Bruxelles aduce vesti excelente pentru tulceni: Instrumentul financiar 'Investitii Teritoriale Integrate' in Delta Dunarii, aprobat de Comisia Europeana.
In aceasta saptamana a fost semnat Acordul de Parteneriat 2014-2020 intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, prin care se asigura fondurile necesare celor mai importante investitii ce urmeaza a fi derulate in Romania in urmatoarea perioada de programare.
'Felicit Guvernul Romaniei pentru semnarea acestui Acord de Parteneriat, care asigura sprijin in vederea finantarii obiectivelor de investitii care urmeaza a ridica standardul de viata al tuturor romanilor', a declarat presedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
Articolul 1122 din acest Acord se stipuleaza ca '(...) Romania va folosi instrumentul ITI cu prioritate in cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (...) Strategia va fi implementata printr-un plan de actiune elaborat, de asemenea, cu expertiza Bancii Mondiale, care va include interventiile propuse si mecanismele de punere in aplicare (...) '.
"Este o veste foarte buna pentru judetul Tulcea si pentru tulceni", spune presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu. Conform Acordului, in perioada de programare 2014-2020 Romania va beneficia de fonduri in valoare totala de aproximativ 43 de miliarde de euro.
1119. Pentru a asigura o buna elaborare si coordonare a strategiei 'Investitii Teritoriale Integrate' (ITI) Delta Dunarii, un grup de lucru inter-ministerial a fost constituit la nivelul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratie Publica. Toate partile interesate de la nivel local, regional si central vor fi implicate. Principala atributie va fi elaborarea strategiei, dar si analizarea posibilelor suprapuneri, sinergii si complementaritati intre strategia ITI Delta Dunarii si alte strategii teritoriale. Acest grup va fi parte a mecanismului de coordonare institutionala, propus pentru urmatoarea perioada de programare, dupa cum se detaliaza in capitolul 2.1 (Nivelul 3 — Grupuri de Lucru Functionale).
1120. Complementaritatea GAL-ului si FLAG—ului cu strategiile teritoriale va fi asigurata avandu-se in vedere ca strategiile teritoriale locale elaborate de catre GAL-uri si FLAG pot identifica proiecte care pot fi finantate din diverse fonduri, dar in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si al Fondului de Pescuit (EMFF) finantarea actiuni/ operatiuni se va face numai dintr-un singur fond. In acest sens, coordonarea strategiilor va fi asigurata prin intermediul grupurilor de lucru constituite din partile interesate relevante, sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene (MEF), o data cu instituirea unui mecanism adecvat de coordonare si cooperare la nivel de viitoarele programe operationale. Pentru a asigura coerenta si calitatea strategiilor de dezvoltare locala pentru zonele urbane sau rurale, se va furniza suport de pregatire prin intermediul viitorului program operational.
1121. Investitii Teritoriale Integrate (ITI), va utiliza abordarea bazata pe loc, stimuland dezvoltarea integrata si cooperarea trans-sectoriala la nivel sub-regional, ceea ce duce la sinergii intre fondurile ESI si alte surse de finantare (de exemplu, bugetul national sau local,) si evitarea finantarii proiectelor divergente sau disparate. ITI este un instrument de promovare a utilizarii integrate a fondurilor si are potentialul de a determina un rezultat global mai bun la aceeasi cantitate de investitii publice.
1122. Romania va folosi instrumentul ITI cu prioritate in cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (un teritoriu unic, cu caracteristici foarte speciale: populatie rara si izolata, specializare economica si vulnerabilitate, accesul limitat la servicii, etc); elaborarea strategiei integrate pentru aceasta zona a inceput cu expertiza Bancii Mondiale impreuna cu autoritatile locale competente. Strategia va fi implementata printr-un plan de actiune elaborat, de asemenea, cu expertiza Bancii Mondiale, care va include interventiile propuse si mecanismele de punere in aplicare, cu utilizarea tuturor Fondurilor Structurale Europene de Investitii ESIF (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Ministerul Fondurilor Europene, Fondul European Agricol si de Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit, Fondul de Coeziune).
1123. Primul pas pentru elaborarea Strategiei Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii, Raportul de Diagnostic, identifica urmatoarele provocari principale pentru dezvoltare in zona Deltei Dunarii:
1124. Fondurile ESI vor juca un rol important in indeplinirea rezultatelor asteptate ale strategiei integrate pentru zona Deltei Dunarii si a programelor 2014-2020. Contributia fiecarui program, tipurile de proiecte si alocarile finale se va stabili o data ce va fi finalizata strategia pentru Delta Dunarii.
1125. O serie de proiecte sunt deja in curs de elaborare si alte proiecte vor urma sa fie incluse in pachetul integrat de proiecte pe parcursul anului 2015.
1126. Coordonarea strategica a fondurilor Investitiilor Structurale Europene (ESI) 2014-2020 va fi asigurata prin intermediul Comitetului de Supraveghere al Managementului Acordului de Parteneriat. Doua niveluri ulterioare de coordonare, sub-comitetele de supraveghere tematica si grupurile de lucru functionale, vor sprijini activitatile MPASC (a se vedea capitolul 2.1).
1127. Grupul de lucru functional ITI va asigura o coordonare puternica intre toti partenerii implicati in punerea in aplicare a ITI Delta Dunarii printr-un mecanism de coordonare institutionala. Ministerul Fondurilor Europene va asigura o comunicare eficienta, ca unic punct de contact intre toti partenerii implicati in punerea in aplicare a mecanismului ITI prin intermediul unui secretariat permanent. In plus, este avut in vedere pentru a asigura coordonarea implementarii proiectelor ITI. In acest sens, principalele ministere implicate in coordonarea si gestionarea fondurilor ESI 2014 Ź 2020 au incheiat un parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara — ITI Delta Dunarii, pe baza unui protocol de colaborare interinstitutionala. Protocolul va fi parte din Strategia Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii, care va fie asumata de catre Guvernul roman. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ITI Delta Dunarii va prioritiza proiectele relevante pentru strategia integrata, avand un rol important in stimularea beneficiarilor la nivel local si in sprijinirea pregatirii proiectelor, precum si pentru a asigura preventie in faza incipienta a oricaror probleme cu care se confrunta proiectele. In acest sens, ministerele vor atribui Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara responsabilitati specifice corespunzatoare ciclului de proiecte. La nivelul fiecarei Autoritati de Management proiectele ITI vor urma procedura generala a fiecarui program operational.
Consiliul Judetean Tulcea
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>