Clubul Fermierilor Romani lanseaza seria a III-a a programului de perfectionare manageriala “Antreprenor in Agricultura 4.0”, care vizeaza cresterea performantei si competitivitatii fermierilor din Romania prin transformarea propriei afaceri intr-un model de business sustenabil. Crearea unui plan de dezvoltare sustenabila a propriei afaceri agricole, cu impact imediat in cresterea performantei si alinierea la tendintele actuale prin includerea digitalizarii si a reglementarilor de mediu, reprezinta obiectivele principale ale programului „Antreprenor in Agricultura 4.0”.
„Formarea si perfectionarea abilitatilor antreprenoriale reprezinta cel mai bun si durabil raspuns la criza multipla cu care se confrunta astazi agricultura romaneasca, perioada in care se suprapun efectele negative ale crizei economice si de securitate, impactul schimbarilor climatice si inceperea aplicarii noilor politici de mediu-clima ale Uniunii Europene. Astazi, o noua serie de antreprenori din toate zonele tarii, cu varste cuprinse intre 28-56 ani, cu experiente si pregatiri diferite, dar cu interese comune, incep cursurile de perfectionare manageriala din cadrul programului Antreprenor in Agricultura 4.0. Este un curs intensiv, pe care il vedem ca parte dintr-un proces de consolidare a cunostintelor dobandite de fermieri, prin schimburi de experinta si analize ale modelelor de dezvoltare aplicate in cele mai performante ferme din Romania, prin punerea impreuna a informatiilor rezultate din proiecte de success si esecuri, prin disponbilitatea celor care fac parte din comunitatea fermierilor perfomanti de a lansa noi afaceri impreuna si de a constitui noi forme de asociere”, declara Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Romani.
„Programul „Antreprenor in Agricultura 4.0” aflat la cea de a III-a editie reprezinta un ghid al perfectionarii antreprenorilor din sectorul agroalimentar care doresc sa se dezvolte atat profesional, cat si personal, intr-o maniera concentrata, eficienta si practica, diseminate de cei mai buni traineri in domeniu. In cele 21 de zile de curs, participantii isi vor dezvolta abilitatile privind administrarea si diversificarea activitatii agricole, directiile europene privind noua PAC, legislatia si fiscalitatea sectorului, managementul riscului, accesare de fonduri europene, agricultura digitala, comert cu cereale, noile tehnici genomice, simulari de business, precum si fizionomia, comportamente si tonalitatea vocii – putere de negociere in functie de interlocutor sau influenta si inteligenta emotionala. Aceasta abordare multidisciplinara urmareste sa ofere fermierului de astazi o imagine de ansamblu care sa-i permita noi instrumente si concepte manageriale pentru a-si putea mentine si dezvolta competitivitatea propriei afaceri agroalimentare.”, explica Bogdan Chiripuci, Manager Politici si Programe in Agricultura.
Programul ”Antreprenor in Agricultura 4.0” este recomandat fermierilor activi, fara limita de varsta, care au minim 5 ani de experienta manageriala (la nivel de ferma/departament afacere agricola), sau absolventilor programului ”Tineri Lideri pentru Agricultura” derulat de Clubul Fermierilor Romani. Fermierii interesati pot completa formularul de inscriere pe site-ul Clubului pentru seria urmatoare: https://cfro.ro/antreprenor-in-agricultura-4-0
„Sunt absolventul primei serii a programului Tineri Lideri pentru Agricultura organizat de Clubul Fermierilor Romani. Prin urmare, alegerea sa particip la programul Antreprenor in Agricultura 4.0 a venit in mod natural, cele doua programe oferind o perspectiva de complementaritate. Mi-am facut timp sa particip la toate cursurile pentru ca am inteles cat este de important sa investesti intr-un proces continuu de invatare. Cursurile sunt gandite sa fie interactive si aplicabile imediat, cu traineri pregatiti sa-ti ofere o viziune antreprenoriala la care nu te gandesti in mod frecvent ca ti-ar fi utila, beneficiind astfel de adaptabilitate si deschidere pentru implementarea noilor concepte atat tehnologice, cat si manageriale”, spune Claudiu Jurubita, participant la cea de-a doua serie a programului.
In cadrul acestui program de perfectionare manageriala sunt implicati parteneri educationali, experti in domeniul lor de activitate, cele mai cunoscute companii de training din Romania cu expertiza in domeniul agricol, alaturi de specialisti recunoscuti la nivel international in zona de agribusiness.
Fermieri activi, cu experienta manageriala in ferma sau afacere agricola de minim 5 ani, interesati sa-si dezvolte competentele in administrarea afacerii si sa dobandeasca un set de instrumente de management si de analiza a propriei afaceri, sub coordonarea specialistilor programului.
Programul este gandit sa se desfasoare timp de 5 saptamani neconsecutive, in cea mai optima perioada pentru fermieri, 21 noiembrie 2023 – 16 februarie 2024. Cursurile vor avea loc in format fizic, la Bucuresti si la Predeal, si vor fi urmate de sesiuni aplicate in fermele participantilor, unde acestia vor realiza schimburi de bune practici agricole si idei inovative specifice dezvoltarii propriei afaceri in conditiile socio-economice actuale.
Cursurile ofera participantilor informatiile teoretice necesare si studii de caz practice aferente managementului afacerii agricole si adaptarea activitatilor in contextul actual, pentru asigurarea rezilientei fermelor.
Programul cuprinde cursuri de pregatire in urmatoarele domenii: Dezvoltare Manageriala; Influenta si Inteligenta Emotionala; Fizionomie, comportamente si tonalitatea vocii - putere de negociere in functie de interlocutor; Agricultura digitala; Legislatia sectorului agroalimentar; Managementul riscului si asigurarile agricole; Directiile europene privind noua PAC; Modele sustenabile de afaceri agricole, din perspectiva noii PAC; Comert cu cereale; Managementul si administrarea afacerilor; Accesare fonduri europene; Fiscalitate si contabilitate in ferma; Public Speaking; Importanta schimbarilor climatice in agricultura romaneasca; Implementarea si finantarea sistemelor de irigatii si desecare-drenaj; Bune practici agricole in ferma vegetala; Importanta utilajelor agricole, din perspectiva noii PAC; Managementul lanturilor de valoare in ferma; Managementul vanzarilor si negocierea contractelor; Marketingul produselor agroalimentare; Simulari de business – plan de dezvoltare a fermei.
Cursurile sunt interactive, cu activitati practice si studii de caz dezvoltate pe baza situatiilor concrete cu care se confrunta fermierii in activitatea curenta. Transferul de cunostinte, metodele si conceptele utilizate se realizeaza prin raportare permanenta la propria afacere.
Taxa de participare include strict valoarea cursurilor sustinute de partenerii educationali, precum si costurile administrative (inchiriere sala, pranz si doua coffee break-uri/zi).
Detalii despre programul Antreprenor in Agricultura 4.0 pot fi accesate aici: https://cfro.ro/antreprenor-in-agricultura-4-0/
Despre Clubul Fermierilor Romani
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.
Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.
Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.
Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>