Food hub-urile din Romania au ajuns sa livreze 4.000 de produse, de la 342 de fermieri locali

Food hub-urile din Romania au ajuns la o cifra de afaceri de 650000 de dolari - Perioada de varf a pandemiei a fost una de crestere accelerata pentru aceste entitati - venituri mai mari cu 150 de procenteO crestere a cifrei de afaceri de pana la 650.000 de dolari, o triplare a numarului de clienti persoane fizice (de la 5.992 in 2018, dupa primul an de program, la 17.720, in 2020), precum si o largire progresiva a unui grup de producatori care nu se concureaza reciproc, respectiv o crestere de 60% in doar trei ani, de la 213 producatori in 2018 la 342 in iulie 2021. Cea mai prospera perioada a food hub-urilor de pana in prezent au fost lunile de varf ale pandemiei (aprilie-august 2020), cand a existat o crestere de 150% a veniturilor inregistrate.


Dupa patru ani de program, cele patru food hub-uri existente astazi in Romania livreaza astazi 4.000 de produse diferite.

Acestea sunt principalele rezultate cumulate ale food hub-urilor din Romania, organizatii inspirate de un model american (si inregistrate in tara noastra ca societati cu raspundere limitata), care gestioneaza in mod activ agregarea, distributia si comercializarea produselor alimentare de la producatorii locali si regionali si le ofera in plus o intreaga gama de servicii cu scopul imbunatatirii eficientei, rentabilitatii si sustenabilitatii acestora.

Din 2017, anul de lansare a programului, food hub-urile din Romania s-au dezvoltat treptat si au crescut incontinuu, inregistrand rezultate remarcabile: venituri in crestere, un numar tot mai mare de producatori cu care colaboreaza (si implicit de cumparatori), atat prin intermediul magazinelor online, cat si a celor fizice, precum si largirea gamei de produse comercializate. De asemenea, membrii acestor organizatii au inchiriat spatii de depozitare mai mari, si-au extins activitatea si si-au diversificat strategiile de promovare si vanzare, cu focus pe mediul online.

Informatiile despre evolutia food hub-urilor in perioada 2017-2020 au fost agregate si prezentate de catre Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) in cadrul dezbaterii „Food Hub-ul: model alternativ pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlocii in Romania”, sub forma unui raport dedicat.

 

Programul pilot din Romania

Food hub-urile din Romania 2


In 2017, Romanian-American Foundation (RAF) a demarat programul Food Hub cu scopul de a stimula si sprijini competitivitatea si perspectivele de dezvoltare ale fermierilor mici si mijlocii printr-o abordare complementara asocierii prin cooperative agricole. Programul a cuprins doua runde de finantare (2017-2019 si 2020-2022), care au insumat pana in acest moment peste 1,6 milioane de dolari si patru fundatii care au fost sustinute pentru a constitui si opera cinci food hub-uri in cinci zone ale tarii:

    1. Nod Verde - sprijinit de Fundatia Civitas, la Cluj-Napoca
    2. Cumsecade/Helyénvaló - sprijinit de Fundatia Civitas, la Odorheiu Secuiesc
    3. Nord Natural - sprijinit de Fundatia Open Fields, la Campulung Moldovenesc
    4. Roade si Merinde - sprijinit de Centrul de Mediere si Securitate Comunitara din Iasi
    5. Merindar - sprijinit de World Vision Romania la Crit (proiect care avea mierea ca unic produs promovat si comercializat si care a fost parte din program pana in 2020).


Food hub-urile din Romania vand atat produse proaspete, cat si procesate: fructe si legume, lactate, miere, carne si mezeluri, panificatie, plante aromatice, uleiuri, vin. Toate cele 4 entitati ramase in program opereaza un centru logistic si un magazin fizic si/sau online (food hub-urile din Odorheiu Secuiesc si din Iasi au atat magazin fizic, cat si online), prin intermediul caruia comercializeaza si promoveaza produsele furnizorilor locali.

Evolutia food hub-urilor din cadrul acestui proiect-pilot arata ca avem de-a face cu un model viabil de agregare si desfacere a productiei locale, cuplat cu servicii de consiliere pentru fermieri, cu perspective de crestere si scalare la nivel national in urmatorii ani in contextul unui sprijin corespunzator. Este un model esential pentru viitorul fermelor de familie si al fermelor mici si mijlocii din Romania, completand formele asociative deja existente precum cooperativele agricole. Food hub-urile sunt scalabile deoarece le ofera un pret corect producatorilor, pentru ca sunt afaceri sociale al caror scop principal este sprijinirea fermierului mic si mijlociu si pentru ca educa atat fermierii, pentru a indeplini cerintele consumatorului modern si ale unei piete intr-o continua sofisticare, dar si consumatorul, cu privire la importanta unui consum local, etic”, arata Marton Balogh, administrator, Fundatia Civitas.

 

PNS trebuie sa sustina infiintarea si dezvoltarea a cel putin 15 food hub-uri

Food hub-urile din Romania 3


In varianta pilotata de RAF, arata raportul CRPE, food hub-urile nu reprezinta simple agregatoare de produse agroalimentare locale, nici simple depozite logistice, ci contribuie cu o serie de servicii vitale pentru fermierii mici si mijlocii. Acestea educa fermierii, creeaza punti cu consumatorii si vizeaza, intr-o etapa viitoare, dezvoltarea socio-economica sustenabila a comunitatilor rurale in care activeaza. Ele au un rol important si in educarea consumatorului si reprezinta un mod echitabil, fiscalizat si sigur (din punctul de vedere al sigurantei alimentare si trasabilitatii productiei) prin care consumatorii au acces la produse realizate de fermierii din Romania.

Dat fiind ca marjele de profit ale food hub-urilor sunt mici deoarece ii ofera fermierului un pret echitabil si in plus ii furnizeaza o intreaga paleta de servicii pro bono, acestea trebuie sustinute prin politici publice. Viitorul Plan National Strategic (PNS) post-2021, in sinergie cu Programele Operationale finantate din fonduri structurale, ar trebui sa sprijine infiintarea de food hub-uri pe modelul descris in raport. Recomandam includerea in viitorul PNS a unui set de interventii care sa sustina infiintarea si dezvoltarea in primii trei ani a minimum 15 centre de agregare de tip food hub”, explica Alexandra Popa, director executiv CRPE.

Printre cheltuielile eligibile ar trebui sa se regaseasca formarea managerilor de food hub; investitii in constructia de depozite si/sau sustinerea cheltuielilor cu inchirierea de spatii; dezvoltarea si mentenanta unor platforme online de vanzare; sustinerea salariilor personalului de baza al food hub-urilor (manager, expert logistic etc.), precum si sustinerea cheltuielilor de transport si logistica.

 

Romanian-American FoundationDespre Romanian-American Foundation (RAF)

Misiunea Romanian-American Foundation este sa promoveze si sa consolideze conditiile necesare unei economii de piata sustenabile si unei societati democratice, care sa asigure accesul la oportunitati pentru toate segmentele populatiei din Romania. Viziunea noastra este cea a unei societati prospere, implicate si cu spirit antreprenorial, o societate compusa din cetateni care se comporta cu responsabilitate. Credem ca fiecare dintre cetatenii tarii trebuie sa aiba acces egal la oportunitati.

 

 

Fundatia Civitas pentru Societatea CivilaDespre Fundatia Civitas pentru Societatea Civila

Fondata in toamna anului 1992, este o organizatie pentru care implicarea, participarea si dezvoltarea comunitatii reprezinta principiile care ii calauzesc activitatile. Sustine puterea initiativei in randul comunitatii si in capacitatea acestora de a schimba viata oamenilor in bine. Are ca misiune dezvoltarea rurala si regionala prin mobilizarea si sprijinirea societatii civile, a structurilor publice si private, sustinand in mod constant asociativitatea in cadrul comunitatii.

 

Centrul Roman de Politici EuropeneDespre Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)

A fost infiintat in 2009 de un grup de experti, avand ca obiectiv sprijinirea rolului Romaniei in Europa prin furnizarea de expertiza in domeniul politicilor publice. Misiunea CRPE este promovarea Romaniei drept un actor coerent si influent in stabilirea agendei publice si in formularea de politici in cadrul UE, si continuarea procesului de europenizare a Romaniei, prin buna guvernare, expertiza si dezbateri publice informate.

  

Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>