Cursuri de specializare;
Definirea spatiului rural;
Afaceri mestesugaresti;
Modernizarea retelei publice de gaz;
Fondurile nerambursabile din prima faza;
Realizarea jucariilor ecologice din lemn;
1231 proiecte de cumparare tractoare si utilaje;
Broderie computerizata;
Definirea zonei montane defavorizate;
Pregatirea profesionala in domeniul silviculturii.
.
Cei care aceseaza Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala trebuie sa urmeze cursuri de specializare. Informatii referitor la cursurile de specializare le puteti obtine de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, B-dul Carol I, nr. 24, Bucuresti, tel: 307 86 06. Sau de la Agentia Nationala de Consultanta Agricola, str. Doamnei, nr. 17-19, tel: 312 46 27, 312 46 40.
Prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, investitia trebuie sa fie amplasata în spatiul rural, definit conform legislatiei în vigoare. Astfel, în baza Ordinului 143/2005 Administratia locala va putea elibera o adeverinta prin care se specifica ca zona respectiva se încadreaza în spatiul rural. În baza acestei adeverinte, se poate dovedi apartenenta la spatiul rural a terenului pe care doriti sa realizati investitia prin FEADR. Dar se vor putea finanta si anumite investitii pentru modernizare chiar si în spatiul urban. De asemenea, trebuie precizat ca nu conteaza apartenenta la spatiul rural sau urban al beneficiarului – oricine putând beneficia de aceste fonduri.
În cadrul FEADR se pot obtine fonduri pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul mestesugurilor. Conform informatiilor detinute în prezent, aceasta investitia ar putea primi fonduri nerambursabile, în baza unui proiect pe care trebuie întocmit. Investitia se va încadra în Masura 312 ,, Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri”.
Prin FEADR cei din zona rurala pot obtine sprijin financiar nerambursabil pentru modernizarea retelei publice locale de alimentare cu gaze. Conform informatiilor detinute în prezent, investitia ar putea primi fonduri nerambursabile FEADR, prin intermediul Axei III ,,Calitatea vietii în spatiul rural si diversificarea economiei rurale” în cadrul masurii 322 ,,Renovarea, dezvoltarea satelor, conservarea si îmbunatatirea mostenirii rurale”.
Prin FEADR se vor putea acorda fonduri nerambursabile într-o prima faza pentru: investitii pentru modernizarea exploatatiilor agricole; Investitii pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si piscicole; oferirea de servicii de consiliere si consultanta agricola; sprijin pentru zonele defavorizate/zone montane; plati de agromediu; sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri; incurajarea activitatilor turistice; investitii pentru renovarea si dezvoltarea satelor.
Prin FEADR se poate obtine sprijin financiar pentru o investitie care vizeaza realizarea jucariilor ecologice din lemn. Conform informatiilor detinute în prezent, investitia dumneavoastra ar putea primi fonduri nerambursabile, în baza unui proiect pe care trebuie sa-l întocmiti, prin intermediul Axei III ,,Calitatea vietii in spatiul rural si diversificarea economiei rurale” în cadrul masurii ,,Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de afaceri”.
APDRP a aprobat 1.231 de proiecte de investitii pentru achizitionarea de utilaje si echipamente agricole destinate lucrarilor în culturile de câmp, valoarea acestor proiecte fiind de 115 milioane de euro, fonduri nerambursabile SAPARD. Beneficiarii au utilizat fondurile pentru a achizitiona utilaje agricole noi si unelte. Asadar, pentru diverse investitii în lucrari care vizau culturile de câmp se puteau procura tractoare si remorci, combine si alte masini agricole si echipamente conexe.
Broderie computerizata pe bani SAPARD. APDRP a încheiat, prin Programul SAPARD, 1.119 contracte pentru diversificarea activitatilor economice (Masura 3.4), cu o valoare eligibila de 74 milioane euro.
Dintre aceste proiecte, doar 20 de beneficiari s-au hotarât sa ceara fonduri nerambursabile pentru activitatile mestesugaresti, proiectele însumând 1,43 milioane de euro. Un asemenea proiect este cel finantat pentru „Achizitie de utilaje independente pentru atelier broderie” din judetul Satu–Mare. Aceasta investitie a vizat modernizarea unui atelier mestesugaresc, investitie în valoare totala eligibila de 5.575 Euro. Din aceasta suma, prin Programul SAPARD s-au rambursat 2.787 Euro.
Atelierul s-a modernizat prin achizitionarea unei masini semi-profesionale computerizate de brodat si cusut. Cu ajutorul masinii de brodat si cusut computerizate se pot realiza orice modele de broderie prin utilizarea unui program pentru editarea si crearea de broderii personalizate. Modelul de broderie creat cu acest program poate fi astfel citit de memoria masinii de brodat, direct de pe calculator. Produsele rezultate au o calitate superioara si, în consecinta, pot fi vândute mai bine tinându-se cont de indicatorul calitate-pret. Preturile acestor produse variaza în functie de complexitatea modelului. În cazul pânzei pentru costum popular s-a tinut cont de faptul ca pentru un costum popular este nevoie de cel putin 2 mp de pânza brodata iar pretul estimat pentru 1 mp este de 150 lei în timp ce pe piata 1 mp de pânza brodata se vinde cu preturi cuprinse între 180-200 lei. Implementarea acestui proiect va ajuta la dezvoltarea acestui mestesug, mentinând traditia si autenticitatea artei populare osenesti, realizând în acelasi timp si elemente de modernism.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a emis Ordinul nr. 355/10 mai 2007 privind aprobarea criteriilor de încadrare, delimitarii si listei de unitati administrativ-teritoriale din zona montana defavorizata. Acest act normativ este de maxima importanta pentru viitorii beneficiari ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Cei care vor solicita finantare pentru proiecte situate în localitatile cuprinse în zona montana vor beneficia de o cofinantare publica mai mare si de oportunitati de subventionare pentru diferite activitati agricole si forestiere. Astfel, în Anexa 1 a Ordinului sunt specificate criteriile de încadrare a localitatilor în zona montana defavorizata.
Zonele montane defavorizate sunt acele zone, delimitate la nivel de unitate administrativ-teritoriala, care se caracterizeaza prin limitarea considerabila a posibilitatilor de utilizare a terenului si prin cresterea apreciabila a costurilor lucrarilor acestuia, din cauza: existentei unor altitudini medii de peste 600 m, care determina conditii climatice deosebit de dificile, al caror efect este scurtarea substantiala a sezonului de vegetatie; sau prezentei la o altitudine medie între 400 – 600 m, care determina conditii climatice dificile, a unor pante medii de peste 15%, care fac imposibila mecanizarea sau necesita utilizarea unor echipamente specifice costisitoare.
Ordinul 355 are la Anexa 2 si lista completa a localitatilor care apartin de zona montana defavorizata. Ca fapt statistic, aflam ca în România sunt încadrate în zona montana defavorizata 27 de judete, cu un numar de 657 de unitati administrative, din care 578 sunt comune. Judetele cu cele mai multe localitati care se încadreaza în categoria de zone montane defavorizate sunt Harghita si Hunedoara cu 61, respectiv 45.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) beneficiar al Masurii 4.1 “Îmbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului SAPARD, deruleaza proiectul “Pregatire Profesionala pentru dezvoltarea competentelor în domeniul silviculturii în România”. Proiectul reprezinta o oportunitate pentru administratorii padurilor private si publice, pentru ingineri, tehnicieni, reprezentanti ai asociatiilor de proprietari privati de padure, beneficiari ai masurilor
Programului SAPARD. Prioritate la înscrierea pentru aceste cursuri au beneficiarii SAPARD si cei care au depus deja un dosar de finantare pentru Programul SAPARD. În limita locurilor disponibile si pentru completarea locurilor ramase disponibile, vor mai putea participa chiar si persoane fizice sau juridice care au proiecte SAPARD respinse si alte categorii de persoane interesate.
Cursurile urmaresc atingerea urmatoarelor obiective: insusirea unor cunostinte, metode si practici moderne necesare exploatarii durabile a resurselor forestiere pentru punerea în valoare a investitiilor ce s-au realizat cu ajutorul fondurilor din Programul SAPARD; insusirea de cunostinte specifice în domeniile: silvotehnic, împaduriri, paza si protectia padurilor, drumuri forestiere, vânatoare si salmonicultura, amenajarea padurilor, produse forestiere, planificarea lucrarilor, prelucrarea primara a lemnului, organizarea productiei si a muncii, receptia si controlul activitatilor silvice, formarea si întretinerea pepinierelor silvice.
Cursurile se împart în 4 module, fiecare cu 80 de ore de curs si lucrari practice. Durata cursurilor, pe fiecare modul, este de 10 zile, cu o pauza de o saptamâna dupa primele 5 zile de instruire. Înscrierile se pot face sunand la: Tel: 0752291692, 0752291693, 0752291694, 0752291695. Fax: 0368/429576
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>