Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenta” se incadreaza in Axa I – „Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole in curs de restructurare.
Obiectivele specifice ale masurii se refera la: cresterea volumului productiei destinate comercializarii pentru ca fermele de semi - subzistenta sa devina viabile economic; Diversificarea productiei in functie de cerintele pietei si introducerea de noi produse.
Obiectivele operationale se refera la: stimularea spiritului antreprenorial; diversificarea activitatilor si veniturilor.
Sprijinul financiar pentru aceasta masura este nerambursabil si este de 476.077.390 Euro.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Masura 141 sunt persoanele fizice in varsta de pana la 62 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finanţare), care desfasoara activitati economice, in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola:
Persoanele fizice pot desfasura activitati economice si se pot inregistra si autoriza in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008:
IMPORTANT ! Persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finanţare, pot fi beneficiari eligibili ai acestei masuri, daca se inregistreaza si autorizeaza in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 pana la data incheierii Contractului de finanare cu APDRP.
Persoanele fizice autorizate si inregistrate la Oficiul Registrului Comertului in temeiul unor acte normative anterioare Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 pot solicita sprijin in baza certificatului de inregistrare un an de la data intrarii in vigoare a acestei ordonanate, respectiv pana la data de 24 aprilie 2009.
Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 141, solicitantul va trebui sa intocmeasca un Plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani.
Dupa o perioada de trei ani de la acordarea sprijinului se verifica respectarea cerintelor minime din Planul de afaceri depus initial la solicitarea sprijinului. La aceasta data, solicitantul trebuie sa demonstreze ca fata de situatia initiala a activitatii precizata in Planul de afaceri: productia agricola obtinuta destinata comercializarii inregistreaza o crestere de 20%; si dimensiunea economica a exploatatiei agricole creste cu minim 3 UDE.
O data cu verificarea indeplinirii conditiilor minime de acordare a sprijinului din Planul de afaceri, beneficiarul trebuie sa prezinte documente care atesta faptul ca a urmat un curs de pregatire profesionala prin Masura 111 “Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte”, in raport cu proiectul.
ATENTIE Elaborarea Planului de afaceri se realizeaza cu titlu gratuit prin accesarea Masurii 143 ”Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori”.
IMPORTANT ! In cazul in care, la verificarea Planului de afaceri, se constata ca nu sunt indeplinite conditiile minime de acordare a sprijinului, beneficiarul nu va mai primi ajutorul pentru urmatorii doi ani, dar nu va returna sumele primite.
ATENTIE!
Sectiunea A a Planului de afaceri, se va completa de catre solicitant pentru obtinerea sprijinului in cadrul Masurii 141, in situatia in care solicitantul nu prevede obtinerea de sprijin nerambursabil prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”.
Secţiunea B a Planului de afaceri impreuna cu sectiunea A, se va completa de catre solicitant pentru proiect care nu prevede lucrari de constructii montaj realizate prin Masura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”.
Sectiunea C a Planului de afaceri impreuna cu sectiunea A, se va completa de catre solicitant pentru proiect care prevede lucrari de constructii montaj realizate prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”.
Proiectele se depun in cadrul mai multor sesiuni de depunere anuale. In situatia in care valoarea totala a proiectelor eligibile depuse in cadrul unei sesiuni, se situeaza peste valoarea totala alocată acesteia, atunci proiectele prin care se solicita sprijin pentru fermele de semi – subzistenta sunt supuse unui sistem de selectie, in baza caruia fiecare proiect este punctat, conform urmatoarelor criterii de selecţie:
IMPORTANT ! Toate activitatile pe care solicitantul se angajeaza sa le efectueze in cadrul Planului de afaceri si pentru care a primit punctaj la selectie, devin conditii obligatorii.
IMPORTANT ! In situatia in care Planul de afaceri cuprinde realizarea de investitii prin Masura 121, solicitantul va completa Cererea de finantare specifica acestei masuri.
IMPORTANT ! In situatia in care un criteriu de selectie nu este indeplinit, punctajul de selectie pentru aceste criteriu este 0.
Prin Masura 141 se acorda sprijin public nerambursabil de 1.500 de Euro / an / ferma de semi – subzistenta. Sprijinul se acorda pentru o perioada de cinci ani.
In cazul fermelor de semi-subzistenta, principiul finantarii nerambursabile este acela al acordarii unei sume fixe anuale, in vederea adaptarii acestora la conditiile pietii si transformarii in ferme comerciale.
Un solicitant al sprijinului prin Masura 141 poate depune in acelasi timp proiecte pentru alte masuri din cadrul PNDR pentru a fi cofinanţate prin FEADR.
Dosarul cererii de finantare contine Cererea de finantare insotita de Planul de afaceri si documentele justificative, legate intr-un singur dosar, astfel incat sa nu permita detasarea si/sau inlocuirea acestora.
Completarea Cererii de finantare, inclusiv a anexelor acesteia, se va face conform modelului standard. Modificarea modelului standard (eliminarea, renumerotarea sectiunilor, anexarea documentelor suport in alta ordine decat cea specificata etc.) poate conduce la respingerea Dosarului cererii de finantare pe motiv de neconformitate administrativa.
IMPORTANT ! Cererea de finantare trebuie redactata pe calculator, in limba romana. Nu sunt acceptate Cereri de finantare completate de mana.
IMPORTANT ! Numai Cererea de finantare si documentele justificative completate dupa modelul standard prezentat, sunt eligibile pentru finantare in cadrul Masurii 141.
Dosarul cererii de finantare, intocmit in doua exemplare - original si o copie - impreuna cu formatul electronic al Cererii de finantare (CD) se depune la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului unde are loc implementarea proiectului.
IMPORTANT ! Pentru acele documente justificative originale care raman in posesia solicitantului (ex: act de proprietate, act de identitate, etc.), copiile depuse in Dosarul cererii de finantare trebuie sa contina menţiunea „Conform cu originalul” si sa fie semnate de catre solicitant.
In cazul in care proiectul este amplasat pe teritoriul mai multor judete, acesta va fi depus la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului pe raza caruia este inregistrat solicitantul.
IMPORTANT ! Solicitantul trebuie sa se asigure ca ramane in posesia unui exemplar complet al Dosarului cererii de finantare in afara celor 2 exemplare pe care le depune.
Controlul conformitatii consta in verificarea Cererii de finantare daca: este corect completata; este prezentata atat in format tiparit, cat si in format electronic; documentele justificative solicitate sunt prezente in doua exemplare: un original si o copie si, dupa caz, se verifica valabilitatea acestora la data depunerii.
IMPORTANT ! In cazul In care expertul verificator descopera o eroare de forma, proiectul nu este considerat neconform.
Verificarea conditiilor minime de acordare a sprijinului se efectueaza de catre expertii DADR-urilor judetene pentru toate Cererile de finantare pe baza documentatiei conforme primite de la solicitant si consts in:
· verificarea eligibilitatii solicitantului;
· verificarea Planului de afaceri;
· verificarea documentelor justificative;
· evaluarea criteriilor de selectie.
Verificarea pe teren se realizează de catre: expertii DADR-urilor judetene – pentru toate Cererile de finantare conforme. Scopul efectuarii vizitei pe pe teren, este de a se verifica datele si informatiile cuprinse in Planul de afaceri si documentele justificative, cu situatia existenta la solicitant, pentru a se asigura expertul verificator de corectitudinea informatiilor declarate in Cererea de finantare. In urma efectuarii acestor verificari, pot exista doua situarii: proiectul este eligibil si va avea un punctaj; proiectul este neeligibil.
IMPORTANT ! Pentru Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi - subzistenta” nu exista punctaj minim.
Dupa publicarea Raportului de selectie, in care sunt incluse proiectele aprobate pentru a fi finantate, DADR –urile judetene notifica solicitantul cu privire la acceptarea Cererii de finantare.
IMPORTANT ! In termen de 30 zile lucratoare de la primirea notificarii, solicitantul trebuie sa se prezinte la sediul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) de care apartine, pentru semnarea Contractului de finantare.
IMPORTANT ! Se recomanda consultarea textului integral al Contractului de finantare
IMPORTANT ! In cazul in care solicitantul nu se prezinta in termenul precizat in Notificare, pentru a semna Contractul de finantare si nici nu anunta OJPDRP, atunci se considera ca acesta a renuntat la ajutorul financiar nerambursabil.
Dosarul cererii de plata se depune de beneficiar la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in doua exemplare, pe suport de hartie, si pe suport magnetic. Dosarul cererii de plata trebuie sa cuprinda documentele justificative prevazute in INSTRUCTIUNILE DE PLATA (vezi Anexa II la Contractul de finantare)
Beneficiarul poate depune prima transa a cererii de plata in maxim 30 de zile de la data semnarii Contractului de finantare.
Documentele obligatorii care trebuie atasate Cererii de finantare pentru întocmirea proiectului sunt:
Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se angajeaza sa se autorizeze pana la data semnarii Contractului de finantare, urmand ca pana la aceasta data sa prezinte urmatoarele documente:
Certificatul de inregistrare eliberat de catre Oficiul Registrului Comertului in conformitate cu legislatia nationala in vigoare;
Cazierul judiciar fara inscrieri care privesc sanctiuni economico-financiare ale solicitantului;
Cazierul fiscal eliberat de Directia Generala a Finantelor Publice in conformitate cu legislatia nationala in vigoare;
Document de la banca cu datele de identificare ale bancii si ale contului aferent proiectului FEADR (denumirea, adresa bancii, codul IBAN al contului in care se deruleaza operatiunile cu APDRP).
(Pentru solicitantul autorizat, aceste documente se vor prezenta la data depunerii Cererii de finantare.)
Planul de afaceri, conform modelului.
Documente de proprietate / folosinta teren si /sau cladiri:
Certificat de producator si dupa caz, dovada cotei individuale de lapte pentru vanzari directe, eliberate conform legislatiei nationale in vigoare.
Document eliberat de catre autoritatile competente (mediu, sanitar, sanitar-veterinar si fitosanitar) prin care se certifica faptul ca, investitia propusa pentru adaptarea la standarde respecta termenele limita impuse de legislatie (perioada de gratie). (Acest document se ataseaza numai cand solicitantul acceseaza Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” pentru investitii referitoare la indeplinirea conformitatii cu standardele comunitare).
Document care atesta ca solicitantul este inregistrat intr-o forma asociativa emis de catre grupul de producatori / cooperativa agricola / organizatii de imbunatatiri funciare / asociatia profesionala cu profil agricol, in conformitate cu legislatia nationala in vigoare. (Acest document se ataseaza numai pentru dovedirea criteriului de selectie „Solicitantul este membru al unei forme asociative, recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare”).
Copia actului de identitate al solicitantului.
Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se angajeaza ca toate activitatile prevazute in Planul de afaceri sa fie realizate cu respectarea legislatiei nationale in vigoare si dupa caz, sa obtina Autorizatia de functionare in acord cu aceasta, pana la prima verificare a conformitatii cu Planul de afaceri.
Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se obliga sa urmeze, in primii trei ani de la primirea sprijinului, un curs de formare profesionala prin Masura 111 „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte” in cel putin unul din domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului, agricultura ecologica, etc.
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>