Provocarile fermierilor si cooperativelor agricole din Romania dezbatute la Bruxelles

Provocarile fermierilor si cooperativelor agricole din Romania dezbatute la BruxellesAlianta pentru Agricultura si Cooperare(AAC) a fost reprezentata la intalnirile Prezidiilor COGECA si COPA, desfasurate la Bruxelles, in zilele de 16 si 17 februarie 2023, in format fizic de catre Florentin BERCU - UNCSV, Maria Cristina GAMAN - UNCSV, Marius Mihai MICU -PRO AGRO, Alina CRETU – Forumul APPR, Diana MANDACHE – Forumul APPR si online de Liliana PIRON - LAPAR.

In calitate de reprezentanta a fermierilor si cooperativelor din Romania la COPA COGECA, AAC a mers la Bruxelles pentru a sustine pozitiile agricultorilor si cooperativelor din Romania in aceasta perioada plina de provocari, atat din punct de vedere geopolitic, cat si legislativ.

In cadrul reuniunii COGECA Praesidium, COPA Praesidium si a sedintei comune a COPA si COGECA, delegatia romana a dezbatut si analizat, impreuna cu delegatiile celorlalte state membre, inclusiv grupul de la Visegrad extins, cele mai recente documente ale Comisiei Europene privitoare la: revizuirea legislatiei EU privind bunastarea animalelor, derogarea de la utilizarea neonicotinoidelor, directiva privind emisiile industriale, revizuirea politicii de promovare a UE, Comertul international si situatia pietei, in special in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia, propunere de regulament pentru ambalaje si deseurile de ambalaje, ultimele informatii privind punerea in aplicare a PAC , tranzitia din RICA in RIDA si propunerea de Regulament “SUR”.

In cadrul reuniunii COGECA Praesidium de pe 16 februarie a avut loc si un schimb de opinii cu Seful de unitate DG GROW, Giacomo Mattino, despre rolul cooperativelor agricole pe piata unica si prezentarea Comunicarii „Planul industrial din cadrul Pactului verde: “Pactul verde este un acord umbrela care contine mai multe masuri si are un impact puternic asupra sectorului economic-inclusiv asupra sectorului agricol. Cu cat suntem mai competitivi si cu cat producem mai durabil,atunci oportunitatile cresc pentru fermieri si cooperative.

Invitat la COPA-COGECA Praesidia, Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv la Comisiei Europene si Comisarul pentru comert, a vorbit de obiectivele comerciale, oportunitatile si provocarile pentru agricultura si comunitatea cooperativelor agricole in relatie cu acordurile comerciale:UE este o superputere globala in care sectorul alimentar constituie un element esential. Suntem cel mai mare exportator de bunuri agroalimentare, exporturile avand o valoare mai mare decat importurile, cu o cifra de 190 miliarde de euro, in ianuarie 2022. Provocarile politice si geopolitice cu care ne confruntam ne-au obligat sa ne reevaluam si adaptam politicile, avand repercursiuni pentru economiile noastre, in special pentru sectorul agricol. Pentru a ne mentine competitivitatea globala avem nevoie de parteneriate comerciale, acces la materii prime si factori de productie. De asemenea, trebuie sa urmam o serie de noi acorduri in contextul politic actual- mai exact sa ne uitam la cele cu Noua Zeelanda, Chile, Mexic, India, Indoneiza, Mercosur si Australia. Suntem angajati sa obtinem o valoare cat mai mare din acordurile existente pentru transportatorii nostri. Avem obiectivul de a ne maximiza potentialul in cadrul sectorului agroalimentar UE. Importam bunuri necesare pentru productia noastra agricola, dar exportam produse cu valoare adaugata care au reputatie de durabilitate. De asemenea, fermierii si cooperativele devin din ce in ce mai competitive si ne cresc potentialul.

In cadrul reuniunii Copa Praesidium din 17 februarie a avut loc un schimb de opinii cu Comisarul pentru agricultura, dl Janusz Wojciechowski, despre viitoarea PAC dupa 2027 si bugetul PAC. „Problema principala cu care ne confruntam este bugetul PAC care a fost definit si adoptat in 2020, la inceputul crizei COVID-19 si inainte de izbucnirea conflictului armat in Ucraina. In momentul de fata trebuie sa ne gandim la agricultura ca o prioritate deoarece ea asigura securitatea alimentara. In acest context, bugetul PAC este mult prea mic, trebuie sa incepem campania pentru ca acesta sa fie majorat. De asemenea, instrumentele noastre de gestionare a crizei sunt foarte importante. Din pacate, rezerva este foarte mica pentru provocarile cu care ne confruntam - 500 milioane de euro. Trebuie sa gasim solutii comune si sa intarim instrumentele de gestionare a crizei la nivelul Uniunii.

Delegatia romana a avut urmatoarele interventii in ordinea cronologica a intalnirilor:

Florentin BERCU, Director Executiv al UNCSV - AAC, a subliniat pe aceasta cale necesitatea continuarii acordarii derogarilor pana vom avea acces la inovatie, prin tehnici de ameliorare moderne (NGT) pentru a avea plante cu toleranta mai mare la atacul de boli si daunatori si cu un consum mai scazut de apa. Avand in vedere marile probleme cu care ne confruntam din cauza atacurilor daunatorilor, avem nevoie de produse de protectia plantelor eficiente. Trebuie sa tinem cont de faptul ca au crescut atacurile peste pragul economic de daunare, nu avem alte solutii eficiente si eficace si ne indreptam spre necesitatea aprobarii NGT-urilor. Nu putem sa interzicem neonicotinoidele fara sa avem alta solutie sau ca aceasta sa apara abia peste 7 ani.

In ceea ce priveste situatia din Ucraina, Florentin BERCU a dorit sa evidentieze impactul negativ pe care aceasta il are asupra sectorului agricol din Romania. Desi suntem solidari cu populatia din Ucraina,este nevoie de anumite masuri pentru a nu afecta produsele, producatorii si consumatorii nostri. Este primordiala contorizarea si controlarea tuturor cantitatilor de produse agroalimentare importate din Ucraina sau care tranziteaza si acordarea de compensatii pentru pierderile suferite de 100 euro pe tona de cereale si per total sectoare cca 200 milioane euro, necesare pentru Romania, din alte fonduri decat cele ale PAC. Este nevoie de interventii, asadar, ar trebui reconsiderata propunerea pentru a reintroduce tarifele pentru tarile grav afectate, precum Romania, Polonia, Cehia, statele baltice si Bulgaria pentru cereale, oleaginoase, carne de pasare si oua, miere si lapte.

Marius MICU, Vicepresedinte PRO AGRO – AAC si Vicepresedinte COPA, a adus doua comentarii legate de situatia din Ucraina si acordul cu Australia: “Din cauza faptului ca asiguram rutele de tranzit pentru Ucraina, suntem direct afectati, deoarece expunem fermierii la mai multe riscuri precum blocarea porturilor sau dublarea pretului de transport. Mai mult, seceta prin care am trecut combinata cu toate aceste conditii duc la o situatie dificila pentru fermierii din tarile noastre. Ar trebui sa contorziam toate cantitatile corect in granite deoarece nu avem o evidenta clara a cantitatilor exportate - fie in trazit sau in import. Nu avem pozitii in ceea ce priveste scutirea de taxe vamale pentru productia din Ucraina. Va trebui sa compensam toate aceste pierderi la nivelul UE. Romania poate fi impactata la nivel de 3.5 si 4 milioane de ha. Astfel, avem argumente solide pentru a ne sustine pozitia vis-a-vis de interpretarea Curtii - nu decizie sau hotarare. Interpretarea aceasta face referire la substantele active -neonicotinoide- nu face referire la o cultura. Aceste substante pot fi folosite la porumb, floarea-soarelui, rapita si sfecla de zahar.

Referitorul la acordul cu Australia- se pune accent pe carnea de miel si zahar, in timp ce la nivel UE se vorbeste de interzicerea exportului cu animale vii si a tratamentului cu neonicotinoide. In aceste conditii nu cream cota de piata indirect pentru Australia pentru a importa mai mult? Care sunt solutiile reale pentru fermieri pentru situatia dificila cu Ucraina si pentru balanta comerciala cu Australia?

Alina CRETU, FORUMUL APPR - AAC: “In toate documentele Copa Cogeca trebuie sa se regaseasca o exprimare comuna despre cat de grava e acesta decizie a CJUE cu privire la neonicotinoide. In cazul tarii noastre sunt impactate porumbul si floarea-soarelui, dar la porumb avem o situatie speciala. Aici avem un daunator, Tanymecus dilaticollis,pentru care nu exista alternative in acest moment, companiile si organizatiile facand numeroase cercetari si negasind solutii. Din fericire, ni s-a acordat derogare pentru culturile de primavara, iar situatia este sub control. Totusi, fara o derogare nu vom putea sa ne desfasuram activitatile.

Raspunsul Comisarului pentru comert, Valdis Dombrovskis a fost urmatorul: ”Trebuie sa sprijinim Ucraina. Astfel, exista doua seturi de initiative pentru a sprijini pietele agricole- coridoarele de solidaritate si liberalizarea comertului. Trebuie sa vedem care sunt blocajele si cum putem sa asiguram o capacitate mai buna de export. Cu toate ca vom continua masurile de comert preferential cu Ucraina, dorim sa avem clauze de salvgardare pentru cele mai sensibile produse agricole, cum ar fi carnea de pasare, ouale si cerealele. . Asadar, trebuie sa tinem cont de aceste aspecte.

In ceea ce priveste Australia inca nu avem oferte de piata pentru cele mai sensibile produse agricole. Aceste probleme vor fi discutate la finalul negocierilor.

Comisarul Janusz Wojciechowski a luat act de cerintele delegatiei romane in legatura cu Ucraina si a declarat ca autoritatile europene doresc sa rezolve aceasta situatie prin activarea Mecanismului privind Fondul de Criza din PAC. In ceea ce priveste Hotararea Curtii Europene de Justitie referitor la neonicotinoide, am solicitat punctul de vedere al departamentului juridic si vom reveni pe subiect dupa ce il vom avea. Am luat act de ingrijorarile dumneavoastra pertinente.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de membri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului alimentar romanesc.

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>