Provocarile fermierilor si cooperativelor agricole din Romania dezbatute la Bruxelles

Provocarile fermierilor si cooperativelor agricole din Romania dezbatute la BruxellesAlianta pentru Agricultura si Cooperare(AAC) a fost reprezentata la intalnirile Prezidiilor COGECA si COPA, desfasurate la Bruxelles, in zilele de 16 si 17 februarie 2023, in format fizic de catre Florentin BERCU - UNCSV, Maria Cristina GAMAN - UNCSV, Marius Mihai MICU -PRO AGRO, Alina CRETU – Forumul APPR, Diana MANDACHE – Forumul APPR si online de Liliana PIRON - LAPAR.

In calitate de reprezentanta a fermierilor si cooperativelor din Romania la COPA COGECA, AAC a mers la Bruxelles pentru a sustine pozitiile agricultorilor si cooperativelor din Romania in aceasta perioada plina de provocari, atat din punct de vedere geopolitic, cat si legislativ.

In cadrul reuniunii COGECA Praesidium, COPA Praesidium si a sedintei comune a COPA si COGECA, delegatia romana a dezbatut si analizat, impreuna cu delegatiile celorlalte state membre, inclusiv grupul de la Visegrad extins, cele mai recente documente ale Comisiei Europene privitoare la: revizuirea legislatiei EU privind bunastarea animalelor, derogarea de la utilizarea neonicotinoidelor, directiva privind emisiile industriale, revizuirea politicii de promovare a UE, Comertul international si situatia pietei, in special in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia, propunere de regulament pentru ambalaje si deseurile de ambalaje, ultimele informatii privind punerea in aplicare a PAC , tranzitia din RICA in RIDA si propunerea de Regulament “SUR”.

In cadrul reuniunii COGECA Praesidium de pe 16 februarie a avut loc si un schimb de opinii cu Seful de unitate DG GROW, Giacomo Mattino, despre rolul cooperativelor agricole pe piata unica si prezentarea Comunicarii „Planul industrial din cadrul Pactului verde: “Pactul verde este un acord umbrela care contine mai multe masuri si are un impact puternic asupra sectorului economic-inclusiv asupra sectorului agricol. Cu cat suntem mai competitivi si cu cat producem mai durabil,atunci oportunitatile cresc pentru fermieri si cooperative.

Invitat la COPA-COGECA Praesidia, Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv la Comisiei Europene si Comisarul pentru comert, a vorbit de obiectivele comerciale, oportunitatile si provocarile pentru agricultura si comunitatea cooperativelor agricole in relatie cu acordurile comerciale:UE este o superputere globala in care sectorul alimentar constituie un element esential. Suntem cel mai mare exportator de bunuri agroalimentare, exporturile avand o valoare mai mare decat importurile, cu o cifra de 190 miliarde de euro, in ianuarie 2022. Provocarile politice si geopolitice cu care ne confruntam ne-au obligat sa ne reevaluam si adaptam politicile, avand repercursiuni pentru economiile noastre, in special pentru sectorul agricol. Pentru a ne mentine competitivitatea globala avem nevoie de parteneriate comerciale, acces la materii prime si factori de productie. De asemenea, trebuie sa urmam o serie de noi acorduri in contextul politic actual- mai exact sa ne uitam la cele cu Noua Zeelanda, Chile, Mexic, India, Indoneiza, Mercosur si Australia. Suntem angajati sa obtinem o valoare cat mai mare din acordurile existente pentru transportatorii nostri. Avem obiectivul de a ne maximiza potentialul in cadrul sectorului agroalimentar UE. Importam bunuri necesare pentru productia noastra agricola, dar exportam produse cu valoare adaugata care au reputatie de durabilitate. De asemenea, fermierii si cooperativele devin din ce in ce mai competitive si ne cresc potentialul.

In cadrul reuniunii Copa Praesidium din 17 februarie a avut loc un schimb de opinii cu Comisarul pentru agricultura, dl Janusz Wojciechowski, despre viitoarea PAC dupa 2027 si bugetul PAC. „Problema principala cu care ne confruntam este bugetul PAC care a fost definit si adoptat in 2020, la inceputul crizei COVID-19 si inainte de izbucnirea conflictului armat in Ucraina. In momentul de fata trebuie sa ne gandim la agricultura ca o prioritate deoarece ea asigura securitatea alimentara. In acest context, bugetul PAC este mult prea mic, trebuie sa incepem campania pentru ca acesta sa fie majorat. De asemenea, instrumentele noastre de gestionare a crizei sunt foarte importante. Din pacate, rezerva este foarte mica pentru provocarile cu care ne confruntam - 500 milioane de euro. Trebuie sa gasim solutii comune si sa intarim instrumentele de gestionare a crizei la nivelul Uniunii.

Delegatia romana a avut urmatoarele interventii in ordinea cronologica a intalnirilor:

Florentin BERCU, Director Executiv al UNCSV - AAC, a subliniat pe aceasta cale necesitatea continuarii acordarii derogarilor pana vom avea acces la inovatie, prin tehnici de ameliorare moderne (NGT) pentru a avea plante cu toleranta mai mare la atacul de boli si daunatori si cu un consum mai scazut de apa. Avand in vedere marile probleme cu care ne confruntam din cauza atacurilor daunatorilor, avem nevoie de produse de protectia plantelor eficiente. Trebuie sa tinem cont de faptul ca au crescut atacurile peste pragul economic de daunare, nu avem alte solutii eficiente si eficace si ne indreptam spre necesitatea aprobarii NGT-urilor. Nu putem sa interzicem neonicotinoidele fara sa avem alta solutie sau ca aceasta sa apara abia peste 7 ani.

In ceea ce priveste situatia din Ucraina, Florentin BERCU a dorit sa evidentieze impactul negativ pe care aceasta il are asupra sectorului agricol din Romania. Desi suntem solidari cu populatia din Ucraina,este nevoie de anumite masuri pentru a nu afecta produsele, producatorii si consumatorii nostri. Este primordiala contorizarea si controlarea tuturor cantitatilor de produse agroalimentare importate din Ucraina sau care tranziteaza si acordarea de compensatii pentru pierderile suferite de 100 euro pe tona de cereale si per total sectoare cca 200 milioane euro, necesare pentru Romania, din alte fonduri decat cele ale PAC. Este nevoie de interventii, asadar, ar trebui reconsiderata propunerea pentru a reintroduce tarifele pentru tarile grav afectate, precum Romania, Polonia, Cehia, statele baltice si Bulgaria pentru cereale, oleaginoase, carne de pasare si oua, miere si lapte.

Marius MICU, Vicepresedinte PRO AGRO – AAC si Vicepresedinte COPA, a adus doua comentarii legate de situatia din Ucraina si acordul cu Australia: “Din cauza faptului ca asiguram rutele de tranzit pentru Ucraina, suntem direct afectati, deoarece expunem fermierii la mai multe riscuri precum blocarea porturilor sau dublarea pretului de transport. Mai mult, seceta prin care am trecut combinata cu toate aceste conditii duc la o situatie dificila pentru fermierii din tarile noastre. Ar trebui sa contorziam toate cantitatile corect in granite deoarece nu avem o evidenta clara a cantitatilor exportate - fie in trazit sau in import. Nu avem pozitii in ceea ce priveste scutirea de taxe vamale pentru productia din Ucraina. Va trebui sa compensam toate aceste pierderi la nivelul UE. Romania poate fi impactata la nivel de 3.5 si 4 milioane de ha. Astfel, avem argumente solide pentru a ne sustine pozitia vis-a-vis de interpretarea Curtii - nu decizie sau hotarare. Interpretarea aceasta face referire la substantele active -neonicotinoide- nu face referire la o cultura. Aceste substante pot fi folosite la porumb, floarea-soarelui, rapita si sfecla de zahar.

Referitorul la acordul cu Australia- se pune accent pe carnea de miel si zahar, in timp ce la nivel UE se vorbeste de interzicerea exportului cu animale vii si a tratamentului cu neonicotinoide. In aceste conditii nu cream cota de piata indirect pentru Australia pentru a importa mai mult? Care sunt solutiile reale pentru fermieri pentru situatia dificila cu Ucraina si pentru balanta comerciala cu Australia?

Alina CRETU, FORUMUL APPR - AAC: “In toate documentele Copa Cogeca trebuie sa se regaseasca o exprimare comuna despre cat de grava e acesta decizie a CJUE cu privire la neonicotinoide. In cazul tarii noastre sunt impactate porumbul si floarea-soarelui, dar la porumb avem o situatie speciala. Aici avem un daunator, Tanymecus dilaticollis,pentru care nu exista alternative in acest moment, companiile si organizatiile facand numeroase cercetari si negasind solutii. Din fericire, ni s-a acordat derogare pentru culturile de primavara, iar situatia este sub control. Totusi, fara o derogare nu vom putea sa ne desfasuram activitatile.

Raspunsul Comisarului pentru comert, Valdis Dombrovskis a fost urmatorul: ”Trebuie sa sprijinim Ucraina. Astfel, exista doua seturi de initiative pentru a sprijini pietele agricole- coridoarele de solidaritate si liberalizarea comertului. Trebuie sa vedem care sunt blocajele si cum putem sa asiguram o capacitate mai buna de export. Cu toate ca vom continua masurile de comert preferential cu Ucraina, dorim sa avem clauze de salvgardare pentru cele mai sensibile produse agricole, cum ar fi carnea de pasare, ouale si cerealele. . Asadar, trebuie sa tinem cont de aceste aspecte.

In ceea ce priveste Australia inca nu avem oferte de piata pentru cele mai sensibile produse agricole. Aceste probleme vor fi discutate la finalul negocierilor.

Comisarul Janusz Wojciechowski a luat act de cerintele delegatiei romane in legatura cu Ucraina si a declarat ca autoritatile europene doresc sa rezolve aceasta situatie prin activarea Mecanismului privind Fondul de Criza din PAC. In ceea ce priveste Hotararea Curtii Europene de Justitie referitor la neonicotinoide, am solicitat punctul de vedere al departamentului juridic si vom reveni pe subiect dupa ce il vom avea. Am luat act de ingrijorarile dumneavoastra pertinente.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de membri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului alimentar romanesc.

 

Noutati

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>

10.000 de clienți au descoperit gustul românesc la Piața de producători locali din Carrefour Târgu Mureș

17-04-2025 Targuri si expozitii

10.000 de clienți au descoperit gustul românesc la Piața de producători locali din Carrefour Târgu Mureș

Târgu Mureș, 15 aprilie – 10.000 de clienți au participat la Piața de producători locali „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”, un proiect-pilot organizat de Grupul Agrointeligența, în parteneriat cu Carrefour România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evenimentul a avut loc între 11 și 13 aprilie, în incinta hipermarketului Carrefour Târgu Mureș. Mai multe>>

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

16-04-2025 Grau

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

16-04-2025 APIA

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 30 iunie inclusiv, beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027, pot depune Cereri de plată aferente anului 2025 pentru solicitarea sprijinului anului doi de cerere. Mai multe>>

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”

15-04-2025 APIA

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 15 iulie inclusiv, beneficiarii care au depus cereri de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021 și care și-au asumat angajamente în baza schemei, pot depune cereri de plată aferente anului 2025. Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic

10-04-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește ... Mai multe>>

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

09-04-2025 Plati APIA

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>