Agricultura, sectorul de productie sau domeniul constructiilor sunt doar cateva dintre ramurile finantabile in perioada urmatoare, cu alocari totale de peste 2 miliarde euro, in proiecte pentru care se poate obtine un sprijin nerambursabil cuprins intre 50 si 95% din valoarea investitiei.
Companiile cu activitate in Romania, atat start-up-uri, IMM, cat si grupuri de firme sau multinationale, au la dispozitie, pe finalul acestui an, finantari nerambursabile de peste 2 miliarde euro destinate investitiilor directe, reprezentate fie prin finantari europene, fie prin ajutor de stat, arata o analiza a REI Finance Advisors, una dintre cele mai mari companii de consultanta, specializata in atragerea de fonduri nerambursabile, cu 9 birouri in cele mai mari orase din tara si o echipa formata din peste 50 de specialisti.
Anul 2021 a fost unul de tranzitie intre cele doua programe de finantare europeana 2014-2020 si 2021-2027, cu resurse ce au provenit, in cea mai mare parte, din realocari de fonduri ale axelor de finantare mai vechi, dar si un preambul de finantari pentru exercitiul urmator de finantare, care va pune la dispozitia Romaniei circa 80 miliarde euro.
Comisia Europeana a anuntat zilele trecute disponibilitatea imediata de fonduri pentru finantarea mai multor proiecte pentru investitii, iar companiile interesate au la dispozitie o serie de paliere de finantare ce pot ajuta la dezvoltarea afacerilor.
Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” este o axa de finantare gestionata de Ministerul Agriculturii, cu o alocare estimata la 760 milioane euro, si contine 8 submasuri care finanteaza in cuantum de pana la 90% proiectele, de la achizitia de tractoare si utilaje agricole pana la construirea si modernizarea de ferme zootehnice, abatoare etc.
Sunt eligibile: Persoana fizica autorizata, Intreprinderea individuala, Intreprinderea familiala, Societatea in nume colectiv – SNC, Societatea in comandita simpla – SCS, Societatea pe actiuni – SA, Societatea in comandita pe actiuni – SCA, Societatea cu raspundere limitata – SRL, Societatea comerciala cu capital privat,Institute de cercetare – dezvoltare, precum si centre, statiuni si unitati de cercetare-dezvoltare si didactice, inclusiv universitati avand in subordine statiuni de cercetare-dezvoltare si didactice (definite potrivit legislatiei nationale in vigoare privind organizarea si functionarea acestora) din domeniul agricol cu personalitate juridica, de drept public sau privat.
In cadrul celor 8 submasuri sunt finantate diferite tipuri de investitii:
Sesiunile de depunere sunt deschise timp de 3 luni, insa fiecare companie are doar o luna la dispozitie sa depuna proiectul, in functie de punctaj.
Pe sub-masura 4.1 sesiunea s-a deschis pe 25 octombrie si se pot depune proiecte cu minimum 90 puncte, de pe 25 noiembrie se pot depune proiectele cu minimum 60 puncte, iar intre 25 decembrie si 25 ianuarie 2022 - cele cu minimum 30 puncte.
Pe sub-masura 4.2 s-a deschis deja sesiunea in data de 8 octombrie si se va inchide pe 7 ianuarie, fiecare aplicant avand o luna dedicata in care sa depuna proiectul, in functie de punctaj.„Recomandam companiilor sa pregateasca rapid si riguros proiectele, impreuna cu consultant specializat care isi asuma contractual depunerea unor proiecte corecte si complete, sa depuna proiectul chiar in prima zi sau in primele minute/ore, in special acolo unde avem sesiuni cu termen limita. Actuala alocare pe agricultura, de circa 3 miliarde euro, pe toate masurile, inclusiv infrastructura de drumuri agricole, irigatii, reprezinta aproximativ 35% din viitoarea alocare prin Planul National Strategic (PNS), fonduri ce urmeaza sa fie disponibile din 2023. Prin urmare, companiile cu proiecte care nu vor intra in alocarea financiara au posibilitatea de a redepune proiectele in viitor”, a mai precizat Roxana Mircea.
Actiunea 4.1.1 „Investitii in activitati productive” este o axa de finantare din REACT-EU, cu o alocare totala de 358 milioane euro, pentru care Comisia Europeana (CE) a validat deja bugetul pentru tara noastra. Ghidul a fost in consultare pana la sfarsitul lunii septembrie si se asteapta Ghidului final la inceputul lunii noiembrie, care va anunta conditiile finale si data deschiderii sesiunii, cel mai probabil in prima parte a lunii decembrie, pe principiul “primul venit, primul servit”.
„Pentru acest palier de finantare este necesar ca aplicantii sa fi inregistrat o scadere a cifrei de afaceri pe bilantul din 2020 raportat la 2019. Grila de punctaj viza chiar o scadere de 30% si investitii de peste 90% in componente de mediu. Dat fiind procentul mare de finantare nerambursabila - de 85% - pentru companii mijlocii, 90% - companii mici si 95% pentru microintreprinderi, coroborat si cu faptul ca se acorda si pe Bucuresti, este eligibila inclusiv achizitia de cladiri in procent de 50% din valoarea investitiei si grantul maxim de 1 milion euro, toate acestea facand din acest proiect de finantare o schema extrem de atractiva. Sugeram antreprenorilor sa inceapa sa defineasca o serie de potentiale investitii, sa adune cate doua oferte ce vizeaza echipamente eficiente energetic sau energie regenerabila care sa deserveasca investitia, sa pregateasca certificatul de urbanism si un deviz pentru o cladire <<verde>>, asta in cazul in care doresc sa solicite fonduri pentru constructie, cum este specificat si in Ghidul publicat de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.
Potrivit CE, Schema va fi deschisa IMM care isi desfasoara activitatea in sectoarele afectate in mod deosebit de epidemia de coronavirus, precum industria prelucratoare, constructiile, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul, depozitarea etc. Pentru a fi eligibile, societatile trebuie sa fi fost infiintate in Romania pana la 31 decembrie 2018 si trebuie sa fi inregistrat profituri din exploatare pe parcursul anului 2019. Se preconizeaza ca Schema va aduce beneficii unui numar de aproximativ 4.000 de societati.
Sunt eligibile companii indiferent de cifra de afaceri sau numarul de angajati. In plus, nu exista o corelare a cifrei de afaceri cu suma solicitata. Prin urmare, o companie cu cifra de afaceri de 10.000 RON poate solicita 1 milion euro daca a inregistrat o scadere a rulajului, iar daca va propune o investitie “verde” va beneficia de un punctaj de minimum 70 puncte si proiectul va putea fi depus in primele minute de la deschiderea sesiunii.
HG 807/2014 reglementeaza o Schema de Ajutor de Stat, gestionata de Departamentul de Ajutor de Stat din cadrul Ministerului Finantelor, care acorda finantare nerambursabila pentru proiecte de investitii de minimum 4,5 milioane RON (circa 1 mil. EUR), in cuantum de 10%-Bucuresti, 35%-Ilfov si Vest (Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara) si 50%-restul tarii (sursa: mfinante.gov.ro).
(Tabel intensitate finantare neramburabila prin HG 807/2014)
Pot solicita fonduri atat start-up-uri, care nu au mai mult de 3 situatii financiare depuse sau existente, cat si companiile mari, care au inregistrat profit in unul din ultimii 3 ani si nu se afla in dificultate.
Mai mult, alocarea pe aceasta Schema a fost suplimentata cu inca 550 milioane euro in vara acestui an, prin HG 760/2021, ajungand la un buget total de 1,45 miliarde euro. In plus, au fost incluse pe lista eligibilitatii companiile de constructii care pot acum sa isi achizitioneze si echipamente de tip excavatoare, statii de asfalt, finisoare pe care le pot muta la punctele de lucru unde isi desfasoara activitatea.
„Sesiunea pe acest proiect de finantare este deschisa, iar proiectele se depun la Ministerul de Finante, Departamentul de Ajutor de Stat, atat in format fizic cat si online, iar Acordurile de Finantare se pot obtine intr-un interval cuprins intre 3-6 luni. Sunt eligibile cheltuieli cu achizitia de echipamente sau construirea de spatii de productie sau prestari servicii: depozitare, clinici medicale, hoteluri etc. Principala obligatie a companiilor beneficiare prin HG 807/2014 este de a plati in 5, maxim 7 ani - taxe si impozite (cu noii angajati-strict pe proiect, impozit pe profit-strict pe proiect si taxele la bugetul local pe cladirea finantata) in cuantum egal cu grantul primit. Pentru a fi luate in calcul taxele cu noii angajati este necesara si mentinerea numarului mediu de angajati de pe ultimele 12 luni. In cazul in care la sfarsitul celor 5-7 ani compania nu achita taxe in acelasi cuantum cu grantul, aceasta trebuie sa returneze strict suma neachitata, cu dobanda de 1,7%”, a punctat Roxana Mircea.
REI FINANCE ADVISORS si REI INTERNATIONAL CONSULTING, parte a REI Grup (www.reigrup.ro), sunt companii specializate in elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor de investitii atat prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare, PNDR), cat si pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).
Potrivit datelor din 2020, REI se situeaza pe locul al doilea, la nivel national, in topul companiilor de consultanta specializate in atragerea de finantari prin fonduri europene si ajutoare de stat.
Echipa REI Grup numara in prezent 50 de consultanti, preponderant seniori, in cele noua birouri regionale, cu o vasta experienta in domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau international.
REI a reusit cu succes atragerea finantarii pentru peste 800 de proiecte la nivel national, cu peste 300 de proiecte implementate si o rata de succes – lider in domeniu – de 99%.
Cu o experienta de peste 10 ani, specialistii REI se adapteaza usor cerintelor pietei, cunoscand foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile si identifica oportunitatile de obtinere de finantari din surse interne si externe. Acestia gestioneaza eficient activitatile proiectelor, relatia cu autoritatile publice si pe cea cu companiile private, atat companii multinationale, cat si companii antreprenoriale, romanesti. Mai multe detalii despre activitatea REI, aici.
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>