Chobani, o afacere cu iaurt – povestea din spatele succesului “peste noapte”

Chobani-afacere cu iaurtCand citesti povestile de succes ale antreprenorilor, ai impresia ca reusita a venit ireal de usor si ca o mare parte a ei se datoreaza norocului, pentru ca reusita iese la suprafata, in timp ce esecurile si riscurile asumate raman, de obicei, nevazute.

Povestea lui Hamdi Ulukaya se incadreaza in aceasta tipologie. Ulukaya a cumparat in 2005 o fabrica dezafectata de iaurturi cu un imprumut subventionat, iar in 2007 a inceput sa produca si sa comercializeze iaurtul Chobani. In 2010, devine cea mai bine vanduta marca de iaurt din Statele Unite si afacerea este extinsa in Canada si Australia. In 2014, compania asteapta vanzari de 1,5 miliarde USD si are peste 1.200 de angajati, de la doar 4 angajati in 2005.

Hamdi Ulukaya, un outsider al industriei, a ajuns in 3 ani intr-o piata extrem de competitiva sa castige din cota de piata a marilor jucatori, intr-un ritm atat de mare incat a devenit lider de piata.

In 2013, Hamdi Ulukaya a fost ales World Entrepreneur Of The Year, fiind recompensat cu marele premiu acordat de EY la nivel mondial in cadrul competitiei internationale dedicate antreprenoriatului ce urmeaza sa fie lansata si in Romania.

Din exterior, succesul lui Hamdi Ulukaya pare usor. Cum a ajuns totusi Hamdi Ulukaya EY World Entrepreneur Of The Year intr-un timp atat de scurt? Intr-o industrie capital intensiva, in care e nevoie de investitii serioase in echipamente dar si in taxe mari de plasare la raft in hypermarketuri, Ulukaya pare sa aiba mai degraba o afacere in tehnologie, daca tii cont de ratele de crestere ale business-ului, si nu o afacere cu clasicul iaurt.

Daca ne uitam insa in detaliu, succesul lui n-a fost deloc usor. Da, Hamdi este un imigrant de origine turco-kurda, care, acum 20 de ani, stia sa vorbeasca putina engleza si avea deja 33 de ani cand a inceput afacerea. Si:

Chobani1. Hamdi a lucrat impreuna cu un specialist in realizarea de iaurturi timp de un an si jumatate la perfectionarea retetei de iaurt si de abia apoi a inceput sa comercializeze iaurtul Chobani. In tot acest timp, Hamdi a dormit mai mult la fabrica decat acasa, motivat sa gaseasca reteta potrivita.

2. In plus, nu a fost vorba doar de calitatea iaurtului, ci si de deciziile tactice de ambalare, distributie si comercializare. Ambalajul a fost gandit pentru a arata altfel fata de produsele obisnuite si a fost marketat in zona de lactate. Poate suna ciudat dar, pana in momentul respectiv, producatorii de iaurturi de tip grecesc erau foarte nisati in SUA si vindeau numai in magazine specializate.

3. De asemenea, Hamdi nu era la prima incercare antreprenoriala. Pana la cumpararea fabricii dezafectate de iaurturi, acesta avusese o mica fabrica de branza feta care se lupta la punctul de break even, nefiind inca profitabila. Hamdi Ulukaya emigrase in Statele Unite in 1994 si cumparase fabrica de feta in 2002. In 2005, la momentul cumpararii fabricii de iaurt vechi de 90 de ani, fabrica de feta avea sub 40 de angajati si vanzari de sub 2 milioane de USD.

4. In ciuda pietei foarte mature, cu obiceiuri inradacinate (americanii consumand numai iaurturi dulci si colorate), Chobani a aparut pe piata in mod constient la momentul potrivit, pe valul curentului “mananca sanatos”.

5. Ulukaya si-a asumat riscuri mari pentru a creste repede, nelasand timp concurentei sa reactioneze. La momentul in care vindea 100.000 de iaurturi pe saptamana, a luat decizia sa creasca de 4 ori productia. O astfel de decizie de business, daca nu anticipeaza corect cererea, poate usor sa falimenteze afacerea.

6. In ciuda succesului rapid, riscurile pentru afacerea Chobani nu s-au diminuat, din contra. Ritmul de crestere a scazut anul trecut, au fost si probleme cu un lot de iaurt Chobani retras de pe piata. Desi, in prima instanta, iaurturile de tip grecesc introduse de concurenta nu au fost reusite, acum sunt mai multe astfel de iaurturi pe piata. Daca, la inceput, acest tip de iaurt nu avea nici 1% din piata, acum reprezinta 50%. Pentru a raspunde competitiei intense, Chobani a anuntat diversificarea in segmente diferite, precum deserturi si ingrediente culinare.

Si, ar mai fi ceva de adaugat, pe langa multa munca, riscuri asumate si strategii indraznete. Ulukaya nu a pornit pur si simplu la drum in vid: s-a nascut intr-o familie cu afaceri in lactate (familia are o ferma in Turcia) si a plecat la drum cu un ajutor de stat rambursabil de 1 milion de USD, sub forma unui credit in conditii avantajoase acordat de agentia federala Small Business Administration, care acorda anual miliarde de USD in ajutoare antreprenorilor aflati la inceput de drum.

Alte povesti de succes ale antreprenorilor vor fi premiate in acest an la World Entrepreneur Of The Year la Monte Carlo, in luna iunie.

Autor: Mihaela Matei, Supervising Associate EY Romania si Coordonatoarea proiectului Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc.
Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet:
http://www.ey.com/



Noutati

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>