AFIR simplifica procedura de achizitie pentru beneficiarii privati ai PNDR

simplificare procedura achizitie AFIR-PNDRAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe site-ul oficial, www.afir.madr.ro, Baza de Date cu Preturi de Referinta pentru masini, utilaje si echipamente specializate, care pot fi achizitionate de catre beneficiarii privati prin masurile de investitii aferente Programului National de Dezvoltare Rurala.


Baza de date cu preturi de referinta a fost aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1571 din 15.10.2014.





Baza de date cu preturi de referinta simplifica radical procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin PNDR. Pe langa simplificarea propriu-zisa a procedurii de achizitie si implicit impact pozitiv major asupra nivelului de accesare a fondurilor europene, acest demers va duce la diminuarea neregulilor legate de procedura de achizitii. Pentru a ne asigura ca raspundem nevoilor beneficiarilor si ca vom fi in permanenta intr-o directa corelare cu piata de profil, AFIR va actualiza periodic aceasta baza de date, atat din punct de vedere al adaptarii preturilor in functie de evolutiile pietei, cat si din punct de vedere al introducerii de noi elemente care pot face obiectul unei achizitii eligibile prin PNDR. Baza de date devine astfel un instrument util, atat pentru beneficiari, cat si pentru Agentie, fiind o premiera la nivel national.”, a declarat David Eugen POPESCU, Directorul General al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Aceasta baza de date este disponibila pe site-ul AFIR sub forma unei aplicatii web si poate fi utilizata atat de viitorii beneficiari ai PNDR, cat si de beneficiarii care vor demara procedura de achizitie. Aplicatia bazei de date va rula online pe site-ul AFIR, fara a fi nevoie de descarcarea acesteia de catre cei care doresc sa o foloseasca.

Practic, in cazul in care beneficiarul privat doreste sa achizitioneze un produs care se regaseste in Baza de date cu preturi de referinta a AFIR, acesta va putea sa-l achizitioneze direct, fara a mai parcurge procedura de selectie de oferte.

Beneficiarul care urmeaza acest tip de achizitie trebuie sa se asigure ca bunul care urmeaza a fi cumparat trebuie sa se regaseasca in memoriul justificativ (pentru proiecte care nu prevad lucrari de constructii‐montaj) sau in studiul de fezabilitate (pentru proiecte care prevad lucrari de constructii‐montaj) depus de beneficiar odata cu proiectul de investitie si sa respecte intocmai cerintele si caracteristicile tehnice mentionate in aceste documente.

Pretul maxim eligibil al bunului achizitionat este cel inscris in Baza de date. In cazul in care bunul achizitionat are un pret mai mare decat cel mentionat in Baza de date, diferenta de pret va reprezenta o cheltuiala neeligibila si va fi suportata integral de catre beneficiar.

Pentru decontare, beneficiarul va prezenta la Agentie contractul de vanzare – cumparare, insotit de certificatul de conformitate al produsului, in care marca si modelul trebuie sa fie identice cu cele inregistrate in Baza de date. De asemenea, este necesara prezentarea unei anexe la contractul de vanzare cumparare in care este detaliat standardul de echipare al bunului care face obiectul cererii de plata.

Pentru achizitiile descrise mai sus nu este necesara intocmirea unui dosar pentru avizarea achizitiei. Toate documentele vor fi prezentate direct la plata, fiind incluse in dosarul cererii de plata.

In baza de date a AFIR vor fi afisate exclusiv urmatoarele informatii: codul CPV (codul comun privind achizitiile publice), marca, modelul, dotarile standard si pretul exprimat in Euro, fara TVA. Astfel, bunurile vor putea fi cautate de catre beneficiari dupa codul CPV, denumire echipament, marca, model, caracteristica tehnica principala etc.

Metodologia pentru colectarea datelor necesare constituirii bazei de date cu preturi de referinta s-a elaborat respectand principiile transparentei, asigurarii rezonabilitatii costurilor si bunei gestionari a fondurilor comunitare. 


Informatii suplimentare

In conformitate cu cerintele regulamentelor europene care vizeaza finantarea din FEADR, sprijinul acordat beneficiarilor trebuie sa respecte principiul rezonabilitatii costurilor. In acest sens, statele membre au obligatia de a se asigura de faptul ca toate costurile sunt stabilite printr-o metoda de calcul corecta, echitabila si verificabila.

Baza de Date cu Preturi de Referinta pentru masini, utilaje si echipamente specializate s-a realizat in urma colectarii informatiilor furnizate de catre producatorii, importatorii sau distribuitorii autorizati de masini, utilaje si echipamente specializate, care sunt centralizate, verificate si validate de catre expertii AFIR.

Colectarea informatiilor comunicate este permanenta pe toata perioada de implementare a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, Baza de date urmand a se completa periodic cu noi elemente.

Pentru inscrierea in aceasta baza de date, pana la implementarea sistemului de inscriere on-line a furnizorilor, AFIR pune la dispozitia tuturor producatorilor, importatorilor sau distribuitorilor de masini, utilaje si echipamente specializate de la nivel mondial, formularele tip Solicitare de inscriere”, „Declaratie pe propria raspundere”, si „Tabel cu oferta de preturi”. Acestea se pot descarca gratuit de pe site-ul www.afir.info. Formularele trebuie completate cu toate datele solicitate, semnate, datate si stampilate de reprezentantul legal si transmise pe adresa de e-mail [email protected]. Solicitarea si documentele suport vor fi transmise in format pdf iar tabelul cu oferta de preturi valabile pentru Romania trebuie transmis in format editabil (word sau excel).

Astfel, orice producator, importator sau distribuitor care doreste sa-i fie inclusa gama de produse oferite in baza de date, trebuie sa transmita in format electronic catre AFIR urmatoarele documente: Solicitarea de inscriere, Tabelul cu oferta de preturi, Documentul care atesta calitatea de partener, importator sau distribuitor autorizat al producatorului si declaratie pe propria raspundere, privind inscrierea in Baza de Date cu preturi de referinta.

Veridicitatea nivelurilor preturilor incluse in solicitarile trimise se va demonstra prin lista oficiala de preturi, valabila pentru Romania, a producatorilor, importatorilor si distribuitorilor. In cazul importatorilor sau distribuitorilor, este recomandabil ca lista sa fie asumata si de producator.

AFIR va efectua verificari suplimentare ale preturilor prezentate si va introduce in baza de date preturi care, in urma verificarilor, pot fi mai mici decat cele prezentate initial de ofertant. In cazul in care AFIR identifica diferente intre preturile comunicate si cele reale, verificarile vor fi extinse asupra tuturor preturilor comunicate si, pana la finalizarea verificarilor, va exclude din baza de date toate echipamentele comunicate de catre respectivul producator, importator sau distribuitor.


AFIR



Noutati

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>

10.000 de clienți au descoperit gustul românesc la Piața de producători locali din Carrefour Târgu Mureș

17-04-2025 Targuri si expozitii

10.000 de clienți au descoperit gustul românesc la Piața de producători locali din Carrefour Târgu Mureș

Târgu Mureș, 15 aprilie – 10.000 de clienți au participat la Piața de producători locali „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”, un proiect-pilot organizat de Grupul Agrointeligența, în parteneriat cu Carrefour România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evenimentul a avut loc între 11 și 13 aprilie, în incinta hipermarketului Carrefour Târgu Mureș. Mai multe>>

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

16-04-2025 APIA

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 30 iunie inclusiv, beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027, pot depune Cereri de plată aferente anului 2025 pentru solicitarea sprijinului anului doi de cerere. Mai multe>>