Inventii romanesti cu aplicativitate agroalimentara premiate la Salonul de Inventii de la Geneva

Salonul de Inventii GenevaMarele Premiu al Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva a fost obtinut de compania elvetiana IREWIND S.A., pentru OnAirCamera, tehnologie creata de o echipa de cercetatori romani in cadrul Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativa Interdisciplinara (CEECAI), condus de Mircea Tudor (MBTelecom), el insusi laureat cu Marele Premiu, la Geneva (2009 si 2013).

 



Pe langa aceasta realizare, cercetatorii si inventatorii romani au fost distinsi cu 17 premii speciale, 18 medalii de aur, 8 medalii de argint si 4 medalii de bronz. Practic, toate cele 30 de inventii prezente la Geneva, 24 sub auspiciile Ministerului Educatiei Nationale (MEN), in cadrul unui stand national cu o suprafata de 32 mp, si 6 inscrise in regim independent, au fost premiate.

Cu o suprafata de expunere de 8.500 mp, 726 de inventii din 45 de tari si peste 60.000 de vizitatori, Salonul International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva este locul de intalnire al celei mai mari piete mondiale din domeniul inventicii si cel mai prestigios eveniment international din domeniu.

Evenimentul este organizat anual, in luna aprilie, sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Confederatiei Elvetiene, Consiliului de Stat al Republicii si Cantonului Geneva, Consiliului Administrativ al orasului Geneva si cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale.

In continuare va prezentam inventiile cu aplicativitate agro-alimentara si romanii din spatele lor care au obtinut medalii si premii la cea de-a 42-a editie a Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva:

 

Unitatea

 

Autori

 

 

Titlul inventiei

 

Descrierea inventiei

Medalii / Premiu

Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi

Giurma Ion, Antohi Constanti, Craciun Ioan, Telisca Marius

INSTALATIE PENTRU AERAREA APELOR DE SUPRAFATA

 

Instalatia de aerare a apelor de suprafata este realizata in scopul protectiei mediului acvatic impotriva eventualelor poluari organice si cresterii excesive a temperaturii apei datorita unor fenomene meteorologice datorate schimbarilor climatice. Aerarea se efectueaza cu aer racit, amestecat cu diferiti aerosoli pentru a imbunatati calitatile apei din lac.

 

  • Aur

 

  • Premiu IRAN

Universitatea Dunarea de Jos” din Galati

 

Banu Iuliana,

Aprodu Iuliana,

Vasilean Ina, Barbu

Vasilica

PROCEDEU BIOTEHNOLOGIC DE OBTINERE A UNUI ALUAT ACID USCAT DIN FAINA INTEGRALA DE SECARA

Inventia se refera la un procedeu biotehnologic pentru obtinerea unui aluat acid liofilizat utilizat pentru panificarea fainii de secara.

 

  • Argint

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare Comoti

Robescu Dan Niculae

Ionescu Marin

Robescu Lacramioara

Silivestru Valentin

PLATFORMA PLUTITOARE

 

Inventia se refera la o platforma plutitoare utilizata pentru imbunatatirea calitatii apelor din zonele greu accesibile;

  • Aur

INCD pentru Microtehnologie IMT- Bucuresti

Carmen Moldovan

Bogdan Firtat

Rodica Iosub

Daniel Necula

Radu Cornel

Cecilia Codreanu

SENZOR IMPEDIMETRIC MINIATURIZAT PENTRU DETECTIA PESTICIDELOR

Inventia se refera la un procedeu de obtinere a unui senzor miniaturizat pe substrat de siliciu cu utilizare in detectia compusilor organofosforici din compozitia pesticidelor. Sunt revendicate metoda de realizare a traductorului miniaturizat pe substrat de siliciu, metoda de preparare biosenzor si metoda de realizare a unui modul portabil format din biosenzor, sistem microfluidic si interfata electronica la cititorul de semnal al senzorului.

  • Aur

 

 

SC Remir SRL

Radulescu Remi

Radulescu Raul

Radulescu Hortensia

INSTALATIE PNEUMATICA PENTRU SCUTURAT POMII

La presiunea de 10 atm. Blocul automat comanda deschiderea electoventilului normal ȋnchis prin care trece aerul cu presiune mare ȋn tubul de ghidaj, ȋmpingand bila spre creanga producand scuturarea acesteia. Acelasi bloc automat care realizeaza legatura functionala ȋntre compresor si electroventilul normal ȋnchis comanda ȋnchiderea electoventilului, presiunea scade din tubul de ghidaj iar bila revine la locul initial.

  • Aur

  • Premiu Franta

  • Premiu IRAN

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti

Vamanu Emanuel

REALIZAREA DE PREPARATE GLICEROALCOOLICE SI HIDROGLICEROALCOOLICE CU EFECT ANTIOXIDANT DIN MICELIUL PLEUROTUS OSTREATUS

Prezenta inventie consta intr-un procedeu de obtinere a unui extract hidrogliceroalcoolic si a unuia gliceroalcoolic, asemanatoare preparatelor gemoterapeutice, cu efect antioxidant, din miceliul proaspat al ciupercii Pleurotus ostreatus, obtinut prin cultivare submersa in bioreactor.

  • Bronz

Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, Bucuresti

 

Dan Maria

Dinca Laurentiu Cristian

Mocioiu Ana-Maria Ghituleasa Pyerina Carmen

Visileanu Emilia

Surdu Lilioara

Dumitru Anica

Lagunovschi Viorica Luchian

COMPOZIT TEXTIL TERMOIZOLANT CONFECTIONAT PENTRU MULCIREA SOLULUI IN AGRICULTURA

Compozit pentru protejarea solului fata de actiunea factorilor atmosferici si biologici, format dintr-un ranfort textil, tricotat sau tesut din fire monofilamentare din polietilena cu densitate mica, polipropilena sau poliester avand cavitati cu o dimensiune de 50..150 mm dispuse transversal si de 200..700 mm dispuse longitudinal in care sunt inglobate granule de polistiren expandat, in care alterneaza portiunile de tricot/ tesatura cu structura mono si dublustrat, cavitatile deschise fiind cusute cu fir de poliester.

  • Argint

  • Premiu HONK KONG Science Park

 

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>