Investitorii arabi, interesati de piata agricola din Romania

Investitorii arabi interesati de piata agricola din RomaniaMai multi oameni de afaceri din Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite vor sa intre pe piata agricola romaneasca. La GITEX 2016, cel mai mare targ din Orient, desfasurat la finele lunii octombrie, reprezentantii acestora s-au aratat interesati de starea terenurilor din Romania.


„Acestia stiau de potentialul ridicat pentru exploatare al terenurilor din Romania si de costurile reduse in comparatie cu situatia din Orient”, afirma omul de afaceri Stefan Stanescu, patronul firmei AgriSo, un start-up din agricultura romaneasca, prezent la Dubai World Trade Center.

„Ne-au contactat mai multi investitori arabi, interesati de situatia terenurilor agricole din Romania dar si din alte tari din Europa de Est. Noi dezvoltam un software de monitorizare prin satelit si drone al exploatatiilor agricole si avem date concrete privind starea terenurilor. I-am informat de legislatia restrictiva privind achizitia terenurilor de catre straini”, a explicat acesta.

Investitorii arabi s-au declarat interesati in exploatarea mai ales a plantelor furajere, in conditiile in care, in statele din Orient, cultivarea acestora a fost restrictionata.

„Ei au mari probleme cu apa, iar sistemele de irigatii au devenit nesustenabile pentru astfel de exploatatii agricole. Astfel ca focusul se muta pe importuri, iar Europa de Est ar deveni o piata extrem de interesanta pentru ei. Le-ar fi mai ieftin sa cultive aici si sa exporte in Orient, decat sa produca hrana pentru animale la ei in tara”, a mai spus Stanescu.

Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence — Sistem de Informatii pe Securitate Alimentara (SISA), romanii mai detin in proprietate sau arenda putin peste 30% din suprafata de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare.

Conform rapoartelor notariale, exista peste un milion de hectare de teren arabil in proprietatea strainilor (italieni 23,4%, nemti 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum si multinationale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Romania a liberalizat piata funciara la 1 ianuarie 2014, conform obligatiilor incluse in Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, ceea ce permite persoanelor fizice din UE sa cumpere terenuri agricole in tara, demers care a modificat regimul existent pana la finele lui 2013, cand doar persoanele juridice aveau acest drept.

In prezent, potrivit Agerpres, cele mai active trei zone ale tarii, in functie de numarul de dosare inregistrate cu oferte de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan sunt Timis, Vaslui si Arad. In prezent, in Romania, pretul unui hectar de teren agricol pleaca de la 2.000 de euro si poate ajunge pana la 18.000 de euro, insa in tarile UE poate depasi 30.000 de euro.

 

RESTRICTII PENTRU ACHIZITIA DE TERENURI

Ministerul Agriculturii vrea sa introduca noi reguli pentru vanzarea terenurilor agricole. Potrivit unui proiect de lege, prezentat de ministrul Achim Irimescu, persoanele fizice vor putea achizitiona terenuri agricole in limita a 150 de hectare, iar cele juridice pana la cel mult 1.500 de hectare. 

"Am introdus si o serie de cerinte, care speram sa nu ne puna probleme la nivel european. Astfel, societatile comerciale respective trebuie sa aiba domiciliul stabil in Romania, iar pentru asta trebuie sa fii ori cetatean european, ori sa ai nationalitate romana. Deci si aici vor fi multe limitari. Pentru cetatenii din tarile terte ramane varianta ca ei sa obtina cetatenia romana. De exemplu cel mai mare producator agroalimentar de aici este de nationalitate araba, dar este stabilit in Romania, iar ferma dansului are 65.000 de hectare", a mai spus Irimescu.

Vor fi introduse in lege si alte conditii potrivit carora aceia care cumpara teren sa fi fost fermieri pe o perioada de cel putin 5 ani, iar 75% din veniturile firmei sa provina din agricultura. "Toate aceste conditii vor stabili un alt regim de vanzare a terenurilor agricole din Romania", a adaugat Irimescu.

Fostul secretar de stat in MADR, Adrian Radulescu, afirma, anterior, ca aproape 70% din terenurile vandute catre firme straine ajung, in realitate, la fonduri de investitii.

Romania are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafata arabila.

 

REZULTATE RECORD IN AGRICULTURA

Interesul investitorilor vine si ca urmare a faptului ca agricultura romaneasca a inregistrat, in acest an, cel mai bun rezultat din ultimul deceniu. Romania a ajuns cel mai mare exportator de grau din UE. Fermierii romani au exportat 1,2 milioane de tone de grau catre clienti extra-comunitari in iulie si august, primele doua luni ale sezonului comercial curent din agricultura.

Volumul exportat in primele doua luni ale sezonului indica o crestere de 72% fata de perioada similara a exercitiului comercial precedent si un plus de 62% fata de media ultimelor cinci sezoane, arata statistica oficiala.

Cresterea fata de sezonul anterior a permis graului romanesc sa beneficieze din plin de problemele de cu care se confrunta acum pietele agricole din Franta si Germania.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, preluate de Dekalb, business-urile din agricultura ar urma sa treaca in 2016, in premiera, de pragul de 10.000 de firme, fata de 8067 in 2010, 9533 in 2013 si 9929 in 2014, ultima referinta pentru care exista date statistice finale.

Cele mai multe firme din agricultura sunt inregistrate in Regiunea Sud-Est (21,15%), urmata de Sud (19,41%) si Vest (13,03 %). Analiza arata, totodata, ca numarul salariatilor din agricultura romaneasca (inregistrati oficial) este prognozat sa ajunga, anul acesta, la peste 50.000 de oameni, de la nivelul de 37.656 angajati declarati oficial in 2010.

Spre comparatie, in 2011 au fost inregistrati in plata 41.437 de salariati, in 2012 au fost 43.997, iar in 2014, ultimul an pentru care exista datele finale – 48.066.

 

ATENTIE LA MEDIU!

Specialistii de la Syngenta Romania sustin ca agricultura romaneasca se indreapta catre productii tot mai mari, insa pericolul exploatarii intensive si nesustenabile a terenurilor risca sa amaneteze viitorul agroalimentar al tarii.

“Cultivarea intensiva, folosind tehnologii care solicita la maximum potentialul pamantului, ar putea afecta semnificativ suprafata agricola fertila, pericolul desertificarii fiind unul foarte mare”, afirma Andrei Marutescu, directorul de comunicare si relatii publice Syngenta Romania si Republica Moldova.

„Se lucreaza la potential maxim fiecare hectar pentru a se obtine o productie cat mai mare. Agricultura care exploateaza resursele naturale peste limite poate avea insa, in timp, efecte daunatoare pentru calitatea mediului. Un simplu exemplu il constituie lucrarile necorespunzatoare ale solului, care pot duce la reducerea fertilitatii solului, la eroziune si limitarea surselor de apa“, a mai spus expertul.

 



AgriSo este o companie romaneasca care dezvolta o aplicatie pentru telefon sau tableta, destinata fermierilor, prin intermediul careia acestia pot afla informatii relevante despre situatia terenurilor agricole, cu ajutorul imaginilor din satelit sau prin intermediul unor drone.

Aplicatia AgriSowww.agriso.ro – ofera o evidenta mai buna a costurilor pentru cresterea productivitatii, rotatia culturilor, masuratori ale solelor si introducerea altelor noi dar si masuratori ale operatiunilor efectuate in camp zi de zi ca si suprafata lucrata, monitorizarea utilajelor, viteza sau numarul de ore in care a stationat operatorul cu motorul pornit, pana la declaratii Apia, evidenta diferitelor cantitati de input-uri aplicate pe fiecare sola in parte, a cantitatilor recoltate din fiecare sola, a soiurilor celor mai productive, precum si multe alte functii foarte utile pentru fermieri”,a declarat Stefan Stanescu, dezvoltatorul aplicatiei si unul dintre managerii startup-ului.

Startup-ul AgriSo este prezent la targul agricol Indagra, care se desfasoara intre 2-6 noiembrie, la Bucuresti. La eveniment participa 260 de expozanti, producatori agricoli, companii producatoare de seminte si firme specializate in asistenta in agricultura, printre care si Agriso.

keysFin

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>