Versiunile finale ale Ghidurilor pentru investitiile in agricultura si investitii non-agricole din mediul rural

Fonduri Europene 2017 - Versiuni finale Ghiduri pentru investitii finantate prin PNDR 2020Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficiala de internet, versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului atat pentru finantarea investitiilor agricole cat si pentru submasurile destinate activitatilor non-agricole realizate in mediul rural, finantate prin intermediul PNDR 2020, atat pentru teritoriul national, cat si pentru zona ITI – Delta Dunarii (ITI – DD).


In termen de minim sapte zile de la data publicarii pe site a Ghidurilor vom lansa noi sesiuni de primire a proiectelor de investitii, atat pentru sectorul agricol, cat si pentru cel non-agricol din mediul rural. Este important ca fiecare solicitant sa analizeze noile ghiduri care vin cu modificari semnificative pentru accesarea cat mai facila a fondurilor necesare proiectelor pe care ni le propun. Va asigur ca vom depune toate eforturile necesare in vederea transparentizarii activitatii Agentiei si a modalitatilor in care se poate obtine finantarea nerambursabila”, a declarat Adrian-Ionut Chesnoiu, directorul general al AFIR.

 

Investitii in exploatatii agricole

Ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor din anul 2017 pentru investitii in exploatatii agricole (submasura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii) si in exploatatii pomicole (submasura 4.1a, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii), pentru instalarea tinerilor fermieri (submasura 6.1) si pentru dezvoltarea fermelor mici (submasura 6.3, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii). Totodata, au fost publicate si Ghidurile finale pentru infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol (submasura 9.1) si in sectorul pomicol (submasura 9.1a).

Elaborarea ghidurilor reprezinta o etapa importanta in ceea ce priveste construirea unei abordari noi a relatiei dintre Agentie si beneficiari, iar propunerile pe care le-am primit in cadrul consultarilor au avut un rol foarte important. Modificarile realizate au un singur scop: simplificarea accesarii fondurilor! Am eliminat documentele si conditiile care au devenit redundante, am redus dimensiunea economica minima a fermei mici pentru a permite cat mai multor fermieri sa obtina sprijin financiar, dar am si clarificat o serie de aspecte care au creat probleme in ghidurile anterioare. Acest tip de abordare va fi aplicat la sesiunile de proiecte pe care Agentia le va lansa de acum inainte,” a declarat Adrian-Ionut Chesnoiu, Directorul General al AFIR.

Conform prevederilor Regulamentului de organizare si functionare a procesului de selectie, sesiunea de primire a proiectelor se va deschide dupa minim sapte (7) zile de la data publicarii versiunilor finale ale Ghidurilor solicitantului pe pagina de internet a AFIR, respectiv 25.04.2017 pentru Ghidurile aferente submasurilor mentionate mai sus.

Precizam ca pe pagina de internet www.afir.info (sectiunea Investitii PNDR), au fost publicate alaturi de versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului si anexele aferente acestora, necesare pentru intocmirea unui proiect, inclusiv Cererile de Finantare pe care beneficiarii le pot testa si pregati in vederea depunerii.

Informatii suplimentare:

Versiunile finale ale ghidurilor cuprind ultimele modificari legislative in domeniul dezvoltarii rurale. Astfel, in urma modificarii HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investitiile care prevad constructii-montaj, proiectul tehnic de executie se avizeaza acum dupa semnarea contractului de finantare de catre AFIR.

Pentru beneficiarii care au depus proiecte in sesiunile anterioare si care nu au prezentat proiectul tehnic la data prevazuta in Notificarea AFIR, a fost eliminata restrictia cu privire la depunerea unui nou proiect DOAR in cadrul sesiunii continue a anului urmator.

La Solicitarea de acordare a scrisorii de garantie, conform noilor reglementari, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achizitii, fata de prevederea anterioara, care stipula ca este nevoie de avizul favorabil asupra procedurii de achizitie prioritar majoritara.

Ghidurile finale aduc simplificari semnificative ale conditiilor de accesare. Acestea preiau clarificarile cu privire la varsta tanarului fermier, facute ca urmarea a modificarii PNDR. Astfel, din punct de vedere al varstei, se incadreaza in definitia tanarului fermier sef de exploatatie, inclusiv tanarul fermier care aplica o cerere de finantare cu o zi inainte de cea de-a 41-a aniversare.

O alta simplificarile priveste corelarea intre perioada de depunere a cererii unice pe suprafata la APIA si deschiderea sesiunii de primire de proiecte finantate prin PNDR. In practica, daca in sistemul electronic nu se pot vizualiza inregistrarile efectuate de solicitant in timpul campaniei de depunere a cererii unice de plata, fermierul poate face dovada acestor inregistrari printr-o adeverinta emisa de APIA.

Alt exemplu de facilitare a accesului la fonduri este faptul ca se vor accepta certificatele de formarea profesionala eliberate de Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA).

 

Investitii non-agricole din mediul rural

Alocarea financiara propusa pentru sesiunea din acest an, aferenta submasurii (sM) 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole” este de peste 18 milioane de euro, iar pentru submasura sM 6.4 Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricolese ridica la valoare totala nerambursabila de 35 milioane de euro.

Pentru zona ITI – Delta Dunarii, solicitantii de finantare vor avea la dispozitie aproximativ 10 milioane de euro, impartite astfel: pentru sM 6.2 – ITI DD, alocarea este de peste 3 milioane de euro, iar pentru sM 6.4 – ITI DD 7 milioane de euro.

Versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului aferente submasurilor dedicate investitiilor din sectorul non-agricol pot fi accesate de pe prima pagina a portalului AFIR, dar si din sectiunea Investitii PNDR, in pagina fiecarei submasuri in parte.

Informatii suplimentare:

Ca urmare a observatiilor primite in perioada de consultare publica, in versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului pentru submasurile 6.2 si 6.4, se regasesc mai multe noutati, simplificari, corelari si modificari procedurale fata de versiunile anterioare, menite sa usureze depunerea proiectelor de finantare de catre solicitanti, dar si implementarea lor.

In aceasta sesiune, fata de cele anterioare, sunt eligibile proiectele de investitii care propun activitati aferente mai multor coduri CAEN daca aceste activitati se completeaza, se dezvolta sau se optimizeaza reciproc. Insa, in cazul in care prin proiect sunt propuse activitati complementare aferente mai multor coduri CAEN, care ar primi punctaje diferite la oricare dintre criteriile de selectie sau au valori diferite ale sprijinului public nerambursabil, proiectul va primi punctajul cel mai mic aferent acelui criteriu.

Domeniile de diversificare eligibile prin sM 6.2 cuprind acum si servicii de cazare in parcuri pentru rulote, camping si tabere, servicii de catering si servicii de ghidaj turistic. Astfel, devin cheltuieli eligibile si investitii pentru infrastructura din parcuri pentru rulote, camping si tabere, cu respectarea Ordinului Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) 65/ 2013, cu modificarile si completarile ulterioare. Acestea se vor limita la capacitatea de cazare specifica structurii de primire turistica de tip pensiune agroturistica – maxim 8 camere. Conform Ordinului ANT 65/ 2013, in pensiunile agroturistice, mancarea se preparata din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producatori autorizati de pe plan local.

Taberele se vor organiza in structuri de primire turistica de maxim de 8 camere, in care se vor caza grupuri organizate in vederea desfasurarii unor activitati recreative, cum ar fi: bird-watching, schi, echitatie etc). In cadrul taberelor se poate asigura masa exclusiv pentru grupurile cazate. Precizam ca taberele pentru pescuit si vanatoare nu sunt eligibile.

Beneficiarul isi va lua angajamentul ca va introduce obiectivul investitional in circuitul turistic. Totodata, el trebuie sa respecte cerintele de mediu specifice investitiilor in perimetrul ariilor naturale protejate. In situatia in care beneficiarul nu prezinta toate autorizatiile solicitate inainte de ultima transa de plata, proiectul devine neeligibil.

Sunt eligibile, de asemenea, ambulanta veterinara si masina de transport funerar, daca respecta cumulativ conditiile prevazute de Ghidul solicitantului, printre care se numara si omologarea R.A.R. In cazul ambulantelor veterinare, omologarea R.A.R se obtine in baza unui aviz emis de Colegiul Medicilor Veterinari iar R.A.R va face mentiunea echipare specifica interventii medicina veterinara”.

Modificarea amplasamentului se poate realiza numai in cadrul aceluiasi UAT, in conditiile mentinerii criteriilor de eligibilitate si de selectie. De asemenea, se pot modifica procentele aferente obiectivelor specifice in limita a 10%, fara eliminarea acestora.

Beneficiarul poate solicita modificarea Planului de afaceri de cel mult doua ori in perioada de implementare a acestuia, in baza unei justificari fundamentate, care sa nu conduca la modificarea obiectivului obligatoriu, afectarea obiectivului general si a criteriilor de eligibilitate sau sa modifice criteriile de selectie sub limita de punctaj care a determinat selectia proiectului.

Pentru ambele submasuri, 6.2 si 6.4, a fost introdus un nou principiu de selectie, respectiv Principiul prioritizarii sectoarelor cu potential de crestere in conformitate cu Strategia Nationala de Competitivitate sau Strategia Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii.

A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>