Ghid cu masuri de protectie si siguranta pentru ferme elaborat de Clubul Fermierilor Romani

Ghid cu masuri de protectie si sigurantta pentru ferme elaborat de Clubul Fermierilor RomaniIn aceasta perioada este extrem de important ca fermierii si angajatii lor sa urmareasca si sa respecte masurile luate de autoritati, care au ca obiectiv siguranta individuala si protectia populatiei, pentru a preveni raspandirea coronovirusului si a diminua riscurile.

In acelasi timp, este foarte important ca prin eforturile comune pe care le facem sa ne asiguram ca activitatea continua in sectoarele strategice, unul dintre acestea fiind agricultura.

Agricultura are un rol strategic pentru siguranta alimentara a populatiei si pentru contributia adusa economiei Romaniei. Din acest motiv, in ferme, siguranta oamenilor si bunastarea animalelor sunt pe primul loc!

Clubul Fermierilor Romani a elaborat un ghid cu masuri de protectie si siguranta pentru ferme, ca urmare a solicitarilor primite din partea membrilor fermieri.

Acest ghid include un model de organizare a activitatilor pentru fermele care aleg sa se izoleze (desigur, acest model poate fi adaptat in functie de specificul fiecarei ferme).

Pentru a veni in sprijinul fermierilor, in ghid sunt cuprinse o serie de afise care pot fi printate si afisate in ferme: la intrare in ferme, la portile de acces, depozite, hale, adaposturi, birouri, spatii pentru masa si cazare, dusuri si grupuri sanitare etc. Afisele sunt disponibile color sau alb-negru si se pot printa pe foi A4.

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 01

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 02

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 03

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 04

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 05

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 06

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 07

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 08

 

CFRO Ghid-pentru-ferme Page 09

 

REGULI GENERALE

Respectati toate masurile de preventie si siguranta comunicate de autoritati.

Este importanta respectarea masurilor prin care SIGURANTA este pusa pe primul loc.

    1. Spalati-va des pe maini (minim 20 secunde) si dezinfectati-va.
    2. Pastrati distanta de 2 metri fata de ceilalti.
    3. Evitati salutul prin strangerea mainilor sau prin imbratisare.
    4. Evitati sa va atingeti fata, ochii si nasul cu mainile murdare.
    5. Tusiti sau stranutati la nivelul cotului.
    6. Aerisiti incaperile in care va petreceti timpul.
    7. Folositi masti si manusi de protectie.
    8. Evitati aglomeratiile.
    9. Evitati contactul cu persoanele straine, mai ales cu cei care au venit din strainatate (acestia pot fi purtatori de virus chiar daca nu au simptome de boala).
    10. Semnalati autoritatilor persoanele care nu respecta izolarea conform regulilor comunicate de autoritati.


In cazul in care considerati ca aveti simptome, este important sa sunati la medicul de familie si la TELVERDE 0800 800 358.

Deplasarea si prezenta la spital din proprie initiativa expun personalul medical si alti pacienti la riscul de infectie.

Apelati la 112 doar in caz de urgenta. Nu apelati abuziv 112. Urgenta este pentru urgente.

 

 

RECOMANDARI PENTRU FERME

In cadrul fermelor este necesar ca fermierii si angajatii sa lucreze impreuna pentru a identifica si adopta cele mai potrivite masuri de protectie si siguranta, pentru a continua in bune conditii campania de primavara si a asigura bunastarea animalelor.

 

PROTEJAREA ANGAJATILOR SI A PARTENERILOR

Este importanta asigurarea unui mediu de lucru cat mai sigur. In acest sens recomandam:

    • Puneti la dispozitia angajatilor si a partenerilor dezinfectant, masti si manusi sanitare / de protectie prin amplasare la intrarea in curte, la portile de acces, depozite, hale, birouri etc.
    • Verificati temperatura corporala a angajatilor la intrarea in ferma, accesul fiind permis doar daca aceastia nu sunt febrili.
    • Dezinfectati de mai multe ori pe zi suprafetele de lucru sau de contact (birouri, mese, clante) si zonele de servire a mesei.
    • Amplasati afisaje in spatiile de servit masa, grupuri sanitare, bucatarii, depozite etc. cu importanta spalarii si dezinfectarii mainilor.
    • Implementati munca de acasa pentru angajatii care pot lucra de acasa. Comunicati cu angajatii dvs. prin e-mail, telefon, whatsapp etc.

 

SECURIZAREA APROVIZIONARII IN CADRUL FERMEI

Zonele cele mai critice sunt depozitele pentru ca ele asigura necesarul de inputuri, furaje, premixuri pentru toata ferma si orice blocare sau suspendare a activitatii aici impacteaza desfasurarea lucrarilor in ferma.

Din acest motiv se recomanda masuri suplimentare in aceste zone:

    • Angajatii sa poarte manusi de protectie
    • Trecerea dintr-o hala in alta sa se faca doar dupa dezinfectarea mainilor (se aplica acolo unde se impune / este valabila recomandarea)
    • Turele de lucru sa se reorganizeze astfel incat sa se evite contactul la succesiunea turelor (daca este aplicabil).


Soferii au un rol cheie in acesta perioada iar ei se protejeaza purtand masti si manusi in momentul livrarii produselor. Ei nu mai intra in contact cu personalul din ferma ca o masura aditionala de preventie.

 

MODEL DE ORGANIZARE ACTIVITATI PENTRU FERMELE CARE ALEG SA SE IZOLEZE

O solutie adoptata de ferme o reprezinta intrarea in izolare a lucratorilor care trebuie sa asigure continuarea lucrarilor agricole in fermele vegetale si zootehnice.

Angajatorii ofera cazare, alimente si apa operatorilor care ramin in fermele care intra in izolare. In acelasi timp, se organizeaza echipe externe care asigura aprovizionarea celor din ferma si ofera sprijin familiilor angajatilor aflati in izolare in ferma.

 

REGULI DETALIATE PENTRU IZOLAREA IN FERMELE VEGETALE

    • Angajatii se impart in doua echipe: una in exterior care face aprovizionarea, iar cealalta echipa care ramane in ferma, in izolare, si care executa lucrarile in camp (similar pentru operatorii care se ocupa de animale).
    • Personalul izolat doarme si mananca in incinta fermei sau in alta cladire unde au acces doar persoane izolate.
    • Predarea materialelor necesare personalului aflat in izolare, precum alimente, piese de schimb si altele, se realizeaza de catre echipa aflata in exterior. Materialele se depoziteaza la poarta fermei si se deinfecteaza la preluare.
    • Personalul aflat in izolare are voie sa se deplaseze cu utilajele agricole si masinile doar spre zonele unde sunt culturile vegetale si unde se desfasoara lucrarile.
    • Pentru alimentarea cu combustibil a utilajelor: persoana aflata in izolare nu coboara din utilaj; este insotita de catre o alta persoana din echipa exterioara, care va alimenta si va plati combustibilul.
    • Utilajele agricole care se deplaseaza pe drumurile publice in drum spre zona unde isi vor desfasura lucrarile vor avea un afis pe parbrizul si luneta utilajului, care va semnala ca ferma este in izolare. Utilajele respective vor fi insotite de catre o masina din echipa externa care va avea toate documentele utilajelor. Este interzis orice contact cu alte persoane pe care le intalneste pe camp.
    • Pentru orice interventie in camp, va actiona doar personalul aflat in izolare in ferma.
    • Receptia de marfa:
        • Soferul anunta inainte telefonic venirea sa in incinta fermei;
        • Soferul are obligatia sa-si deschida prelata, respectiv usa de descarcare a masinii, dupa care se retrage in cabina pe durata descarcarii marfii aprovizionate;
        • Documentele (facturile) se confirma doar prin e-mail sau sms sau whatsapp;
        • Dupa descarcare, soferul inchide prelata/usa masinii si paraseste incinta fermei.
    • Servicii de reparatii externe:
        • Utilajul se parcheaza in afara incintei, iar partenerul se ocupa de reparatia necesara;
        • Daca este nevoie ca partenerul sa intervina in incinta fermei, restul personalului aflat in izolare nu va fi prezent in incinta sau in zona de interventie. Comunicarea se asigura teleponic.
        • In ambele cazuri, utilajul va fi dezinfectat dupa terminarea interventiei.


Reguli detaliate pentru perioada dupa semanat, reducerea riscurilor prin impartirea angajatilor in grupuri si decalarea programului de lucru:

    • Angajatii se impart in doua grupe astfel incat in ambele grupe sa se regaseasca operatori care stiu sa manevreze masina de erbicidat
    • Grupele incep programul de lucru la ore diferite, astfel incat sa nu se intalneasca. De exemplu, grupa rosie 08:00 – 16:00, iar grupa albastra 10:00 – 18:00.
    • Daca sunt doar lucrari in atelier, grupele se vor imparti in zile diferite.
    • Cele doua echipe actioneaza independent fiecare, nu vor apela una la cealalta pentru ajutor.
    • Seful de ferma sau agronomii nu mai intra in contact direct cu angajatii, vor comunica cu acestia doar telefonic.
    • Mecanicii agricoli ramasi in atelier vor face intretinerea utilajelor singuri, fara a intra in contact cu nici una dintre cele doua echipe.

  

 

Noutati

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>