Raiffeisen Bank sustine programul Empowering Women in Agrifood 2023

Raiffeisen Bank sustine programul Empowering Women in Agrifood 2023Raiffeisen Bank sustine antreprenoarele din domeniul agroalimentar prin intermediul celei de-a treia editii a programului de accelerare Empowering Women in Agrifood. In program s-au inscris 122 de antreprenoare din toata tara, dintre care 10 au fost selectate pentru a participa la sesiuni de training, mentorat si oportunitati de conectare.


In perioada iulie-septembrie, cele 10 antreprenoare vor avea parte de doua webinarii pe temele Business Modelling si Basic Financial Aspects, dar si de un masterclass, iar pe 21 noiembrie 2023, vor participa la evenimentul de inchidere a programului – Pitching Event – moment in care vor avea sansa de a-si prezenta business-ul si evolutia in accelerator in fata publicului, mentorilor, investitorilor si de a castiga una dintre cele doua finantari oferite de EWA 2023: 10.000 euro pentru marele premiu si 5.000 euro pentru premiul II. Anul se va incheia cu un Summit European in agrifood organizat de EIT Food.

Mentorii programului din partea Raiffeisen Bank Romania sunt: Andreea Porojan - Sustainability & ESG Manager si Bianca Chisulescu - SME Financial Instruments Expert. Cele 10 antreprenoare vor beneficia, de asemenea, de mentorat din partea altor 8 experti si specialisti in domeniu: Indira Abdulvoap - Business Consultant & Chief Growth Officer, Impact Hub Bucharest; Raluca Ioana Barbu - Co-Owner, Highclere Consulting; Cosmina Dinu - Co-Founder, ROMO & Ferma de pasari pasunate; Tudor Iacob - Plant Based Founder, Unison Goodies; Madalina Neagu - Co-Founder, We For Real; Adnana Popa - Co-Founder, Velocità; Giorgiana Popescu - Regional HR Director, ADM Romania; Zorita Sconta - Asistent cercetare, Universitatea; de Stiinte Economice si Medicina Veterinara Cluj-Napoca.

"Romania are 4 milioane de ferme si detine 1/3 din exploatatiile din UE, insa performantele din domeniul cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii nu sunt, deocamdata, la cele mai inalte standarde. Credem insa in potentialul agriculturii romanesti si in ideea ca lucrurile se pot schimba in bine. Astfel, in calitate de sustinatori activi ai antreprenoriatului romanesc si ai inovatiei, anul acesta, am decis sa ne alaturam cu mandrie programului care sprijina dezvoltarea antreprenoriatului feminin in domeniul agriculturii sustenabile.” - Andreea Porojan - Sustainability & ESG Manager, Raiffeisen Bank Romania.

Programul de accelerare este organizat de Impact Hub Bucharest si dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentara din lume, ce beneficiaza de sustinere din partea Institutului European de Inovare si Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.

 

Cele 10 antreprenoare selectate in program sunt:

Veronica Buiuc  Very Vero: Infiintarea unei ferme pentru alimente curate si bogate in nutrienti. In prima faza, business-ul va pune accent pe doua domenii principale: productia de muguri si lastari (cu posibilitatea de a dezvolta un serviciu de obtinere a sucului folosind acesti muguri) si productia de oua provenite de la gaini din rasa Araucana, oua cunoscute ca fiind fara colesterol.

Ilinca Calugar  Mura-n Gura: Lansarea unei game de produse „clean label”, cu un continut bogat de proteine si o valoare nutritiva ridicata, derivate dintr-un procent ridicat de legume proaspete. Produsele isi propun sa fie o masa completa, avand un aport important de proteine si un profil nutritiv bogat din legume. Acestea vor fi functionale (gata de consumat oricand si oriunde), ambalate in materiale reciclate si accesibile financiar.

Cristina Colis – Seminte pentru Viitor: Infiintarea unei pepiniere profesionale pentru plante perene comestibile si furnizarea de servicii de implementare/dezvoltare a gradinilor forestiere in intreaga tara. Gradinile forestiere pot fi, de asemenea, proiectate ca gradini ornamentale.

Oana Melinte – Karomia: Crearea unui sistem de tip franciza pentru agricultura, care are la baza stabilirea lanturilor de aprovizionare directa dintre zonele rurale si orasele din apropiere, prin vanzari directe.

Tatiana Nicoara – Unison: Unison este un producator local de granola, creme tartinabile din nuci, batoane raw, maioneza vegana, alternative vegane la parmezan si alte delicatese. Produsele Unison sunt disponibile prin reteaua a peste 50 de parteneri la nivel national si in 22 de locatii fizice (magazine, cafenele etc.). Pe langa gama actuala de 14 produse, startup-ul urmareste sa dezvolte noi produse pe baza de plante.

Mihaela Simion (Sipos)  Happy Treats: Dezvoltarea unei ferme de insecte, care se concentreaza pe trei directii principale: productia de produse finite, respectiv recompense pentru caini din proteina de insecte, hipoalergenice, dar si insecte vii pentru hranirea pasarilor din ferme, acest lucru contribuind la imbunatatirea starii de sanatatea a pasarilor, si implicit la cresterea productiei de oua. Cea de-a treia directie este reprezentata de valorificarea produselor secundare din ferma, care reprezinta un fertilizant natural pentru culturile agricole.

Dana Sofia  E-labels Digital Solutions: Lansarea unei platforme digitale care sa conecteze consumatorii si producatorii din sectorul agroalimentar ce impartasesc valori comune: transparenta, etica, onestitate. Platforma isi propune sa protejeze producatorii si consumatorii de falsuri, sa le ofere sprijin in luarea deciziilor corecte legate de cumpararea produselor alimentare, sa educe consumatorii, sa constribuie la sustinerea producatorilor si consumatorilor.

Daniela Spatar – Greenery: Afacere specializata in cultivarea microgreen, respectiv dezvoltarea si comercializarea unui produs organic de calitate superioara, sub forma de pulbere, obtinut prin macinarea plantelor verzi micro deshidratate. Plantele vor fi uscate cu ajutorul unui deshidratator, pastrand astfel intreaga valoare nutritiva a acestora. Cultivarea plantelor se face pe sisteme verticale de interior sub iluminare intensa si controlata, umiditate scazuta si ventilatie adecvata, permitand productia pe tot parcursul anului.

Andreea Tudorache – Local Spot: Dezvoltarea unei platforme digitale care sa promoveze si sa gestioneze conceptul si nevoile administrative ale proprietarilor de Puncte Gastronomice Locale (PGL) si ale clientilor acestora. In plus, va fi creata o retea de evenimente care sa contribuie la dezvoltarea punctelor gastronomice locale si a ecosistemului din jur, implicand proprietari, producatori locali si comunitatile locale. Suplimentar, va fi creat un spatiu dedicat pentru promovarea educatiei alimentare prin actiuni si evenimente destinate copiilor, adultilor si proprietarilor de PGL.

Madalina Zmau – Happy Duck Farm: Dezvoltarea unei microferme specializate in producerea si comercializarea carnii de rata (faza initiala), cu obiectiv de extindere in preparate din carne de rata (intr-o faza ulterioara). Ferma isi propune sa ofere un mediu sanatos de crestere a ratelor, cu o dieta formata din cereale, factori naturali de imbogatire a hranei si pasunat in aer liber, inlocuind furajele concentrate imbogatite cu vitamine si proteine sintetice. Scopul final al acestui demers este de a contribui la un stil de viata sanatos pentru consumatorul final.

Pe data de 16 iunie, cele 10 participante au luat parte la evenimentul de start al editiei EWA 2023, in care au cunoscut mentorii si organizatorii programului, au participat la un panel inspirational alaturi de Oana Craioveanu - Cofondator, Impact Hub Bucharest, Andreea Porojan - Sustainability & ESG Manager, Raiffeisen Bank Romania si Cosmina Dinu - Cofondatoare, Ferma de Pasari Pasunate & ROMO si castigatoarea marelui premiu al editiei din 2020 a programului. De asemenea, viitoarele antreprenoare au avut parte si de un training in domeniul proprietatii intelectuale sustinut de avocata Maria Anghel. La eveniment a participat si Aleksandra Bara, Program Manager EIT FOOD, regiunea Europa Centrala si de Est.

 

Empowering Women in Agrifood 2023

 

Mai multe detalii despre editia din 2023 a Empowering Women in Agrifood sunt disponibile pe pagina oficiala: https://www.impacthub.ro/ewa-empowering-women-in-agrifood-2023/.

Incepand cu 2021, Impact Hub Bucharest reprezinta oficial EIT Food in Romania ca EIT Food Hub in calitate de punct de contact pentru reprezentantii locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii si antreprenorii si de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

Empowering Women in Agrifood editia din 2023 este dezvoltata de EIT Food pentru un total de 110 de antreprenoare din 11 tari europene (Estonia, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania, Turcia, Romania si Ucraina), implementata in Romania de Impact Hub Bucharest si sustinuta de Raiffeisen Bank Romania.

 

EWA 2023

 

Despre Raiffeisen Bank Romania

Raiffeisen Bank, banca universala de top, activeaza pe piata bancara din Romania de peste 25 de ani, deservind peste 2,3 milioane de clienti, persoane fizice si juridice. Banca are 4.908 de angajati in 291 de unitati, 1123 ATM&MFM si 28.100 POS-uri.

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>