum s-a stabilit la 10.000. „Achizitionarea animalelor este destul de  anevoioasa, tocmai pentru ca lucram cu oamenii, respectiv cu ciobanii... Eu am o alta viziune asupra acestei munci de fermier. Imi place ca totul sa fie modernizat, grajdul sa fie curat, hrana naturala, iar animalele sanatoase! Din pacate, in Romania, mentalitatea a ramas aproape neschimbata, inapoiata, iar cei care vor sa faca afaceri in acest domeniu nu sunt interesati decat de umplera buzunarului, ignorand aceste principii de baza, fara de care zootehnia, agricultura nu e nimic altceva decat o bataie de joc!”

Sa vorbim, insa, despre greutati... Cine crede ca a demara o (astfel de) afacere – e o treaba care se rezolva in timp optim, in interesul intreprinzatorului, se inseala. Te lovesti de o imensa birocratie care costa bani seriosi si timp din plin. Nimeni nu stie exact care e documentatia exacta pentru un dosar de fermier, agricultor, mic intreprinzator, in general. Si, daca ai reusit, pana la urma sa-ti faci dosarul (care costa o avere!) nu stii daca va fi aprobat si care sunt criteriile (exagerate) care duc la finantarea proiectului. Natalia si sotul ei sunt oameni umblati in lume, au studiat piata interna si externa, economiile statelor dezvoltate. „La noi sunt destule posibilitati, dar se pun bete in roate celui care vrea sa intreprinda ceva! De ce?!” Numerosi investitori s-au plans de birocratia inutila si costisitoare din Romania, de spagile care trebuiesc date ca sa fii, cat de cat, bagat in seama; ca urmare, oamenii au plecat dezamagiti, iar noua ne-a ramas buhul de tara a coruptiei generalizate, un spatiu unde un om cinstit, muncitor si plin de initiativa nu are nicio sansa sa-si construiasca o afacere!




„Nu exista niciun sprijin real pentru intreprinzatori!”

Pentru a incepe o afacere e nevoie de bani. Pentru asta trebuie sa faci proiect, iar acesta presupune documentatii serioase. „Sunt multe programe care, teoretic, vin in sprijinul intreprinzătorilor, dar, practic, ajungi la bani foarte greu sau deloc. Romania nu are viitor decat pe plan agricol, cel putin deocamdata. Sectorul agricol este in continuare dezastruos, necesarul intern  este cu totul nesatisfacator, si, ce e mai grav, actualmente nicio bana nu acorda credite, iar banca agricola e doar o amintire! Nicio banca din Romania, cu toate programele de creditare a micilor intreprinzatori – nu da un ban pentru agricultori sau fermieri. Proiectele se fac, dar nu exista cofinatare! Banca te intreaba cati bani pui la afacere?! Pai ce ajutor e asta si in functie de ce fel de criterii?! Am intrat in criza, asta e clar, iar caderea e extrem de vizibila la exporturi si productia industriala. Agricultura, nici nu mai vorbesc, e la pamant, atata timp cat importam mancare de afara!  Bancile s-au ocupat exagerat de creditarea in domeniul imobiliar, dar iata ca aceasta perspectiva de castiguri se prabuseste. Infuzia de bani trebuie pompata in agricultura, un domeniu prosper daca ai cap! Nu este nevoie de pomana, ci doar de sustinere prin creditare. Subventiile nu rezolva nimic. Cine poate rezista fara credite, inseamna ca nu produce nimic! Din pacate, noi, intreprinzatorii suntem momiti cu tot fielul de programe nationale sau europene, dar deciziile de creditare se iau doar la Bucuresti. Acolo se hotaraste soarta economiei romanesti, iar criteriile sunt partinice si de clica, nicidecum de interes national, asa cum ar trebui sa fie!” Ar fi multe de spus din acest punct de vedere, dar articolele pe aceasta tema generoasa si ...dureroasa sunt in plina continuare.




„Vreau modernizare si diversificare!” 

Natalia isi doreste diversificarea afacerii incepute. „In ultimii doi ani am vazut ca nu se mai poate castiga doar din ingrasaarea animalelor. Sunt cam trei luni pe an cand nu produc nimic, iar acest timp trebuie umplut. De aceea am nevoie de credite, pentru ca, paralel cu activitatea de ingrasaare vreau sa ne dezvoltam efectivele de matca. Avem in plan obtinerea unei branze speciale! Ciobanii, in general, nu au viziune, nu au un plan de viitor, treaba merge in virtutea inertiei, desi aici se pot obtine rase noi, superioare de ovine. Pe de alta parte, nu au nici posibilitati, nu primesc credite. Am mare incredere in cercetarea stiitifica - cea care va hotara, efectiv, viitorul in orice domeniu”.

Ferma Nataliei este un colt de rai, nu doar pentru animale, dar si pentru cei care lucreaza aici. „Consider ca atat animalul cat si omul trebuiesc respectati. Animalele au parte de curatenie si hrana sanatoasa, sunt verificate sanitar-veterinar, iar muncitorii pot manca la cantina pe care am amenajat-o modern. Ideea mea de afacere nu s-a oprit, insa, aici: vreau sa mai achizitionez vaci, oi si capre in vederea prelucrarii produselor pentru obtinerea unei branze speciale. Pentru asta e nevoie insa, de tehnologie performantă, utilaje, modernizari, cu alte cuvinte, investitii, deci... bani!”

Ferma UNICOM 3N 2000  (Export-transport animale vii, berbecuti) exista printr-un efort considerabil, munca si informare continua, prospectarea pietei, tenacitate si pasiune - elemente care certifică longevitatea unei activitati in fata careia multi intreprinzatori si-au depus armele.


Felicia R.Gheorghe

www.observator.info

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>