Ce este si cum ajuta PR-ul traditional si digital agribusiness-urile sa creasca. Atrage clienti, parteneri, investitori si angajati

Ce este si cum ajuta PR-ul traditional si digital agribusiness-urile sa creascaRealitatea care ne inconjoara in mediul economic si social a cunoscut schimbari majore in ultimii ani. Stabilitatea economica, politica si militara, cresterea usoara, dar sigura a mediului de afaceri cu care eram obisnuiti ca profesionisti, angajati sau antreprenori nu se mai regaseste astazi in jurul nostru. Lucrurile de misca dinamic, se termina o criza si apare alta, in conditii de incertitudine sporita. Insa sansa unica de a rezista, disponibila tuturor, este sa mergem numai inainte, iar aceia dintre noi care sunt antreprenori, dar nu numai, sa facem cele mai bune alegeri pentru business-ul nostru.


Cum oamenii sunt sufletul companiei si cei care pun in miscare lucrurile, care pot creste sau prabusi o afacere, este nevoie sa ii asezam in locul central cuvenit. De aceea, atragerea sau retentia angajatilor, a partenerilor, a clientilor sau chiar atragerea investitorilor se realizeaza cu mult efort si tactici bine alese si puse in practica, astfel incat rezultatele sa fie cele asteptate.

Relatiile publice, cunoscute si in forma abreviata PR, reprezinta un proces strategic de comunicare, menit sa mentina o relatie stabila intre organizatii si publicul lor tinta. Comunicarea ajuta la distribuirea informatiilor de la o companie catre publicul sau, construind astfel o imagine pozitiva si o relatie de transparenta pe termen lung.

In ultimii ani, PR-ul a devenit o practica esentiala a strategiei de comunicare corect planificate in sustinerea informarii publicului tinta, fie ca ne referim la mediile traditionale precum presa, radio si televiziunea, sau cele mai noi, digitale, precum: social media, reclame sau articole online, formatori de opinie sau mai popular, influenceri.

Clientii, partenerii, chiar investitorii, tind sa aiba mai multa incredere in companiile pe care le cunosc deja, despre a caror echipa si mediu de lucru - cultura organizationala, au informatii. Relatiile de succes apar atunci cand sunt guvernate de incredere, respect, transparenta si generarea de valoare reciproca, iar in aceste conditii se pot dezvolta si solidifica pe termen lung.

In functie de obiectivele unei companii, agentia de PR specializata poate selecta tacticile adecvate in crearea planului de comunicare. Spre exemplu, daca o companie urmareste sa isi sporeasca vizibilitatea in randul clientilor cu un produs nou, atunci agentia va apela la comunicarea noutatii sau a inovatiei pe care acesta o aduce pe piata, asupra beneficiilor si a functionalitatilor sale prin intermediul presei specializate, a canalelor proprii de media - website, blog, pagini de social media sau comunicarea de marketing. Poate implica totodata si un formator de opinie (influencer) care sa prezinte produsul in comunitatea pe care o are in jurul lui, sa genereze interes de testare sau dorinta de cumparare prin diverse concursuri sau interactiune contextualizata cu produsul. Grupurile de social media specializate sunt iarasi un mediu propice de promovare si comunicare a unui nou produs. Recomandarile punctuale, reale, din partea primilor clienti sunt valoroase. Comunicarea parteneriatelor de succes pe care compania reuseste sa le stabileasca pentru a-si integra produsul pe platforme externe sau in oferta altor companii aduc vizibilitate si validare.

Dintr-un alt punct de vedere strategic, o companie de PR sprijina efortul angajatorului de a-si gasi cei mai potriviti candidati pentru pozitiile vacante. Candidatul educat de astazi va cauta intotdeauna informatii despre compania pe care o vizeaza si poate afla din presa sau din social media despre ofertele de munca la care sa aplice sau despre renumele companiei si feedback-ul angajatilor existenti.

Comunicarea de criza este o alta practica a PR-ului pe care o agentie specializata o poate implementa in cele mai critice momente ale existentei unei companii.

 

CE POT FACE COMPANIILE DIN SECTORUL AGRICOL PENTRU A-SI ATINGE OBIECTIVELE DE DEZVOLTARE, VIZIBILITATE, ATRAGERE DE NOI PARTENERI, ANGAJATI SAU CLIENTI

Studiu de caz: Agra Asigurari

Agra Asigurari este singurul asigurator din Romania specializat exclusiv pe segmentul agricol. Compania de origine austriaca a intrat pe piata locala in 2016, avand o crestere graduala. Decizia companiei de a colabora cu o agentie de marketing si comunicare a venit firesc, ca urmare a dezvoltarii si stabilizarii companiei, pornind de la nevoia de a fi mai aproape de parteneri, potentiali clienti, fermieri, brokeri si alti colaboratori.

June Communications - Iuliana Floricica Cofondator   CEO“Industria agro este in continuare un domeniu strategic in Romania, iar tehnologia patrunde tot mai puternic si aici, ajutand fermierii sa devina mai competitivi, atat in plan local, cat si in extern. De asemenea, agricultura joaca un rol extrem de important in strategia europeana privind combaterea schimbarilor climatice, precum si folosirea solului in crearea de ecosisteme de servicii care sa genereze cele mai bune conditii, impact si rezultate pentru toti stakeholderii implicati. Am facut primii pasi in comunicarea si marketingul pentru agribusiness-uri in urma cu 3 ani si ne dorim sa devenim mai activi si pe termen lung. Astfel, parteneriatul de comunicare cu Agra Asigurari a fost o etapa fireasca in consolidarea diviziei agro din cadrul June Communications”, spune Iuliana Floricica, Cofondator si CEO al companiei.

Parteneriatul cu Agra Asigurari a demarat la inceputul anului 2021 prin elaborarea unui plan strategic de comunicare, plecand de la obiectivele de business ale companiei, respectiv nevoia de a intari notorietatea brandului Agra Asigurari in Romania, construirea unei comunitati in jurul acestuia, comunicarea noutatilor aparute in portofoliul de produse, precum si consolidarea brandului de angajator in vederea facilitarii recrutarii a 50 de evaluatori de dauna in perioada 2021-2022.

In acest sens, strategia de comunicare propusa de June Communications a imbinat actiuni de PR traditional si digital, urmand trei directii generale de comunicare - comunicare corporate, employer branding si comunicare de produs. Printre actiunile implementate s-au numarat crearea si managementul paginii de social media Facebook a entitatii din Romania, integrarea companiei in grupurile de Facebook dedicate fermierilor, comunitatilor locale si de specialitate.

O alta componenta importanta a activitatii de PR a constat in intermedierea relatiilor cu presa in vederea pozitionarii Agra Asigurari ca un asigurator de incredere, conectat la nevoile si provocarile fermierilor romani si a contextului legislativ al industriei locale. June Communications a utilizat instrumente clasice de PR precum crearea si distribuirea comunicatelor de presa si identificarea punctelor de interes ale jurnalistilor pentru crearea de oportunitati aditionale de materiale de presa, fie ca au fost mini studii sau analize de portofoliu sau articole de opinie din industrie si interviuri cu reprezentantii companiei.

Pentru ca fermierii sunt punctul central al industriei agro, iar de pe urma muncii lor beneficiem cu totii, agentia a vazut oportunitatea in crearea unui concept de comunicare care sa promoveze importanta fermierilor si a muncii lor, rolul lor in lantul de aprovizionare al consumatorilor finali, dar si promovarea echipei de evaluatori a asiguratorului ca un element de importanta duala - fermieri si evaluatori de dauna ai culturilor altor fermieri.

“Din perspectiva comunicarii, cel mai important aspect in pozitionarea unei companii din industria agro incepe de la intelegerea audientei target. Acest lucru este, de altfel, si cel mai provocator si satisfacator deopotriva. Pe parcursul activitatii noastre am observat ca reprezentantii acestui domeniu reactioneaza cel mai bine in urma materialelor plasate in presa locala si cea de specialitate, dar si pe Facebook. In cazul Agra Asigurari, publicul target a fost reprezentat in cele mai multe cazuri de catre fermieri si ingineri agronomi, iar odata ce am inteles nevoile acestora si problemele cu care se confrunta in viata de zi cu zi, ideile creative pentru dezvoltarea campaniilor de PR si social media au prins contur si s-au materializat prin implementarea in procese bine pregatite, conducand mai departe la atingerea obiectivelor”, a explicat Bianca Caragea, Account Manager in cadrul June Communications.

 

REZULTATE ACUMULATE INTR-UN AN DE ZILE

Implementand o strategie de PR traditional si PR digital, Agra Asigurari a resimtit un impact semnificativ in cresterea solicitarilor pentru politele de asigurare, iar in campania de employer branding, a recrutat peste 50 de evaluatori de daune in mai putin de 8 luni. De asemenea, brandul asiguratorului a beneficiat de peste 170 de aparitii in articole de presa online si print, emisiuni TV online si radio, atat in publicatiile de business centrale,locale si de specialitate pentru industria agricola si cea a asigurarilor, precum si preluari in portalurile de stiri.

June Communications - Lupu Horia Director General Agra Asigurari“Avand in vedere importanta unei relatii profesionale de succes intre Agra Asigurari si specialistii din domeniul agricol, am considerat oportuna colaborarea cu o agentie de marketing. Recrutarea, formarea si dezvoltarea unei echipe de evaluatori de daune este strans legata de aceasta categorie de personal. Accesul la acesti specialisti ne-a fost facilitat prin intermediul colaborarii cu agentia de marketing, June Communications. Serviciile oferite de acestia au venit imediat in intampinarea nevoii noastre de baza, aceea de a recruta si forma o echipa de evaluatori de daune, prin crearea unei strategii de abordare si atingere a targetului propus. Am implementat pas cu pas, ne-am repozitionat in procesul de comunicare si am optimizat permanent planul de marketing”, a declarat Adrian-Horia Lupu, Director de Sucursala Agra Asigurari Romania.

In ceea ce priveste activitatea in Social Media, compania a obtinut peste 120 de postari in urma distribuirii comunicatelor de presa, iar pagina de Facebook a brandului a crescut organic, de la 0 la 700 de urmaritori intr-un an de zile, avand un reach mediu al paginii de 25.000 lunar.

“Comunicarea in media prin imagini, a favorizat prezentarea companiei si ne-a pozitionat strategic in fata specialistilor din domeniu. Ne-a ajutat sa ne prezentam, dar cel mai important, a demarat o schimbare in perceptia modelului de business pe care dorim sa-l implementam pe piata din Romania, in pregatirea, formarea si dezvoltarea unei echipe de evaluatori de daune la cel mai ridicat nivel de profesionalism”, a concluzionat Adrian-Horia Lupu.

June Communications este o agentie specializata de marketing si comunicare ce functioneaza ca o unitate mobila care se integreaza in business-ul companiei client si ajuta la cresterea sa. Ajuta compania sa-si comunice parcursul catre publicul tinta de la stadiul incipient, de la primul mugur, si pana la sezonul plin de crestere si roade bogate.

June Communications team

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>