Managementul lanturilor scurte alimentare: idei logistice inteligente pentru a conecta producatori si consumatori

Lanturi scurte alimentare - Idei de transport si logisticaUn grup de cinci fermieri din Belgia au gasit un mod inteligent de a realiza transportul produselor proaspete clientilor din regiune. In 2013 au gasit oamenii perfecti: Dorien Goris, si fratele ei Geert. Au lansat o companie de transport independent, numit Distrego pentru ai ajuta pe fermierii cu transportul produselor. Mai mult decat atat, firma de transport preia activitatile obositoare pentru fermieri precum birocratia, trimiterea liste de preturi, preluarea comenzilor, ambalarea, facturarea si alte activitati asociate distributiei de produse agroalimentare.

 

Centrul de asistenta flamand pentru inovare agricola si dezvoltare rurala (Innovatiesteunpunt), a asistat asocierea dintre DistriKempen (grupul celor 5 fermieri belgieni) si Distrego (firma de transport a fratilor Goris) aratand beneficiile, sustinand dezvoltarea unui model de afaceri si crearea unei platforme de comunicare simple, eficiente si ieftine cu consumatorii.


Provocarile logistice si de distributie pentru micii fermieri

Fermierii de la DistriKempen vand direct produsele consumatorilor. Acestea sunt exemple de "lanturi scurte de aprovizionare”. Termenul acopera o gama variata de vanzari directe: de vanzare la poarta fermei, la piete agricole si agroalimentare, prin internet, etc.

Lanturile scurte de aprovizionare sunt caracterizate prin contact personal intre agricultor si client si promoveaza ca si valori produsele alimentare proaspete si produse la nivel local. Pentru micii producatori, logistica transportului poate fi complicata si costisitoare.


Cooperarea a fost cheia economisirii banilor si reducerii deseurilor alimentare

Distrikempen si Distrego impreuna reprezinta o platforma logistica, in care intra, printr-un acord de colaborare, fermierii din regiune, pentru a-si asigura impreuna fluxul distributiei alimentelor. Intr-un mod structurat, toate comenzile sunt consolidate, trimise individual fermelor, preparate, colectate, ridicate si livrate clientului final din regiune. Fluxurile administrative si financiare ale agricultorilor din grup sunt, de asemenea consolidate.

Sistemul functioneaza in mod durabil, pentru ca atat etapa de colectare cat si etapa de livrare sunt rezolvate in acelasi timp, reducand astfel kilometri, stocuri si riscuri. Risipa de alimente prin acest tip de distributie este redusa aproape la zero. Toate lucrarile sunt gestionate de Distrego, un distribuitor independent, care lucreaza exclusiv pentru ei pentru un procentaj fix din profit.


Schimbul de Valori

Lanturi scurte alimentare - Transport si distributiePotrivit specialistilor de la Innovatiesteunpunt, pentru un parteneriat total este crucial ca transportatorul sa impartaseasca valorile fermierilor si sa actioneze ca ambasador pentru acestia catre clienti. Dorien de la firma de distributie declara: "Eu fac gestionarea si administrarea in timp ce fratele meu are grija de transport. Pentru administrare am dezvoltat un program pe calculator care ne sprijina in operatiunile de zi cu zi. Noi folosim o utilitara frigorifica pentru a pastra produsele proaspete si sa le livram in bune conditii clientilor nostri. Deasemenea nu lucram cu stocuri; masina utilitara este si depozitul nostru. Suntem intr-adevar legatura dintre agricultori si clienti. Din moment ce am crescut la o ferma, avem o idee foarte buna despre ceea ce este important pentru agricultorii nostri. Formam o echipa foarte buna!"


Cooperarea este cheia dezvoltarii

Initiativa DistriKempen si Distrego a necesitat cooperarea intre agricultori, dar, de asemenea, si un pic de ajutor din afara. Patrick Pasgang de la Innovatiesteunpunt, Centrul de asistenta flamand pentru inovare agricola si dezvoltare rurala, declara: “Pe langa rolul pe care l-a avut centrul nostru in aceasta initiativa, am cooperat deasemenea bine cu RURANT care sustine mestesugurile locale si spiritul antreprenorial. Specialisti in modelele de cooperare de la firma Coopburo au ajutat cu aspectele legale. VIL este o organizatie specializata in probleme logistice care a realizat un studiu pe traseul logistic individual al fiecarui fermier, aratand cat de multi kilometri s-au condus si care au fost lucrarile neeconomice din activitatea fermelor lor. Acest studiu a fost o adevarata revelatie pentru cei mai multi dintre ei.”

Grupul initial de cinci fermieri, care realizau activitati variate de la productia de branza de capra la mere si pere, a fost extins cu succes cu alti sapte fermieri cu produse diferite. Numarul de clienti si valoarea comenzilor au crescut in mod semnificativ in al doilea an de functionare. In afara de aceasta crestere, producatorul de fructe Gunter Roes confirma beneficiul pentru el. "Pentru fermieri, transportul nu este prima prioritate. Prefer sa imi petrec mai degraba timpul meu lucrand la ferma mea. Mai multe informatii despre grupul de fermieri DistriKempen puteti afla accesand: http://www.distrikempen.be/

 


Idei inovative de management al lanturilor scurte alimentare

Lanturi scurte alimentare - recomadnari pentru fermieriCum poate fi stimulata cresterea lanturilor scurte de aprovizionare, atat in ceea ce priveste numarul de producatori implicati, dar si al volumelor tranzactionate, pentru a creste veniturile agricole? Un Focus Grup EIP-AGRI a reunit 20 de experti pentru a raspunde la aceste intrebari. Expertii a prezentat raportul final in noiembrie 2015.



Grupul a analizat diferitele modele de lanturi scurte de aprovizionare (LSA) din Europa. Discutiile s-au axat pe gasirea acelor modele care imbunatatesc substantial veniturile agricultorilor, si care au potential de extindere. Grupul a fost de acord ca initiativele de colaborare intre diferitele LSA-uri ofera cel mai mare potential. Grupul identificat activitatile de colaborare prin care mai mult de un fermier, producator de alimente, organizatie sau individ sunt de acord sa lucreze impreuna pentru urmatoarele beneficii reciproce:

    • O gama de produse imbunatatita, pusa la dispozitia consumatorilor
    • Folosirea in comun a resurselor intre producatori si procesatori
    • Mentinerea infrastructurii lanturilor alimentare locale (cum ar fi abatoarele)
    • Cresterea puterii de negociere pentru grupurile de producatori
    • Concurenta redusa intre micii producatori
    • Sprijin reciproc pentru a combate stresul si izolarea


Pe baza experientei lor practice, grupul a cautat sa identifice factorii care impiedica dezvoltarea acestor initiative si a decis sa abordeze patru domenii majore de provocare cu care se confrunta LSA-urile colaborative, si anume:

    • Infiintarea si obtinerea suportului de start-up
    • Dezvoltarea produselor
    • Accesul la piete si consumatori
    • Infrastructura si logistica


Idei pentru grupurile operationale

    • Lanturi scurte alimentare - distributia alimentelorAsigurarea de finantare pentru investitii in noi tehnologii sau echipamente pentru inovarea sau testarea de noi produse.
    • Corelarea necesarului afacerii cu furnizorii de tehnologie sau pentru a investiga modul in care inovatiile tehnologice existente ar putea fi mai bine adaptate la nevoile sectorului LSA.
    • Instituirea sistemelor teritoriale de garantare potrivite pentru fermierii si producatorii care opereaza in cadrul LSA-urilor de mici dimensiuni.
    • Infiintarea Hub-urilor alimentare locale sau a magazinelor de tipul “one-stop” care permit grupurilor de fermieri si producatori de a colabora pentru a servi nevoile acestor tipuri de clienti.
    • Configurarea prin colaborare a logisticii si solutiilor de distributie, precum si identificarea celor mai eficiente rute si oportunitati pentru realimentare si livrari comune.


Lectii invatate din practica

    • Modele de finantare pentru LSA-uri, cum ar fi crowd-funding, credite bancare sau finantare europeana.
    • Inlaturarea barierelor in calea noilor intrati, cum ar fi accesul la terenuri, credite si modele de afaceri.
    • Inlaturarea barierelor in calea adoptarii inovatiilor tehnice pentru a sprijini LSA-urile.
    • Concepte, instrumente si metode de evaluare a impactului LSA-urilor intr-un anumit teritoriu.
    • Rolul si contributia LSA-urilor in sustinerea viabila, economica si sociala, a comunitatilor rurale.
    • Rolul LSA-urilor (in prezent si in viitor) in realizarea unui acces mai bun, la preturi accesibile, la alimente sanatoase pentru grupurile cele mai vulnerabile din societate.
    • Rolul LSA-urilor in reducea risipei de alimente.
    • Calitatea nutritiva a alimentelor obtinute prin LSA, comparativ cu cea obtinuta prin lanturile de magazine conventionale.
    • Colaborarea ca o valoare de baza in LSA-uri, in scopul de a identifica modelele de succes in functie de un anumit context, precum si sprijinul relevant, structurile de gestionare si inovatii necesare in acest sens.


Recomandari pentru fermieri

Raportul contine o serie de recomandari pentru metodele, instructiunile si modelele de bune practici. Raportul final al focus-grupului EIP-AGRI poate fi consultat aici >>> [lb. eng]



Finantare europeana pentru realizarea Lanturilor Scurte Alimentare

In Romania, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 acorda o atentie deosebita sprijinirii proiectelor de tip lant scurt. Fondurile alocate sustin acordarea de sprijin pentru a facilita cooperarea intre persoanele participante la dezvoltarea rurala, pentru a-i ajuta sa depaseasca si sa aplaneze problemele specifice de natura socio-economica, legate de dezvoltarea afacerilor si de asigurarea de servicii in zonele rurale. Mai multe detalii Aici >>>

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>