Plati record de peste 1,7 miliarde de euro efectuate de AFIR in anul 2017

Plati record de peste 1,7 miliarde de euro efectuate de AFIR in anul 2017Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a efectuat, in anul financiar 2017, plati in valoare totala de 1,73 miliarde de euro catre fermieri, procesatori, antreprenori si autoritati publice locale – fiind inregistrat cel mai ridicat nivel al platilor efectuate intr-un an prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).


Din totalul platilor efectuate, 1,56 miliarde de euro reprezinta contributia Uniunii Europene, iar restul de 164 de milioane de euro reprezinta contributia bugetului de stat.

Suma reprezinta atat platile aferente proiectelor de investitii finantate prin PNDR 2020, cat si valoarea platilor compensatorii pentru masurile de mediu si clima, masuri delegate Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) spre implementare.

Ne aflam deja la jumatatea exercitiului financiar pentru PNDR 2020 si nu ne permitem sa pierdem timp, desi platile se pot efectua pana in anul 2023. Obiectivul nostru este ca pana la finalul perioadei de programare sa aducem in tara intreaga suma alocata Romaniei pentru agricultura si dezvoltare rurala, pana la ultimul eurocent. Mobilizarea personalului AFIR, in urma careia am reusit cea mai mare performanta a Agentiei de pana in acest moment – plati de peste 1,7 miliarde de euro, efectuate catre beneficiarii PNDR intr-un singur an financiar – ma indreptateste sa consider ca vom atinge un procent maxim de absorbtie a fondurilor europene. Precizez ca, din totalul fondurilor europene decontate beneficiarilor PNDR, 919 milioane de euro au fost deja aprobate de catre Comisia Europeana, restul urmand a fi decontat pana la finele acestui an. Trebuie sa mentionez ca doar printr-un efort sustinut din partea colegilor mei, din toate structurile Agentiei si cu o buna colaborare cu beneficiarii PNDR, am reusit sa atingem tinta de absorbtie stabilita pentru acest an.”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

De la demararea Programului National de Dezvoltare Rurala in 2015, AFIR a primit solicitari de finantare in valoare de peste 6,8 miliarde de euro si a semnat 42.000 de contracte de finantare cu beneficiarii proiectelor de investitii, in valoarea totala de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile.

Valoarea totala a platilor efectuate de AFIR pana la acest moment se ridica la peste 2,4 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de 30% din alocarea de 8,12 miliarde de euro a Uniunii Europene disponibila pana la finele anului 2023.

 

Anul 2017, cel mai ridicat nivel al platilor efectuate intr-un an prin PNDR 2020 

Cele mai multe solicitari de finantare primite on-line de catre AFIR in anul 2017 sunt pentru instalarea tinerilor fermieri. Astfel, prin intermediul submasurii (sM) 6.1, AFIR a primit peste 6.170 cereri de finantare in valoare de 252 milioane de euro si a semnat contracte de finantare insumand 292 milioane de euro (aici incluzand si contractele de finantare preluate prin procedura de tranzitie dintre Programe). Valoarea platilor transferate catre tinerii fermieri in acest an este de aproximativ 223 milioane de euro.

Prin intermediul sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, AFIR a primit numai in acest an, 5.813 cereri de finantare in valoare totala nerambursabila de peste 87 de milioane de euro. Valoarea contractelor incheiate cu beneficiarii este de 49 milioane de euro. Platile efectuate de catre AFIR pentru dezvoltarea fermelor mici sunt in valoare de circa 48 milioane de euro.

Prin PNDR 2020 fermierii au solicitat finantare si pentru investitiile in exploatatii agricole (sM 4.1), fiind depuse la AFIR 1.450 cereri de finantare in valoare totala nerambursabila de 667 milioane de euro. Pentru sM 4.1, AFIR a semnat in 2017 contracte in valoare de 266 milioane de euro si a transferat beneficiarilor 162 milioane de euro.

Prin intermediul sM 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole”, procesatorii au depus proiecte in valoare de peste 73 milioane de euro, din care AFIR a contractat 45 milioane de euro si a platit pana in prezent 22 milioane de euro.

Inca de la demararea PNDR 2020, s-a constatat un interes foarte crescut pentru submasurile de finantare ce vizeaza sectorul investitiilor non-agricole din mediul rural. Pe sM 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole” AFIR a primit 2.826 de cereri de finantare in valoare totala nerambursabila de 146 milioane de euro. S-au semnat contracte de finantare in valoare de 85 milioane de euro si s-au efectuat plati insumand 60 milioane de euro.

De asemenea, pentru crearea si dezvoltarea de activitati neagricole (sM 6.4), in 2017s-au primit 848 de cereri de finantare cu o valoare totala de 147 milioane de euro. Pentru acest sector, AFIR a semnat contracte de finantare valorand aproximativ 72 milioane de euro. Valoarea platilor efectuate pentru beneficiarii sM 6.4 este de peste 17 milioane de euro.

Pentru infrastructura agricola, silvica si de irigatii, finantata prin sM 4.3, AFIR a primit in acest an, prin intermediul paginii de internet, www.afir.info, 642 de cereri de finantare in valoare totala de 662 milioane de euro si a contractat proiecte in valoare de 67 milioane de euro. Valoarea platilor pentru infrastructura de acces se ridica la peste 67 milioane de euro.

Pentru investitii in dezvoltarea infrastructurii de bazadin mediul rural, finantate prin sM 7.2, AFIR a primit on-line 869 de proiecte de utilitate publica valorand peste 833 milioane de euro. AFIR a semnat cu autoritatile publice locale in 2017 contracte in valoare de 532 milioane de euro si a efectuat plati de 344 milioane de euro.

Prin sM 7.6 „Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” au fost depuse solicitari de fonduri in valoare de 158 milioane de euro. AFIR a incheiat contracte de finantare in valoare de 64 milioane de euro si a transferat beneficiarilor aproximativ 41 milioane de euro.

A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

 

Noutati

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>