Cursuri de specializare;
Definirea spatiului rural;
Afaceri mestesugaresti;
Modernizarea retelei publice de gaz;
Fondurile nerambursabile din prima faza;
Realizarea jucariilor ecologice din lemn;
1231 proiecte de cumparare tractoare si utilaje;
Broderie computerizata;
Definirea zonei montane defavorizate;
Pregatirea profesionala in domeniul silviculturii.
.
Cei care aceseaza Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala trebuie sa urmeze cursuri de specializare. Informatii referitor la cursurile de specializare le puteti obtine de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, B-dul Carol I, nr. 24, Bucuresti, tel: 307 86 06. Sau de la Agentia Nationala de Consultanta Agricola, str. Doamnei, nr. 17-19, tel: 312 46 27, 312 46 40.
Prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, investitia trebuie sa fie amplasata în spatiul rural, definit conform legislatiei în vigoare. Astfel, în baza Ordinului 143/2005 Administratia locala va putea elibera o adeverinta prin care se specifica ca zona respectiva se încadreaza în spatiul rural. În baza acestei adeverinte, se poate dovedi apartenenta la spatiul rural a terenului pe care doriti sa realizati investitia prin FEADR. Dar se vor putea finanta si anumite investitii pentru modernizare chiar si în spatiul urban. De asemenea, trebuie precizat ca nu conteaza apartenenta la spatiul rural sau urban al beneficiarului – oricine putând beneficia de aceste fonduri.
În cadrul FEADR se pot obtine fonduri pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul mestesugurilor. Conform informatiilor detinute în prezent, aceasta investitia ar putea primi fonduri nerambursabile, în baza unui proiect pe care trebuie întocmit. Investitia se va încadra în Masura 312 ,, Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri”.
Prin FEADR cei din zona rurala pot obtine sprijin financiar nerambursabil pentru modernizarea retelei publice locale de alimentare cu gaze. Conform informatiilor detinute în prezent, investitia ar putea primi fonduri nerambursabile FEADR, prin intermediul Axei III ,,Calitatea vietii în spatiul rural si diversificarea economiei rurale” în cadrul masurii 322 ,,Renovarea, dezvoltarea satelor, conservarea si îmbunatatirea mostenirii rurale”.
Prin FEADR se vor putea acorda fonduri nerambursabile într-o prima faza pentru: investitii pentru modernizarea exploatatiilor agricole; Investitii pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si piscicole; oferirea de servicii de consiliere si consultanta agricola; sprijin pentru zonele defavorizate/zone montane; plati de agromediu; sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri; incurajarea activitatilor turistice; investitii pentru renovarea si dezvoltarea satelor.
Prin FEADR se poate obtine sprijin financiar pentru o investitie care vizeaza realizarea jucariilor ecologice din lemn. Conform informatiilor detinute în prezent, investitia dumneavoastra ar putea primi fonduri nerambursabile, în baza unui proiect pe care trebuie sa-l întocmiti, prin intermediul Axei III ,,Calitatea vietii in spatiul rural si diversificarea economiei rurale” în cadrul masurii ,,Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri”.
APDRP a aprobat 1.231 de proiecte de investitii pentru achizitionarea de utilaje si echipamente agricole destinate lucrarilor în culturile de câmp, valoarea acestor proiecte fiind de 115 milioane de euro, fonduri nerambursabile SAPARD. Beneficiarii au utilizat fondurile pentru a achizitiona utilaje agricole noi si unelte. Asadar, pentru diverse investitii în lucrari care vizau culturile de câmp se puteau procura tractoare si remorci, combine si alte masini agricole si echipamente conexe.
Broderie computerizata pe bani SAPARD. APDRP a încheiat, prin Programul SAPARD, 1.119 contracte pentru diversificarea activitatilor economice (Masura 3.4), cu o valoare eligibila de 74 milioane euro.
Dintre aceste proiecte, doar 20 de beneficiari s-au hotarât sa ceara fonduri nerambursabile pentru activitatile mestesugaresti, proiectele însumând 1,43 milioane de euro. Un asemenea proiect este cel finantat pentru „Achizitie de utilaje independente pentru atelier broderie” din judetul Satu–Mare. Aceasta investitie a vizat modernizarea unui atelier mestesugaresc, investitie în valoare totala eligibila de 5.575 Euro. Din aceasta suma, prin Programul SAPARD s-au rambursat 2.787 Euro.
Atelierul s-a modernizat prin achizitionarea unei masini semi-profesionale computerizate de brodat si cusut. Cu ajutorul masinii de brodat si cusut computerizate se pot realiza orice modele de broderie prin utilizarea unui program pentru editarea si crearea de broderii personalizate. Modelul de broderie creat cu acest program poate fi astfel citit de memoria masinii de brodat, direct de pe calculator. Produsele rezultate au o calitate superioara si, în consecinta, pot fi vândute mai bine tinându-se cont de indicatorul calitate-pret. Preturile acestor produse variaza în functie de complexitatea modelului. În cazul pânzei pentru costum popular s-a tinut cont de faptul ca pentru un costum popular este nevoie de cel putin 2 mp de pânza brodata iar pretul estimat pentru 1 mp este de 150 lei în timp ce pe piata 1 mp de pânza brodata se vinde cu preturi cuprinse între 180-200 lei. Implementarea acestui proiect va ajuta la dezvoltarea acestui mestesug, mentinând traditia si autenticitatea artei populare osenesti, realizând în acelasi timp si elemente de modernism.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a emis Ordinul nr. 355/10 mai 2007 privind aprobarea criteriilor de încadrare, delimitarii si listei de unitati administrativ-teritoriale din zona montana defavorizata. Acest act normativ este de maxima importanta pentru viitorii beneficiari ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Cei care vor solicita finantare pentru proiecte situate în localitatile cuprinse în zona montana vor beneficia de o cofinantare publica mai mare si de oportunitati de subventionare pentru diferite activitati agricole si forestiere. Astfel, în Anexa 1 a Ordinului sunt specificate criteriile de încadrare a localitatilor în zona montana defavorizata.
Zonele montane defavorizate sunt acele zone, delimitate la nivel de unitate administrativ-teritoriala, care se caracterizeaza prin limitarea considerabila a posibilitatilor de utilizare a terenului si prin cresterea apreciabila a costurilor lucrarilor acestuia, din cauza: existentei unor altitudini medii de peste 600 m, care determina conditii climatice deosebit de dificile, al caror efect este scurtarea substantiala a sezonului de vegetatie; sau prezentei la o altitudine medie între 400 – 600 m, care determina conditii climatice dificile, a unor pante medii de peste 15%, care fac imposibila mecanizarea sau necesita utilizarea unor echipamente specifice costisitoare.
Ordinul 355 are la Anexa 2 si lista completa a localitatilor care apartin de zona montana defavorizata. Ca fapt statistic, aflam ca în România sunt încadrate în zona montana defavorizata 27 de judete, cu un numar de 657 de unitati administrative, din care 578 sunt comune. Judetele cu cele mai multe localitati care se încadreaza în categoria de zone montane defavorizate sunt Harghita si Hunedoara cu 61, respectiv 45.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) beneficiar al Masurii 4.1 “Îmbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului SAPARD, deruleaza proiectul “Pregatire Profesionala pentru dezvoltarea competentelor în domeniul silviculturii în România”. Proiectul reprezinta o oportunitate pentru administratorii padurilor private si publice, pentru ingineri, tehnicieni, reprezentanti ai asociatiilor de proprietari privati de padure, beneficiari ai masurilor
Programului SAPARD. Prioritate la înscrierea pentru aceste cursuri au beneficiarii SAPARD si cei care au depus deja un dosar de finantare pentru Programul SAPARD. În limita locurilor disponibile si pentru completarea locurilor ramase disponibile, vor mai putea participa chiar si persoane fizice sau juridice care au proiecte SAPARD respinse si alte categorii de persoane interesate.
Cursurile urmaresc atingerea urmatoarelor obiective: insusirea unor cunostinte, metode si practici moderne necesare exploatarii durabile a resurselor forestiere pentru punerea în valoare a investitiilor ce s-au realizat cu ajutorul fondurilor din Programul SAPARD; insusirea de cunostinte specifice în domeniile: silvotehnic, împaduriri, paza si protectia padurilor, drumuri forestiere, vânatoare si salmonicultura, amenajarea padurilor, produse forestiere, planificarea lucrarilor, prelucrarea primara a lemnului, organizarea productiei si a muncii, receptia si controlul activitatilor silvice, formarea si întretinerea pepinierelor silvice.
Cursurile se împart în 4 module, fiecare cu 80 de ore de curs si lucrari practice. Durata cursurilor, pe fiecare modul, este de 10 zile, cu o pauza de o saptamâna dupa primele 5 zile de instruire. Înscrierile se pot face sunand la: Tel: 0752291692, 0752291693, 0752291694, 0752291695. Fax: 0368/429576
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>