Jucatorii din sectorul agricol din Romania s-au confruntat in 2022 cu o serie continua de fluctuatii: pe de o parte cresteri ale costurilor pentru energie, combustibil si ingrasaminte, iar pe de alta parte scaderea pretului la cereale si imposibilitatea valorificarii produselor cu o marja de profit cel putin acceptabila. Razboiul din Ucraina si ulterior deschiderea Coridoarelor Solidaritatii de catre UE au generat probleme pe lanturile de aprovizionare si o suprasaturare a pietei europene: fermierii au experimentat dublarea preturilor tuturor inputurilor agricole, dar si fluctuatii extrem de mari ale pretului cerealelor.
Nici vremea nu a fost de partea fermierilor, anul 2022 fiind unul secetos, iar recolta slaba.
Scaderea inregistrata de sectorul agricol este confirmata si de datele cu privire la evolutia PIB-ului. In anul 2022, economia Romaniei a crescut cu 4,8% fata de 2021, conform datelor INS. La cresterea PIB au contribuit comertul, serviciile, constructiile, in timp ce agricultura si industria au avut o contributie negativa (-0,5%), ca urmare a scaderii volumului lor de activitate cu 11,6%, respectiv 2,3%. Ponderea agriculturii in PIB a ramas neschimbata in 2022 fata de 2021, respectiv 4,5%.
Cum se prefigureaza sectorul agricol in 2023? Fermierii sunt constienti ca fluctuatiile pe parcursul unui an sunt normale in acest domeniu, si asta in ceea ce priveste preturile cerealelor si productia la hectar, fara sa fie vorba insa despre impredictibilitate, mentioneaza Liviu Zagan, CEO Holde Agri Invest, in cadrul unui interviu calitativ realizat de Impetum Group pentru CONFIDEX S2 2023 despre asteptarile de la economia romaneasca, dar si despre starea sectorului agricol.
„Razboiul din Ucraina a influentat foarte mult sectorul. Se vede acest lucru in fluctuatiile de pret care au fost neobisnuit de mari sau, in orice caz, mai mari decat in ultimii ani. Au mai fost situatii in care fluctuatiile de pret au fost mari, dar fiind perioade foarte lungi, lumea aproape ca nu-si mai aduce aminte, asa cum e si cu seceta, acum 2 ani am avut o seceta destul de severa. Sunt multi factori care influenteaza preturile din agricultura, este o piata globala. Agricultura se face pe diferite continente, nici macar nu se recolteaza peste tot in acelasi timp. Dar mai sunt si alti factori care pot influenta, precum tipul de culturi si dinamica fiecareia. Noi, la Holde Agri Invest, mergem pe niste strategii pe termen lung de valorificare a produselor, in privinta mixului de culturi, in ceea ce priveste depozitarea sau irigatiile. Credem ca in acest fel putem sa ne asiguram o profitabilitate buna.
Este foarte multa emotie in sectorul agriculturii. In momentul de fata spre exemplu, vremea a fost destul de buna, semnele sunt bune si atunci, cel putin din punctul acesta de vedere, exista ceva optimism. In ceea ce priveste preturile avem un pesimism acut in continuare. Lumea este foarte sensibila acum, deci din punctul acesta de vedere nu m-as baza foarte mult pe optimismul sau pesimismul celor din sector. Avem o situatie de conjunctura, de moment.”
Rezultatele celei de-a opta editii a studiului CONFIDEX, care masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii, vor fi facute publice de Impetum Group pe 23 mai. In perioada de colectare a datelor au avut loc interviuri calitative cu reprezentati ai mediului de afaceri si ai administratiei publice, cu scopul de a intelege mai in profunzime datele cantitative.Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group:„Acum mai putin de un an, Roca Investments, parte a Impetum Group, lansa un nou pilon strategic de investitii - holdingul de agricultura ROCA Agri RDF. Investeam atunci intr-un domeniu cu un potential major de dezvoltare si profitabilitate. Ca in orice alt sector de activitate, si poate mai mult in agricultura decat in alte domenii, fluctuatiile si imprevizibilul fac parte din normalitatea business-ului. Investim in continuare in sectorul agricol, in ciuda fluctuatiilor din ultimul an si a crizei prin care trece domeniul. Ca antreprenor am trecut prin diverse crize si cred ca aceasta, ca si multe alte, nu este insurmontabila.”
Holdingul nostru ROCA Agri RDF este construit pe unul dintre pilonii strategici nu doar pentru Romania, ci si la nivel European. Impredictibilitatea este o realitate constanta in acest domeniu, investitia noastra se bazeaza pe capacitatea de a vedea oportunitate si mizam pe integrarea verticala a industriei, inclusiv in zona de procesare. Nu credem in pesimism sau optimism in agricultura, ci in capacitatea de a lucra bine cu incertitudinea”. a spus AlexandruSavin, Membru al Boardului ROCA Agri RDF din partea ROCA Investments.
Initiat la scurt timp dupa debutul pandemiei, CONFIDEX masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii. Demersul este in linie cu misiunea Impetum Group de a oferi mediului de business, pe langa capital si management, resurse prin care antreprenorii si managerii sa poata creste valoare din business-urile lor.
In cele sapte etape ale cercetarii de pana acum au raspuns peste 3.000 de manageri din Romania. Companiile respondente insumeaza peste 150.000 de angajati.
Studiul CONFIDEX S1 2023, ce va fi facut public pe 23 mai, acopera un esantion de aproximativ 500 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultura; industrie si energie electrica; constructii; comert; transport, distributie, depozitare; servicii. La studiu au raspuns doar CEOs si manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifra de afaceri si 31% peste 5 milioane euro cifra de afaceri.
Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi si masoara pe o scara de la 0 la 100 de puncte increderea in economie a managerilor si antreprenorilor romani.
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>