Cafeaua este mai mult decat o bautura. Cafeaua este o stare de spirit si un mod de viata. Poti trai fara cafea, insa cine ar dori o astfel de viata searbada? Fara mirosul cafelei proaspat macinate, fara gustul acela amarui si fara povestile care se nasc in jurul unei cesti de cafea?
De-a lungul timpului oamenii au facut nenumarate declaratii de dragoste la adresa acestei minunate bauturi si nu cred ca pasiunea pentru cafea se va stinge vreodata. Cafeaua este prezenta in toate colturile lumii si dincolo de efectele benefice pe care le are asupra organismului nostru, pentru multi oameni cafeaua inseamna vitalitate, inseamna povesti si inseamna relaxare.
Si romanii au inceput sa aprecieze din ce in ce mai mult gustul si savoarea unei cafele bune, iar asta se vede in incasarile tot mai mari ale producatorilor de cafea de la noi din tara. Cifrele de afaceri ale acestora au cunoscut cresteri considerabile in ultimii ani, unele companii bucurandu-se si de o profitabilitate rezonabila. Iata valorile pentru anul 2017:
Strauss Group este o companie israeliana ce activeaza pe piata alimentara internationala cu produse precum cafea, bauturi pe baza de lapte, sucuri de fructe, snacks-uri si dulciuri. In ceea ce priveste piata cafelei, Strauss Group este una dintre cele mai importante companii din lume.
In 2004 grupul Strauss a intrat si pe piata din Romania achizitionand compania Elite Romania care detinea o fabrica de procesare a cafelei in Bucuresti. Cativa ani mai tarziu, in 2008 respectiv 2014, Strauss cumpara Doncafe si Amigo, intarindu-si astfel pozitia pe piata de profil de la noi din tara.
Strategia de extindere a companiei prin aceste achizitii a dat roade, 2015 fiind unul dintre cei mai buni ani pe care i-a avut Strauss Romania in ceea ce priveste vanzarile si profitul companiei. Aceste valori ridicate le-au permis celor de la Strauss sa faca mai multe investitii in urmatorii ani in toate domeniile: marketing (prin intarirea renumelui brandului Amigo), productie (prin lansarea pe piata a unor noi sortimente de cafea marca Doncafe) si tehnologie (prin inovatii in sectorul automatelor de cafea, si anume introducerea aparatelor Amigo cu ecran tactil care permite plata facturilor la unele utilitati). Astfel Strauss Romania a continuat sa aiba vanzari mari si in 2016 (desi in scadere cu 2%), reusind totodata performanta de a-si dubla profitul fata de anul anterior.
Anul 2017 a venit insa cu noi provocari, poate si datorita concurentei acerbe din ultimul timp de pe piata cafelei din Romania. Romanii prefera din ce in ce mai mult sa-si savureze cafeaua in afara caminelor, in cafenele cochete unde se serveste mai mult cafea boabe, proaspat macinata in fata clientului. Astfel Strauss Romania a incheiat 2017 cu vanzari in scadere si cu pierderi. Cifra de afaceri a companiei in 2017 a fost de 255 de milioane de RON, cu 6,6% mai putin fata de 2016, iar pierderea a fost de 5,5 milioane de RON.
Cafea Fortuna este o companie cu capital 100% romanesc. Infiintata acum mai bine de 25 de ani de un antreprenor roman, Cafea Fortuna a cunoscut o puternica dezvoltare in ultimii ani, ajungand sa fie un jucator important pe piata cafelei din Romania.
Compania importa cafea boabe verde, iar apoi creaza pe baza de reteta proprie diverse amestecuri din mai multe origini de cafea. Intregul proces de prajire a boabelor de cafea, macinare si ambalare se realizeaza in fabrica Fortuna de langa Bucuresti. Produsele finite sunt destinate atat consumatorilor casnici, cat si comerciantilor (baruri, restaurante si espressoare automate), iar sortimentele de cafea Fortuna sunt din categoriile: cafea prajita si macinata, cafea prajita boabe si cafea solubila.
In ultimii ani compania a inregistrat o crestere constanta a vanzarilor care se datoreaza, printre altele si cresterii apetentei romanilor pentru cafea. Dezvoltarea substantiala a companiei romanesti este de apreciat, mai ales daca avem in vedere faptul ca marii concurenti ai acesteia fac parte din companii internationale cu renume si traditie.
Daca din punctul de vedere al vanzarilor, Cafea Fortuna sta foarte bine, inregistrand in 2017 o cifra de afaceri de 171 milioane de RON, cu 7,5% mai mult fata de anul anterior, in ceea ce priveste profitul, compania inregistreaza valori in scadere. Astfel, in 2017 profitul companiei a fost de 8,1 milioane de RON, o valoare cu 40,4% mai mica fata de anul 2016.
Infiintata in 1994 de un om de afaceri israelian ca o companie procesatoare de cafea, Alka Co SRL s-a extins in ultimii ani in sectorul dulciurilor si al produselor de tip snacks. Din categoria cafea, brandul cunoscut al companiei este Gold Mocca.
Cafeaua Gold Mocca a evoluat de-a lungul anilor de la cafeaua simpla cu aroma clasica la diverse sortimente precum: cafea instant la plic, cafea decofeinizata, cafea amestec, cafea cu cardamom si cafea tip expresso.
Afacerile companiei israeliene au cunoscut o crestere liniara in ultimii ani, ajungand in 2017 la o cifra de afaceri de 95 de milioane de RON, cu 10,4% mai mult fata de anul precedent. In ceea ce priveste profitul, valorile sunt oscilante de la an la an. Daca in 2015 compania era pe pierdere, in urmatorii ani, 2016 si 2017, Alka a inregistrat valori constante ale profitului, si anume 3,7 milioane de RON.
Cafeaua castiga tot mai mult teren in fata romanilor, iar gusturile acestora devin din ce in ce mai sofisticate. Piata cafelei este in continua dezvoltare si transformare, dovada fiind chiar explozia de cafenele deschise aproape la fiecare colt de strada. Apetenta romanilor pentru o cafea de calitate este in crestere, iar asta nu poate decat sa-i multumeasca pe producatorii de cafea de la noi din tara. Viitorul este plin de perspective!
RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>