Food hub-urile din Romania au ajuns sa livreze 4.000 de produse, de la 342 de fermieri locali

Food hub-urile din Romania au ajuns la o cifra de afaceri de 650000 de dolari - Perioada de varf a pandemiei a fost una de crestere accelerata pentru aceste entitati - venituri mai mari cu 150 de procenteO crestere a cifrei de afaceri de pana la 650.000 de dolari, o triplare a numarului de clienti persoane fizice (de la 5.992 in 2018, dupa primul an de program, la 17.720, in 2020), precum si o largire progresiva a unui grup de producatori care nu se concureaza reciproc, respectiv o crestere de 60% in doar trei ani, de la 213 producatori in 2018 la 342 in iulie 2021. Cea mai prospera perioada a food hub-urilor de pana in prezent au fost lunile de varf ale pandemiei (aprilie-august 2020), cand a existat o crestere de 150% a veniturilor inregistrate.


Dupa patru ani de program, cele patru food hub-uri existente astazi in Romania livreaza astazi 4.000 de produse diferite.

Acestea sunt principalele rezultate cumulate ale food hub-urilor din Romania, organizatii inspirate de un model american (si inregistrate in tara noastra ca societati cu raspundere limitata), care gestioneaza in mod activ agregarea, distributia si comercializarea produselor alimentare de la producatorii locali si regionali si le ofera in plus o intreaga gama de servicii cu scopul imbunatatirii eficientei, rentabilitatii si sustenabilitatii acestora.

Din 2017, anul de lansare a programului, food hub-urile din Romania s-au dezvoltat treptat si au crescut incontinuu, inregistrand rezultate remarcabile: venituri in crestere, un numar tot mai mare de producatori cu care colaboreaza (si implicit de cumparatori), atat prin intermediul magazinelor online, cat si a celor fizice, precum si largirea gamei de produse comercializate. De asemenea, membrii acestor organizatii au inchiriat spatii de depozitare mai mari, si-au extins activitatea si si-au diversificat strategiile de promovare si vanzare, cu focus pe mediul online.

Informatiile despre evolutia food hub-urilor in perioada 2017-2020 au fost agregate si prezentate de catre Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) in cadrul dezbaterii „Food Hub-ul: model alternativ pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlocii in Romania”, sub forma unui raport dedicat.

 

Programul pilot din Romania

Food hub-urile din Romania 2


In 2017, Romanian-American Foundation (RAF) a demarat programul Food Hub cu scopul de a stimula si sprijini competitivitatea si perspectivele de dezvoltare ale fermierilor mici si mijlocii printr-o abordare complementara asocierii prin cooperative agricole. Programul a cuprins doua runde de finantare (2017-2019 si 2020-2022), care au insumat pana in acest moment peste 1,6 milioane de dolari si patru fundatii care au fost sustinute pentru a constitui si opera cinci food hub-uri in cinci zone ale tarii:

    1. Nod Verde - sprijinit de Fundatia Civitas, la Cluj-Napoca
    2. Cumsecade/Helyénvaló - sprijinit de Fundatia Civitas, la Odorheiu Secuiesc
    3. Nord Natural - sprijinit de Fundatia Open Fields, la Campulung Moldovenesc
    4. Roade si Merinde - sprijinit de Centrul de Mediere si Securitate Comunitara din Iasi
    5. Merindar - sprijinit de World Vision Romania la Crit (proiect care avea mierea ca unic produs promovat si comercializat si care a fost parte din program pana in 2020).


Food hub-urile din Romania vand atat produse proaspete, cat si procesate: fructe si legume, lactate, miere, carne si mezeluri, panificatie, plante aromatice, uleiuri, vin. Toate cele 4 entitati ramase in program opereaza un centru logistic si un magazin fizic si/sau online (food hub-urile din Odorheiu Secuiesc si din Iasi au atat magazin fizic, cat si online), prin intermediul caruia comercializeaza si promoveaza produsele furnizorilor locali.

Evolutia food hub-urilor din cadrul acestui proiect-pilot arata ca avem de-a face cu un model viabil de agregare si desfacere a productiei locale, cuplat cu servicii de consiliere pentru fermieri, cu perspective de crestere si scalare la nivel national in urmatorii ani in contextul unui sprijin corespunzator. Este un model esential pentru viitorul fermelor de familie si al fermelor mici si mijlocii din Romania, completand formele asociative deja existente precum cooperativele agricole. Food hub-urile sunt scalabile deoarece le ofera un pret corect producatorilor, pentru ca sunt afaceri sociale al caror scop principal este sprijinirea fermierului mic si mijlociu si pentru ca educa atat fermierii, pentru a indeplini cerintele consumatorului modern si ale unei piete intr-o continua sofisticare, dar si consumatorul, cu privire la importanta unui consum local, etic”, arata Marton Balogh, administrator, Fundatia Civitas.

 

PNS trebuie sa sustina infiintarea si dezvoltarea a cel putin 15 food hub-uri

Food hub-urile din Romania 3


In varianta pilotata de RAF, arata raportul CRPE, food hub-urile nu reprezinta simple agregatoare de produse agroalimentare locale, nici simple depozite logistice, ci contribuie cu o serie de servicii vitale pentru fermierii mici si mijlocii. Acestea educa fermierii, creeaza punti cu consumatorii si vizeaza, intr-o etapa viitoare, dezvoltarea socio-economica sustenabila a comunitatilor rurale in care activeaza. Ele au un rol important si in educarea consumatorului si reprezinta un mod echitabil, fiscalizat si sigur (din punctul de vedere al sigurantei alimentare si trasabilitatii productiei) prin care consumatorii au acces la produse realizate de fermierii din Romania.

Dat fiind ca marjele de profit ale food hub-urilor sunt mici deoarece ii ofera fermierului un pret echitabil si in plus ii furnizeaza o intreaga paleta de servicii pro bono, acestea trebuie sustinute prin politici publice. Viitorul Plan National Strategic (PNS) post-2021, in sinergie cu Programele Operationale finantate din fonduri structurale, ar trebui sa sprijine infiintarea de food hub-uri pe modelul descris in raport. Recomandam includerea in viitorul PNS a unui set de interventii care sa sustina infiintarea si dezvoltarea in primii trei ani a minimum 15 centre de agregare de tip food hub”, explica Alexandra Popa, director executiv CRPE.

Printre cheltuielile eligibile ar trebui sa se regaseasca formarea managerilor de food hub; investitii in constructia de depozite si/sau sustinerea cheltuielilor cu inchirierea de spatii; dezvoltarea si mentenanta unor platforme online de vanzare; sustinerea salariilor personalului de baza al food hub-urilor (manager, expert logistic etc.), precum si sustinerea cheltuielilor de transport si logistica.

 

Romanian-American FoundationDespre Romanian-American Foundation (RAF)

Misiunea Romanian-American Foundation este sa promoveze si sa consolideze conditiile necesare unei economii de piata sustenabile si unei societati democratice, care sa asigure accesul la oportunitati pentru toate segmentele populatiei din Romania. Viziunea noastra este cea a unei societati prospere, implicate si cu spirit antreprenorial, o societate compusa din cetateni care se comporta cu responsabilitate. Credem ca fiecare dintre cetatenii tarii trebuie sa aiba acces egal la oportunitati.

 

 

Fundatia Civitas pentru Societatea CivilaDespre Fundatia Civitas pentru Societatea Civila

Fondata in toamna anului 1992, este o organizatie pentru care implicarea, participarea si dezvoltarea comunitatii reprezinta principiile care ii calauzesc activitatile. Sustine puterea initiativei in randul comunitatii si in capacitatea acestora de a schimba viata oamenilor in bine. Are ca misiune dezvoltarea rurala si regionala prin mobilizarea si sprijinirea societatii civile, a structurilor publice si private, sustinand in mod constant asociativitatea in cadrul comunitatii.

 

Centrul Roman de Politici EuropeneDespre Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)

A fost infiintat in 2009 de un grup de experti, avand ca obiectiv sprijinirea rolului Romaniei in Europa prin furnizarea de expertiza in domeniul politicilor publice. Misiunea CRPE este promovarea Romaniei drept un actor coerent si influent in stabilirea agendei publice si in formularea de politici in cadrul UE, si continuarea procesului de europenizare a Romaniei, prin buna guvernare, expertiza si dezbateri publice informate.

  

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>