Apel de selectie Masura 112 Instalarea tinerilor fermieri pentru Microregiunea Dambovita Sud-Vest

Masura 112 Dambovita Sud-VestAsociatia G.A.L. Microregiunea Dambovita Sud-Vest anunta lansarea, in perioada 27 Octombrie - 6 Noiembrie 2014, a celei de-a patra sesiuni de cereri de proiecte pentru Masura 411.112 "Instalarea tinerilor fermieri" din cadrul Planului de Dezvoltare Locala.

 

 

 

 

1. Data lansarii apelului de selectie: 27 Octombrie 2014, ora 08.30

2. Data limita de depunere a proiectelor: 6 Noiembrie 2014, ora 16.30

3. Locul si intervalul orar in care se pot depune proiectele: Depunerea proiectelor se va face la sediul Asociatiei G.A.L. Microregiunea Dambovita Sud-Vest, strada Vladimir Streinu nr.88, Gaesti, judetul Dambovita, CP 135200, in intervalul orar 08.30-16.30

4. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect: 24.000 euro

5. Fondurile disponibile alocate acestei sesiuni: 26.000 euro

6. Valoarea totala a unui proiect este de maximum: 24.000 euro

7. Intensitatea ajutorului public: 100%

 

8. Solicitantul finantarii nerambursabile este obligat sa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care se angajeaza sa raporteze catre GAL toate platile aferente proiectului selectat ce vor fi efectuate de catre APDRP catre beneficiar. Modelul de declaratie este disponibil pe site-ul www.galdbsv.ro, sectiunea "Apeluri de selectie".

 

9. Documentele justificative pe care trebuie sa le depuna solicitantul odata cu depunerea proiectului sunt precizate in Ghidul solicitantului aferent Masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" disponibil in format electronic pe site-ul www.apdrp.ro si valabil la data depunerii cererii de finantare.

 

10. Solicitantul finantarii nerambursabile trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si de eligibilitate stabilite prin Ghidul solicitantului aferent Masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" disponibil in format electronic pe site-ul www.apdrp.ro, in vigoare la momentul lansarii apelului de selectie. Facem precizarea ca pentru selectia proiectelor se vor utiliza criteriile evidentiate prin prezentul apel. Pentru detalii accesati sectiunea "Apeluri de selectie" disponibila pe site-ul www.galdbsv.ro


11. Modalitatea de anuntare a rezultatului procesului de selectie este prevazuta in Procedura de evaluare si selectie a proiectelor din cadrul G.A.L. Microregiunea Dambovita Sud-Vest, disponibila pe site-ul www.galdbsv.ro, sectiunea ”Proceduri”.

12. Componenta Comitetului de Selectie a proiectelor: selectia proiectelor este asigurata de un numar de 10 membri ( un presedinte, un secretar, opt membri) – reprezentanti ai partenerilor din GAL (3 persoane din sectorul public, 4 persoane din sectorul privat, 3 persoane din sectorul civil). Componenta nominala a membrilor Comitetului de selectie este disponibila pe site-ul www.galdbsv.ro la sectiunea ”Planul de Dezvoltare Locala”, in cuprinsul acestuia.

 

Procedura de selectie aplicata de Comitetul de Selectie a GAL (descrierea criteriilor de selectie si punctajul acordat pentru fiecare criteriu):

Nr. crt.

Criterii de selectie

Punctaj

Criterii de selectie generale

40

1.

Solicitantul detine o ferma de semi-subzistenta

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul completeaza sectiunea specifica "Stabilirea dimensiunii economice a fermei" a Cererii de finantare, din care va trebui sa rezulte ca exploatatia agricola detinuta are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 8 UDE.

5

2.

Solicitantul detine o exploatatie agricola (cu profil vegetal/animal) intr-o zona defavorizata

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, se verifica daca intreaga exploatatie agricola este situata in:- zona montana cu handicap natural conform Listei Unitatilor Administrativ Teritoriale din zona montana defavorizata prezentata in anexa la Ghidul Solicitantului;- alte zone cu handicap natural decat zona montana conform Listei Unitatlor Administrativ Teritoriale din Romania incluse in Zonele Semnificativ Defavorizate/Listei localitatilor din Zonele Defavorizate de Conditii Naturale Specifice prezentate in anexa la Ghidul Solicitantului.

5

3.

Solicitantul are in proprietate exploatatia agricola

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul ataseaza la Cererea de Finantare documente prin care sa demonstreze ca detine in proprietate intreaga exploatatie:

- documente care atesta dreptul de proprietate asupra terenului agricol autentificate de notar, conform legislatiei in vigoare;

- documente care atesta dreptul real principal de proprietate al cladirilor din exploatatie;

- extras din Registrul Exploatatiei emis de ANSVSA/DSVSA din care sa rezulte: efectivul de animale detinut, al pasarilor si al familiilor de albine si data primei inscrieri a solicitantului in Registrul Exploatatiei, insotit de formular de miscare ANSVSA/DSVSA (Anexa 4 din Normele sanitare veterinare ale Ordinului ANSVSA nr. 40/2010).

20

4.

Solicitantul face parte dintr-o forma asociativa, recunoscuta conform legislatiei in vigoare*)

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul ataseaza la Cererea de Finantare documente prin care sa demonstreze ca acesta este membru al uneia din urmatoarele forme asociative, cu conditia ca solicitantul sa faca parte dintr-o asociatie in domeniul proiectului:

- grupuri de producatori recunoscute in conformitate Ordonanta Guvernului nr. 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice, cu modificarile si completarile ulterioare;

- grupuri si organizatii de producatori in sectorul fructe si legume recunoscute conform Hotararii Guvernului nr. 1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de producatori in sectorul fructe si legume;

- societate cooperativa agricola constituita conform Legiinr. 1/2005;

- cooperative agricole constituite conform Legii nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;

- organizatii de imbunatatiri funciare constituite conform Legii nr.138/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;

- membrii ai unei asociatii care este membra in Organizatii Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare -OIPA.

Formele asociative pot fi constituite si recunoscute la nivel local, judetean si national.

*Se va acorda punctaj numai daca sunt atasate documentele descrise in Cap.4.1. Documente necesare intocmirii Cererii de finantare, punctul 12.1.

5

5.

Solicitantul acceseaza masura de agro-mediu

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul ataseaza la Cererea de Finantare documente prin care sa demonstreze ca acesta a accesat Masura 214 „Plati de Agro-mediu" din cadrul PNDR, prin care solicitantul si-a asumat, in mod voluntar, angajamente de agro-mediu pentru o perioada de cinci ani de la data semnarii angajamentului.

Solicitantul poate accesa urmatoarele pachete de agro-mediu:

1. Pajisti cu inalta valoare naturala

2. Practici agricole traditionale

3. Pajisti importante pentru pasari-pachet pilot

4. Culturi verzi

5. Agricultura ecologica

6. Pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.)

7. Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta ruficolis).

5

Criterii de selectie locala

60

6.

Proiecte ce presupun actiuni inovative.

Se va acorda punctaj la acest criteriu de selectie daca introducerea metodelor inovative rezulta din Planul de afaceri.

Inovatia se poate referi la introducerea unui produs nou, a unui proces nou, a unei organizatii sau a unei noi piete. Inovatia poate implica transferul si adaptarea de tehnologii, tehnici, metode produse etc. Dezvoltate in alta parte, modernizarea cunostintelor traditionale si gasirea unor solutii noi la problemele rurale preexistente, pe care interventiile altor metode nu le-au putut rezolva intr-un mod satisfacator si durabil.

20

7.

Proiecte realizate cu surse de finantare din contributie privata mai mare de 50% din sumele solicitate.

Se va acorda punctaj pentru solicitantul care demonstreaza in Planul de afaceri contributie privata, astfel:

a) intre 51% si 75% din totalul sprijinului financiar primit

b) peste 75% din totalul sprijinului financiar primit

Max. 6

 

 


3

6

8.

Proiecte care presupun realizarea de investitii din surse proprii.

Punctajul la acest criteriu se va acorda proportional cu valoarea procentuala a investitiilor descrise in Planul de afaceri, astfel:

- investitii intre 1% - 5%

- investitii intre 5% - 10%

- investitii peste 10%

Max. 14

 

 


4

8

14

9.

Proiecte ce presupun exploatatii vegetale si de crestere a animalelor in sistem ecologic.

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul ataseaza la Cererea de Finantare documente prin care sa demonstreze ca este certificat in domeniul productiei de produse ecologice

5

10.

Proiecte ce promoveaza actiuni de mediu, cu investirea a minim 5% din sprijinul primit in activitati de mediu.

15

TOTAL

100

Pentru aceasta masura, conform PNDR, nu exista punctaj minim.

 

IMPORTANT!

Facem precizarea ca pentru selectia proiectelor se vor avea in vedere cerintele de conformitate si eligibilitate, documentele justificative stabilite in Ghidul Solicitantului din PNDR si precizarile din Planul de Dezvoltare Locala, cu respectarea criteriilor de selectie si a documentelor conexe stabilite de GAL, publicate pe site-ul propriu.

 

IMPORTANT!

Toate activitatile pe care solicitantul se angajeaza sa le efectueze in cadrul Planului de afaceri si pentru care a primit punctaj la selectie, devin conditii obligatorii pentru obtinerea sprijinului si pe toata perioada contractului de finantare.

 

13. Data si modul de anuntare a rezultatelor. Rezultatele procesului de selectie vor fi anuntate dupa aprobarea Raportului de selectie si vor fi publicate pe site-ul GAL www.galdbsv.ro, la sectiunea "Rapoarte de selectie". Se va transmite in aceeasi data notificare scrisa cu confirmare de primire, prin posta sau in format electronic dar cu semnatura si stampila (in format pdf), tuturor solicitantilor privind rezultatul evaluarii cererilor de finantare.

 

14. Contestatiile privind Decizia de Finantare a proiectelor se depun, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea notificarii, la registratura GAL sau in maxim 10 zile lucratoare de la data publicarii Raportului de Selectie Intermediar pe pagina de web a Asociatiei G.A.L. Microregiunea Dambovita Sud-Vest, la sectiunea "Rapoarte de selectie". Anuntarea rezultatelor finale precum si notificarea in scris a castigatorilor, se va face imediat dupa solutionarea contestatiilor, dar nu mai tarziu de 10 zile calendaristice de la incheierea termenului de depunere a contestatiilor.

 

15. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul Asociatiei G.A.L. Microregiunea Dambovita Sud-Vest, strada Vladimir Streinu nr.88, Gaesti, judetul Dambovita, CP 135200, telefon/fax: 0245710326, e-mail: [email protected]

 

Primariile care fac parte din GAL isi asuma responsabilitatea mentinerii apelurilor pe toata durata sesiunii de depunere.

 

Asociatia G.A.L.
Microregiunea Dambovita Sud-Vest



 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>