Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022: 50 de startupuri tech locale de urmarit

RAPORT Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022 - 50 de startupuri tech locale de urmarit - Interes pronuntat pentru biotehnologie precision farming relatia dintre fermieri si consumatori si wellbeingNevoia critica pentru inovatie si tehnologizarea agriculturii, mai ales in contextul schimbarilor climatice si al crizei pandemice, ocupa un loc important pe agendele institutiilor locale si internationale si ale organizatiilor care sprijina ecosistemele de business. Pandemia a determinat guvernele europene sa-si reevalueze strategiile si sa acorde mai multa atentie industriei alimentare locale si sustenabilitatii resurselor in general. Agrifood Innovation Summit 2022 a reunit reprezentanti ai ecosistemului local si regional si institutii publice, pentru a descoperi tendintele care contureaza viitorul agrifood.


Conferinta a inclus si o discutie despre gestionarea gazelor cu efect de sera in agricultura si lansarea editiei 2022 a maparii ecosistemului local de agritech si foodtech. Raportul realizat de Impact Hub Bucharest si Activize.Tech, in parteneriat cu EIT Food si Microsoft, include startupurile care inoveaza la nivel local, tendintele emergente din domeniu si informatii practice de la reprezentantii locali. EIT Food este sustinut de European Institute of Innovation and Technology (EIT), un organism al Uniunii Europene.

Raportul lansat in 2022 arata un ecosistem local agritech si foodtech in stadiu incipient, atat din punct de vedere al numarului de startupuri, cat si al sistemului de sprijin pentru acestea, prin programe locale nisate, fonduri de investitii dedicate etc., dar si initiative si interes in crestere pentru inovatie. Pentru accelerarea ecosistemului, este nevoie de colaborare si de crearea unei legaturi mai stranse intre startupurile tech si asociatiile si companiile din agricultura cu experienta solida in domeniu. Acest lucru ar sustine si mai puternic startupurile sa inteleaga nevoile clientilor, sa isi testeze produsele si sa creasca.

„Noi, la EIT Food Hub Romania, ne propunem sa conectam reprezentantii ecosistemului local si regional si sa cream contexte pentru ca acestia sa colaboreze si sa impartaseasca din propria expertiza. Cea de-a doua editie Agrifood Innovation Summit este una dintre aceste ocazii si momentul in care lansam alaturi de partenerii nostri o noua editie a maparii ecosistemului local de agritech si foodtech – o resursa valoroasa pentru toti profesionistii din domeniu sau din domenii conexe”, spune Georgiana Ion, Programs Manager Impact Hub Bucharest si reprezentant national EIT Food Hub.

„Problemele legate de agricultura sunt de multe ori majore si critice pentru omenire, fiind unul dintre domeniile de baza la nivel global. Potentialul Romaniei in acest domeniu e solid la nivel regional si vrem sa incurajam inovatia locala prin prezentarea startupurilor active bazate pe software. Speram la mai multa colaborare in domeniu si la implicarea jucatorilor importanti in procesele inovatoare, de aceea vrem sa continuam imboldul in aceasta directie”, declara Mircea Vadan, manager in cadrul Activize.

„Pe plan local nivelul de digitalizare este destul de limitat si departe de potentialul pe care utilizarea solutiilor din sfera colaborarii, a inteligentei artificiale precum si a solutiilor predictive le-ar putea aduce domeniului. Modul in care Microsoft Romania se implica si sustine in mod activ digitalizarea sectorului de agricultura este prin investitii in cresterea gradului de competente digitale, sustinerea mediului antreprenorial in dezvoltarea de solutii care sa deserveasca nevoile fermierilor si operatorilor agricoli, precum si prin popularizarea solutiilor de tehnologie ce conduc la o crestere a randamentului si a eficientelor de natura economica a sectorului”, spune Andreea Bulisache, Chief National Technology Officer, Microsoft Romania.

 

Ce cuprinde Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022

Maparea realizata in Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022 include o analiza macro a domeniului agrifood din Europa, cum ar fi tendintele la nivel european, initiativele de sustinere regionala pentru agricultura si domeniile conexe, dar si evolutia investitiilor in astfel de startupuri. Din 2018 si pana la finalul lui 2021, in Europa au fost incheiate 857 de runde de finantare in agritech si agrifood, ce totalizeaza 4,5 miliarde de dolari. Dupa stagnarea investitiilor in 2020, finalul lui 2021 arata o revenire a acestora.

Sectiunea dedicata situatiei locale include date despre investitii, tendinte locale, harta celor peste 50 de startupuri care inoveaza domeniul, prezentarea initiativelor pe subverticale si informatii practice din partea reprezentantilor locali. Raportul complet poate fi descarcat pe site-ul Impact Hub Bucharest si de pe site-ul Activize

 

Informatii practice de la antreprenorii romani: digitalizare, date statistice si intermedierea relatiei dintre startupuri si fermieri

In cadrul raportului sunt cuprinse si o serie de informatii practice de la fondatorii de startupuri locale, care dezvolta solutii pentru aceasta verticala.

Din perspectiva nevoilor si a oportunitatilor, antreprenorii romani semnaleaza necesitatea digitalizarii si automatizarii accelerate a domeniului, alaturi de adoptarea unor practici sustenabile in agricultura. Acestia mai subliniaza si importanta rolului autoritatilor in facilitarea relatiei dintre startupuri si fermieri. In plus, exista si o nevoie urgenta pentru date granulare si actualizate legate productia interna din agricultura, asa incat atat fermierii, cat si fondatorii de startupuri tech sa poata avea acces la informatii complete care sa ii ghideze.

In ceea ce priveste dezvoltarea unui astfel de startup, fondatorii pun accentul pe derularea unor interviuri cu viitorii clienti, asa incat sa poata intelege cat mai corect si complet nevoile acestora sau posibile bariere in adoptarea solutiei respective - pas cu atat mai important cu cat viteza de adoptare a acestora este mica in tara noastra.

 

Cinci tendinte din agricultura locala

Printre principalele tendinte evidentiate in cadrul conferintei de anul acesta, s-a conturat necesitatea unei legaturi mai stranse intre producatorii locali si consumatori, pe fondul pandemiei, care a determinat un interes pronuntat pentru achizitia de produse alimentare de la producatori si fermieri locali, facilitat de grabirea digitalizarii micilor afaceri.

In plus, folosirea IoT in agricultura, cu ajutorul unor softuri si dispozitive hardware care previn si minimizeaza risipa, isi consolideaza importanta in domeniu, alaturi de precision farming (agricultura de precizie), care foloseste tehnologii data-based, teledetectie si internetul pentru gestionarea culturilor, reducerea utilizarii ingrasamintelor, pesticidelor si a apei.

Biotehnologia, cu rol important in cresterea productiei si ingrijirea si protejarea recoltelor, dar si nutritia si wellbeing-ul, prin preocuparea pentru rolul alimentatiei in mentinerea unui stil de viata sanatos si un interes sporit pentru produse provenite din culturi bio, se numara si in acest an pe lista tendintelor importante.

Oportunitatile din agricultura deschise de EIT Food Hub Romania sunt disponibile antreprenorilor pe website-ul EIT Food Hub Romania si pe pagina de Facebook a Impact Hub Bucharest, organizatie care este punct de contact pentru reprezentantii locali din sectorul agroalimentar.

RAPORT Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022

 

Despre EIT Food

Agrifood Innovation Summit este un proiect sustinut de EIT Food. EIT Food este cea mai dinamica si vasta comunitate de inovare in sectorul agroalimentar. Acceleram inovatia pentru a construi un sistem alimentar potrivit pentru viitor, care produce alimente sanatoase si sustenabile pentru noi toti.

Sustinut de Institutul European de Inovare si Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT), EIT Food investeste in proiecte, organizatii si persoane care impartasesc obiectivele pentru un sistem alimentar sanatos si sustenabil. Eliberam potentialul de inovare in mediul de afaceri si in universitati si cream si scalam startupuri agrifood pentru a aduce noi tehnologii si produse pe piata. Echipam antreprenorii cu abilitatile necesare pentru a transforma sistemul alimentar si punem consumatorii in centrul a tot ceea ce facem, ajutand in acelasi timp sa devina mai increzatori prin reconecarea lor cu sursa alimentelor pe care le consuma.

EIT Food este una dintre cele opt comunitati fondate de European Institute for Innovation & Technology (EIT), un organism independent al UE, fondat in 2008 pentru a sustine inovatia si antreprenoriatul in Europa. Poti afla mai multe despre noi pe site-ul www.eitfood.eu  

 

Despre Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 2 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala.

 

Despre Activize

Activize este o retea de profesionisti, ce lucreaza cu startupuri, acceleratoare, corporatii si fonduri de investitii cu scopul a transparentiza informatia in ecosistemul de startupuri din Europa de Est prin rapoarte, articole si conexiuni cu startupuri. Iar pe baza cunostintelor, informatiilor si conexiunilor pe care le avem, oferim programe de accelerare, workshopuri, hackathoane, analize de startupuri si sustinere in procesul de finantare.

  

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>