Nou director general la APDRP
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) are un nou director general interimar, Ciprian Alic, dupa ce fostului interimar delegat, Sorin Radu, i-a expirat mandatul.
Sorin Radu a asigurat interimatul institutiei din 15 septembrie 2008, dupa demisia lui Laszlo Klarik, in urma opririi platilor SAPARD catre beneficiari. Mandatul lui Radu a expirat in luna ianuarie, iar acesta s-a intors la functia de director al Centrului Regional APDRP Satu Mar, pe care o ocupa anterior.
Noul director interimar, Ciprian Alic a preluat conducerea luni, 12 ianuarie, si vine de pe postul de director general adjunct responsabil pentru implementare tehnica, pe care de asemenea il ocupa ca interimar
Proiecte in valoare de peste 3,5 milioane de euro
OJCA Teleorman a intocmit si a obtinut conformitatea pentru un numar de 11 proiecte pe Masura 121 ,,Modernizarea exploatatiilor agricole”. Valoarea eligibila a celor 11 proiecte este de 3 573 273 de euro.
Unul dintre aceste proiecte este deja finalizat, constituindu-se inclusiv dosarul cu cerearea de plata, la al doilea s-a ajuns in faza semnarii contractul de finantare, iar celelalte 9 proiecte urmeaza a fi selectate.
In continuare, echipa de elaborare si implementare va acorda sprijin titularilor de proiecte in vederea semnarii contractelor de finantare, a intocmirii dosarelor de achizitii si de plata, misiunea acesteia incheindu-se odata cu finalizarea cererii de plata.
In alta ordine de idei, in data de 14.01.2009, la sediul OJCA Teleorman din localitatea Alexandria, a avut loc o intalnire cu intreg personalul institutiei, prilej cu care s-a facut analiza activitatii desfasurate in anul 2008 si s-au stabilit prioritatiile pentru anul 2009.
Totodata, intrucat sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masurile112 si 141 se va incheia in data de 27.02.2009, s-a stabilit ca actiunea de intocmire a proiectelor pe aceste masuri sa continuie si la nivelul unor C.L.C.A.-uri, unde se gaseste o baza de date cu potentiali beneficiar.
La aceasta data s-au intocmit 4 proiecte pe masura 141, iar numarul solicitantilor este in continua crestere.
Instruire si simulare practica
pentru aplicarea Masurilor 112, 141, 142 si 214
Luni, 12.01.2009, la sediul O.J.C.A. Constanta a avut loc sedinta de instruire teoretica si de simulare practica pentru aplicarea Masurilor 112 referitoare la stabilirea tinerilor la sate; 141 cu privire la sprijinirea fermelor de semi-subzistenta; 142 care priveste constituirea grupurilor de producatori şi 214 referitoare la masurile de agromediu.
Prezentarile au fost facute de drd. ing. Ghinea Mihaela si ing. Dogaru Gheorghe de la compartimentul de proiectare, care au participat la astfel de instruiri organizate de A.N.C.A. Bucuresti. De mentionat ca a fost invitat si un reprezentant al D.A.D.R.
In judetul Constanta exista un numar mare de exploatatii de semi-subzistenta intre 2 si 8 UDE, acestea pretandu-se la restructurare prin Masura 141- Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta -, exploatatii luate in considerare pentru transformarea lor in ferme comerciale de catre Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Constanta, prin intocmirea gratuita a cererii de finantare si a planului de afaceri. Planul de afaceri va pune accent pe vanzarea productiei si nu pe realizarea de investitii, acestea din urma reprezentand baza care va permite o schimbare a orientarii exploatatiei, dar linia directoare o va costitui identificarea oportunitatilor de valorificare a productiei.
La simularile facute pe fiecare masura in parte, de intocmire a documentatiei necesare, toti consilierii consultanti au reactionat pozitiv, fapt ce ne face sa avem incredere in derularea actiunilor. Pana la sfarsitul lunii ianuarie, O.J.C.A. Constanta, in colaborare cu 52 de Primarii, adica 73% din totalul unitatilor administrativ-teritoriale din judet, va organiza caravana de prezentare a masurilor sus-mentionate, in prezenta potentialilor beneficiari.
De mentionat ca, din diagnoza facuta de consilierii consultanti din cele 16 C.L.C.A.-uri, au rezultat peste 120 de potentiali beneficiari. Pentru buna desfasurare a acestor actiuni ample si de mare responsabilitate, s-a stabilit ca documentele primare si informatiile necesare sa fie lucrate in teritoriu si apoi prelucrate si finisate la O.J.C.A. prin cele 2 colective de lucru formate din 6 specialisti.
Pentru aplicarea Masurii 141 sunt deja in lucru 5 proiecte, care urmeaza a fi finalizate in cateva zile.
Creste interesul pentru accesarea fondurilor nerambursabile
Finantarea proiectelor prin Masura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta - cu suma maxima nerambursabila de 1500 Euro/an/ferma a suscitat un mare interes in randul fermierilor vizati.
Termenul-limita al primei sesiuni de cereri de proiecte - 27.02.2009 - a facut ca numarul solicitantilor care se adreseaza Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Ilfov pentru lamuriri si intocmirea acestor proiecte sa fie in crestere.
Pentru a raspunde acestor solicitari in timp util, consultantii agricoli, dupa o prima analiza a cazului in comun cu solicitantul, inmaneaza acestuia din urma o lista cu actele necesare intocmirii proiectului, precizand si termenele la care trebuie aduse pentru finalizarea in timp util a documentatiei.
In speranta ca o suma cat mai mare din cei 47 607 740 Euro disponibili pentru aceasta masura va fi folosita si in scopul realizarii efective a proiectelor din judetul Ilfov, se depun eforturi sustinute in comun atat de catre fermieri, cat si de catre consultantii agricoli.
Campanie de informare
privind Masurile 112 si 141 din PNDR
OJCA Suceava a initiat, la inceputul acestui an, o ampla campanie de informare cu privire la punerea in aplicare a Masurii 112 – INSTALAREA TINERILOR FERMIERI, respectiv a Masurii 141- SPRIJIN PENTRU FERMELE DE SEMISUBZISTENTA.
Scopul acestei campanii este acela de a-i informa pe toti fermierii despre oportunitatile de finantare nerambursabila acordate prin cele doua masuri ale PLANULUI NATIONAL DE DEZVOLTARE RURALA (PNDR) si despre serviciile de consultanta oferite de consultantii OJCA, servicii care includ intocmirea cererilor de finantare si a planurilor de afaceri. Campania de informare a inceput cu instruirea intregului personal specializat al OJCA cu privire la metodologia de intocmire a proiectelor pentru Masurile 112 si 141.
Sursa: www.consultantaagricola.ro
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>