RDF Arad, unul dintre cei mai importanti jucatori locali in agribusiness, raporteaza crestere financiara semnificativa pe anul 2020, de 65%, respectiv 45 mil lei, atingand o profitabilitate de 4,3 mil lei. Cresterile se datoreaza unei serii de investitii realizate in acest an, printre care: dublarea capacitatii de depozitare a cerealelor de la 10.000 tone la 22.000 tone, marirea suprafatei de teren prelucrate de la 500 de hectare in 2019 la aprox 2.000 de hectare in prezent si demararea unui proces de digitalizare a activitatii de exploatare agricole, pentru a trece la agricultura de precizie, raporteaza RDF, companie in care ROCA Investments detine 40% dintre actiuni din noiembrie 2019.
„In anul 2020 am avut o cifra de afaceri de 114 milioane lei fata de 69 milioane lei in 2019 si EBITDA de 4,3 milioane lei in 2020 fata de un EBITDA negativ in 2019, inainte de implicarea ROCA. Provocarile RDF pentru anul 2020 nu au fost legate de criza COVID ci de planul de scalare care a presupus si reorganizarea tuturor activitatilor din companie. Am inceput implementarea unui proiect de investitii in valoare de 2,5 mil eur, am demarat implementarea unui sistem ERP pentru managementul activitatilor, am reorganizat fiecare linie de business in parte, am introdus noi proceduri, am angajat oameni competenti in pozitii cheie. Pe partea de activitate de productie agricola, in anul agricol 2020-2021 am ajuns sa exploatam 2.000 ha teren, fata de doar 500 ha in anul 2019, momentul intrarii ROCA in actionariat”, a spus Florin Deznan, CEO RDF Arad.
RDF a investit de asemenea in schimbarea intregii infrastructuri detinute prin schimbarea sistemului de canalizare, in inlocuirea si refacerea a peste 12.000 mp de platforme betonate si in renovarea integrala a spatiilor de depozitare si a intregului sediu al companiei. Si-a completat parcul de utilaje agricole cu utilaje noi, moderne, pentru exploatarea terenurilor. Mai mult RDF, a restructurat operational compania, prin construirea unor departamente performante si a implementat sisteme de evaluare si de stimulente (incentives) moderne.
„Agricultura se numara printre sectorarele cele mai afectate de criza sanitara si multe companii au optat pentru reducerea costurilor. Noi, la RDF am vazut criza ca pe o oportunitate de schimbare, de investitii, de sporire a competitivitatii si rezultatele vorbesc de la sine.” a spus Alexandru Savin, Membru in Consiliul de Administratie al ROCA Investments. „Romania ar putea hrani peste 80 milioane de oameni, dar este astazi mult sub potentialul ei. Programe la nivel national de tehnologizare pentru cresterea gradului de irigare si cultivarea terenurilor mai putin favorabile ar duce agricultura la un alt nivel si ar spori competitivitatea tarii.”
In anul 2021 compania va miza tot pe cele patru linii de business ale companiei, respectiv vanzarea de input-uri pentru agricultura, trading-ul de cereale, productia agricola si trading-ul de produse de morarit si panificatie, si estimeaza o crestere de aproximativ 20% a cifrei de afaceri fata de anul 2020 si o crestere de EBIDTA cu aproximativ 50% fata de acelasi an. De asemenea, RDF deruleaza un proiect de investitii prin care va achizitiona o noua baza de depozitare de cereale pentru cresterea capacitatii de la 22.000 tone la aproximativ 40.000 tone si va achizitiona noi utilaje agricole.
In ceea ce priveste sectorul agricol, studiul CONFIDEX Q4 creat de Impetum Group arata ca este unul dintre cele mai afectate de pandemie. Indicele CONFIDEX, care masoara increderea managerilor din agricultura pe o scara de la 0 la 100, se situeaza la 45, cu doua puncte peste nivelul din Q2 si Q3, spre deosebire de alte sectoare unde managerii au raportat o crestere mai mare a increderii in economie. In acelasi timp, managerii din agricultura, arata studiul, au optat mai degraba pentru reducerea costurilor decat pe cresterea productivitatii in Q4 2020.
Prim-ministrul Citu a declarat in cadrul dezbaterii CONFIDEX din 11 martie ca agricultura este un sector care are un acces mai greoi la creditare, dar a aprobat Agri-Invest in sedinta de Guvern din 10 martie, program dedicat sectorului agricol si problemelor sale specifice. Programul are momentan plafonul de 1 miliard de lei, dar va creste daca se va dovedi ca produsul va functiona bine. De asemenea, premierul a declarat ca planuieste sa impulsioneze dezvoltarea de diverse instrumente financiare in acest sector, cum ar fi produsul de asigurare pentru seceta.
Despre RDF
RDF este unul din principalii distribuitori zonali de input-uri (ingrasaminte chimice, seminte si pesticide) fiind distribuitor direct al produselor: Pioneer, Dekalb, Syngenta, KWS, Limagrain, RAGT – pe partea de seminte, Bayer, Syngenta, BASF, Arysta – pe parte de pesticide, iar pentru ingrasaminte chimice, RDF colaboreaza atat cu furnizori interni, cat si cu producatori externi de la care face import direct.
Pe langa activitatea de distributie, RDF este unul din principalii traderi zonali de cereale, comercializand in jur de 100.000 tone cereale/an. Pentru a-si desfasura cat mai bine aceasta activitate, care presupune preluarea cerealelor in cantitati mari de la fermieri, stocarea produselor preluate, conditionarea lor si livrarea, RDF detine un siloz de cereale cu capacitatea de stocare de 22.000 tone.
Amprenta ROCA Investments in mediul de business
ROCA Investments este o companie de private equity care ofera solutii de capital si parteneriat activ, dedicate IMM-urilor romanesti dintr-o arie larga de domenii de activitate. Comunitatea ROCA este formata din companii din sectoare diverse precum: Frigotehnica (industria frigului), BICO Industries (producator de plasa din fibra), Romcargo Maritim (operarea portuara), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producator de cabluri electrice), MECANEX (producator de pompe pentru diverse industrii) , Piscicola (ferma piscicola), Artesana (produse lactate artizanale) si Yellow.Menu (restaurant online).
In paralel, ROCA Investments si asumat misiunea, prin cateva proiecte strategice, de a dezvolta cultura antreprenoriala in Romania. Viziunea ROCA se bazeaza pe parteneriat si vizeaza sinergii intre businessurile proprii si prin urmare valoare adaugata si impact in economie.
Despre CONFIDEX
Initiat la scurt timp dupa debutul pandemiei, CONFIDEX este cel mai complex studiu pro business din Romania. Masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii.
CONFIDEX Q4 2020 a acoperit un esantion de aproximativ 950 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB si toate regiunile tarii: agricultura; industrie si energie electrica; constructii; comert; HORECA; transport, distributie, depozitare; servicii. La studiu au raspuns doar CEOs si manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifra de afaceri si 31% peste 5 milioane euro cifra de afaceri.
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>