Sprijinirea fermelor de semi -subzistenta

1pic.jpg

Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenta” se incadreaza in Axa I – „Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole in curs de restructurare.

Obiectivele specifice ale masurii se refera la: cresterea volumului productiei destinate comercializarii pentru ca fermele de semi - subzistenta sa devina viabile economic; Diversificarea productiei in functie de cerintele pietei si introducerea de noi produse.

Obiectivele operationale se refera la: stimularea spiritului antreprenorial; diversificarea activitatilor si veniturilor.

Sprijinul financiar pentru aceasta masura este nerambursabil si este de 476.077.390 Euro.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Masura 141 sunt persoanele fizice in varsta de pana la 62 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finanţare), care desfasoara activitati economice, in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola:

  • are o dimensiune economica cuprinsa intre 2 si 8 UDE;
  • este situata pe teritoriul tarii;
  • este inregistrata in Registrul fermelor/Registrul agricol;
  • comercializeaza o parte din productia agricola obtinuta.

Persoanele fizice pot desfasura activitati economice si se pot inregistra si autoriza in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008:

  • individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
  • ca intreprizatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
  • ca membri ai unei întreprinderi familiale.

IMPORTANT ! Persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finanţare, pot fi beneficiari eligibili ai acestei masuri, daca se inregistreaza si autorizeaza in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 pana la data incheierii Contractului de finanare cu APDRP.

Persoanele fizice autorizate si inregistrate la Oficiul Registrului Comertului in temeiul unor acte normative anterioare Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 pot solicita sprijin in baza certificatului de inregistrare un an de la data intrarii in vigoare a acestei ordonanate, respectiv pana la data de 24 aprilie 2009.

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 141, solicitantul va trebui sa intocmeasca un Plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani.

Dupa o perioada de trei ani de la acordarea sprijinului se verifica respectarea cerintelor minime din Planul de afaceri depus initial la solicitarea sprijinului. La aceasta data, solicitantul trebuie sa demonstreze ca fata de situatia initiala a activitatii precizata in Planul de afaceri: productia agricola obtinuta destinata comercializarii inregistreaza o crestere de 20%; si dimensiunea economica a exploatatiei agricole creste cu minim 3 UDE.

O data cu verificarea indeplinirii conditiilor minime de acordare a sprijinului din Planul de afaceri, beneficiarul trebuie sa prezinte documente care atesta faptul ca a urmat un curs de pregatire profesionala prin Masura 111 “Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte”, in raport cu proiectul.

ATENTIE Elaborarea Planului de afaceri se realizeaza cu titlu gratuit prin accesarea Masurii 143 ”Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori”.

IMPORTANT ! In cazul in care, la verificarea Planului de afaceri, se constata ca nu sunt indeplinite conditiile minime de acordare a sprijinului, beneficiarul nu va mai primi ajutorul pentru urmatorii doi ani, dar nu va returna sumele primite.

ATENTIE!

Sectiunea A a Planului de afaceri, se va completa de catre solicitant pentru obtinerea sprijinului in cadrul Masurii 141, in situatia in care solicitantul nu prevede obtinerea de sprijin nerambursabil prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”.

Secţiunea B a Planului de afaceri impreuna cu sectiunea A, se va completa de catre solicitant pentru proiect care nu prevede lucrari de constructii montaj realizate prin Masura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”.

Sectiunea C a Planului de afaceri impreuna cu sectiunea A, se va completa de catre solicitant pentru proiect care prevede lucrari de constructii montaj realizate prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”.

Proiectele se depun in cadrul mai multor sesiuni de depunere anuale. In situatia in care valoarea totala a proiectelor eligibile depuse in cadrul unei sesiuni, se situeaza peste valoarea totala alocată acesteia, atunci proiectele prin care se solicita sprijin pentru fermele de semi – subzistenta sunt supuse unui sistem de selectie, in baza caruia fiecare proiect este punctat, conform urmatoarelor criterii de selecţie:

  • Solicitantul este membru al unei forme asociative recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare - 20 puncte;
  • Solicitantul accesează Masura 214 „Plati de Agro - mediu” din cadrul PNDR -15 puncte;
  • Ferma de semi – subzistenta se afla in zona defavorizata - 20 puncte;
  • Ferma de semi – subzistenta este detinuta de fermier cu varsta de sub 40 de ani, la data depunerii proiectului -20 puncte;
  • Solicitantul realizeaza o investitie pentru indeplinirea conformitatii cu standardele comunitare - 25 puncte;

IMPORTANT ! Toate activitatile pe care solicitantul se angajeaza sa le efectueze in cadrul Planului de afaceri si pentru care a primit punctaj la selectie, devin conditii obligatorii.

IMPORTANT ! In situatia in care Planul de afaceri cuprinde realizarea de investitii prin Masura 121, solicitantul va completa Cererea de finantare specifica acestei masuri.

IMPORTANT ! In situatia in care un criteriu de selectie nu este indeplinit, punctajul de selectie pentru aceste criteriu este 0.

Prin Masura 141 se acorda sprijin public nerambursabil de 1.500 de Euro / an / ferma de semi – subzistenta. Sprijinul se acorda pentru o perioada de cinci ani.

In cazul fermelor de semi-subzistenta, principiul finantarii nerambursabile este acela al acordarii unei sume fixe anuale, in vederea adaptarii acestora la conditiile pietii si transformarii in ferme comerciale.

Un solicitant al sprijinului prin Masura 141 poate depune in acelasi timp proiecte pentru alte masuri din cadrul PNDR pentru a fi cofinanţate prin FEADR.

Dosarul cererii de finantare contine Cererea de finantare insotita de Planul de afaceri si documentele justificative, legate intr-un singur dosar, astfel incat sa nu permita detasarea si/sau inlocuirea acestora.

Completarea Cererii de finantare, inclusiv a anexelor acesteia, se va face conform modelului standard. Modificarea modelului standard (eliminarea, renumerotarea sectiunilor, anexarea documentelor suport in alta ordine decat cea specificata etc.) poate conduce la respingerea Dosarului cererii de finantare pe motiv de neconformitate administrativa.

IMPORTANT ! Cererea de finantare trebuie redactata pe calculator, in limba romana. Nu sunt acceptate Cereri de finantare completate de mana.

IMPORTANT ! Numai Cererea de finantare si documentele justificative completate dupa modelul standard prezentat, sunt eligibile pentru finantare in cadrul Masurii 141.

Dosarul cererii de finantare, intocmit in doua exemplare - original si o copie - impreuna cu formatul electronic al Cererii de finantare (CD) se depune la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului unde are loc implementarea proiectului.

IMPORTANT ! Pentru acele documente justificative originale care raman in posesia solicitantului (ex: act de proprietate, act de identitate, etc.), copiile depuse in Dosarul cererii de finantare trebuie sa contina menţiunea „Conform cu originalul” si sa fie semnate de catre solicitant.

In cazul in care proiectul este amplasat pe teritoriul mai multor judete, acesta va fi depus la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului pe raza caruia este inregistrat solicitantul.

IMPORTANT ! Solicitantul trebuie sa se asigure ca ramane in posesia unui exemplar complet al Dosarului cererii de finantare in afara celor 2 exemplare pe care le depune.

Controlul conformitatii consta in verificarea Cererii de finantare daca: este corect completata; este prezentata atat in format tiparit, cat si in format electronic; documentele justificative solicitate sunt prezente in doua exemplare: un original si o copie si, dupa caz, se verifica valabilitatea acestora la data depunerii.

IMPORTANT ! In cazul In care expertul verificator descopera o eroare de forma, proiectul nu este considerat neconform.

Verificarea conditiilor minime de acordare a sprijinului se efectueaza de catre expertii DADR-urilor judetene pentru toate Cererile de finantare pe baza documentatiei conforme primite de la solicitant si consts in:

· verificarea eligibilitatii solicitantului;

· verificarea Planului de afaceri;

· verificarea documentelor justificative;

· evaluarea criteriilor de selectie.

Verificarea pe teren se realizează de catre: expertii DADR-urilor judetene – pentru toate Cererile de finantare conforme. Scopul efectuarii vizitei pe pe teren, este de a se verifica datele si informatiile cuprinse in Planul de afaceri si documentele justificative, cu situatia existenta la solicitant, pentru a se asigura expertul verificator de corectitudinea informatiilor declarate in Cererea de finantare. In urma efectuarii acestor verificari, pot exista doua situarii: proiectul este eligibil si va avea un punctaj; proiectul este neeligibil.

IMPORTANT ! Pentru Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi - subzistenta” nu exista punctaj minim.

Dupa publicarea Raportului de selectie, in care sunt incluse proiectele aprobate pentru a fi finantate, DADR –urile judetene notifica solicitantul cu privire la acceptarea Cererii de finantare.

IMPORTANT ! In termen de 30 zile lucratoare de la primirea notificarii, solicitantul trebuie sa se prezinte la sediul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) de care apartine, pentru semnarea Contractului de finantare.

IMPORTANT ! Se recomanda consultarea textului integral al Contractului de finantare

IMPORTANT ! In cazul in care solicitantul nu se prezinta in termenul precizat in Notificare, pentru a semna Contractul de finantare si nici nu anunta OJPDRP, atunci se considera ca acesta a renuntat la ajutorul financiar nerambursabil.

Dosarul cererii de plata se depune de beneficiar la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in doua exemplare, pe suport de hartie, si pe suport magnetic. Dosarul cererii de plata trebuie sa cuprinda documentele justificative prevazute in INSTRUCTIUNILE DE PLATA (vezi Anexa II la Contractul de finantare)

Beneficiarul poate depune prima transa a cererii de plata in maxim 30 de zile de la data semnarii Contractului de finantare.



Documentele obligatorii care trebuie atasate Cererii de finantare pentru întocmirea proiectului sunt:

Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se angajeaza sa se autorizeze pana la data semnarii Contractului de finantare, urmand ca pana la aceasta data sa prezinte urmatoarele documente:

Certificatul de inregistrare eliberat de catre Oficiul Registrului Comertului in conformitate cu legislatia nationala in vigoare;

Cazierul judiciar fara inscrieri care privesc sanctiuni economico-financiare ale solicitantului;

Cazierul fiscal eliberat de Directia Generala a Finantelor Publice in conformitate cu legislatia nationala in vigoare;

Document de la banca cu datele de identificare ale bancii si ale contului aferent proiectului FEADR (denumirea, adresa bancii, codul IBAN al contului in care se deruleaza operatiunile cu APDRP).

(Pentru solicitantul autorizat, aceste documente se vor prezenta la data depunerii Cererii de finantare.)

Planul de afaceri, conform modelului.

Documente de proprietate / folosinta teren si /sau cladiri:

  • Documente solicitate pentru terenul agricol:
    • Copie dupa actul de proprietate al terenului si/sau tabel centralizator- emis de Primarie, semnat de persoanele autorizate conform legii, continand sumarul contractelor de arendare cu suprafetele luate in arenda pe categorii de folosinta, perioada de arendare si/sau orice alt document care sa certifice dreptul de folosinta al terenului;
    • si, dupa caz, Extras din Registrul Fermelor, care trebuie sa contina date privind exploatatia agricola: codul unic de inregistrare al solicitantului, suprafata utilizata, valoarea sprijinului public primit, etc. sau Extras din Registrul Agricol emis de Primariile locale.
  • Documente solicitate pentru imobilul (cladirile si / sau terenurile) pe care sunt / vor fi realizate investitiile (in cazul realizarii de investitii):
    • Actul de proprietate asupra imobilului;
    • Documentul care atesta dreptul de proprietate asupra terenului, sau alt document incheiat la notariat, care sa certifice dreptul de folosinta al terenului (contract de concesionare, contract de închiriere, contract de comodat) valabil pe o perioada de minim 5 ani;
  • Documente solicitate pentru animale, pasari si familii de albine (dupa caz):
    • Extras din Registrul Exploatatiei emis de DSVSA din care sa reiasa inregistrarea animalelor;
    • Document eliberat de la Primaria comunei pe raza careia isi desfasoara activitatea ferma agricola de semi-subzistenta cu profil de apicultura.

Certificat de producator si dupa caz, dovada cotei individuale de lapte pentru vanzari directe, eliberate conform legislatiei nationale in vigoare.

Document eliberat de catre autoritatile competente (mediu, sanitar, sanitar-veterinar si fitosanitar) prin care se certifica faptul ca, investitia propusa pentru adaptarea la standarde respecta termenele limita impuse de legislatie (perioada de gratie). (Acest document se ataseaza numai cand solicitantul acceseaza Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” pentru investitii referitoare la indeplinirea conformitatii cu standardele comunitare).

Document care atesta ca solicitantul este inregistrat intr-o forma asociativa emis de catre grupul de producatori / cooperativa agricola / organizatii de imbunatatiri funciare / asociatia profesionala cu profil agricol, in conformitate cu legislatia nationala in vigoare. (Acest document se ataseaza numai pentru dovedirea criteriului de selectie „Solicitantul este membru al unei forme asociative, recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare”).

Copia actului de identitate al solicitantului.

Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se angajeaza ca toate activitatile prevazute in Planul de afaceri sa fie realizate cu respectarea legislatiei nationale in vigoare si dupa caz, sa obtina Autorizatia de functionare in acord cu aceasta, pana la prima verificare a conformitatii cu Planul de afaceri.

Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se obliga sa urmeze, in primii trei ani de la primirea sprijinului, un curs de formare profesionala prin Masura 111 „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte” in cel putin unul din domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului, agricultura ecologica, etc.

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>