Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficiala de internet, versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului atat pentru finantarea investitiilor agricole cat si pentru submasurile destinate activitatilor non-agricole realizate in mediul rural, finantate prin intermediul PNDR 2020, atat pentru teritoriul national, cat si pentru zona ITI – Delta Dunarii (ITI – DD).
„In termen de minim sapte zile de la data publicarii pe site a Ghidurilor vom lansa noi sesiuni de primire a proiectelor de investitii, atat pentru sectorul agricol, cat si pentru cel non-agricol din mediul rural. Este important ca fiecare solicitant sa analizeze noile ghiduri care vin cu modificari semnificative pentru accesarea cat mai facila a fondurilor necesare proiectelor pe care ni le propun. Va asigur ca vom depune toate eforturile necesare in vederea transparentizarii activitatii Agentiei si a modalitatilor in care se poate obtine finantarea nerambursabila”, a declarat Adrian-Ionut Chesnoiu, directorul general al AFIR.
Ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor din anul 2017 pentru investitii in exploatatii agricole (submasura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii) si in exploatatii pomicole (submasura 4.1a, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii), pentru instalarea tinerilor fermieri (submasura 6.1) si pentru dezvoltarea fermelor mici (submasura 6.3, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii). Totodata, au fost publicate si Ghidurile finale pentru infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol (submasura 9.1) si in sectorul pomicol (submasura 9.1a).
„Elaborarea ghidurilor reprezinta o etapa importanta in ceea ce priveste construirea unei abordari noi a relatiei dintre Agentie si beneficiari, iar propunerile pe care le-am primit in cadrul consultarilor au avut un rol foarte important. Modificarile realizate au un singur scop: simplificarea accesarii fondurilor! Am eliminat documentele si conditiile care au devenit redundante, am redus dimensiunea economica minima a fermei mici pentru a permite cat mai multor fermieri sa obtina sprijin financiar, dar am si clarificat o serie de aspecte care au creat probleme in ghidurile anterioare. Acest tip de abordare va fi aplicat la sesiunile de proiecte pe care Agentia le va lansa de acum inainte,” a declarat Adrian-Ionut Chesnoiu, Directorul General al AFIR.
Conform prevederilor Regulamentului de organizare si functionare a procesului de selectie, sesiunea de primire a proiectelor se va deschide dupa minim sapte (7) zile de la data publicarii versiunilor finale ale Ghidurilor solicitantului pe pagina de internet a AFIR, respectiv 25.04.2017 pentru Ghidurile aferente submasurilor mentionate mai sus.
Precizam ca pe pagina de internet www.afir.info (sectiunea Investitii PNDR), au fost publicate alaturi de versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului si anexele aferente acestora, necesare pentru intocmirea unui proiect, inclusiv Cererile de Finantare pe care beneficiarii le pot testa si pregati in vederea depunerii.
Versiunile finale ale ghidurilor cuprind ultimele modificari legislative in domeniul dezvoltarii rurale. Astfel, in urma modificarii HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investitiile care prevad constructii-montaj, proiectul tehnic de executie se avizeaza acum dupa semnarea contractului de finantare de catre AFIR.
Pentru beneficiarii care au depus proiecte in sesiunile anterioare si care nu au prezentat proiectul tehnic la data prevazuta in Notificarea AFIR, a fost eliminata restrictia cu privire la depunerea unui nou proiect DOAR in cadrul sesiunii continue a anului urmator.
La Solicitarea de acordare a scrisorii de garantie, conform noilor reglementari, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achizitii, fata de prevederea anterioara, care stipula ca este nevoie de avizul favorabil asupra procedurii de achizitie prioritar majoritara.
Ghidurile finale aduc simplificari semnificative ale conditiilor de accesare. Acestea preiau clarificarile cu privire la varsta tanarului fermier, facute ca urmarea a modificarii PNDR. Astfel, din punct de vedere al varstei, se incadreaza in definitia tanarului fermier sef de exploatatie, inclusiv tanarul fermier care aplica o cerere de finantare cu o zi inainte de cea de-a 41-a aniversare.
O alta simplificarile priveste corelarea intre perioada de depunere a cererii unice pe suprafata la APIA si deschiderea sesiunii de primire de proiecte finantate prin PNDR. In practica, daca in sistemul electronic nu se pot vizualiza inregistrarile efectuate de solicitant in timpul campaniei de depunere a cererii unice de plata, fermierul poate face dovada acestor inregistrari printr-o adeverinta emisa de APIA.
Alt exemplu de facilitare a accesului la fonduri este faptul ca se vor accepta certificatele de formarea profesionala eliberate de Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA).
Alocarea financiara propusa pentru sesiunea din acest an, aferenta submasurii (sM) 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole” este de peste 18 milioane de euro, iar pentru submasura sM 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” se ridica la valoare totala nerambursabila de 35 milioane de euro.
Pentru zona ITI – Delta Dunarii, solicitantii de finantare vor avea la dispozitie aproximativ 10 milioane de euro, impartite astfel: pentru sM 6.2 – ITI DD, alocarea este de peste 3 milioane de euro, iar pentru sM 6.4 – ITI DD 7 milioane de euro.
Versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului aferente submasurilor dedicate investitiilor din sectorul non-agricol pot fi accesate de pe prima pagina a portalului AFIR, dar si din sectiunea Investitii PNDR, in pagina fiecarei submasuri in parte.
Ca urmare a observatiilor primite in perioada de consultare publica, in versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului pentru submasurile 6.2 si 6.4, se regasesc mai multe noutati, simplificari, corelari si modificari procedurale fata de versiunile anterioare, menite sa usureze depunerea proiectelor de finantare de catre solicitanti, dar si implementarea lor.
In aceasta sesiune, fata de cele anterioare, sunt eligibile proiectele de investitii care propun activitati aferente mai multor coduri CAEN daca aceste activitati se completeaza, se dezvolta sau se optimizeaza reciproc. Insa, in cazul in care prin proiect sunt propuse activitati complementare aferente mai multor coduri CAEN, care ar primi punctaje diferite la oricare dintre criteriile de selectie sau au valori diferite ale sprijinului public nerambursabil, proiectul va primi punctajul cel mai mic aferent acelui criteriu.
Domeniile de diversificare eligibile prin sM 6.2 cuprind acum si servicii de cazare in parcuri pentru rulote, camping si tabere, servicii de catering si servicii de ghidaj turistic. Astfel, devin cheltuieli eligibile si investitii pentru infrastructura din parcuri pentru rulote, camping si tabere, cu respectarea Ordinului Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) 65/ 2013, cu modificarile si completarile ulterioare. Acestea se vor limita la capacitatea de cazare specifica structurii de primire turistica de tip pensiune agroturistica – maxim 8 camere. Conform Ordinului ANT 65/ 2013, in pensiunile agroturistice, mancarea se preparata din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producatori autorizati de pe plan local.
Taberele se vor organiza in structuri de primire turistica de maxim de 8 camere, in care se vor caza grupuri organizate in vederea desfasurarii unor activitati recreative, cum ar fi: bird-watching, schi, echitatie etc). In cadrul taberelor se poate asigura masa exclusiv pentru grupurile cazate. Precizam ca taberele pentru pescuit si vanatoare nu sunt eligibile.
Beneficiarul isi va lua angajamentul ca va introduce obiectivul investitional in circuitul turistic. Totodata, el trebuie sa respecte cerintele de mediu specifice investitiilor in perimetrul ariilor naturale protejate. In situatia in care beneficiarul nu prezinta toate autorizatiile solicitate inainte de ultima transa de plata, proiectul devine neeligibil.
Sunt eligibile, de asemenea, ambulanta veterinara si masina de transport funerar, daca respecta cumulativ conditiile prevazute de Ghidul solicitantului, printre care se numara si omologarea R.A.R. In cazul ambulantelor veterinare, omologarea R.A.R se obtine in baza unui aviz emis de Colegiul Medicilor Veterinari iar R.A.R va face mentiunea „echipare specifica interventii medicina veterinara”.
Modificarea amplasamentului se poate realiza numai in cadrul aceluiasi UAT, in conditiile mentinerii criteriilor de eligibilitate si de selectie. De asemenea, se pot modifica procentele aferente obiectivelor specifice in limita a 10%, fara eliminarea acestora.
Beneficiarul poate solicita modificarea Planului de afaceri de cel mult doua ori in perioada de implementare a acestuia, in baza unei justificari fundamentate, care sa nu conduca la modificarea obiectivului obligatoriu, afectarea obiectivului general si a criteriilor de eligibilitate sau sa modifice criteriile de selectie sub limita de punctaj care a determinat selectia proiectului.
Pentru ambele submasuri, 6.2 si 6.4, a fost introdus un nou principiu de selectie, respectiv Principiul prioritizarii sectoarelor cu potential de crestere in conformitate cu Strategia Nationala de Competitivitate sau Strategia Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii.
A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>