Romania risca sa piarda finantarea europeana pentru programul Laptele si cornul

Finantare europeana program Laptele si cornulPentru a deconta mai departe la UE, Romania trebuie sa alinieze programul la initiativa europeana Laptele in scoli si sa elaboreze cat mai repede o strategie nationala. Programul Laptele si cornul este eficient din punct de vedere economic daca raportam suma de pana la 200 de lei alocata pe parcursul unui an scolar pentru ca un elev sa beneficieze de program la avantajele pe termen mediu si lung ale programului.



Aceasta este una dintre concluziile unui raport de politici publice realizat de Centrul Roman de Politici Europene care analizeaza programul national Laptele si cornul pe mai multe dimensiuni - sociala, economica, de educatie si sanatate – si modul in care acesta este aliniat la initiativa europeana Laptele in scoli prin care se deconteaza sume importante. Raportul atrage atentia asupra faptului ca Romania poate pierde finantarea europeana pe acest program daca nu-si aliniaza obiectivele la cele europene si nu reuseste sa elaboreze o strategie nationala pe parcursul acestui an.


Uniunea Europeana considera Laptele in scoli o investitie strategica in viitorul cetatenilor si bunastarii comunitatii. Din perspectiva europeana, consumul unui aliment sanatos precum laptele educa tinerii in spiritul unei alimentatii sanatoase si poate contribui la reducerea obezitatii, o problema reala in prezent la nivel comunitar. Intrucat Romania se confrunta cu probleme similare, raportul recomanda ca statul sa investeasca in continuare in educarea copiilor pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata prin programul Laptele si cornul, dar sa faca si eforturi de promovare si constientizare a acestei dimensiuni in randul profesorilor si parintilor. In Romania, un sfert dintre copiii cu varsta de 8 ani sunt supraponderali sau obezi, conform unui studiu realizat in 2013 de Ministerul Sanatatii in cadrul European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

“Sunt necesare redefinirea si alinierea obiectivelor programului national cu cele ale schemei europene Laptele in scoli prin care este sustinuta in buna masura initiativa nationala si prin care Romania a atras pana acum peste 40 de milioane de euro. In plus, atragem atentia asupra necesitatii armonizarii strategiilor nationale sectoriale din domeniile educatie, sanatate si agricultura cu programul national. In acest sens se poate acorda o consistenta in interventie si un impact mai mare al programului la nivelul industriei, comunitatii, scolii si elevilor”, declara Ciprian Ciucu, director de programe CRPE.

Similar initiativei europene, programul Laptele si cornul este o masura importanta de sprijin economic pentru industria laptelui, una dintre cele mai semnificative segmente ale industriei alimentare din Romania (locul sase ca cifra de afaceri). Peste 400 de tone de lapte sunt distribuite zilnic in cadrul acestui program, respectiv 1/6 din productia nationala de lapte (aproximativ 15%). Prin urmare, programul reprezinta un adevarat balon de oxigen pentru o industrie puternic afectata de criza si, in curand, sub o presiune concurentiala fara precedent, ca urmare a eliminarii cotei de lapte in UE (aprilie 2015) si embargoului impus Rusiei.

„Embargoul i-a determinat pe producatorii din Europa Centrala si statele baltice care exportau pana acum in Federatia Rusa sa se reorienteze spre piata romaneasca. Pretul la 100 de litri de lapte in tarile baltice este cu aproximativ 5 euro mai mic, iar operatorii economici din regiune (Ungaria, Polonia) achizitioneaza laptele la un pret similar cu al nostru, dar au costuri de transport mai mici. In plus, sistemul de colectare este mai eficient, deoarece se colecteaza mai mult lapte de la mai putini producatori, in timp ce, in Romania, producatorii sunt dispersati geografic si ofera cantitati mai mici de lapte”, spune Dorin Cojocaru, Presedinte Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL). „Programul Laptele si cornul este important pentru industria lactatelor din Romania in primul rand pentru ca ne asigura volume si o piata de desfacere constanta, iar in al doilea rand pentru ca ne ajuta sa cream obiceiuri sanatoase de consum in randul copiilor si sa crestem, astfel, consumatorii de maine. 

Din pacate, valoarea portiei de lapte si corn, de 1,17 lei inclusiv TVA, nu a mai fost actualizata (indexata) din 2008, desi pretul de achizitie a laptelui de la producatori s-a dublat, ceea ce a scazut atractivitatea programului pentru producatori si a afectat calitatea produselor oferite in program. Astfel, pentru a se mentine in mod real elementul de sprijin oferit industriei de lapte, raportul propune indexarea/ actualizarea sumelor alocate, in vederea cresterii calitatii si atractivitatii produselor si, concomitent, a impactului programului in randul beneficiarilor.

Din punct de vedere institutional, raportul constata ca programul Laptele si cornul a functionat in ultima perioada din inertie, fara sa existe in spate o strategie, obiective clar stabilite, o monitorizare si o evaluare a acestuia. Mai mult, de mai bine de trei ani nu mai exista nicio autoritate centrala care sa coordoneze acest proiect deosebit de complex, ce presupune o actiune pe diferite paliere, de la nivel central la nivel judetean si local.

Pentru a eficientiza programul si a mari impactul sau, raportul recomanda Guvernului sa desemneze o autoritate centrala cu rol de coordonator, aceasta detinand atributii si in implementarea, monitorizarea si revizuirea programului. De asemenea, se recomanda organizarea, cu participarea directa a Ministerului Agriculturii, a unui proces de consultare publica, in vederea definirii strategiei Romaniei pentru punerea in aplicare a Schemei Europene Laptele in Scoli.

“Considerand Laptele in Scoli o initiativa strategica, autoritatile europene cer statelor membre mai multa concentrare si mai multa eficienta in derularea programelor la nivel national si conditioneaza finantarea europeana de existenta unei strategii nationale incepand cu anul scolar 2015-2016. In absenta acestei strategii, autoritatile judetene si locale nu vor mai putea face cereri de finantare din fondurile europene alocate, in conditiile in care Romania s-a situat in 2012 pe locul 4 din 26 de state din punct de vedere al absorbtiei de fonduri pe programul de lapte scolar”, spune Ciprian Ciucu.

Varianta integrala a raportului se regaseste pe www.crpe.ro


Despre Raportul CRPE
In cadrul acestui studiu au fost analizate relevanta pentru grupul tinta – elevii din Romania - eficacitatea si eficienta implementarii, precum si impactul asupra sanatatii copiilor si asupra operatorilor economici din industria laptelui. Metodologia de cercetare a inclus atat studierea surselor oficiale (legislatie, rapoarte), cat si interviuri cu reprezentanti ai diferitelor ministere, autoritati, scoli, organizatii ale parintilor, cadrelor didactice, ale medicilor de familie si organizatii neguvernamentale.
Raportul CRPE este sustinut de Tetra Pak, ca parte a initiativei sale globale de promovare a unei alimentatii sanatoase in randul copiilor si, in mod specific, a consumului de lapte in scoli.

Despre CRPE
Centrul Roman de Politici Europene a fost infiintat in 2009 de un grup de experti, avand ca obiectiv sprijinirea rolului Romaniei in Europa prin furnizarea de expertizã in domeniul politicilor publice.
Misiunea CRPE este promovarea Romaniei drept un actor coerent si influent in stabilirea agendei publice si in formularea de politici in cadrul UE, si continuarea procesului de europenizare a Romaniei, prin bunã guvernare, expertizã si dezbateri publice informate.

Despre programul european Laptele in scoli
Programul Laptele in Scoli este un program promovat si sustinut de Uniunea Europeana inca din anul 1977 care a evoluat de la o simpla masura economica de sprijinire a producatorilor de lapte si produse lactate, intr-unul dintre cele mai importante instrumente de preventie a potentialelor riscuri pentru sanatate generate de carentele nutritionale precum excesul ponderal, obezitatea sau afectiunile cardiovasculare.

In prezent, programul Laptele in scoli este implementat in prezent de 26 de state membre ale Uniunii Europene si se adreseaza unui numar de aproximativ 20 de milioane de beneficiari cu varsta intre 3 si 14 ani (prescolari, elevi din ciclul primar si secundar). La nivel european, subventia acordata statelor membre prin acest program a fost de 50-75 de milioane de euro, Romania fiind unul dintre beneficiarii care a atras cele mai multe fonduri: peste 7 milioane de euro in 2011-2012 (comparativ cu Suedia - 8,8 milioane de euro, Danemarca - 6,6 milioane de euro, Marea Britanie - 6,3 milioane de euro) reprezentand subventia pentru aproximativ 50 de milioane de tone de lapte utilizate in cadrul programului. In Romania, aceasta subventie se regaseste partial in finantarea programului national Laptele si cornul, doar pentru componenta de lapte. Este de notat faptul ca programe similare schemei UE Laptele in scoli sunt implementate in foarte multe tari, precum China, Japonia, Canada, Argentina, etc.

Evolutia programului (1977-2014):

  • 1977 – Uniunea Europeana lanseaza programul Laptele in scoli ca masura de sustinere a producatorilor de lapte si produse lactate. Programul a fost construit sa incurajeze consumul de lapte: in mod direct prin consumul produselor distribuite prin acest program si in mod indirect prin influentarea cunostintelor, atitudinilor si perceptiilor tinerilor fata de produsele lactate, contribuind la o crestere a consumului si in afara acestui program. Masura a pornit de la premisa ca, odata format in copilarie, comportamentul de consum se va pastra si perpetua la varsta adulta, astfel incat cresterea consumului de lapte sa se realizeze de la o generatie la alta. Efectul scontat pe termen lung - echilibrul pietei consumului de lapte si sprijinirea implicita a producatorilor.
  • 2008 - Programul a fost revizuit, punandu-se mai mult accent pe caracterul nutritional si educational pentru combaterea excesului ponderal si obezitatii in randul copiilor si tinerilor, prin formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase.
  • Conform datelor statistice si evaluarii UN-FAO (UN Food and Agriculture Organization), obiectivele programului sunt in continuare de actualitate, deoarece la nivel mondial se inregistreaza un declin constant al consumului de lapte. Conform datelor Eurostat, din 2003 si pana in 2011 s-a inregistrat o scadere a consumului cu aproximativ 5%, iar consumul de lapte exprimat in echivalent lapte a scazut de la 302 kg in 2001 la 286 de kg in anul 2011. Astfel, FAO a definit programul Laptele in scoli ca o investitie intr-o viitoare crestere a cererii consumului de lapte, in special prin capacitatea acestui program de a genera un comportament alimentar sanatos la o varsta frageda.
  • O recenta propunere de modificare din anul 2014 are ca obiectiv comasarea acestui program cu Programul Fructele in scoli, pentru a avea o abordare unitara si un impact mai mare la nivelul beneficiarilor.


Raportul poate fi consultat aici.

 

CRPE

 

 

Noutati

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>