La noi, cooperativele agricole detin o cota de piata de 2%, fata de 50% in Franta sau 83% in Olanda. Cum facem sa fie competitive?

Avem mai multe cooperative decat CAP-uri in 1989 - Fundatia Civitas pentru Societatea Civila solicita implicarea autoritatilor si a societatii civile in sprijinul dezvoltarii unui corp de manageri pentru cooperativele agricoleFundatia Civitas pentru Societatea Civila Cluj solicita implicarea autoritatilor si a societatii civile in procesul de dezvoltare a unui corp de manageri pentru cooperativele agricole.

In acest scop, Fundatia a organizat vineri, 1 iulie, conferinta Cooperativa agricola in 2022. Unde suntem, unde putem ajunge?. Evenimentul a incheiat programul CoopNet 2.0 - Invatam si crestem impreuna, program al Fundatiei implementat in colaborare cu Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Centrul de Mediere si Securitate Comunitara si finantat de Romanian-American Foundation (RAF). Programul, similar unui MBA, dar cu o durata mai scurta, s-a adresat liderilor de cooperative agricole.

In cadrul conferintei, au fost prezentate rezultatele proiectului CoopNet 2.0, nevoile actuale ale structurilor asociative, ce masuri de sprijin pot accesa fermierii (ca membri ai unei cooperative, dar si individual), directiile de dezvoltare a retelei cooperativelor CoopNet si perspectiva autoritatilor cu privire la cooperative.

In Romania, cooperativele agricole au luat avant in 2021, cand au fost infiintate aproape 800 de astfel de forme asociative, reprezentand ceva mai putin de o cincime din totalul de peste 4.000 de cooperative care functioneaza in prezent. Acesta este un record istoric, depasind numarul de cooperative care existau in Romania inainte de 1990 – peste 3.000.

In contextul evolutiilor recente din Europa si Romania, marcate pe de o parte de amenintarea unei penurii alimentare globale, iar pe de alta de intrarea in noul ciclu de finantare a agriculturii prin Planul National Strategic 2023-2027, cooperativele agricole au o sansa – poate unica – de a juca un rol major in dezvoltarea economiei noastre, cu conditia sa beneficieze de know-how pentru a profita de disponibilul de finantare din fonduri europene care urmeaza sa vina”, spune Márton Balogh, directorul biroului regional din Cluj-Napoca al Fundatiei Civitas.

In PNS 2023-2027, care este in curs de aprobare de catre Comisia Europeana, sunt prevazute linii de finantare pentru aspecte precum transferul de cunostinte sau consilierea in afaceri agricole. Insa acestea vizeaza in mod explicit aspecte bine definite, de exemplu «subiecte orizontale legate de activitatile fermei», precum cadrul legal aplicabil, tehnologie, marketing, IT, bioeconomia, diversificarea activitatilor, inovatii, digitalizare si asa mai departe. Din punctul nostru de vedere, exista inca un deficit semnificativ de competente de management cu aplicare in cazul particular al acestor forme asociative, motiv pentru care am gandit si am derulat proiectul CoopNet 2.0 in acesti ultimi doi ani. Facem astfel un apel catre autoritati sa sprijine cooperativele pentru ca acestea sa poata forma sau angaja manageri calificati sa le supervizeze operatiunile”, precizeaza aceasta.

Eveniment CoopNet 2022


Din reteaua CoopNet fac parte peste 80 de entitati – cooperative, Grupuri de Actiune Locala, asociatii si fundatii. In cadrul programului CoopNet 2.0 organizat de Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, 21 de manageri ai unor cooperative agricole au participat la cinci sesiuni de instruire si mentorat, la cursuri in domenii precum management financiar, marketing, management proactiv, managementul resurselor umane si management de proiect, acesta din urma fiind acreditat de catre ANC. Organizatiile din CoopNet au participat, de asemenea, la sase intalniri de retea, la care au luat parte toti membrii, precum si la o serie de intalniri cu reprezentantii organismelor finantatoare precum AFIR.

De asemenea, au mai fost organizate evenimente de promovare pentru 12 cooperative, in vreme ce 11 manageri de cooperative au beneficiat de sesiuni de mentorat fata in fata. Extins la nivel national, un astfel de program de dezvoltare de competente manageriale aplicate in domeniul cooperativelor ar putea juca un rol important.

Daca in prezent estimarile oficialilor cooperativelor vorbesc despre o cota de piata de cel mult doua procente detinute de acestea in segmentul productiei, intr-un scenariu optimist acestea ar putea ajunge la o cota de 20-25% pana in 2030. Astazi, potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, in UE functioneaza circa 250.000 de cooperative agricole care au 5,4 milioane de angajati. 163 de milioane de cetateni europeni, adica aproximativ o treime din intreaga populatie a Uniunii, au statut de proprietar intr-o cooperativa agricola. In Vest, cota de piata a cooperativelor agricole variaza mult de la tara la alta, de la 83% in Olanda si 79% in Finlanda la 50% in Franta, mult peste Romania.

In conditiile fragmentarii exploatatiilor agricole din tara noastra, forma de asociere reprezentata de cooperative este o solutie usor de implementat, cu costuri minime, pentru exploatarea terenurilor. Potrivit datelor provizorii din Recensamantul Agricol 2020, in Romania exista peste 2,88 de milioane de exploatatii agricole, aproximativ 33% din numarul total de exploatatii din UE (date Eurostat valabile pentru 2016). Insa dimensiunea lor medie este de doar circa 4,42 ha/exploatatie, cu mult sub media europeana de 16,6 ha/exploatatie. Pe langa avantaje precum posibilitatea de a-si vinde mai usor productia, capacitatea mai mare de negociere a preturilor de vanzare, controlul unor costuri cum sunt cele cu depozitarea si transportul produselor sau capacitatea de a se folosi de resursele grupului in scopuri de marketing si promovare, cooperativele pot accesa mai usor finantari si know-how.

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila este o organizatie dedicata programelor de dezvoltare sustenabila. Fundatia are doua birouri regionale, localizate in regiunile Nord-Vest si Centru ale Romaniei, respectiv in Cluj-Napoca si Odorheiu Secuiesc. Astfel, proiectele si initiativele Fundatiei Civitas se deruleaza preponderent in Transilvania, dar nu exclusiv. Impreuna cu partenerii nostri desfasuram un numar semnificativ de proiecte la nivel national si international.

Programele si proiectele Fundatiei sunt in domeniul dezvoltarii regionale si locale, iar cele patru sub-domenii de activitate sunt: dezvoltarea comunitara si buna guvernare, antreprenoriatul si economia sociala, cresterea capacitatii societatii civile, respectiv dezvoltarea economica rurala.

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>