Nevoia critica pentru inovatie si tehnologizarea agriculturii, mai ales in contextul schimbarilor climatice si al crizei pandemice, ocupa un loc important pe agendele institutiilor locale si internationale si ale organizatiilor care sprijina ecosistemele de business. Pandemia a determinat guvernele europene sa-si reevalueze strategiile si sa acorde mai multa atentie industriei alimentare locale si sustenabilitatii resurselor in general. Agrifood Innovation Summit 2022 a reunit reprezentanti ai ecosistemului local si regional si institutii publice, pentru a descoperi tendintele care contureaza viitorul agrifood.
Conferinta a inclus si o discutie despre gestionarea gazelor cu efect de sera in agricultura si lansarea editiei 2022 a maparii ecosistemului local de agritech si foodtech. Raportul realizat de Impact Hub Bucharest si Activize.Tech, in parteneriat cu EIT Food si Microsoft, include startupurile care inoveaza la nivel local, tendintele emergente din domeniu si informatii practice de la reprezentantii locali. EIT Food este sustinut de European Institute of Innovation and Technology (EIT), un organism al Uniunii Europene.
Raportul lansat in 2022 arata un ecosistem local agritech si foodtech in stadiu incipient, atat din punct de vedere al numarului de startupuri, cat si al sistemului de sprijin pentru acestea, prin programe locale nisate, fonduri de investitii dedicate etc., dar si initiative si interes in crestere pentru inovatie. Pentru accelerarea ecosistemului, este nevoie de colaborare si de crearea unei legaturi mai stranse intre startupurile tech si asociatiile si companiile din agricultura cu experienta solida in domeniu. Acest lucru ar sustine si mai puternic startupurile sa inteleaga nevoile clientilor, sa isi testeze produsele si sa creasca.
„Noi, la EIT Food Hub Romania, ne propunem sa conectam reprezentantii ecosistemului local si regional si sa cream contexte pentru ca acestia sa colaboreze si sa impartaseasca din propria expertiza. Cea de-a doua editie Agrifood Innovation Summit este una dintre aceste ocazii si momentul in care lansam alaturi de partenerii nostri o noua editie a maparii ecosistemului local de agritech si foodtech – o resursa valoroasa pentru toti profesionistii din domeniu sau din domenii conexe”, spune Georgiana Ion, Programs Manager Impact Hub Bucharest si reprezentant national EIT Food Hub.
„Problemele legate de agricultura sunt de multe ori majore si critice pentru omenire, fiind unul dintre domeniile de baza la nivel global. Potentialul Romaniei in acest domeniu e solid la nivel regional si vrem sa incurajam inovatia locala prin prezentarea startupurilor active bazate pe software. Speram la mai multa colaborare in domeniu si la implicarea jucatorilor importanti in procesele inovatoare, de aceea vrem sa continuam imboldul in aceasta directie”, declara Mircea Vadan, manager in cadrul Activize.
„Pe plan local nivelul de digitalizare este destul de limitat si departe de potentialul pe care utilizarea solutiilor din sfera colaborarii, a inteligentei artificiale precum si a solutiilor predictive le-ar putea aduce domeniului. Modul in care Microsoft Romania se implica si sustine in mod activ digitalizarea sectorului de agricultura este prin investitii in cresterea gradului de competente digitale, sustinerea mediului antreprenorial in dezvoltarea de solutii care sa deserveasca nevoile fermierilor si operatorilor agricoli, precum si prin popularizarea solutiilor de tehnologie ce conduc la o crestere a randamentului si a eficientelor de natura economica a sectorului”, spune Andreea Bulisache, Chief National Technology Officer, Microsoft Romania.
Maparea realizata in Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022 include o analiza macro a domeniului agrifood din Europa, cum ar fi tendintele la nivel european, initiativele de sustinere regionala pentru agricultura si domeniile conexe, dar si evolutia investitiilor in astfel de startupuri. Din 2018 si pana la finalul lui 2021, in Europa au fost incheiate 857 de runde de finantare in agritech si agrifood, ce totalizeaza 4,5 miliarde de dolari. Dupa stagnarea investitiilor in 2020, finalul lui 2021 arata o revenire a acestora.
Sectiunea dedicata situatiei locale include date despre investitii, tendinte locale, harta celor peste 50 de startupuri care inoveaza domeniul, prezentarea initiativelor pe subverticale si informatii practice din partea reprezentantilor locali. Raportul complet poate fi descarcat pe site-ul Impact Hub Bucharest si de pe site-ul Activize.
In cadrul raportului sunt cuprinse si o serie de informatii practice de la fondatorii de startupuri locale, care dezvolta solutii pentru aceasta verticala.
Din perspectiva nevoilor si a oportunitatilor, antreprenorii romani semnaleaza necesitatea digitalizarii si automatizarii accelerate a domeniului, alaturi de adoptarea unor practici sustenabile in agricultura. Acestia mai subliniaza si importanta rolului autoritatilor in facilitarea relatiei dintre startupuri si fermieri. In plus, exista si o nevoie urgenta pentru date granulare si actualizate legate productia interna din agricultura, asa incat atat fermierii, cat si fondatorii de startupuri tech sa poata avea acces la informatii complete care sa ii ghideze.
In ceea ce priveste dezvoltarea unui astfel de startup, fondatorii pun accentul pe derularea unor interviuri cu viitorii clienti, asa incat sa poata intelege cat mai corect si complet nevoile acestora sau posibile bariere in adoptarea solutiei respective - pas cu atat mai important cu cat viteza de adoptare a acestora este mica in tara noastra.
Printre principalele tendinte evidentiate in cadrul conferintei de anul acesta, s-a conturat necesitatea unei legaturi mai stranse intre producatorii locali si consumatori, pe fondul pandemiei, care a determinat un interes pronuntat pentru achizitia de produse alimentare de la producatori si fermieri locali, facilitat de grabirea digitalizarii micilor afaceri.
In plus, folosirea IoT in agricultura, cu ajutorul unor softuri si dispozitive hardware care previn si minimizeaza risipa, isi consolideaza importanta in domeniu, alaturi de precision farming (agricultura de precizie), care foloseste tehnologii data-based, teledetectie si internetul pentru gestionarea culturilor, reducerea utilizarii ingrasamintelor, pesticidelor si a apei.
Biotehnologia, cu rol important in cresterea productiei si ingrijirea si protejarea recoltelor, dar si nutritia si wellbeing-ul, prin preocuparea pentru rolul alimentatiei in mentinerea unui stil de viata sanatos si un interes sporit pentru produse provenite din culturi bio, se numara si in acest an pe lista tendintelor importante.
Oportunitatile din agricultura deschise de EIT Food Hub Romania sunt disponibile antreprenorilor pe website-ul EIT Food Hub Romania si pe pagina de Facebook a Impact Hub Bucharest, organizatie care este punct de contact pentru reprezentantii locali din sectorul agroalimentar.
Despre EIT Food
Agrifood Innovation Summit este un proiect sustinut de EIT Food. EIT Food este cea mai dinamica si vasta comunitate de inovare in sectorul agroalimentar. Acceleram inovatia pentru a construi un sistem alimentar potrivit pentru viitor, care produce alimente sanatoase si sustenabile pentru noi toti.
Sustinut de Institutul European de Inovare si Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT), EIT Food investeste in proiecte, organizatii si persoane care impartasesc obiectivele pentru un sistem alimentar sanatos si sustenabil. Eliberam potentialul de inovare in mediul de afaceri si in universitati si cream si scalam startupuri agrifood pentru a aduce noi tehnologii si produse pe piata. Echipam antreprenorii cu abilitatile necesare pentru a transforma sistemul alimentar si punem consumatorii in centrul a tot ceea ce facem, ajutand in acelasi timp sa devina mai increzatori prin reconecarea lor cu sursa alimentelor pe care le consuma.
EIT Food este una dintre cele opt comunitati fondate de European Institute for Innovation & Technology (EIT), un organism independent al UE, fondat in 2008 pentru a sustine inovatia si antreprenoriatul in Europa. Poti afla mai multe despre noi pe site-ul www.eitfood.eu
Despre Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 2 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala.
Despre Activize
Activize este o retea de profesionisti, ce lucreaza cu startupuri, acceleratoare, corporatii si fonduri de investitii cu scopul a transparentiza informatia in ecosistemul de startupuri din Europa de Est prin rapoarte, articole si conexiuni cu startupuri. Iar pe baza cunostintelor, informatiilor si conexiunilor pe care le avem, oferim programe de accelerare, workshopuri, hackathoane, analize de startupuri si sustinere in procesul de finantare.
18-07-2025 Stiri agricole
Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>