Romania risca sa piarda finantarea europeana pentru programul Laptele si cornul

Finantare europeana program Laptele si cornulPentru a deconta mai departe la UE, Romania trebuie sa alinieze programul la initiativa europeana Laptele in scoli si sa elaboreze cat mai repede o strategie nationala. Programul Laptele si cornul este eficient din punct de vedere economic daca raportam suma de pana la 200 de lei alocata pe parcursul unui an scolar pentru ca un elev sa beneficieze de program la avantajele pe termen mediu si lung ale programului.



Aceasta este una dintre concluziile unui raport de politici publice realizat de Centrul Roman de Politici Europene care analizeaza programul national Laptele si cornul pe mai multe dimensiuni - sociala, economica, de educatie si sanatate – si modul in care acesta este aliniat la initiativa europeana Laptele in scoli prin care se deconteaza sume importante. Raportul atrage atentia asupra faptului ca Romania poate pierde finantarea europeana pe acest program daca nu-si aliniaza obiectivele la cele europene si nu reuseste sa elaboreze o strategie nationala pe parcursul acestui an.


Uniunea Europeana considera Laptele in scoli o investitie strategica in viitorul cetatenilor si bunastarii comunitatii. Din perspectiva europeana, consumul unui aliment sanatos precum laptele educa tinerii in spiritul unei alimentatii sanatoase si poate contribui la reducerea obezitatii, o problema reala in prezent la nivel comunitar. Intrucat Romania se confrunta cu probleme similare, raportul recomanda ca statul sa investeasca in continuare in educarea copiilor pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata prin programul Laptele si cornul, dar sa faca si eforturi de promovare si constientizare a acestei dimensiuni in randul profesorilor si parintilor. In Romania, un sfert dintre copiii cu varsta de 8 ani sunt supraponderali sau obezi, conform unui studiu realizat in 2013 de Ministerul Sanatatii in cadrul European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

“Sunt necesare redefinirea si alinierea obiectivelor programului national cu cele ale schemei europene Laptele in scoli prin care este sustinuta in buna masura initiativa nationala si prin care Romania a atras pana acum peste 40 de milioane de euro. In plus, atragem atentia asupra necesitatii armonizarii strategiilor nationale sectoriale din domeniile educatie, sanatate si agricultura cu programul national. In acest sens se poate acorda o consistenta in interventie si un impact mai mare al programului la nivelul industriei, comunitatii, scolii si elevilor”, declara Ciprian Ciucu, director de programe CRPE.

Similar initiativei europene, programul Laptele si cornul este o masura importanta de sprijin economic pentru industria laptelui, una dintre cele mai semnificative segmente ale industriei alimentare din Romania (locul sase ca cifra de afaceri). Peste 400 de tone de lapte sunt distribuite zilnic in cadrul acestui program, respectiv 1/6 din productia nationala de lapte (aproximativ 15%). Prin urmare, programul reprezinta un adevarat balon de oxigen pentru o industrie puternic afectata de criza si, in curand, sub o presiune concurentiala fara precedent, ca urmare a eliminarii cotei de lapte in UE (aprilie 2015) si embargoului impus Rusiei.

„Embargoul i-a determinat pe producatorii din Europa Centrala si statele baltice care exportau pana acum in Federatia Rusa sa se reorienteze spre piata romaneasca. Pretul la 100 de litri de lapte in tarile baltice este cu aproximativ 5 euro mai mic, iar operatorii economici din regiune (Ungaria, Polonia) achizitioneaza laptele la un pret similar cu al nostru, dar au costuri de transport mai mici. In plus, sistemul de colectare este mai eficient, deoarece se colecteaza mai mult lapte de la mai putini producatori, in timp ce, in Romania, producatorii sunt dispersati geografic si ofera cantitati mai mici de lapte”, spune Dorin Cojocaru, Presedinte Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL). „Programul Laptele si cornul este important pentru industria lactatelor din Romania in primul rand pentru ca ne asigura volume si o piata de desfacere constanta, iar in al doilea rand pentru ca ne ajuta sa cream obiceiuri sanatoase de consum in randul copiilor si sa crestem, astfel, consumatorii de maine. 

Din pacate, valoarea portiei de lapte si corn, de 1,17 lei inclusiv TVA, nu a mai fost actualizata (indexata) din 2008, desi pretul de achizitie a laptelui de la producatori s-a dublat, ceea ce a scazut atractivitatea programului pentru producatori si a afectat calitatea produselor oferite in program. Astfel, pentru a se mentine in mod real elementul de sprijin oferit industriei de lapte, raportul propune indexarea/ actualizarea sumelor alocate, in vederea cresterii calitatii si atractivitatii produselor si, concomitent, a impactului programului in randul beneficiarilor.

Din punct de vedere institutional, raportul constata ca programul Laptele si cornul a functionat in ultima perioada din inertie, fara sa existe in spate o strategie, obiective clar stabilite, o monitorizare si o evaluare a acestuia. Mai mult, de mai bine de trei ani nu mai exista nicio autoritate centrala care sa coordoneze acest proiect deosebit de complex, ce presupune o actiune pe diferite paliere, de la nivel central la nivel judetean si local.

Pentru a eficientiza programul si a mari impactul sau, raportul recomanda Guvernului sa desemneze o autoritate centrala cu rol de coordonator, aceasta detinand atributii si in implementarea, monitorizarea si revizuirea programului. De asemenea, se recomanda organizarea, cu participarea directa a Ministerului Agriculturii, a unui proces de consultare publica, in vederea definirii strategiei Romaniei pentru punerea in aplicare a Schemei Europene Laptele in Scoli.

“Considerand Laptele in Scoli o initiativa strategica, autoritatile europene cer statelor membre mai multa concentrare si mai multa eficienta in derularea programelor la nivel national si conditioneaza finantarea europeana de existenta unei strategii nationale incepand cu anul scolar 2015-2016. In absenta acestei strategii, autoritatile judetene si locale nu vor mai putea face cereri de finantare din fondurile europene alocate, in conditiile in care Romania s-a situat in 2012 pe locul 4 din 26 de state din punct de vedere al absorbtiei de fonduri pe programul de lapte scolar”, spune Ciprian Ciucu.

Varianta integrala a raportului se regaseste pe www.crpe.ro


Despre Raportul CRPE
In cadrul acestui studiu au fost analizate relevanta pentru grupul tinta – elevii din Romania - eficacitatea si eficienta implementarii, precum si impactul asupra sanatatii copiilor si asupra operatorilor economici din industria laptelui. Metodologia de cercetare a inclus atat studierea surselor oficiale (legislatie, rapoarte), cat si interviuri cu reprezentanti ai diferitelor ministere, autoritati, scoli, organizatii ale parintilor, cadrelor didactice, ale medicilor de familie si organizatii neguvernamentale.
Raportul CRPE este sustinut de Tetra Pak, ca parte a initiativei sale globale de promovare a unei alimentatii sanatoase in randul copiilor si, in mod specific, a consumului de lapte in scoli.

Despre CRPE
Centrul Roman de Politici Europene a fost infiintat in 2009 de un grup de experti, avand ca obiectiv sprijinirea rolului Romaniei in Europa prin furnizarea de expertizã in domeniul politicilor publice.
Misiunea CRPE este promovarea Romaniei drept un actor coerent si influent in stabilirea agendei publice si in formularea de politici in cadrul UE, si continuarea procesului de europenizare a Romaniei, prin bunã guvernare, expertizã si dezbateri publice informate.

Despre programul european Laptele in scoli
Programul Laptele in Scoli este un program promovat si sustinut de Uniunea Europeana inca din anul 1977 care a evoluat de la o simpla masura economica de sprijinire a producatorilor de lapte si produse lactate, intr-unul dintre cele mai importante instrumente de preventie a potentialelor riscuri pentru sanatate generate de carentele nutritionale precum excesul ponderal, obezitatea sau afectiunile cardiovasculare.

In prezent, programul Laptele in scoli este implementat in prezent de 26 de state membre ale Uniunii Europene si se adreseaza unui numar de aproximativ 20 de milioane de beneficiari cu varsta intre 3 si 14 ani (prescolari, elevi din ciclul primar si secundar). La nivel european, subventia acordata statelor membre prin acest program a fost de 50-75 de milioane de euro, Romania fiind unul dintre beneficiarii care a atras cele mai multe fonduri: peste 7 milioane de euro in 2011-2012 (comparativ cu Suedia - 8,8 milioane de euro, Danemarca - 6,6 milioane de euro, Marea Britanie - 6,3 milioane de euro) reprezentand subventia pentru aproximativ 50 de milioane de tone de lapte utilizate in cadrul programului. In Romania, aceasta subventie se regaseste partial in finantarea programului national Laptele si cornul, doar pentru componenta de lapte. Este de notat faptul ca programe similare schemei UE Laptele in scoli sunt implementate in foarte multe tari, precum China, Japonia, Canada, Argentina, etc.

Evolutia programului (1977-2014):

  • 1977 – Uniunea Europeana lanseaza programul Laptele in scoli ca masura de sustinere a producatorilor de lapte si produse lactate. Programul a fost construit sa incurajeze consumul de lapte: in mod direct prin consumul produselor distribuite prin acest program si in mod indirect prin influentarea cunostintelor, atitudinilor si perceptiilor tinerilor fata de produsele lactate, contribuind la o crestere a consumului si in afara acestui program. Masura a pornit de la premisa ca, odata format in copilarie, comportamentul de consum se va pastra si perpetua la varsta adulta, astfel incat cresterea consumului de lapte sa se realizeze de la o generatie la alta. Efectul scontat pe termen lung - echilibrul pietei consumului de lapte si sprijinirea implicita a producatorilor.
  • 2008 - Programul a fost revizuit, punandu-se mai mult accent pe caracterul nutritional si educational pentru combaterea excesului ponderal si obezitatii in randul copiilor si tinerilor, prin formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase.
  • Conform datelor statistice si evaluarii UN-FAO (UN Food and Agriculture Organization), obiectivele programului sunt in continuare de actualitate, deoarece la nivel mondial se inregistreaza un declin constant al consumului de lapte. Conform datelor Eurostat, din 2003 si pana in 2011 s-a inregistrat o scadere a consumului cu aproximativ 5%, iar consumul de lapte exprimat in echivalent lapte a scazut de la 302 kg in 2001 la 286 de kg in anul 2011. Astfel, FAO a definit programul Laptele in scoli ca o investitie intr-o viitoare crestere a cererii consumului de lapte, in special prin capacitatea acestui program de a genera un comportament alimentar sanatos la o varsta frageda.
  • O recenta propunere de modificare din anul 2014 are ca obiectiv comasarea acestui program cu Programul Fructele in scoli, pentru a avea o abordare unitara si un impact mai mare la nivelul beneficiarilor.


Raportul poate fi consultat aici.

 

CRPE

 

 

Noutati

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>

10.000 de clienți au descoperit gustul românesc la Piața de producători locali din Carrefour Târgu Mureș

17-04-2025 Targuri si expozitii

10.000 de clienți au descoperit gustul românesc la Piața de producători locali din Carrefour Târgu Mureș

Târgu Mureș, 15 aprilie – 10.000 de clienți au participat la Piața de producători locali „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”, un proiect-pilot organizat de Grupul Agrointeligența, în parteneriat cu Carrefour România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evenimentul a avut loc între 11 și 13 aprilie, în incinta hipermarketului Carrefour Târgu Mureș. Mai multe>>

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

16-04-2025 APIA

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 30 iunie inclusiv, beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027, pot depune Cereri de plată aferente anului 2025 pentru solicitarea sprijinului anului doi de cerere. Mai multe>>

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”

15-04-2025 APIA

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 15 iulie inclusiv, beneficiarii care au depus cereri de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021 și care și-au asumat angajamente în baza schemei, pot depune cereri de plată aferente anului 2025. Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic

10-04-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește ... Mai multe>>

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

09-04-2025 Plati APIA

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>

P0710, hibridul campion la irigat prin picurare

09-04-2025 Stiri agricole

P0710, hibridul campion la irigat prin picurare

În contextul schimbărilor climatice, a secetei și arșiței tot mai prezente, cultura porumbului devine tot mai solicitată. Există zone în care toată vara nu s-au înregistrat deloc precipitații, iar producții de peste 15 t/ha au putut fi obținute doar în condiții de irigat. Este și cazul societății Comcereal Vrancea, una dintre firmele ce alege hibrizi Pioneer în fiecare campanie agricolă, iar producția obținută cu hibridul P0710 a fost de 16.058 kg/ha. Mai multe>>

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025

09-04-2025 Targuri si expozitii

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025, ediție aniversară: standuri educaționale, consultanță, workshop-uri și demonstrații în domeniile agricole și zootehnice, festivitate de premiere și vânzare de vinuri din producția proprie.Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi prezentă și la ediția aniversară Agraria 2025, care marchează 30 de ani de la lansarea târgului, între 10-13 aprilie, la Jucu (jud. Cluj). Mai multe>>