Conditiile si etapele de accesare a fondurilor europene PNDR 2014-2020

Conditii si etape accesare fonduri europene PNDRMasurile si submasurile din PNDR cuprind toate tipurile de activitati desfasurate in spatiul rural. Masurile din PNDR, pentru perioada 2014-2020, care vor contribui la dezvoltarea agriculturii si a spatiului rural din Romania, sunt simbolizate diferit fata de anteriorul PNDR 2007-2013 (ex.: M01, M19).


Dimensiunile fermelor nu se mai masoara in Unitati de Dimensiune Economica (UDE), ci in Productie Standard (SO - Standard Output), exprimata in euro. Ultima versiune a valorii productiei standard SO 2010 s-a calculat de Compartimentul RICA, folosind productiile obtinute de la exploatatii agricole pe culturi si specii de animale, ca medie a anilor 2008-2012. Urmatoarea varianta, SO 2016, va fi calculata ca medie a anilor 2011-2015.


Denumirea masurilor este suficient de sugestiva, fiind atent aleasa pentru a va usura alegerea uneia sau a alteia (ex.: M01 - Transfer de cunostinte si actiuni de informare). Pentru a va usura munca de cautare a masurii potrivite pentru finantare, le-am impartit in urmatoarele categorii:

    • Masuri suport pentru fermieri (M01, M02, M16, M17);
    • Masuri de investitii in sectorul agricol, in intreprinderi rurale si infrastructura rurala (M04, M06, M07);
    • Masuri de mediu si clima (M08, M10, M11, M13, M15);
    • Masuri pentru dezvoltare locala LEADER (M19);
    • Submasuri pentru pomicultura - Subprogramul Pomicol (M4a, M16a, M09).


CONDITII GENERALE PENTRU ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE

Solicitantul, adica persoana care depune o cerere pentru finantarea europeana, va avea succes daca va indeplini conditiile cerute de programul care gestioneaza fondurile europene.

1. Pentru a fi eligibil, adica pentru a indeplini conditiile cerute de autoritatea care gestioneaza fondurile europene, solicitantul trebuie sa se incadreze in urmatoarele categorii: sa fie persoana fizica - cetatean al Romaniei sau persoana fizica autorizata, intreprindere autorizata, asociatie sau cooperativa; firma (S.R.L.), microintreprindere cu 1-9 salariati, societate agricola, proprietar de padure, producator, oricare alt solicitant care indeplineste criteriile stabilite de programul de finantare.

2. Pentru a primi bani europeni, solicitantul va depune o cerere de finantare sau un proiect care respecta cerintele autoritatii care gestioneaza fondurile europene si prin care demonstreaza ca:

    • proiectul va fi dezvoltat si va fi implementat pe teritoriul Romaniei;
    • proiectul este conform formal cu cerintele din ghidul solicitantului;
    • proiectul se adreseaza unei zone eligibile;
    • proiectul desfasoara activitati specificate de finantator ca eligibile;
    • cererea de finantare este completa, cu toate anexele sale, in forma solicitata si corespunzator cerintelor din ghidul solicitantului;
    • proiectul finanteaza cheltuieli eligibile, asa cum sunt mentionate in ghidul solicitantului;
    • durata si valoarea finantarii solicitate se incadreaza in limitele stabilite in ghidul solicitantului;
    • este respectata legislatia europeana si nationala in vigoare;
    • solicitantul dovedeste capacitatea de sustinere a contributiei proprii la valoarea totala eligibila a proiectului, precum si de sustinere a cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

 

 

CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 01:
TRANSFER DE CUNOSTINTE SI ACTIUNI DE INFORMARE

SUBMASURA 1.1. SPRIJIN PENTRU FORMAREA PROFESIONALA SI DOBANDIREA DE COMPETENTE

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Puteti solicita finantare europeana daca sunteti furnizor public sau privat de servicii de formare profesionala a adultilor si daca indepliniti o serie de cerinte. In primul rand, in obiectul de activitate trebuie sa aveti activitati pentru domeniul de formare profesionala. In plus, sa dispuneti de personal propriu sau cooptat calificat pentru formare profesionala si dovediti experienta in alte proiecte de formare profesionala. Trebuie sa demonstrati ca aveti acces la o logistica corespunzatoare pentru formare profesionala, ca dispuneti de capacitate tehnica si financiara necesare derularii activitatilor specifice.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Submasura finanteaza cursurile de formare profesionala de scurta durata, cu perioade diferite de formare, conforme nivelului de pregatire al fermierilor, precum si tematicii. Proiectul care va fi depus va derula activitati specifice programelor de formare profesionala. Formarea profesionala vizeaza imbunatatirea cunostintelor fermierilor pentru a deveni competitivi si pentru a se conforma cerintelor actuale. Participantii la cursurile de formare vor fi fermieri: tineri fermieri, fermieri din ferme mici si beneficiari ai masurilor de mediu si clima.


Cheltuieli acceptate la finantare

Submasura finanteaza cheltuieli rezonabile, justificate, gestionate eficient mai ales referitor la raportul pret-calitate. Cheltuielile eligibile pentru aceasta submasura sunt:

    • cheltuieli cu onorariile prestatorului (inclusiv cazare, masa si transport);
    • cheltuieli pentru derularea actiunilor (cazare, masa si transportul participantilor, dupa caz; materiale didactice si consumabile; inchirierea de echipamente necesare; inchirierea de spatii pentru sustinerea actiunilor de formare)
    • alte cheltuieli strict legate de implementarea actiunilor de formare profesionala.


SUBMASURA 1.2. SPRIJIN PENTRU ACTIVITATI DEMONSTRATIVE SI DE INFORMARE

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Veti putea accesa aceasta submasura daca sunteti persoana juridica publica sau privata si daca aveti in obiectul de activitate activitati de informare, demonstrare si/sau diseminare. Veti demonstra ca dispuneti de personal propriu sau cooptat calificat in domeniile corespunzatoare tematicilor prevazute si ca aveti acces la dotarea corespunzatoare activitatii specifice. Ca sa puteti primi finantarea, trebuie sa dispuneti de capacitate tehnica si financiara necesara derularii activitatilor specifice de informare si sa nu va aflati in dificultate financiara.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Participantii la activitatile de informare si activitati demostrative sunt persoane care activeaza in sectoarele agricol, agroalimentar si protectia mediului. Pentru a fi acceptat la finantare, proiectul trebuie sa desfasoare activitati specifice.

Unul dintre tipurile de activitati care trebuie derulate prin proiect sunt demonstratiile in sesiuni practice, prin care participantii vor vedea utilizarea unor tehnologii noi, masini si utilaje noi, metode noi de protectie a culturilor sau tehnici specifice de productie; activitatea poate avea loc intr-o ferma sau in alte locatii, cum ar fi: centre de cercetare, expozitii, targuri de profil etc.

Un alt tip de activitati sunt cele de informare: activitati de difuzare a informatiilor cu privire la agricultura, mediu, sectorul agroalimentar.


Cheltuieli acceptate la finantare

Cheltuielile propuse trebuie sa fie eligibile, rezonabile, justificate si sa corespunda principiilor unei bune gestionari financiare, in special din punct de vedere al raportului pret-calitate.

Cheltuielile eligibile pentru accesarea acestei submasuri:

    • cheltuieli cu onorariile prestatorului (inclusiv cazare, masa si transport);
    • cheltuieli pentru derularea actiunilor (cazare, masa si transport participanti, dupa caz; materiale didactice si consumabile; materiale de informare si promovare; inchirierea de echipamente necesare; inchirierea de spatii pentru sustinerea actiunilor de informare si demonstrative);
    • alte cheltuieli strict legate de implementarea actiunilor de informare si demonstrative.

 



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 02:
SERVICII DE CONSILIERE*

SUBMASURA 2.1. SERVICII DE CONSILIERE PENTRU FERMIERI, TINERI FERMIERI, MICROINTREPRINDERI SI INTREPRINDERI MICI

Serviciile de consiliere vor urmari accesul micilor fermieri si tinerilor fermieri, microintreprinderilor si intreprinderilor mici, cooperativelor si grupurilor de producatori, la informatii privind elaborarea si gestionarea implementarii propriului plan de afaceri, pentru dezvoltarea lor.


Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a accesa aceasta submasura trebuie sa fiti furnizor public si/sau privat de servicii de consiliere. Trebuie sa demonstrati ca aveti in obiectul de activitate activitati specifice domeniului si ca dispuneti de personal propriu sau cooptat, calificat. Mai mult, trebuie sa dovediti experienta anterioara in servicii similare si sa aveti acces la o logistica corespunzatoare activitatii specifice de consiliere; in plus, trebuie sa dispuneti de capacitate tehnica si financiara necesare derularii activitatilor specifice de consiliere si, nu in ultimul rand, trebuie sa nu fiti in dificultate financiara.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Pentru a fi eligibil proiectul trebuie sa desfasoare activitati de consiliere privind: modernizarea exploatatiilor, consolidarea competitivitatii, integrarea sectoriala, inovarea si orientarea spre piata, precum si promovarea antreprenoriatului; indeplinirea standardelor nationale si comunitare; intocmirea si managementul implementarii planului de afaceri, inclusiv tratarea aspectelor legate de protectia mediului pentru ferme mici si instalarea tinerilor fermieri, precum si alte activitati de consiliere legate de respectarea cerintelor din PNDR.


Cheltuieli acceptate la finantare

Cheltuielile planificate in proiect vor fi corecte, rezonabile si justificate. Sunt eligibile urmatoarele categorii de cheltuieli:

• cheltuieli cu onorariile prestatorului (inclusiv cazare, masa si transport);
• cheltuieli legate de inchiriere si/sau utilitati pentru spatiul folosit pentru consiliere;
• alte cheltuieli justificate care sunt legate de serviciile de consultanta sprijinite.

*Conform fisei versiune draft martie 2015, denumirea pentru Masura 02 este: Servicii de consiliere, servicii de gestionare a exploatatiilor agricole si servicii de inlocuire in cadrul exploatatiei.

 

 

CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 04:
INVESTITII IN ACTIVE FIZICE

SUBMASURA 4.1. INVESTITII IN EXPLOATATII AGRICOLE

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a putea primi finantare, trebuie sa fiti fermieri (cu exceptia persoanelor fizice neautorizate), cooperative (cooperativele agricole si societatile cooperative agricole), grupuri de producatori, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare care deservesc interesele membrilor. Va trebui sa justificati cofinantarea si ca nu sunteti in dificultate financiara.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Actiunile sprijinte prin aceasta submasura sunt: investitiile in infiintarea, extinderea si/sau modernizarea fermelor zootehnice si vegetale. Pentru a fi eligibila, investitia trebuie sa se realizeze in cadrul unei ferme cu o dimensiune economica de minimum 8 000 SO si sa se incadreze in cel putin una din actiunile eligibile prevazute in ghidul solicitantului.

Viabilitatea economica a investitiei va fi justificata prin documentatia tehnico-economica. Mai mult, investitia va respecta cerintele legislatiei nationale si comunitare. In plus, solicitantul va demonstra ca profitul mediu anual (ca medie a ultimilor trei ani fiscali) nu depaseste de patru ori valoarea sprijinului solicitat.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sunt declarate eligibile categoriile de cheltuieli precum: constructia, extinderea, modernizarea si dotarea constructiilor din cadrul fermei, destinate activitatii productive, inclusiv cai de acces in ferma, irigatii in cadrul fermei si racordarea fermei la utilitati; amenajarea si dotarea spatiilor de desfacere si comercializare in cadrul unui lant alimentar; achizitionarea, inclusiv prin leasing de masini/utilaje si echipamente noi, in limita valorii de piata a bunului respectiv; achizitionarea (inclusiv prin leasing) de mijloace de transport (inclusiv frigorifice, remorci si semiremorci) pentru dezvoltarea unui lant alimentar integrat; cheltuieli generate de infiintarea plantatiilor pentru struguri de masa si alte plantatii perene; cheltuieli determinate de conformarea cu standardele comunitare in cazul tinerilor fermieri si investitii determinate de conformare cu noile standarde in cazul modernizarii exploatatiilor agricole; cheltuieli pentru achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci.


SUBMASURA 4.2. SPRIJIN PENTRU INVESTITII IN PROCESAREA/MARKETINGUL PRODUSELOR AGRICOLE

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a accesa aceasta submasura trebuie sa fiti intreprindere cooperativa sau grup de producatori (definite in baza legislatiei nationale in vigoare). Mai mult, va trebui sa asigurati cofinantarea investitiei si nu trebuie sa va aflati in dificultate financiara.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Investitia realizata printr-un proiect trebuie sa se incadreze in cel putin unul din tipurile de sprijin prevazute prin submasura:

    • Investitii in active corporale:
          • infiintarea, extinderea si/sau modernizarea si dotarea unitatilor de procesare, inclusiv investitii privind marketingul produselor (ex. etichetare, ambalare);
          • infiintarea, extinderea si/sau modernizarea de retelele locale de colectare, receptie, depozitare, conditionare, sortare si capacitati de ambalare;
          • investitii pentru imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru prelucrarea si comercializarea produselor agro-alimentare;
          • investitii pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile (solara, eoliana, geotermala), a energiei produsa cu ajutorul pompelor de caldura, in cadrul unitatii procesatoare exclusiv pentru consumul propriu si investitii in eficienta energetica, ca operatiuni din cadrul unui proiect de investitii;
          • investitii in procesarea produselor agricole incluse in lista cuprinsa in Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene.
    • Investitii in active necorporale:
          • organizarea si implementarea sistemelor de management al calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului;
          • achizitionarea de tehnologii, patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului;
          • achizitionarea de software necesar in documentatia tehnico-economica a proiectului.


Cheltuieli acceptate la finantare

Urmatoarele categorii de cheltuieli sunt apreciate de programul de finantare ca eligibile:

    • constructia, extinderea, modernizarea si dotarea cladirilor unitatilor de procesare;
    • achizitionarea, inclusiv in leasing, de utilaje noi, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate;
    • cheltuieli generate de imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia UE pentru procesarea si comercializarea produselor agroalimentare;
    • cheltuieli aferente marketingului produselor obtinute;
    • cheltuieli generate de investitiile in active necorporale.


SUBMASURA 4.3. INVESTITII PENTRU DEZVOLTAREA, MODERNIZAREA SAU ADAPTAREA INFRASTRUCTURII AGRICOLE SI SILVICE

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru aceasta sub-masura, ca solicitant va puteti incadra in urmatoarele domenii:

    • agricol: unitati administrativ-teritoriale si/sau asociatii ale acestora constituite conform legilatiei nationale in vigoare;
    • silvic: persoane juridice de drept privat/alte forme de organizare, proprietari de padure si/sau asociatiile acestora conform legislatiei in vigoare; unitati administrativ teritoriale si/sau asociatii ale acestora, proprietari de padure; administratorul fondului forestier proprietate publica a statului, conform legislatiei in vigoare;
    • irigatii: organizatii/federatii ale utilizatorilor de apa, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole, in conformitate cu legislatia in vigoare.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Pentru ca proiectul depus sa fie eligibil, fiecare tip de sprijin impune conditii specifice.

Pentru infrastructura de acces agricola, solicitantul va face dovada proprietatii sau administrarii terenului unde se face investitia, iar aceasta trebuie sa fie racordata la un drum existent.

Pentru infrastructura de acces silvica, solicitantul va face dovada proprietatii asupra terenului sau a administrarii acestuia - pentru situatia domeniului public al statului. In plus, solicitantul trebuie sa faca dovada faptului ca investitia se regaseste in amenajament silvic si in inventarul detinatorului.

Pentru infrastructura de irigatii, solicitantul trebuie sa faca dovada detinerii in folosinta a terenului/activului fizic aferent investitiei; sistemul de irigatii prevazut prin proiect trebuie sa fie racordat la un sistem (infrastructura principala) functional, in conformitate cu solutia tehnica etc.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sunt considerate eligibile pentru aceasta submasura, urmatoarele categorii de cheltuieli:

    • constructia, extinderea si/sau modernizarea drumurilor agricole catre ferme (cai de acces din afara exploatatiilor agricole);
    • constructia, extinderea si/sau modernizarea drumurilor forestiere;
    • modernizarea infrastructurii secundare de irigatii, cladirilor aferente statiilor de pompare si/sau racordarea la utilitati, sisteme de contorizare a apei, inclusiv constructia/modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigat.

Ca solicitant, va angajati sa asigurati functionarea la parametrii proiectati si intretinerea investitiei, pe o perioada de minimum cinci ani de la ultima transa de plata.



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 06:
DEZVOLTAREA EXPLOATATIILOR SI A INTREPRINDERILOR

SUBMASURA 6.1. SPRIJIN PENTRU INSTALAREA TINERILOR FERMIERI

Sprijinul financiar pentru tinerii fermieri a avut si va avea un succes de necontestat. Acest fapt este dovedit de cele 22494 de proiecte depuse in anteriorul PNDR, din care au fost contractate 12988, pentru un buget total de circa 326 de milioane de euro.


Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a putea accesa aceasta submasura, trebuie sa fiti tanar fermier (o persoana cu varsta de pana la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca unic sef al acesteia) sau persoana juridica cu mai multi actionari, unde un tanar fermier se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, beneficii si riscuri financiare in cadrul exploatatiei respective.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Pentru ca proiectul sa fie eligibil, solicitantul va dovedi ca indeplineste o serie de conditii. Solicitantul va fi incadrat in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici. De asemenea, va dovedi ca are o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 12000 si 50000 de euro SO. In mod obligatoriu, solicitantul va prezenta un plan de afaceri, care va avea un continut minim de informatii (situatia economica initiala a exploatatiei agricole; etapele si obiectivele propuse pentru dezvoltarea exploatatiei agricole; detaliile privind actiunile, inclusiv cele legate de sustenabilitatea mediului si de utilizare eficienta a resurselor, necesare pentru dezvoltarea exploatatiei agricole). In plus, solicitantul trebuie sa detina competente si aptitudini profesionale specifice sau se angajeaza sa le dobandeasca in maximum 36 de luni de la data deciziei de acordare a sprijinului financiar.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sprijinul se acorda, ca suma forfetara, in vederea facilitarii stabilirii tinarului fermier. Sunt eligibile toate cheltuielile propuse prin Planul de Afaceri aprobat, indiferent de natura lor, inclusiv acelea pentru capitalul de lucru si activitatile relevante.


SUBMASURA 6.2. SPRIJIN PENTRU INFIINTAREA DE ACTIVITATI NON-AGRICOLE IN ZONE RURALE

Sprijinul financiar european pentru aceasta submasura este adresat, in general, micilor intreprinzatori din mediul rural si vizeaza crearea de noi activitati non-agricole, mai ales pentru fermierii mici sau pentru membrii familiilor lor.


Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a obtine sprijin financiar, trebuie sa aveti calitatea de fermier sau membru al unei gospodarii agricole din spatiul rural - care isi diversifica activitatea prin infiintarea unei activitati non-agricole pentru prima data sau de microintreprindere si intreprindere mica din spatiul rural - care isi propune activitati non-agricole pe care nu le-a efectuat pana la data solicitarii sprijinului; puteti avea si calitatea de microintreprindere sau intreprindere mica noua, infiintata in anul depunerii aplicatiei sau cu o vechime de maximum trei ani fiscali, care sa nu fi desfasurat activitati pana in momentul depunerii acesteia (start-up).


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Investitia care va fi realizata din fonduri europene va trebui sa se incadreze in cel putin unul dintre tipurile de activitati sprijinite prin submasura: activitati productive, activitati mestesugaresti traditionale non-agricole, activitati turistice si servicii. Obiectivul proiectului trebuie sa se incadreze in cel putin unul dintre tipurile de activitati sprijinite mentionate.

Pentru a putea depune un proiect eligibil solicitantul trebuie sa prezinte un plan de afaceri care sa contina cel putin elementele obligatorii prevazute de regulamentele de dezvoltare rurala: situatia economica initiala, etapele si obiectivele pentru dezvoltarea noilor activitati, detalierea actiunilor necesare pentru dezvoltarea activitatilor (investitiile, formarea sau consilierea).

O alta conditie importanta precizeaza ca sediul social si punctul/punctele de lucru trebuie sa fie situate in spatiul rural. Mai mult, activitatea solicitantului de finantare europeana se va desfasura in spatiul rural.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sunt acceptate pentru finantare toate cheltuielile propuse prin Planul de Afaceri aprobat, indiferent de natura acestora.


SUBMASURA 6.3. SPRIJIN PENTRU DEZVOLTAREA FERMELOR MICI

Dezvoltarea categoriei fermelor mici constituie o prioritate pentru ca ofera stabilitate in spatiul rural romanesc. Fermele mici, atat de des intalnite in Romania, au evoluat semnificativ in ultimii ani ca urmare a sprijinului financiar de 1500 de euro pe ferma.


Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a beneficia de ajutorul financiar european, trebuie sa fiti fermier care detine in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola din categoria de ferma mica incadrata, ca dimensiune economica, intre limitele 8 000 si 11 999 de euro SO.

Nu trebuie sa omitem cerinta conform careia nu puteti primi de doua ori sprijin financiar prin aceasta submasura.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Pentru ca proiectul sa fie eligibil, se va conforma cerintelor care prevad ca exploatatia agricola sa fie inregistrata, conform dispozitiilor legale nationale, cu cel putin 24 de luni inainte de solicitarea sprijinului. Va fi necesara elaborarea unui Plan de Afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei.

Continutul planului de afaceri va cuprinde obligatoriu: situatia economica initiala, etapele si obiectivele propuse, precum si detaliile legate de actiunile necesare pentru dezvoltarea exploatatiei agricole (formarea sau consilierea; inclusiv cele legate de sustenabilitatea mediului si de utilizarea eficienta a resurselor).

Exploatatia agricola nu poate fi transferata catre doi sau mai multi fermieri care au beneficiat de sprijin financiar prin aceasta submasura. O alta conditie importanta este aceea ca solicitantul sa nu fi beneficiat de sprijin anterior prin aceasta submasura din PNDR 2014-2020. Prin urmare, o exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei submasuri prin PNDR 2014-2020.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sunt apreciate ca eligibile toate cheltuielile propuse prin Planul de afaceri aprobat, pentru implementarea in bune conditii a acestuia si pentru atingerea obiectivelor propuse prin proiect.


SUBMASURA 6.4. INVESTITII IN CREAREA SI DEZVOLTAREA DE ACTIVITATI NON-AGRICOLE

Finantarea acordata va stimula mediul de afaceri din spatiul rural, prin cresterea numarului de activitati non-agricole, precum si prin dezvoltarea activitatilor non-agricole existente.


Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a putea primi finantare, trebuie sa fiti microintreprindere / intreprindere mica existenta in spatiul rural sau microintreprindere / intreprindere mica nou-infiintata, in spatiul rural; fermier sau membru al unei gospodarii, care isi diversifica activitatea agricola de baza prin dezvoltarea unei activitati non-agricole in cadrul intreprinderii deja existente - ca microintreprindere si intreprindere mica.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Pentru ca un solicitant sa poata depune un proiect eligibil, el trebuie sa isi desfasoare activitatea in spatiul rural. Activitatile eligibile sunt investitii pentru producerea si comercializarea produselor non-agricole; investitii pentru activitati mestesugaresti si investitii legate de furnizarea de servicii in spatiul rural.

Solicitantul trebuie sa asigure cofinantarea si sa demonstreze ca investitia va fi viabila. Cu siguranta, intreprinderea nu trebuie sa fie in dificultate, conform legislatiei in vigoare.


Cheltuieli acceptate la finantare

Aceasta submasura permite finantarea constructiei, extinderii si/sau modernizarii si dotarii cladirilor; de asemenea, permite achizitionarea, inclusiv in leasing, de noi utilaje, instalatii si echipamente, costuri de instalare, precum si achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci.


SUBMASURA 6.5. SCHEMA PENTRU MICII FERMIERI

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Solicitantii trebuie sa fie fermieri ale caror exploatatii indeplinesc conditiile definitiei fermei mici in cadrul schemei simplificate din Pilonul 1 si au aplicat cel putin un an aceasta schema.


Conditii pentru eligibilitatea sprijinului financiar

Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie sa fi aplicat cel putin un an in cadrul schemei pentru micii fermieri din Pilonul I, la momentul depunerii cererii de finantare. Mai mult, solicitantul se angajeaza sa transfere definitiv altui fermier intreaga lui exploatatie si drepturile de plata corespunzatoare.

Transferul definitiv se poate face prin documente care confera proprietatea bunurilor imobiliare sau prin arendare cu contract pe o perioada de cel putin 20 de ani.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sprijinul financiar este constituit de platile anuale pentru fermierii eligibili in cadrul schemei pentru micii fermieri, care isi transfera definitiv exploatatia lor catre o alta ferma.



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 07:
SERVICII DE BAZA SI REINNOIREA SATELOR IN ZONELE RURALE

SUBMASURA 7.2. INVESTITII IN CREAREA SI MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII DE BAZA LA SCARA MICA

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Solicitantii eligibili pentru aceasta submasura sunt comunele si asociatiile acestora, conform legislatiei nationale in vigoare, precum si ONG-uri – pentru investitii in infrastructura educationala (gradinite) si sociala (infrastructura de tip afterschool). Solicitantul nu trebuie sa fie in insolventa sau in incapacitate de plata.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Pentru ca proiectul sa fie eligibil, investitia trebuie sa se incadreze in cel putin unul dintre tipurile de sprijin prevazute prin submasura:

    • infrastructura rutiera de interes local si infrastructura de apa/apa uzata;
    • infrastructura educationala;
    • infrastructura sociala.

Conditii importante pentru eligibilitatea proiectului sunt legate de faptul ca investitia trebuie sa se realizeze in spatiul rural, trebuie sa se incadreze intr-o strategie de dezvoltare. Investitia in infrastructura de apa/apa uzata trebuie sa se realizeze in localitati rurale care fac parte din aglomerari intre 2 000 si 10 000 de locuitori. Mai mult, investitia in sistemul de alimentare cu apa trebuie sa se realizeze in mod obligatoriu impreuna cu reteaua de apa uzata, daca aceasta nu exista.

Solicitantul se va angaja sa asigure intretinerea investitiei pe o perioada de minimum cinci ani, de la ultima transa de plata.


Cheltuieli acceptate la finantare

Pentru proiectele privind infrastructura rutiera de interes local si infrastructura de apa/apa uzata sunt eligibile cheltuieli privind: constructia, extinderea si/sau modernizarea retelei publice de apa; constructia, extinderea si/sau modernizarea retelei publice de apa uzata; constructia, extinderea si/sau modernizarea retelei de drumuri de interes local.

Pentru proiectele de infrastructura educationala/sociala sunt eligibile cheltuieli legate de: infiintarea si modernizarea (inclusiv dotarea) gradinitelor si a creselor; extinderea si modernizarea (inclusiv dotarea) institutiilor de invatamant secundar superior si a scolilor profesionale in domeniul agricol; infiintarea si modernizarea (inclusiv dotarea) infrastructurii de tip after-school, inclusiv demolarea, in cazul in care expertiza tehnica o recomanda.


SUBMASURA 7.6. INVESTITII ASOCIATE CU PROTEJAREA PATRIMONIULUI CULTURAL

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a accesa fonduri europene prin submasura 7.6 sunt specificate urmatoarele categorii de solicitanti eligibili: comune din Romania, ONG-uri, unitati de cult, persoane fizice autorizate/societati comerciale care detin in administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publica, de clasa B. Solicitantul nu trebuie sa fie in insolventa sau incapacitate de plata.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Pentru a fi eligibil, proiectul va urmari realizarea unei investitii care se incadreaza intr-o strategie de dezvoltare nationala sau regionala, judeteana, locala.

Proiectele vor realiza investitii pentru restaurarea, conservarea si dotarea cladirilor/monumentelor din patrimoniul cultural imobil de interes local de clasa B. Proiectele mai pot viza constructia, extinderea si/sau modernizarea drumurilor de acces ale asezamintelor monahale de clasa B; includ restaurarea, conservarea si/sau dotarea asezamintelor monahale de clasa B, precum si modernizarea, renovarea si/sau dotarea asezamintelor culturale.

Pot fi eligibile si proiectele pentru investitii in active necorporale (ex.: costurile generale precum onorariile pentru arhitecti, ingineri si consultanti, studii de fezabilitate etc.). Investitia se va realiza in spatiul rural, iar dupa finalizare va fi introdusa in circuitul turistic. Solicitantul se angajeaza sa asigure intretinerea investitiei, pe o perioada de minimum cinci ani, de la ultima transa de plata.


Cheltuieli acceptate la finantare

Se poate folosi finantare europeana pentru urmatoarele categorii: cheltuieli pentru restaurarea, conservarea si dotarea cladirilor sau monumentelor din patrimoniul cultural, imobil de interes local de clasa B; cheltuieli pentru constructia, extinderea si/sau modernizarea drumurilor de acces ale asezamintelor monahale de clasa B; cheltuieli pentru restaurarea, conservarea si/sau dotarea asezamintelor monahale de clasa B; cheltuieli pentru modernizarea, renovarea si/sau dotarea asezamintelor culturale (camine culturale).



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 08:
INVESTITII IN DEZVOLTAREA ZONELOR FORESTIERE SI AMELIORAREA VIABILITATII PADURILOR

SUBMASURA 8.1. IMPADURIREA SI CREAREA DE SUPRAFETE IMPADURITE

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Solicitantii de fonduri europene, prin aceasta submasura, pot fi detinatori publici si privati de teren agricol si neagricol si formele asociative ale acestora.


Conditii pentru eligibilitatea sprijinului

Sprijinul financiar vizeaza terenurile eligibile: cele agricole si cele neagricole. Suprafata terenului propus pentru impadurire in vederea realizarii de perdele forestiere de protectie va fi de cel putin 0,5 hectare, iar suprafata compacta minima impadurita va fi de cel putin 0,1 hectare.

Suprafata terenului propus pentru impadurire in vederea realizarii de trupuri de padure va fi de cel putin 1 hectar, iar suprafata compacta minima impadurita va fi de cel putin 0,5 hectare.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sprijinul acordat prin aceasta masura este reprezentat de doua tipuri de prime. Costurile eligibile pentru calcularea primelor sunt urmatoarele:

    • Prima 1
          • costuri necesare intocmirii proiectului tehnic de impadurire;
          • costuri legate de lucrarile pentru infiintarea plantatiei.
    • Prima 2
          • costuri pentru lucrarile de intretinere a plantatiei, pentru maximum 6 luni - legate de incheierea starii de masiv;
          • costuri necesare realizarii celor doua lucrari de ingrijire a arboretelor efectuate dupa inchiderea starii de masiv;
          • compensatii pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi terenurilor agricole, acordate pentru o perioada de 12 ani;
          • costuri pentru refacerea plantatiei, acordate in caz de urgenta majora.



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 09:
SPRIJIN PENTRU INFIINTAREA GRUPURILOR DE PRODUCATORI

Rolul esential al grupurilor de producatori este acela de a reusi sa vanda cat mai bine productia proprie.


Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a accesa aceasta masura, solicitantul trebuie sa fie grup de producatori din sectorul agricol (exceptand grupurile sprijinite prin subprogramul pomicol), care se incadreaza in definitia IMM-urilor si care a fost recunoscut oficial de catre autoritatea competenta inainte de solicitarea sprijinului, dar dupa 1 ianuarie 2014.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Pentru a fi eligibil, proiectul va contine un Plan de Afaceri care sa descrie activitatile planificate ale grupului de producatori, in raport cu una sau mai multe dintre urmatoarele categorii: adaptarea productiei si produselor producatorilor, care sunt membri ai acestor grupuri, la cerintele pietei; introducerea in comun a produselor pe piata, inclusiv pregatirea pentru vanzare, centralizarea vanzarilor si aprovizionarea cumparatorilor en gros; stabilirea unor norme comune privind informarea asupra productiei, acordand o atentie deosebita recoltarii si disponibilitatii; alte activitati care pot fi desfasurate de catre grupurile de producatori.


Cheltuieli acceptate la finantare

Cheltuielile eligibile sunt limitate la cele rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul agricol, prevazute in planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse. Sprijinul se plateste sub forma unui ajutor forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.

Sprijinul se calculeaza pe baza productiei comercializate anual, prin intermediul grupului; in primul an, se poate plati grupului de producatori un sprijin calculat in baza valorii medii anuale a productiei comercializate de membrii acestuia, cu trei ani inainte de aderarea la grup.

Sprijinul se va acorda ca procent din productia comercializata prin intermediul grupului astfel: anul 1 - 10%, anul 2 - 8%, anul 3 - 6%, anul 4 - 5%, anul 5 - 4%.



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 10:
AGROMEDIU SI CLIMA

Pentru protejarea si conservarea unor zone si specii importante pentru biodiversitate, s-a creat cadrul pentru acordarea de sprijin financiar prin urmatoarele pachete, variante si valori ale sprijinului financiar:

    • Pachetul 1 - Pajisti cu inalta valoare naturala: 93 euro/ha/an;
    • Pachetul 2 - Practici agricole traditionale:
          • Varianta 2.1 - lucrari manuale pe pajisti permanente utilizate ca fanete: 100 euro/ha/an;
          • Varianta 2.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti permanente utilizate ca fanete: 21 euro/ha/an;
    • Pachetul 3 - Pajisti importante pentru pasari:
          • Subpachetul 3.1. - Crex crex;
          • Subpachetul 3.2. - Lanius minor si Falco vespertinus;
                • Varianta 3.2.1. - lucrari manuale pe pajisti importante pentru specie: 159 euro/ha/an;
                • Varianta 3.2.2. - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru specie: 80 euro/ha/an;
    • Pachetul 4 - Culturi verzi: 128 €/ha/an;
    • Pachetul 5 - Adaptarea la efectele schimbarilor climatice: 125 €/ha/an;
    • Pachetul 6 - Pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.):
          • Varianta 6.1. - lucrari manuale pe pajisti importante pentru fluturi: 363 euro/ha/an;
          • Varianta 6.2. - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru fluturi: 282 euro/ha/an;
    • Pachetul 7 - Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta ruficollis): 250 euro/ha/an;
    • Pachetul 8 - Cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon: ovine – 87 euro/UVM, caprine – 40 euro/UVM, bovine (inclusiv taurine si bubaline) – 200 euro/UVM, ecvidee (cal, magar) – 200 euro/UVM, porcine – 176 euro/UVM.


Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Solicitantii care pot primi sprijin financiar vor fi utilizatorii de terenuri agricole, care, voluntar, se angajeaza sa respecte cerintele de agromediu si clima.


Conditii pentru acordarea de sprijin financiar

Sprijinul financiar poate fi acordat numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii generale: fermierul este utilizatorul unei suprafete agricole localizate pe teritoriul Romaniei, identificabila in Sistemul Integrat de Administrare si Control (SIAC), situata in zonele eligibile si avand o categorie de utilizare eligibila; suprafata minima a fermei trebuie sa fie de un hectar, iar parcelele eligibile au dimensiunea minima de 0,3 hectare; se angajeaza sa mentina angajamentul de agromediu pentru cel putin cinci ani, de la data semnarii acestuia; se angajeaza sa respecte cerintele de baza relevante pe suprafata intregii ferme; se angajeaza sa respecte cerintele specifice pachetelor de agromediu pentru care aplica; se angajeaza sa tina o evidenta a activitatilor agricole corelate cu implementarea cerintelor de agromediu; face dovada detinerii competentelor necesare pentru aplicarea angajamentelor sau se angajeaza sa le obtina prin servicii de consiliere sau consultanta.


Cheltuieli acceptate la finantare

Costurile eligibile in cadrul acestei masuri sunt constituite din costuri standard calculate pentru fiecare pachet/varianta. Costurile standard calculate pentru masura de agromediu si clima nu includ costuri cu tranzactii si investitii de vreun fel.



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 11:
AGRICULTURA ECOLOGICA

SUBMASURA 11.1. SPRIJIN PENTRU CONVERSIA LA METODELE DE AGRICULTURA ECOLOGICA

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a primi sprijin financiar, solicitantul trebuie sa fie fermier activ (utilizator al terenurilor agricole) inregistrat in sistemul de agricultura ecologica.


Conditii pentru acordarea sprijinului financiar

Pentru a primi sprijin financiar, solicitantul trebuie sa fie incadrat in categoria fermierilor activi si sa foloseasca o suprafata agricola, cu categoria de utilizare teren arabil, vii sau livezi, localizata pe teritoriul Romaniei, identificabila in SIAC. Suprafata minima a fermei sale este de un ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minima de 0,3 hectare (0,1 hectare pentru vii si livezi, arbusti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole si viticole).

Conform prevederilor legale, fermierul trebuie sa fie inregistrat ca operator in agricultura ecologica in fiecare an pentru care solicita sprijin financiar. Acesta va incheia un contract cu un organism de inspectie si certificare independent acreditat, pentru toata perioada angajamentului. Mai mult, se obliga sa tina o evidenta a activitatilor agricole legate de aplicarea angajamentelor.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sprijinul financiar pentru culturi aflate in conversie se acorda ca suma fixa, anuala, pe unitatea de suprafata (hectar), pentru fiecare dintre cele 6 pachete propuse, dupa cum urmeaza:

    • Pachetul 1 - culturi agricole pe terenuri arabile: 293 de euro;
    • Pachetul 2 – legume: 500 de euro;
    • Pachetul 3 – livezi: 620 de euro;
    • Pachetul 4 – vii: 530 de euro;
    • Pachetul 5 - plante medicinale si aromatice: 365 de euro;
    • Pachetul 6 - pajisti permanente (Subpachetul 6.1. - lucrari mecanizate: 124 euro; Subpachetul 6.2. - lucrari manuale: 266 euro).


La nivel de pachet, se aplica degresivitatea sprijinului financiar. Pentru fermele cu suprafete mai mari de 50 de hectare, 100 de hectare si 300 de hectare, valoarea platii scade pentru suprafetele agricole care depasesc suprafetele limita mentionate. Degresivitatea nu se aplica in cazul cooperativelor agricole constituite in baza Legii nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.


SUBMASURA 11.2. SPRIJIN PENTRU MENTINEREA PRACTICILOR DE AGRICULTURA ECOLOGICA

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Solicitantul care se adreseaza acestei submasuri trebuie sa fie fermier activ inregistrat in sistemul de agricultura ecologica.


Conditii pentru acordarea sprijinului financiar

Pentru a fi eligibil pentru sprijin financiar, solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • sa fie utilizatorul unei suprafete agricole, cu categoria de utilizare teren arabil, vii sau livezi, localizata pe teritoriul Romaniei, identificabila in SIAC;
    • suprafata minima a fermei sale trebuie sa fie de 1 ha, iar parcelele eligibile sa aiba dimensiunea minima de 0,3 hectare (0,1 hectare pentru vii si livezi, arbusti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole si viticole); fermierul sa fie inregistrat, in fiecare an pentru care solicita sprijin, ca operator in agricultura ecologica.

Solicitantul va incheia pe intreaga perioada a angajamentului, un contract cu un organism de inspectie si certificare independent acreditat.


Cheltuieli acceptate la finantare

Platile compensatorii pentru culturi certificate la agricultura ecologica se acorda ca suma fixa, anuala, pe unitatea de suprafata (hectar) pentru fiecare dintre cele 6 pachete propuse, astfel:

    • Pachetul 1 - culturi agricole pe terenuri arabile: 218 de euro;
    • Pachetul 2 - legume: 431 de euro;
    • Pachetul 3 - livezi: 442 de euro;
    • Pachetul 4 - vii: 479 de euro;
    • Pachetul 5 - plante medicinale si aromatice: 350 de euro pe hectar si pe an;
    • Pachetul 6 - pajisti permanente (Subpachetul 6.1. - lucrari mecanizate: 111 de euro; Subpachetul 6.2. - lucrari manuale: 253 de euro).

Se aplica degresivitatea sprijinului financiar la nivel de pachet; in cazul fermelor cu suprafete agricole mai mari de 50 de hectare, 100 de hectare si 300 de hectare, valoarea platii scade pentru suprafetele agricole care depasesc aceste suprafete.

Degresivitatea nu se aplica in cazul cooperativelor agricole constituite in baza prevederilor Legii nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 13:
PLATI PENTRU ZONE CARE SE CONFRUNTA CU CONSTRANGERI NATURALE SAU CU ALTE CONSTRANGERI SPECIFICE

SUBMASURA 13.1. PLATI COMPENSATORII IN ZONA MONTANA

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Prin aceasta submasura, fermierii sunt ajutati daca folosesc terenuri agricole aflate in zone unde productia agricola este afectata de conditiile climatice si de relief (altitudine si panta din zonele montane). Pentru a primi sprijinul financiar, solicitantul trebuie sa fie fermier activ.


Conditii pentru acordarea sprijinului financiar

Sprijinul financiar se acorda in urmatoarele conditii:

    • fermierul este utilizatorul unei suprafete agricole localizate pe teritoriul Romaniei, identificabila in SIAC, incadrata in zona eligibila pentru Zona Montana;
    • suprafata minima a fermei sale este de un hectar, iar parcelele eligibile au dimensiunea minima de 0,3 hectare (in cazurile prevazute de conditiile specifice schemei unice de plata pe suprafata, in cazul anumitor tipuri de culturi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare);
    • solicitantul se angajeaza, anual, sa isi continue activitatea agricola pe terenurile agricole situate in zonele afectate de constrangeri naturale.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sprijinul financiar se acorda sub forma de prime compensatorii. Se apreciaza ca aceste prime vor acoperi pierderile de venit sau costurile suplimentare, pe care fermierii le suporta din cauza constrangerilor naturale din zona montana.

Nivelul platii compensatorii este de 86 de euro pe hectar si pe an. In cazul fermelor cu suprafete agricole mai mari de 50 de hectare, se aplica degresivitatea sprijinului financiar, astfel ca nivelul platii scade pentru acele suprafete agricole care depasesc aceasta valoare.


SUBMASURA 13.2. PLATI COMPENSATORII PENTRU ZONE CARE SE CONFRUNTA CU CONSTRANGERI NATURALE SEMNIFICATIVE

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Fermierii care folosesc terenuri agricole aflate in zone unde productia agricola este mai redusa cantitativ si/sau calitativ, din cauza unor conditii naturale nefavorabile, primesc compensatie financiara. Exista o conditie pentru ca un solicitant sa fie eligibil: sa fie fermier activ.


Conditii pentru acordarea sprijinului financiar

Solicitantul de sprijin financiar va trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • este utilizatorul unei suprafete agricole localizate pe teritoriul Romaniei, identificabila in SIAC, incadrata in zona eligibila pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative; suprafata minima a fermei pe care o detine este de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minima de 0,3 hectare (in cazurile prevazute de conditiile specifice schemei unice de plata pe suprafata, in cazul anumitor tipuri de culturi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare);
    • se angajeaza, anual, sa isi continue activitatea agricola pe terenurile agricole situate in zonele cu constrangeri naturale semnificative.


Cheltuieli acceptate la finantare

Ajutorul financiar european se acorda sub forma de plati compensatorii, pentru pierderile de venit sau pentru costurile suplimentare cauzate de constrangerile naturale semnificative.

Pentru zonele care se confrunta cu alte constrangeri naturale semnificative, nivelul platii compensatorii este de 54 de euro pe hectar si pe an.

Daca prin degresivitate valoarea platii compensatorii pe hectar ajunge sub 25 de euro pe hectar, plata compensatorie acordata pe unitatea de suprafata va fi de 25 de euro pe hectar.


SUBMASURA 13.3. PLATI COMPENSATORII PENTRU ZONE CARE SE CONFRUNTA CU CONSTRANGERI SPECIFICE

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Fondurile europene ajung si la fermierii care folosesc terenurile agricole aflate in unitatile administrativ- teritoriale care se suprapun total sau partial cu Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Puteti fi solicitant eligibil daca sunteti fermier activ.


Conditii pentru acordarea sprijinului financiar

Pentru a primi sprijin financiar, solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • sa fie utilizatorul unei suprafete agricole in SIAC, incadrata in zona eligibila pentru zone care se confrunta cu alte constrangeri specifice;
    • suprafata minima a fermei sa fie de 1 ha, iar parcelele eligibile sa aiba dimensiunea minima de 0,3 hectare (in cazurile prevazute de conditiile specifice schemei unice de plata pe suprafata, in cazul anumitor tipuri de culturi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare);
    • se angajeaza, in fiecare an, sa continue activitatea agricola pe terenurile agricole situate in zonele afectate de constrangeri specifice.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sprijinul financiar european se acorda sub forma de plata compensatorie, pentru pierderi sau costurile suplimentare generate de constrangerile specifice.

Pentru zonele care se confrunta cu alte constrangeri naturale specifice, nivelul platii compensatorii este de 70 de euro pe hectar si pe an.

In cazul fermelor cu suprafete agricole mai mari de 50 de hectare, valoarea platii scade pentru acele suprafete agricole care depasesc aceasta valoare. Daca prin folosirea degresivitatii valoarea platii compensatorii este mai mica de 25 de euro pe hectar, plata compensatorie acordata va fi de 25 de euro pe hectar.



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 15:
SERVICII DE SILVOMEDIU, SERVICII CLIMATICE SI CONSERVAREA PADURILOR

SUBMASURA 15.1. PLATI PENTRU ANGAJAMENTE DE SILVOMEDIU

Sprijinul vizeaza promovarea a doua pachete:

    • Pachetul 1 - Asigurarea de zone de liniste.
    • Pachetul 2 - Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri.


Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Solicitantii trebuie sa fie proprietari de terenuri din Fondul Forestier National (FFN) sau asociatii ale proprietarilor de terenuri prevazuti anterior.


Conditii pentru acordarea sprijinului financiar

Pentru a primi sprijin financiar, solicitantul eligibil isi asuma o serie de obligatii dupa cum urmeaza:

    • sa mentina angajamentul de silvomediu pentru o perioada de cinci ani de la data semnarii acestuia;
    • sa respecte cerintele specifice pachetelor de silvomediu pentru care aplica; sa detina contract de administrare sau prestari servicii silvice cu un ocol silvic autorizat;
    • sa participe cu toata suprafata detinuta de acesta intr-o unitate de productie si/sau protectie. Suprafata minima pentru care se incheie angajamentul este de cel putin 100 de hectare (conform datelor din amenajamentul silvic).


Cheltuieli acceptate la finantare

Sprijinul acordat in cadrul acestei submasuri reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de detinatorii de terenuri forestiere care incheie angajamente voluntare. Platile compensatorii anuale, ca suma fixa, acordata pe unitatea de suprafata (hectar), sunt calculate sub forma de costuri standard pentru fiecare pachet dupa cum urmeaza:

    • Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniste: 25 de euro.
    • Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri: 103 de euro.

In cazul suprafetelor mai mari de 500 de hectare, valoarea platii scade pentru acele suprafete care depasesc aceasta valoare.



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 16:
COOPERAREA

SUBMASURA 16.1. SPRIJIN PENTRU INFIINTAREA SI FUNCTIONAREA GRUPURILOR OPERATIONALE (GO), PENTRU DEZVOLTAREA DE PROIECTE-PILOT, NOI PRODUSE, PRACTICI SI TEHNOLOGII IN SECTOARELE AGRICOL, ALIMENTAR SI FORESTIER

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Solicitantii de fonduri europene trebuie sa fie Grupuri Operationale (GO) - parteneriat format din cel putin un membru din categoriile: partener avand ca domeniu de activitate cercetarea stiintifica ori partener cu domeniul principal de activitate in sectorul agroalimentar sau silvic, si minimum un partener cu domeniul principal de activitate in sectorul agroalimentar sau silvic.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Accesarea fondurilor se va face in doua etape. In prima etapa vor fi depuse cererile de exprimare a interesului, iar in etapa a doua proiectele detaliate. Pentru a fi eligibil proiectul trebuie sa abordeze o problema practica identificata in mod clar in sectorul agroalimentar sau forestier care necesita o solutie noua/inovatoare. Mai mult, trebuie sa fie completat un acord de cooperare si un plan al proiectului. Planul va cuprinde o descriere a proiectului inovator si a rezultatelor sale.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sunt apreciate ca eligibile: cheltuielile legate de infiintarea si functionarea GO (elaborarea de studii si planuri, inclusiv planul proiectului; cheltuieli de functionare a GO) si cheltuielile directe legate de activitatile incluse in planul proiectului (inclusiv de diseminarea rezultatelor). Costurile de functionare ale GO nu vor depasi 35% din valoarea maxima a sprijinului acordat pe proiect depus.


SUBMASURA 16.4. SPRIJIN PENTRU COOPERAREA ORIZONTALA SI VERTICALA INTRE ACTORII DIN LANTUL DE APROVIZIONARE, IN VEDEREA STABILIRII SI DEZVOLTARII DE LANTURI SCURTE DE APROVIZIONARE SI DE PIETE LOCALE, PRECUM SI IN VEDEREA REALIZARII DE ACTIVITATI CORELATE DE PROMOVARE IN CONTEXT LOCAL

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru a primi finantare europeana, solicitantii trebuie sa fie parteneriate constituite din cel putin un partener din categoriile:

    • fermieri;
    • microintreprinderi si intreprinderi mici, organizatii neguvernamentale;
    • consilii locale; unitati scolare, sanitare, de agrement si de alimentatie publica, si cel putin un fermier sau un grup de producatori/o cooperativa care isi desfasoara activitatea in sectorul agricol.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Pentru a fi eligibil, proiectul trebuie sa fie nou si sa se bazeze pe un acord de cooperare.

In cazul proiectelor legate de lanturile scurte de aprovizionare, solicitantul va depune un studiu/plan, privitor la conceptul de proiect privind lantul scurt de aprovizionare; proiectele legate de pietele locale vor cuprinde un concept de marketing adaptat la piata locala care sa evidentieze si o descriere a activitatilor de promovare propuse. Daca este cazul, solicitantul va respecta informatiile legate de lanturile scurte de aprovizionare si pietele locale.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sprijinul financiar european se va acorda pentru realizarea activitatilor prevazute pentru indeplinirea obiectivelor din cadrul planului de proiect. Sunt eligibile urmatoarele tipuri de cheltuieli:

    • cheltuieli pentru studii sau planuri;
    • cheltuieli de functionare a cooperarii;
    • cheltuieli directe ale proiectelor legate de planul proiectului;
    • cheltuieli de promovare.



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 17:
GESTIONAREA RISCURILOR

SUBMASURA 17.2. FONDURI MUTUALE PENTRU FENOMENELE CLIMATICE NEFAVORABILE, BOLILE ANIMALELOR SI ALE PLANTELOR, INFESTARILE CU DAUNATORI SI PENTRU INCIDENTE DE MEDIU

Fondul mutual este un sistem acreditat in statele membre UE, in conformitate cu legislatia interna, care permite fermierilor afiliati sa primeasca plati compensatorii in cazul pierderilor economice cauzate de fenomene climatice nefavorabile, aparitia de boli sau daunatori, aparitia unui incident de mediu sau pentru o scadere drastica a veniturilor (Legea 2/2014; OUG 64/2013).


Conditii pentru eligibilitatea beneficiarului

Beneficiarii eligibili pentru aceasta masura sunt:

    • beneficiari directi: fonduri mutuale pentru agricultura constituite si acreditate de MADR in conformitate cu legislatia nationala in vigoare;
    • beneficiari indirecti: fermierii activi.


Conditii pentru acordarea sprijinului financiar

Conditii privind eligibilitatea Fondurilor Mutuale Fondurile mutuale trebuie sa fie acreditate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in conformitate cu prevederile din legislatia nationala (OUG nr 64/2013, cu modificarile ulterioare) si trebuie sa urmeze o politica transparenta referitoare la platile varsate in fond si sumele retrase din acesta. Fondurile mutuale trebuie sa aiba capitalul social initial format exclusiv din cotizatiile fermierilor inscrisi in fond; nu se va face nicio contributie financiara din fonduri publice la capitalul subscris initial.


Conditii pentru eligibilitatea compensatiilor acordate fermierilor de catre fondurile mutuale

Beneficiarul compensatiei trebuie sa fie fermier activ si membru al fondului mutual – cu contributia platita. Pierderea productiei pentru care se acorda despagubirea trebuie sa fie cauzata de unul dintre evenimentele stabilite in cadrul masurii si trebuie sa fie de minimum 30% din productia medie anuala a fermierului in ultimii trei ani sau intr-o perioada medie de trei ani bazata pe ultimii cinci ani.

Se acorda compensatii financiare pentru boli la animale si plante, precum si infestarea cu daunatori, daca fermierul a respectat tehnologia de cultura/crestere, masurile de bio-securitate si a adoptat masurile preventive si/sau de reducere a efectelor evenimentului nefavorabil.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sprijinul financiar este acordat pentru compensatiile financiare platite fermierilor legate de pierderile economice cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile sau de manifestarea unei boli a animalelor sau plantelor sau de infestare cu daunatori sau de un incident de mediu. Sunt incadrate la eligibile cheltuielile administrative aferente crearii fondurilor mutuale repartizate pe o perioada de maximum trei ani intr-un mod degresiv, precum si dobanzile platite pentru imprumuturile comerciale contractate de fondul mutual cu scopul de a plati compensatii financiare fermierilor in caz de criza.



CONDITII PENTRU ACCESAREA MASURII 19:
DEZVOLTAREA LOCALA LEADER

Masura este adresata comunitatilor rurale care sunt interesate sa lanseze sau sa participe la initiative de dezvoltare rurala locala; pot juca un rol activ actorii din spatiul rural: parteneri privati, fermieri, alti membri activi ai comunitatii rurale.


SUBMASURA 19.1. SPRIJIN PREGATITOR

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Sprijinul financiar este acordat parteneriatelor existente autorizate conform OG 26/2000 sau noilor parteneriate - fara personalitate juridica.

Grupurile vor cuprinde parteneri din sectorul public si privat, din teritoriul eligibil, unde sectorul privat si al societatii civile reprezinta cel putin 51%, in baza unui acord formal.

Grupurile trebuie sa reprezinte un teritoriu omogen care sa respecte spatiul eligibil pentru implementarea LEADER, cu o populatie cuprinsa intre 10 000 si 100 000 de locuitori (pentru zona Deltei Dunarii se accepta pragul minim de 5 000 de locuitori).


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Sprijinul pregatitor este acordat parteneriatelor privat-publice locale pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locala.

Sprijinul pregatitor cuprinde un proces de consultare realizat la nivel local. Acest proces vizeaza intocmirea strategiei de dezvoltare locala, pentru care parteneriatul implica activ actori locali si organizatii noi.

Sprijinul pregatitor mai cuprinde si actiuni de constructie institutionala si de creare de retele, cu scopul de a pregati si implementa o strategie integrata de dezvoltare locala pentru o anumita zona.


Cheltuieli acceptate la finantare

Cheltuielile eligibile pentru Submasura 19.1 - Sprijin pregatitor sunt urmatoarele:

    • cheltuieli pentru activitati de consultare, animare si grupuri de lucru in vederea elaborarii Strategiei de Dezvoltare Locala (SDL), inclusiv costurile de personal pentru aceste activitati;
    • cheltuieli pentru consultanta tehnica si financiara in vederea elaborarii SDL, inclusiv costuri de personal, achizitia de informatii si date necesare elaborarii SDL si studii ale zonei.


SUBMASURA 19.2. SPRIJIN PENTRU IMPLEMENTAREA ACTIUNILOR IN CADRUL STRATEGIEI DE DEZVOLTARE LOCALA

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Pentru accesarea fondurilor europene, solicitantul trebuie sa fie:

    • Entitate juridica privata/publica;
    • GAL - in cazul in care in Strategia de Dezvoltare Locala (SDL) s-a identificat oportunitatea dezvoltarii unor operatiuni de interes public pentru comunitate si teritoriul respectiv, pentru care niciun alt solicitant nu-si manifesta interesul; Agentia de Plati se va asigura de faptul ca GAL a aplicat corespunzator criteriile de eligibilitate si selectie stabilite in cadrul SDL.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Operatiunile implementate prin LEADER trebuie sa indeplineasca cel putin conditiile generale de eligibilitate si sa contribuie la atingerea obiectivelor stabilite in SDL. Sprijinul pentru proiectele care vor fi implementate in cadrul SDL se acorda sub forma de grant.

Intensitatea si valoarea sprijinului vor fi stabilite de catre fiecare GAL in functie de:

    • obiectivele si prioritatile SDL;
    • specificul local (ex.: interes colectiv, importanta strategica, accesul public la rezultatele operatiunii, caracteristicile inovatoare ale proiectului la nivel local, bugetul disponibil etc.).


Cheltuieli acceptate la finantare

Toate cheltuielile aferente implementarii proiectelor din cadrul SDL trebuie sa fie efectuate pe teritoriul GAL. Pentru anumite proiecte de servicii, care vor fi detaliate in cadrul national de implementare, cheltuielile pot fi eligibile si pentru actiuni realizate in afara teritoriului GAL.


SUBMASURA 19.3. PREGATIREA SI IMPLEMENTAREA ACTIVITATILOR DE COOPERARE ALE GRUPULUI DE ACTIUNE LOCALA

Conditii pentru eligibilitatea solicitantului

Accesarea de bani europeni prin aceasta submasura este posibila pentru GAL autorizate de AM-PNDR pentru perioada de programare 2014-2020.


Conditii pentru eligibilitatea proiectului

Exista doua grupe mari de conditii pentru eligibilitatea proiectului, care pot fi descrise astfel:

Conditii principale de eligibilitate pentru asistenta tehnica pregatitoare
Strategia de Dezvoltare Locala trebuie sa includa intentia de cooperare. Proiectul va prezenta un plan de actiune, iar actiunile pregatitoare sunt eligibile daca sunt realizate pe teritoriul GAL sau pe teritoriul potentialilor parteneri.

Conditii principale de eligibilitate pentru implementarea proiectelor de cooperare sunt:
Pentru integrarea proiectului in strategia teritoriului, actiunile de cooperare vor fi legate de obiectivele SDL. Proiectul trebuie sa prezinte activitati concrete comune, demonstarea necesitatii si oportunitatii proiectului si un plan financiar care sa includa contributiile tuturor partenerilor.

Nivelul sprijinului, acordat GAL care participa la proiectul de cooperare, trebuie sa fie corelat cu partea din actiunea comuna planificata sa fie livrata.


Cheltuieli acceptate la finantare

Sunt acceptate, pentru sprijinul financiar european, costurile privind asistenta tehnica pregatitoare (costurile aferente misiunilor tehnice, intalnirilor, atelierelor de lucru, studiilor, achizitia de date si informatii necesare etc.), costurile proiectelor de cooperare din teritoriul national sau costurile proiectelor de cooperare intre teritoriile nationale si teritoriile altor state europene (costurile aferente actiunilor comune de instruire, intalniri, ateliere de lucru, networking legate de actiunea comuna, costurile administrative, costuri legate de promovare, achizitia/inchirierea de echipamente/bunuri aferente proiectului de cooperare etc.).

In situatia in care actiunile pregatitoare se concretizeaza cu semnarea unui Acord de Cooperare si de Parteneriat, sunt eligibile numai cheltuielile pregatitoare efectuate inainte de semnarea acestuia.


Sursa: Publicatia Tematica Nr. 23

Prezentarea conditiilor si etapelor de accesare a fondurilor europene
RNDR, 2015

 logo RNDR

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>