Investitiile in agricultura, fondurile europene si o abordare… bancara

Investitiile agricole fondurile europene si o abordare bancaraRitmul si consistenta abordarii problemei finantarii proiectelor de investitii in agricultura au crescut in ultima perioada, toti actorii implicati in sectorul agricol, industria alimentara, autoritati, fonduri de garantare, asiguratori sau banci comerciale acordand importanta cuvenita unui sector in rapida si substantiala schimbare. Ca in orice dezbatere publica de interes national, plecam de la premisa ca cei implicati dispun de argumentatia necesara sustinerii punctelor lor de vedere, astfel ca, in cele ce urmeaza putem expune, foarte punctual si fara pretentia de a atinge toate fatetele problemei, cateva consideratii asupra abordarii unei banci cu privire la finantarea agriculturii.

Doua mentiuni merita a fi facute chiar de la inceput. Prima este ca cele de mai jos se refera strict la proiecte de investitii, cu precadere la cele finantate prin fonduri europene (FEADR gestionat in Romania de AFIR), PNDR dovedindu-se a fi cel mai performant program operational al perioadei 2007–2013 implementat in Romania, sprijinind cu success dezvoltarea sectorului in ceea ce priveste investitiile (beneficiind aici si de contributia subventiilor, fie ele in sectorul vegetal sau zootehnic, gestionate de APIA din fonduri europene sau nationale). A doua este o recunoastere a subiectivitatii celor expuse, generata de experienta UniCredit Tiriac Bank de peste 5 ani in finantarea proiectelor PNDR, timp in care, din aplicatiile de credit aprobate pentru sustinerea proiectelor cu finantare europeana in valoare de peste 850 de milioane de euro, circa o treime au fost destinate beneficiarilor din cadrul PNDR.

De la inceputul vietii unui proiect de investitii, atat fermierul, cat si banca, inca de la faza de elaborare a planului de afaceri, trebuie sa urmareasca un scop comun: implementarea cu succes (in ceea ce priveste resursele administrative, de timp si financiare implicate) a unui proiect care sa genereze valoare adaugata, adica profit, pentru primul si, pe cale de consecinta, sursa de rambursare a creditului, pentru banca. Aceasta din urma va incerca sa se asigure, in procesul de analiza, ca proiectiile financiare ale produsului investitiei sunt convingatoare folosind scenarii de risc, nefacand practic nimic mai mult decat face si fermierul care isi asuma, alaturi de banca, riscurile generate de angrenarea efortului investitional.

Punctele de verificare obligatorii in analiza de credit constituie setul de valori calitative si cantitative pe care fermierul le are in vedere in calibrarea investitiei (concretizata prin bugetul proiectului) si a rezultatelor obtinute. Astfel ca, pentru a fi finantat prin credit bancar, beneficiarul trebuie sa dovedeasca experienta si capacitate de implementare, rezultate anterioare in activitatea investitionala si operationala, viziune si obiectivitate in determinarea factorilor de risc si gestionarea acestora. Pe de alta parte, proiectul trebuie sa indeplineasca si el o serie de criterii, in pimul rand valoarea acestuia in raport cu cifra de afaceri existenta, capacitatea de rambursare a finantarii, sustenabilitatea rezultatelor in raport cu scenarii de risc adverse, integrarea eficienta a acestuia in lantul valorii activitatii economice a fermierului, atat in amonte cat si in aval (de la furnizori spre clienti).

Un capitol aparte il constuie capacitatea financiara a beneficiarului de a-si sustine propriul efort de finantare a proiectului, valoarea acestuia, impreuna cu facilitatile de credit puse la dispozitie de banca, trebuind sa acopere in intregime valoarea totala a proiectului.
Nu trebuie uitat ca, in afara acestor criterii obiective si transparente de analiza a unei investitii, banca se supune si unor restrictii ce tin de calitatea portofoliului sau. Asa cum un fermier nu va cultiva niciodata numai grau sau nu va gestiona doar terenuri aflate, sa spunem, in zone inundabile, banca nu va putea sustine expuneri excesive pe un anume sector al agriculturii, respectand cerintele unei alocari eficiente a fondurilor in conditii de gestionare eficienta a riscurilor.

Odata plecati la drum in implementarea investitiei, dincolo de euforia generata de acceptarea la finantare publica de catre AFIR si de aprobarea creditului bancar, fermierul si banca vor avea in vedere un singur rezultat: implementarea acesteia. Pentru aceasta este primordial ca beneficiarul sa constientizeze ca gestioneaza atat fonduri publice cat si surse atrase de pe o piata bancara strict reglementata, ca fondurile europene impun o rigoare consumatoare de resurse in ceea ce priveste aplicarea procedurilor de achizitie, respectarea termenelor de implementare si gestionarea separata, de exemplu contabila, a activitatilor legate de investitie.

Structura de finantare a unor astfel de proiecte este complexa si, avand in vedere ca sursa de rambursare a creditului punte este constituita de incasarea intocmai si la timp a sumelor nerambursabile, erorile de implementare trebuie eliminate, UniCredit Tiriac Bank oferind beneficiarului toate instrumentele necesare (incepand cu conturile special dedicate proiectului, intreaga gama de produse specifice beneficiarilor de fonduri europene – creditul punte, creditul de investitii, scrisoarea de confort, scrisoarea de garantie bancara pentru incasarea avansului, facilitati pentru cheltuielile neeligibile, inclusiv pentru TVA – monitorizarea utilizarilor din credite sau avansuri in conformitate cu bugetul proiectului, analiza de eligibilitate si suport in relatia cu autoritatea de management.

Depunerea si incasarea ultimei cereri de plata la AFIR consfiinteste efortul, fiind punctul de pornire in validarea celeilalte premise critice a investitiei: profitabilitatea acesteia. Expunerea bancii continua dupa implementare cu valoarea creditului de investitii acordat care are ca sursa de rambursare veniturile generate de investitie.

In concluzie, suntem parte activa a dialogului cu mediul de afaceri si cu autoritatile sustinand constant si consistent eforturile pentru imbunatatirea performantei economice si pentru restructurarea si modernizarea agriculturii, in special in vederea cresterii participarii si orientarii catre piete, precum si proiecte care asigura o mai buna integrare a acestora in lantul alimentar prin programe de calitate, avand ca obictiv primordial prevenirea si gestionarea riscurilor agricole. Sustinem finantarea investitiilor in agricultura, sustinem masurile care ar facilita accesul fermierilor la finantare bancara, cum ar fi crearea unor instrumente financiare, recomandam obligativitatea prezentarii contactelor de credit la semnarea contractului de finantare nerambursabila, diminuarea semnificativa a perioadei de evaluare a proiectelor sau aplicabilitatea penalitatilor pentru nerespectarea termenilor contractuali la nivelul tuturor partilor semnatare ale unui contract de finantare publica.


Valentin Boldeiu

EU Funds Financing Team Leader
UniCredit Tiriac Bank 



P.S. Imediat dupa finalizarea textului de mai sus, gasesc o stire care citeaza un raport al Curtii Europene de Conturi conform caruia Romania a pierdut 700 de milioane de euro din cauza ca fermierii nu au reusit sa obtina imprumuturi de la banca si nici sistemul de garantii de stat nu i-a ajutat indeajuns. Este inca o confirmare a faptului ca aprobarea unei finantari nerambursabile de catre autoritati nu duce automat la obtinerea de finantare bancara. Gasirea, insa, a bancii ca singur vinovat pentru neimplementarea unor proiecte este gresita, aceasta neputand renunta la exigentele propriilor politici de creditare si de gestionare a riscului. Ideile care sugereaza o implicare mai accentuata a statului, inclusiv presiuni asupra sistemului bancar, pentru “dinamizarea” creditarii in agricultura uita doua aspecte majore: bancile sunt organizatii private si actioneaza pe piata atata timp cat actionarii acestora decid sa investeasca in astfel de afaceri si, dacat tot oferim solutii partiale, macar sa ducem rationamentul pana la capat: asa cum statul ar putea “invata” bancile sa acorde credite (dobanzile si comisioanele creditelor bancare pentru beneficiarii de fonduri PNDR sunt deja limitate prin Ordin al Ministrului), am putea gasi maine, poate, implicarea statului in a indica fermierilor cui, cum si la ce pret sa-si vanda productia (cei care aveau mai mult de 18 ani in 1989 stiu la ce ma refer).


UniCredit Tiriac Bank vine in sprijinul beneficiarilor de subventii APIA cu o oferta diversificata de facilitati dedicate asigurarii capitalului de lucru care se vor rambursa in baza subventiilor incasate de la APIA. UniCredit Tiriac Bank este parte a Conventiei Generala cu APIA si a semnat toate Conventiile tripartite cu APIA, FNGCIMM si FGCR privind finantarea activitatilor curente de catre beneficiarii platilor in sectorul zootehnic la speciile bovine, ovine si caprine, pentru beneficiarii angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor, respectiv a bunastarii si protectiei porcinelor, precum si pentru finantarea platilor pe suprafata (SAPS / fonduri nationale). Mai multe detalii despre produsele de creditare oferite de UniCredit catre sectorul agricol sunt disponibile aici.

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>