Patria Credit: finantari de 256 mil. lei destinate fermierilor și micilor afaceri. 'Ferma Inteligenta' faciliteaza accesul la proiecte agritech

Patria Credit - un nou acord cu Fondul European de Investitii 9 luni cu profit sanatos si proiecte agritech pentru agricultoriPatria Credit IFN SA, institutie financiara nebancara parte a Patria Bank Group, anunta semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investitii (FEI), intr-un plafon de 205 milioane de lei, care va asigura finantari ale micilor afaceri in valoare de peste 256 milioane de lei. Acordul este parte din noul program EUInvest, care reuneste sub un singur acoperis multitudinea de instrumente financiare ale Uniunii Europene disponibile in prezent pentru a sprijini investitiile in UE, si o continuare a EaSI (European Union Programme for Employment and Social Innovation).


Parteneriatul cu FEI se afla in al 11-lea an, Patria Credit oferind fermierilor si afacerilor mici credite garantate astfel de Uniunea Europeana (garantia acopera 80% din suma solicitata si a mers pana la 90% in perioada Covid), in toata aceasta perioada, un echivalent de peste 112 milioane de lei ajungand in afacerile locale doar prin aceasta facilitate.

Noul produs Patria InvestEU poate fi solicitat de orice fermier si/sau mica afacere non-agricola, care indeplineste cateva conditii minime: are o firma mica, cu sub 9 angajati, de peste 1 an de zile, in orice forma de organizare (SRL, SA, PFA, II, IF) si solicita un credit de max 120.000 de lei (cca 25.000 de euro), pe care il foloseste pentru a finanta activitatea curenta, investitii, capitalul de lucru sau mixt.

 

Patria Credit a inregistrat un rezultat pozitiv in primele 9 luni din 2022

Patria Credit - un nou acord cu Fondul European de Investitii - portret Raluca AndreicaRezultatul pozitiv inregistrat in primele 9 luni din an, 5.5 milioane de lei profit, continua de fapt seria rezultatelor foarte bune din ultimii 6 ani, confirmand ca daca iti faci treaba cu determinare, in cazul nostru microfinantarea, si cu dorinta de a fi nu doar de ajutor ci si relevant si actual pentru fermieri si agricultura, cu o echipa care are maturitate si expertiza, clientii vor aprecia si vor continua sa faca tot mai mult business cu tine. Si asa apar si rezultatele.”, spune Raluca Andreica, CEO al Patria Credit. „In plus, atunci cand aduci in acest ecosistem partenerii potriviti, institutionali – cum ar fi FEI, FGCR si altii - si privati – companii agritech, furnizori de inputuri etc – se creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea fermierilor si a micilor afaceri, in primul rand, si pentru a le oferi acestora suport specializat intr-un mod tot mai simplu, mai agil, cu privirea nu doar la ziua de maine, ci la un viitor ceva mai predictibil pentru ei, in pofida vremurilor pe care le traim. Un viitor cu multiple oportunitati.

In primele 9 luni din 2022, profitul realizat, de 5.5 milioane de lei, a fost insotit de o crestere a vanzarilor de credite cu +12% fata de aceeasi perioada in 2021 si o crestere de +21% a portofoliului de credite, cu peste 32 de milioane de lei fata de finalul lui 2021, in timp ce calitatea portofoliului s-a mentinut la un nivel foarte bun, cu doar 4.38% din credite inregistrand intarzieri mai mari de 30 de zile.

Noul acord cu FEI ne bucura cu atat mai mult cu cat produsele de finantare cu garantie europeana sunt apreciate de clienti, plafoanele anterior obtinute fiind epuizate rapid, si o parte importanta din portofoliul nostru, cca 112 milioane de lei (22,6 milioane de euro) si 2.452 de credite, fiind finantari acordate in cadrul programului EaSI si noul InvestEU.

 

Programul Ferma Inteligenta - Suport oferit fermierilor pentru tranzitia la o agricultura durabila

Pentru a facilita tranzitia fermierilor catre o agricultura durabila, institutia de finantare a lansat in aceasta toamna programul Ferma Inteligenta, prin care faciliteaza accesul la noile tehnologii oferite de companii agritech locale, cu scopul de a optimiza rezultatul culturii si a eficientiza consumul de resurse.

Dupa finalizarea proiectul pilot de la Izbiceni, in care 8 legumicultori, clienti ai Patria Credit, cu cultura acoperita, au beneficiat gratuit de instalarea in solarii a unor statii de monitorizare a parametrilor agro-meteorologici, realizate de Enten System, companie agritech locala, Patria Credit a lansat programul Patria Ferma Inteligenta.

Prin programul Patria Ferma Inteligenta deschidem o serie de parteneriate cu companii agritech pentru a le facilita fermierilor nostri un acces rapid si avantajos la tehnologiile care le pot oferi posibilitatea sa obtina randamente mai bune de la culturile lor, printr-o atenta monitorizare si gestiune a acestora si a factorilor care le pot perturba. Cele mai bune decizii pe care le pot lua fermierii sunt cele care au la baza date si cifre colectate in timp real. Si astfel de informatii usureaza munca si optimizeaza resursele, pentru ca un fermier va sti cand si de cata apa, soare sau nutrienti au nevoie plantele si pamantul pentru o cultura sanatoasa. De cealalta parte, noi vom avea o imagine asupra culturii, de asemenea, si a o perspectiva a rezultatelor economice pe care aceasta le va aduce, fapt care ne va permite sa devenim mai rapizi si flexibili la o noua finantare sau reinnoire de linie de credit.

Un nou partener s-a adaugat recent programului Ferma Inteligenta al Patria Credit, respectiv Field Data Zoom, aplicatia OGOR, actualmente luand startul un nou proiect pilot in care au fost invitati 20 de fermieri mici si medii, care cultiva cereale (grau, porumb etc), clienti ai Patria Credit si ai Patria Bank. Acestia vor primi acces gratuit la monitorizarea de la distanta a suprafetei cultivate, putand compara cultura pe mai multe parcele si descoperi practicile eficiente si timpul potrivit pentru semanare, recoltare si lucrarile de efectuat.

 

Patria Credit - un nou acord cu Fondul European de Investitii - Sigla-Patria-CreditDespre Patria Credit IFN

Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sustine mai ales eforturile antreprenorilor si ale persoanelor private, precum si impactul lor pozitiv asupra comunitatilor rurale. Specializata in finantarea micilor agricultori, Patria Credit este membra a European Microfinance Network (EMN) si Microfinance Centre (MFC) si prima institutie financiara nebancara dedicata microfinantarii din Romania, cu aproape 20 de ani de experienta si mai bine de 15.000 de clienti finantati. Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. In prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscuta de Codul European de Buna Conduita initiat de Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea si impactul activitatii de microfinantare realizate in Romania. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implica in proiecte de sustinere a agriculturii, de dezvoltare a spatiului rural si de relansare a educatiei agricole, precum Crescatoria de afaceri, Mandru sa fiu fermier (alaturi de Fundatia World Vision Romania), Fundatia pentru Dezvoltarea Agriculturii (FD Agri) etc.

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>