ACEBOP: Fermierii romani se lovesc de interdictii artificiale privind comertul cu porci in UE

ACEBOP - situatie comert cu porci vii Romania-UEIntr-o scrisoare deschisa catre guvern si europarlamenari privind situatia de marasm a porcului din Romania, ACEBOP - Asociatia crescatorilor si exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania, atrage atentia asupra situatiei dificile cu care se confrunta fermierii romani din sectorul porcin. Redam mai jos textul scrisorii deschise a membrilor asociatiei in urma interventiei domnului Daniel Buda pe langa Comisia Europeana (interpelare scrisa).

 

  

 

SCRISOARE DESCHISA CATRE GUVERN SI EUROPARLAMENARI PRIVIND SITUATIA DE MARASM A PORCULUI DIN ROMANIA

In martie 2015, cu sprijinul Uniunii Europene de Comert cu Carne si Animale (UECBV), Asociatia crescatorilor si exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) impreuna cu Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) au prezentat cererea fermierilor din Romania de deblocare a comertului Romaniei de porc viu cu alte state membre- comert blocat pe motive de pesta porcina clasica (PPC).


Interpelarea a fost facuta de cele doua asociatii la nivelul Grupului de Dialog Social din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura, unde a fost prezent si reprezentantul Comisiei expert in PPC. Motivul invocat de Comisie pentru lipsa deblocarii circulatiei porcului romanesc prin Europa, a fost slaba monitorizare a circulatiei virusului in Romania.

Expertii A.N.S.V.S.A. au prezentat ulterior Comisiei o propunere de modificare a Deciziei UE nr. 764/2013, dupa discutii in grup de lucru cu reprezentantii fermierilor.

Dupa un an de la solicitarea fermierilor in comisia de dialog social (CDS)-DG-AGRI, a aparut prima reactie, din partea doamnei Monica Macovei, europarlamentar - o intrebare adresata Comisiei Europene, cu scopul de a debloca porcul romanesc. Raspunsul primit nu satisface nevoile fermierilor nostri.

A.C.E.B.O.P. si A.P.C.P.R. au primit in februarie 2016 asigurarea MADR si ANSVSA ca se urmeaza procedura si ca dupa evaluarea progreselor Romaniei in directia supravegherii circulatiei virusului PPC in teritoriu, miscarea porcului va fi deblocata - IN VARA ACESTUI AN.

In data de 29.03.2016, europarlamentarul roman Daniel Buda (PPE) a transmis o intrebare scrisa catre Comisia Europeana. Tema intrebarii cu solicitare de raspuns scris P-002233/2016 adresata Comisiei- Articolul 130- der catre Daniel Buda este: „ fermierii romani cer ridicarea blocajului privind comertul cu porci vii cu alte tari din UE”.

Intrebarea domnului Daniel Buda:

Crescatorii de porci din Romania sunt extrem de nefericiti pentru lipsa deblocarii comertului cu porci vii cu alte tari din UE si cer ca restrictiile sa fie ridicate. Romania este indemna de pesta porcina clasica de aproape pe 8 ani. Pretul de vanzare pe kilogram de porc viu a ajuns la un nivel mult scazut fata de acum cinci ani si este aproape de doua ori mai mic decat pretul de productie de carne de porc, in timp ce pretul de raft a ramas aceeasi.

Pretul pe kilogram de carne de porc este de 3,5 lei pe kilogram, in comparatie cu pretul din alte state membre ale UE, cum ar fi Franta, unde pretul este mult mai ridicat. Mai mult, Franta poate vinde porci vii catre alte state membre, pe cand Romania nu poate.

Ce instrumente are Comisia la dispozitie, altele decat depozitarea privata, pentru a preveni lipsurile din acest sector?”.

Tinem sa multumim europarlamentarilor romani pentru demersurile facute.

Multumim si A.N.S.V.S.A. si M.A.D.R. pentru promisiunile facute.

In acelasi timp, le atragem atentia ca situatia fermierilor s-a acutizat!

Sunt sufocati de importurile de carne si produse din carne de porc din state membre, importuri care sunt adevarata cauza a preturilor mici, la jumatate fata de pretul de productie. Importuri neverificate din punct de vedere al calitatii si compozitiei, care pot fi un adevarat risc pentru consumator.

 

Membrii nostri considera ca suntem pusi in fata unor interdictii artificiale, contrare politicii PAC si regulilor comerciale WTO, reguli impuse de Comisie, induse de o politica de piata directionata spre sustinerea marilor producatori din Europa, care nu pot exporta in Rusia si care invadeaza piete permisibile si mari consumatoare de carne de porc cum este si Romania.

Cum actionati pentru eliminarea acestor bariere?

Fermierii romani NU sunt obisnuiti sa stea cu mana intinsa spre Europa, stimati domni europarlamentari!

Cunoasteti situatia la nivel national? Cum sunt “ajutati” fermierii??

Cuantumurile platilor pe bunastare au fost micsorate, fermierii suporta multe controale, recontroale, supracontroale si cand ajung la plata, dupa luni de zile, aceasta este nepermis de mult intarziata datorita birocratiei, plimbarii banilor prin conturile MADR, AFIR si APIA, monitorizarii deficitare a fondurilor si nu in ultimul rand, lipsei interesului guvernului fata de greutatile prin care trec fermierii romani.

La Bruxelles se gasesc solutii care asigura doar o gura de aer. Unde sunt masurile NATIONALE de ajutor de urgenta pentru fermierii romani?

Am solicitat si vom solicita in continuare ajutor national de urgenta pentru sectorul de crestere si ingrasare a porcului, in cuantum de 100% comparativ cu ajutorul comunitar pe perioada ianuarie-august din 2015.

 

Fara finantare nationala si fara un program adevarat de dezvoltare a sectorului porcului romanesc

  • de sustinere a sectorului de reproductie printr-un program national,
  • de sustinere financiara a exporturilor de catre guvern,
  • de dobanzi mici pentru creditele agricole,
  • de sustinere a pierderilor producatorilor romani,
  • de limitare a importurilor prin sustinerea producatorului de carne,
  • de promovare a carnii noastre proaspete si gustoase,

Nu vom reusi sa mai functionam mult timp in aceasta stare de marasm si nici sa avem un sector porcin sanatos si competitiv.

 

ASOCIATIA CRESCATORILOR SI EXPORTATORILOR DE BOVINE, OVINE, PORCINE DIN ROMANIA

 

 

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>