Informatii privind dezvoltarea rurala

Cursuri de specializare;

Definirea spatiului rural;

Afaceri mestesugaresti;

Modernizarea retelei publice de gaz;

Fondurile nerambursabile din prima faza;

Realizarea jucariilor ecologice din lemn;

1231 proiecte de cumparare tractoare si utilaje;

Broderie computerizata;

Definirea zonei montane defavorizate;

Pregatirea profesionala in domeniul silviculturii.

.

Cei care aceseaza Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala trebuie sa urmeze cursuri de specializare. Informatii referitor la cursurile de specializare le puteti obtine de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, B-dul Carol I, nr. 24, Bucuresti, tel: 307 86 06. Sau de la Agentia Nationala de Consultanta Agricola, str. Doamnei, nr. 17-19, tel: 312 46 27, 312 46 40.

Prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, investitia trebuie sa fie amplasata în spatiul rural, definit conform legislatiei în vigoare. Astfel, în baza Ordinului 143/2005 Administratia locala va putea elibera o adeverinta prin care se specifica ca zona respectiva se încadreaza în spatiul rural. În baza acestei adeverinte, se poate dovedi apartenenta la spatiul rural a terenului pe care doriti sa realizati investitia prin FEADR. Dar se vor putea finanta si anumite investitii pentru modernizare chiar si în spatiul urban. De asemenea, trebuie precizat ca nu conteaza apartenenta la spatiul rural sau urban al beneficiarului – oricine putând beneficia de aceste fonduri.

În cadrul FEADR se pot obtine fonduri pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul mestesugurilor. Conform informatiilor detinute în prezent, aceasta investitia ar putea primi fonduri nerambursabile, în baza unui proiect pe care trebuie întocmit. Investitia se va încadra în Masura 312 ,, Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri”.

Prin FEADR cei din zona rurala pot obtine sprijin financiar nerambursabil pentru modernizarea retelei publice locale de alimentare cu gaze. Conform informatiilor detinute în prezent, investitia ar putea primi fonduri nerambursabile FEADR, prin intermediul Axei III ,,Calitatea vietii în spatiul rural si diversificarea economiei rurale” în cadrul masurii 322 ,,Renovarea, dezvoltarea satelor, conservarea si îmbunatatirea mostenirii rurale”.

Prin FEADR se vor putea acorda fonduri nerambursabile într-o prima faza pentru: investitii pentru modernizarea exploatatiilor agricole; Investitii pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si piscicole; oferirea de servicii de consiliere si consultanta agricola; sprijin pentru zonele defavorizate/zone montane; plati de agromediu; sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri; incurajarea activitatilor turistice; investitii pentru renovarea si dezvoltarea satelor.

Prin FEADR se poate obtine sprijin financiar pentru o investitie care vizeaza realizarea jucariilor ecologice din lemn. Conform informatiilor detinute în prezent, investitia dumneavoastra ar putea primi fonduri nerambursabile, în baza unui proiect pe care trebuie sa-l întocmiti, prin intermediul Axei III ,,Calitatea vietii in spatiul rural si diversificarea economiei rurale” în cadrul masurii ,,Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri”.

APDRP a aprobat 1.231 de proiecte de investitii pentru achizitionarea de utilaje si echipamente agricole destinate lucrarilor în culturile de câmp, valoarea acestor proiecte fiind de 115 milioane de euro, fonduri nerambursabile SAPARD. Beneficiarii au utilizat fondurile pentru a achizitiona utilaje agricole noi si unelte. Asadar, pentru diverse investitii în lucrari care vizau culturile de câmp se puteau procura tractoare si remorci, combine si alte masini agricole si echipamente conexe.

Broderie computerizata pe bani SAPARD. APDRP a încheiat, prin Programul SAPARD, 1.119 contracte pentru diversificarea activitatilor economice (Masura 3.4), cu o valoare eligibila de 74 milioane euro.

Dintre aceste proiecte, doar 20 de beneficiari s-au hotarât sa ceara fonduri nerambursabile pentru activitatile mestesugaresti, proiectele însumând 1,43 milioane de euro. Un asemenea proiect este cel finantat pentru „Achizitie de utilaje independente pentru atelier broderie” din judetul Satu–Mare. Aceasta investitie a vizat modernizarea unui atelier mestesugaresc, investitie în valoare totala eligibila de 5.575 Euro. Din aceasta suma, prin Programul SAPARD s-au rambursat 2.787 Euro.

Atelierul s-a modernizat prin achizitionarea unei masini semi-profesionale computerizate de brodat si cusut. Cu ajutorul masinii de brodat si cusut computerizate se pot realiza orice modele de broderie prin utilizarea unui program pentru editarea si crearea de broderii personalizate. Modelul de broderie creat cu acest program poate fi astfel citit de memoria masinii de brodat, direct de pe calculator. Produsele rezultate au o calitate superioara si, în consecinta, pot fi vândute mai bine tinându-se cont de indicatorul calitate-pret. Preturile acestor produse variaza în functie de complexitatea modelului. În cazul pânzei pentru costum popular s-a tinut cont de faptul ca pentru un costum popular este nevoie de cel putin 2 mp de pânza brodata iar pretul estimat pentru 1 mp este de 150 lei în timp ce pe piata 1 mp de pânza brodata se vinde cu preturi cuprinse între 180-200 lei. Implementarea acestui proiect va ajuta la dezvoltarea acestui mestesug, mentinând traditia si autenticitatea artei populare osenesti, realizând în acelasi timp si elemente de modernism.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a emis Ordinul nr. 355/10 mai 2007 privind aprobarea criteriilor de încadrare, delimitarii si listei de unitati administrativ-teritoriale din zona montana defavorizata. Acest act normativ este de maxima importanta pentru viitorii beneficiari ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Cei care vor solicita finantare pentru proiecte situate în localitatile cuprinse în zona montana vor beneficia de o cofinantare publica mai mare si de oportunitati de subventionare pentru diferite activitati agricole si forestiere. Astfel, în Anexa 1 a Ordinului sunt specificate criteriile de încadrare a localitatilor în zona montana defavorizata.

Zonele montane defavorizate sunt acele zone, delimitate la nivel de unitate administrativ-teritoriala, care se caracterizeaza prin limitarea considerabila a posibilitatilor de utilizare a terenului si prin cresterea apreciabila a costurilor lucrarilor acestuia, din cauza: existentei unor altitudini medii de peste 600 m, care determina conditii climatice deosebit de dificile, al caror efect este scurtarea substantiala a sezonului de vegetatie; sau prezentei la o altitudine medie între 400 – 600 m, care determina conditii climatice dificile, a unor pante medii de peste 15%, care fac imposibila mecanizarea sau necesita utilizarea unor echipamente specifice costisitoare.

Ordinul 355 are la Anexa 2 si lista completa a localitatilor care apartin de zona montana defavorizata. Ca fapt statistic, aflam ca în România sunt încadrate în zona montana defavorizata 27 de judete, cu un numar de 657 de unitati administrative, din care 578 sunt comune. Judetele cu cele mai multe localitati care se încadreaza în categoria de zone montane defavorizate sunt Harghita si Hunedoara cu 61, respectiv 45.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) beneficiar al Masurii 4.1 “Îmbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului SAPARD, deruleaza proiectul “Pregatire Profesionala pentru dezvoltarea competentelor în domeniul silviculturii în România”. Proiectul reprezinta o oportunitate pentru administratorii padurilor private si publice, pentru ingineri, tehnicieni, reprezentanti ai asociatiilor de proprietari privati de padure, beneficiari ai masurilor

Programului SAPARD. Prioritate la înscrierea pentru aceste cursuri au beneficiarii SAPARD si cei care au depus deja un dosar de finantare pentru Programul SAPARD. În limita locurilor disponibile si pentru completarea locurilor ramase disponibile, vor mai putea participa chiar si persoane fizice sau juridice care au proiecte SAPARD respinse si alte categorii de persoane interesate.

Cursurile urmaresc atingerea urmatoarelor obiective: insusirea unor cunostinte, metode si practici moderne necesare exploatarii durabile a resurselor forestiere pentru punerea în valoare a investitiilor ce s-au realizat cu ajutorul fondurilor din Programul SAPARD; insusirea de cunostinte specifice în domeniile: silvotehnic, împaduriri, paza si protectia padurilor, drumuri forestiere, vânatoare si salmonicultura, amenajarea padurilor, produse forestiere, planificarea lucrarilor, prelucrarea primara a lemnului, organizarea productiei si a muncii, receptia si controlul activitatilor silvice, formarea si întretinerea pepinierelor silvice.

Cursurile se împart în 4 module, fiecare cu 80 de ore de curs si lucrari practice. Durata cursurilor, pe fiecare modul, este de 10 zile, cu o pauza de o saptamâna dupa primele 5 zile de instruire. Înscrierile se pot face sunand la: Tel: 0752291692, 0752291693, 0752291694, 0752291695. Fax: 0368/429576

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>