Zaharul aduce milioane de euro in contul producatorilor. Cat se castiga din producerea zaharului in Romania?

Zaharul aduce milioane de euro in contul producatorilor - Cat se castiga din producerea zaharului in RomaniaZaharul ne da energie si ne creeaza o stare de bine, insa consumat in exces ne provoaca numai neplaceri. Aceste particule fine si extrem de dulci ne pot crea probleme mici de digestie (datorita cresterii aciditatii la nivel intestinal), dar si probleme mai mari neurologice (ne creeaza stari de oboseala si de anxietate) si chiar probleme mai grave precum diabetul, bolile cardiovasculare sau chiar sa favorizeze cancerul.

Sunt nenumarate studii referitoare la efectele nocive ale consumului exagerat de zahar, insa societatea moderna se pare ca nu vrea sa le ia in seama. Pur si simplu dulcele zahar este atat de bun, incat nu ne putem abtine. Chiar daca toate organizatiile mondiale de sanatate avertizeaza ca in ultimul secol bolile asociate consumului mare de zahar, sare si grasimi precum bolile cardiovasculare, cancer si diabet au facut mai multe ravagii decat bolile infectioase, omenirea nu este pregatita deocamdata sa renunte la ”otrava dulce”

Gasim zahar peste tot, in toate produsele alimentare, astfel incat chiar daca vrem sa ne ferim de zahar ne va fi foarte greu. Si totusi, in cazul in care am dori sa ne limitam consumul de zahar care este cantitatea limita pe care o putem consuma pe zi? 

Intr-un studiu din 2015 Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca adultii si copiii sa limiteze cantitatea de zahar la 5-10% din totalul caloriilor consumate. Acest lucru s-ar traduce prin consumarea a maxim 25 de grame de zahar pe zi, insa pentru a respecta aceasta valoare trebuie avute in vedere toate produsele care contin zahar (sucuri, dulciuri, cereale, fructe, samd). 

Producatorii de zahar nu ar fi foarte multumiti daca ne-am limita consumul si asta din motive lesne de inteles. In 2017 productia anuala de zahar din Europa se situa la o valoare de 20,9 milioane de tone, conform statisticilor Eurostat, iar Romania avea o cota de 10% din aceasta productie.

Iata cum arata situatia celor 3 mari jucatori de pe piata producatorilor de zahar din Romania in 2017: 

cifra-de-afaceri-zahar-2017

 

profit-zahar-2017

 

 

AGRANA ROMANIA 

AGRANA Zucker A.G este o companie austriaca producatoare de zahar, produse din amidon si sucuri concentrate de fructe. In 1998 Agrana a intrat pe piata din Romania prin achizitionarea mai multor fabrici de zahar de la noi din tara. Astazi Agrana Romania este unul dintre cei mai importanti furnizori de zahar pentru indulcitori, pentru industria bauturilor racoritoare, dar si pentru vanzarea zaharului cu amanuntul pe piata interna si internationala.

Prin cele doua fabrici de zahar de la Buzau si Roman, Agrana Romania are capacitate de a produce circa 1.000 de tone de zahar brut pe zi. Prin fabrica de la Vaslui produce suc din concentrat de mere, avand o productie medie pe sezon de 3.000 de tone de concentrat si 100 de tone aroma de mere.

Printre marcile cunoscute din categoria zahar ale companiei Agrana se numara zaharul Margaritar, Coronita, Wiener Zucker si indulcitorii Clio. Gama de produse realizate de Agrana este insa foarte diversificata, incluzand si industria farmaceutica, cosmetica si cea a produselor de hrana pentru bebelusi. 

In ultimii ani vanzarile companiei au scazut, ajungand de la 955 milioane de RON in 2014 la 787 milioane de RON in 2016. In 2017 a avut loc o revigorare a afacerilor companiei, cifra de afaceri inregistrata in acest an fiind de 863 milioane de RON, cu 9,6% mai mult fata de anul precedent.

O lunga perioada de timp Agrana Romania a inregistrat pierderi, anul 2017 fiind primul an in care compania a intrat pe plus, profitul din 2017 situandu-se la valoarea de 67 milioane de RON.

agrana-date-financiare-2017

 

 

TEREOS ROMANIA

Tereos Romania este subsidiara in tara noastra a unuia dintre cei mai importanti producatori de zahar din Europa, grupul francez Tereos. Francezii au intrat pe piata din Romania in 2012 cand au cumparat Fabrica de zahar Ludus din judetul Mures. 

In momentul preluarii Fabrica din Ludus avea o cifra de afaceri de 171 milioane de RON si un profit de 30 de milioane de RON. De atunci si pana in prezent vanzarile au oscilat de la un an la altul, compania atingandu-si maximul in 2016 cand a inregistrat o cifra de afaceri in valoare de 238 de milioane de RON. Un an mai tarziu, in 2017, a avut loc o scadere a vanzarilor cu 8,4%, Tereos Romania inregistrand o cifra de afaceri de 218 milioane de RON. 

Despre profit nu se poate vorbi din 2013 incoace. Francezii au achizitionat fabrica pe plus, dar de atunci nu au mai putut sa inregistreze profit. 2013 a fost ultimul an pe care Tereos l-a incheiat pozitiv, cu un profit de 9 milioane de RON. In perioada 2014-2017 compania si-a desfasurat activitatea doar in pierdere, asa cum se observa in graficul de mai jos. In 2016 Tereos Romania dadea semne ca si-ar putea reveni, inregistrand cea mai mica valoare in pierdere (4 milioane de RON), insa in 2017 pierderea inregistrata de Tereos a fost mai mare decat in anul precedent, si anume de 13 milioane de RON.

tereos-date-financiare-2017

 

 

ANTREPRIZA ZAHAR BOD

Fabrica de Zahar Bod din judetul Brasov este singura companie din industria zaharului de la noi din tara cu capital 100% romanesc. Fabrice de la Bod proceseaza sfecla de zahar autohtona, cultura sfeclei de zahar fiind principala cultura agricola (pe langa cea de cartofi) din judetele Brasov, Harghita si Covasna.

Fabrica de la Bod are o traditie veche. Infiintata in 1889 si privatizata la sfarsitul anilor 90, compania a trecut din 2010 prin cativa ani grei de insolventa, ajungand in final sa-si declare falimentul in 2017. Activitatea fabricii a fost transferata pe o firma cu un alt nume, Antrepriza Zahar Bod, schimbandu-se si actionarii companiei. Acum Fabrica este functionala 100%. In 2017 cifra de afaceri a companiei a fost de 77 de milioane de RON, iar profitul de 5,1 milioane de RON, amandoua valorile in crestere fata de anul anterior.

antrepriza-zahar-date-financiare-2017

 

In conditiile in care oamenii vor constientiza din ce in ce mai mult efectele nocive ale zaharului in alimentatie, cu siguranta piata zaharului va avea de suferit, insa deocamdata acel viitor nu prea se intrevede.

RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter, sau LinkedIN 

  

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>