Patria Credit: finantari de 256 mil. lei destinate fermierilor și micilor afaceri. 'Ferma Inteligenta' faciliteaza accesul la proiecte agritech

Patria Credit - un nou acord cu Fondul European de Investitii 9 luni cu profit sanatos si proiecte agritech pentru agricultoriPatria Credit IFN SA, institutie financiara nebancara parte a Patria Bank Group, anunta semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investitii (FEI), intr-un plafon de 205 milioane de lei, care va asigura finantari ale micilor afaceri in valoare de peste 256 milioane de lei. Acordul este parte din noul program EUInvest, care reuneste sub un singur acoperis multitudinea de instrumente financiare ale Uniunii Europene disponibile in prezent pentru a sprijini investitiile in UE, si o continuare a EaSI (European Union Programme for Employment and Social Innovation).


Parteneriatul cu FEI se afla in al 11-lea an, Patria Credit oferind fermierilor si afacerilor mici credite garantate astfel de Uniunea Europeana (garantia acopera 80% din suma solicitata si a mers pana la 90% in perioada Covid), in toata aceasta perioada, un echivalent de peste 112 milioane de lei ajungand in afacerile locale doar prin aceasta facilitate.

Noul produs Patria InvestEU poate fi solicitat de orice fermier si/sau mica afacere non-agricola, care indeplineste cateva conditii minime: are o firma mica, cu sub 9 angajati, de peste 1 an de zile, in orice forma de organizare (SRL, SA, PFA, II, IF) si solicita un credit de max 120.000 de lei (cca 25.000 de euro), pe care il foloseste pentru a finanta activitatea curenta, investitii, capitalul de lucru sau mixt.

 

Patria Credit a inregistrat un rezultat pozitiv in primele 9 luni din 2022

Patria Credit - un nou acord cu Fondul European de Investitii - portret Raluca AndreicaRezultatul pozitiv inregistrat in primele 9 luni din an, 5.5 milioane de lei profit, continua de fapt seria rezultatelor foarte bune din ultimii 6 ani, confirmand ca daca iti faci treaba cu determinare, in cazul nostru microfinantarea, si cu dorinta de a fi nu doar de ajutor ci si relevant si actual pentru fermieri si agricultura, cu o echipa care are maturitate si expertiza, clientii vor aprecia si vor continua sa faca tot mai mult business cu tine. Si asa apar si rezultatele.”, spune Raluca Andreica, CEO al Patria Credit. „In plus, atunci cand aduci in acest ecosistem partenerii potriviti, institutionali – cum ar fi FEI, FGCR si altii - si privati – companii agritech, furnizori de inputuri etc – se creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea fermierilor si a micilor afaceri, in primul rand, si pentru a le oferi acestora suport specializat intr-un mod tot mai simplu, mai agil, cu privirea nu doar la ziua de maine, ci la un viitor ceva mai predictibil pentru ei, in pofida vremurilor pe care le traim. Un viitor cu multiple oportunitati.

In primele 9 luni din 2022, profitul realizat, de 5.5 milioane de lei, a fost insotit de o crestere a vanzarilor de credite cu +12% fata de aceeasi perioada in 2021 si o crestere de +21% a portofoliului de credite, cu peste 32 de milioane de lei fata de finalul lui 2021, in timp ce calitatea portofoliului s-a mentinut la un nivel foarte bun, cu doar 4.38% din credite inregistrand intarzieri mai mari de 30 de zile.

Noul acord cu FEI ne bucura cu atat mai mult cu cat produsele de finantare cu garantie europeana sunt apreciate de clienti, plafoanele anterior obtinute fiind epuizate rapid, si o parte importanta din portofoliul nostru, cca 112 milioane de lei (22,6 milioane de euro) si 2.452 de credite, fiind finantari acordate in cadrul programului EaSI si noul InvestEU.

 

Programul Ferma Inteligenta - Suport oferit fermierilor pentru tranzitia la o agricultura durabila

Pentru a facilita tranzitia fermierilor catre o agricultura durabila, institutia de finantare a lansat in aceasta toamna programul Ferma Inteligenta, prin care faciliteaza accesul la noile tehnologii oferite de companii agritech locale, cu scopul de a optimiza rezultatul culturii si a eficientiza consumul de resurse.

Dupa finalizarea proiectul pilot de la Izbiceni, in care 8 legumicultori, clienti ai Patria Credit, cu cultura acoperita, au beneficiat gratuit de instalarea in solarii a unor statii de monitorizare a parametrilor agro-meteorologici, realizate de Enten System, companie agritech locala, Patria Credit a lansat programul Patria Ferma Inteligenta.

Prin programul Patria Ferma Inteligenta deschidem o serie de parteneriate cu companii agritech pentru a le facilita fermierilor nostri un acces rapid si avantajos la tehnologiile care le pot oferi posibilitatea sa obtina randamente mai bune de la culturile lor, printr-o atenta monitorizare si gestiune a acestora si a factorilor care le pot perturba. Cele mai bune decizii pe care le pot lua fermierii sunt cele care au la baza date si cifre colectate in timp real. Si astfel de informatii usureaza munca si optimizeaza resursele, pentru ca un fermier va sti cand si de cata apa, soare sau nutrienti au nevoie plantele si pamantul pentru o cultura sanatoasa. De cealalta parte, noi vom avea o imagine asupra culturii, de asemenea, si a o perspectiva a rezultatelor economice pe care aceasta le va aduce, fapt care ne va permite sa devenim mai rapizi si flexibili la o noua finantare sau reinnoire de linie de credit.

Un nou partener s-a adaugat recent programului Ferma Inteligenta al Patria Credit, respectiv Field Data Zoom, aplicatia OGOR, actualmente luand startul un nou proiect pilot in care au fost invitati 20 de fermieri mici si medii, care cultiva cereale (grau, porumb etc), clienti ai Patria Credit si ai Patria Bank. Acestia vor primi acces gratuit la monitorizarea de la distanta a suprafetei cultivate, putand compara cultura pe mai multe parcele si descoperi practicile eficiente si timpul potrivit pentru semanare, recoltare si lucrarile de efectuat.

 

Patria Credit - un nou acord cu Fondul European de Investitii - Sigla-Patria-CreditDespre Patria Credit IFN

Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sustine mai ales eforturile antreprenorilor si ale persoanelor private, precum si impactul lor pozitiv asupra comunitatilor rurale. Specializata in finantarea micilor agricultori, Patria Credit este membra a European Microfinance Network (EMN) si Microfinance Centre (MFC) si prima institutie financiara nebancara dedicata microfinantarii din Romania, cu aproape 20 de ani de experienta si mai bine de 15.000 de clienti finantati. Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. In prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscuta de Codul European de Buna Conduita initiat de Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea si impactul activitatii de microfinantare realizate in Romania. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implica in proiecte de sustinere a agriculturii, de dezvoltare a spatiului rural si de relansare a educatiei agricole, precum Crescatoria de afaceri, Mandru sa fiu fermier (alaturi de Fundatia World Vision Romania), Fundatia pentru Dezvoltarea Agriculturii (FD Agri) etc.

Noutati

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

12-09-2024 Intalniri si conferinte

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

05-09-2024 Intalniri si conferinte

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

05-09-2024 Subventii agricultura

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

05-09-2024 Stiri agricole

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

29-08-2024 Subventii agricultura

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

22-08-2024 Plati APIA

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>

Seceta: provocarea secolului 21 în agricultură. Soluții și tehnologii inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice

08-08-2024 Intalniri si conferinte

Seceta: provocarea secolului 21 în agricultură. Soluții și tehnologii inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice

În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

07-08-2024 Plati APIA

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>

Viitorul economiilor montane pe agenda Convenției Europene a Munților 2024

01-08-2024 Intalniri si conferinte

Viitorul economiilor montane pe agenda Convenției Europene a Munților 2024

Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>