Ministerul agriculturii impreuna cu Uniunea Europeana vine in ajutorul proprietarilor de ferme de semisubzistenta pentru a-i ajuta sa se dezvolte. Astfel din acest an, acesti fermieri detinatori de ferme de semi-subzitenta nu vor mai plati realizarea cererii de finantare pentru accesarea masurii 141 deoarece realizarea sa este gratuita.
Acest lucru este posibil in urma unei licitatii organizate de ministerul agriculturii pentru servicii de consultanta pentru intocmirea cererilor de finantare pe masura 141, licitatie castigata de consortiul condus de Romair consulting.
Prin masura 141 " Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta" detinatorii de astfel de ferme pot obtine pana la 7500 Euro, impartiti in plati anuale a cate 1500 euro timp de 5 ani. Totusi pentru a obtine acesti bani exista o serie de cerinte. Chiar daca nu le indepliniti pe toate contactati cu incredere consultantii nostri pentru ca impreuna sa gasim solutii cum puteti ajunge sa fiti eligibili pentru a obtine finantare prin masura 141.
Ce reprezinta o ferma de semi-subzistenta?
Ferma de semi-subzistenta este ferma care produce, in principal, pentru consumul propriu, dar care comercializeaza si o parte din productia realizata. Dimensiunea economica a fermelor de semi-subzistenta poate varia intre 2-8 UDE.
Ce reprezinta un UDE si cum pot calcula numarul de UDE al exploatatiei mele agricole?
Unitatea de dimensiune economica (UDE) reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole - valoarea unei unitati de dimensiune economica este de 1.200 Euro.
Calculator UDE:
www.consiliere141.ro/verificarea-eligibilitatii
Care este valoarea sprijinului financiar pe care il pot primi prin accesarea Masurii 141 "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta"?
Sprijinul acordat in cadrul acestei masuri este de 1.500 de Euro/an/ferma de semisubzistenta.
Pot beneficia de sprijin financiar prin Masura 141, daca nu detin o ferma agricola, dar intentionez sa investesc fondurile primite prin Masura 141 intr-o astfel de ferma?
Nu, Masura 141 se adreseaza exclusiv persoanelor fizice care detin in prezent o exploatatie agricola de minim 2UDE.
Care sunt conditiile minime ce trebuiesc indeplinite pentru a accesa Masura 141 "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta"?
Beneficiarii eligibili sunt persoane fizice si persoane fizice autorizate in varsta de pana la 62 ani care desfasoara activitati agricole si a caror exploatatie agricola:
are o dimensiune economica cuprinsa intre 2 – 8 UDE. Cateva exemple mai jos: CULTURA DE GRAU (minim 7,15 ha – maxim 28,5 ha; LIVADA (minim 0,95 ha – maxim 3,77 ha); LEGUME IN CAMP (minim 0,89 ha – maxim 3,55 ha); FLOAREA SOARELUI (11,57 ha minim – 46, 25 ha maxim); VACI DE LAPTE (8 capete minim – 30 capete maxim); CAPRE DE REPRODUCERE (61 capete minim – 242 capete maxim); Oi (250 capete minim – 1000 capete maxim); GAINI OUTOARE (336 minim – 1342 maxim); FAMILII DE ALBINE (25 minim - 96 maxim)
este inregistrata in Registrul unic de identificare/Registrul Agricol;
comercializeaza o parte din productia obtinuta.
Este necesar sa ma autorizez ca si Persoana Fizica Autorizata (PFA) inainte de depunerea proiectului?
Persoanele fizice neautorizate inca vor fi acceptate ca beneficiari potentiali daca se angajeaza sa se autorizeze pana la data incheierii contractului de finantare.
Care sunt conditiile minime ce trebuiesc indeplinite in urma primirii ajutorului nerambursabil?
Dupa o perioada de trei ani de la acordarea sprijinului, viabilitatea economica a fermei de semisubzistenta va fi demonstrata prin cresterea cu 20% a productiei destinate comercializarii si prin cresterea cu minim 3 UDE a dimensiunii exploatatiei, comparativ cu situatia initiala mentionata in planul de afaceri.
Ce se intampla in cazul in care cerintele cerute in planul de afaceri nu sunt indeplinite?
Verificarea conformitatii cu planul de afaceri se va realiza dupa o perioada de 3 ani de la acordarea sprijinului. Daca la verificare ferma de semi-subzistenta nu indeplineste cerintele specificate in planul de afaceri, aceasta nu va mai beneficia de sprijin in urmatorii 2 ani.
Ce alte cerinte trebuiesc indeplinite dupa 3 ani de la primirea ajutorului financiar?
Fermierii care beneficiaza de sprijin prin aceasta masura sunt obligati sa urmeze, in primii trei ani de la primirea sprijinului, un curs de formare profesionala prin masura 111 "Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte" in cel putin unul din domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului, agricultura ecologica etc.
De ce documente asupra fermei am nevoie la momentul depunerii proiectului?
a)Documente de proprietate/ folosinta teren si/sau cladiri (incheiate pe o perioada de minim 5 ani)
Copie dupa actul de proprietate al terenului/Extras de Carte Funciara/Adeverinta de la Comisia de Fond Funciar/Certificat de atestare fiscala pentru persoane fizice privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local din care sa rezulte suprafata, pe categorii de folosinta, pentru care s-a platit impozit - emise in numele solicitantului si/sau al unui membru al familiei pentru aceeaşi exploatatie agricola;
Contract de arendare/tabel centralizator - emis de Primarie, semnat de persoanele autorizate conform legii, continand sumarul contractelor de arendare cu suprafetele luate in arenda pe categorii de folosinta, perioada de arendare (unde exista un sigur contract se depune contractul);
Contract de concesiune
Contract de inchiriere, autentificat la notariat; (in cazul in care una din parti este consiliul local acesta nu va fi autentificat la notariat);
Contract de comodat, autentificat la notariat
b)Extras din registrul Agricol emis de primarii, acele pagini care dovedesc dreptul de proprietate şi/sau folosinta pentru intreaga baza de productie a gospodariei, inclusiv membrii exploatatiei
c)Extras din Registrul Fermelor (print-screen), care trebuie sa contina date privind exploatatia agricola: codul unic de inregistrare al solicitantului, suprafata utilizata cu structura culturilor, etc.
d)Documente solicitate pentru animale, pasari si familii de albine:
Extras din Registrul Exploatatiei emis de DSVSA sau adeverinta eliberata de medicul veterinar de circumscriptie din care sa reiasa inregistrarea animalelor
Document eliberat de la Primaria comunei pe raza careia este inregistrata si işi desfaşoara activitatea ferma agricola de semi-subzistenta din care sa reiasa numarul de pasari, numarul de familii de albine si vatra stupinei.
Documente care sa faca dovada supradetei de teren pe care este amplasat adapostul pentru animale/vatra stupinei
Care vor fi sesiunile de depunere de proiecte de anul acesta pentru Masura 141 "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta"?
In 2011 vor exista 2 sesiuni de depunere pentru Masura 141 si anume intre 1-30 iunie si 3-31 octombrie.
In concluzie
Cerinţe minime: Exploatatie agricola cu o dimensiune intre 2-8 UDE (Unitati de Dimensiune Economica); Este situata in interiorul tarii; Este inregistrata in registrul fermelor / registrul agricol; Comercializeaza o parte din productie; Varsta sub 62 de ani.
Dupa 3 ani de la primirea sprijinului beneficiarul trebuie: Sa mareasca dimensiunea exploatatiei agricole cu inca 3 UDE; Sa creasca productia agricola destinata comercializarii cu inca 20%; Sa realizeze un curs de pregatire profesionala prin masura 111 "Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte"
Criterii care maresc sansele de accesare a fondurilor: Membru de minim 6 luni al unei forme asociative recunoscute conform legislatiei in vigoare; Acceseaza masura 214 "Plati pentru Agro-mediu"; Ferma de semi-subzistenta se afla in zona defavorizata; Solicitantul are sub 40 de ani; Investitie pentru indeplinirea conformitatii cu standardele comunitare.
Sursa : www.consiliere141.ro
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>