Alianta pentru Agricultura si Cooperare(AAC) a fost reprezentata la intalnirile Prezidiilor COGECA si COPA, desfasurate la Bruxelles, in zilele de 16 si 17 februarie 2023, in format fizic de catre Florentin BERCU - UNCSV, Maria Cristina GAMAN - UNCSV, Marius Mihai MICU -PRO AGRO, Alina CRETU – Forumul APPR, Diana MANDACHE – Forumul APPR si online de Liliana PIRON - LAPAR.
In calitate de reprezentanta a fermierilor si cooperativelor din Romania la COPA COGECA, AAC a mers la Bruxelles pentru a sustine pozitiile agricultorilor si cooperativelor din Romania in aceasta perioada plina de provocari, atat din punct de vedere geopolitic, cat si legislativ.
In cadrul reuniunii COGECA Praesidium, COPA Praesidium si a sedintei comune a COPA si COGECA, delegatia romana a dezbatut si analizat, impreuna cu delegatiile celorlalte state membre, inclusiv grupul de la Visegrad extins, cele mai recente documente ale Comisiei Europene privitoare la: revizuirea legislatiei EU privind bunastarea animalelor, derogarea de la utilizarea neonicotinoidelor, directiva privind emisiile industriale, revizuirea politicii de promovare a UE, Comertul international si situatia pietei, in special in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia, propunere de regulament pentru ambalaje si deseurile de ambalaje, ultimele informatii privind punerea in aplicare a PAC , tranzitia din RICA in RIDA si propunerea de Regulament “SUR”.
In cadrul reuniunii COGECA Praesidium de pe 16 februarie a avut loc si un schimb de opinii cu Seful de unitate DG GROW, Giacomo Mattino, despre rolul cooperativelor agricole pe piata unica si prezentarea Comunicarii „Planul industrial din cadrul Pactului verde: “Pactul verde este un acord umbrela care contine mai multe masuri si are un impact puternic asupra sectorului economic-inclusiv asupra sectorului agricol. Cu cat suntem mai competitivi si cu cat producem mai durabil,atunci oportunitatile cresc pentru fermieri si cooperative.”
Invitat la COPA-COGECA Praesidia, Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv la Comisiei Europene si Comisarul pentru comert, a vorbit de obiectivele comerciale, oportunitatile si provocarile pentru agricultura si comunitatea cooperativelor agricole in relatie cu acordurile comerciale:“UE este o superputere globala in care sectorul alimentar constituie un element esential. Suntem cel mai mare exportator de bunuri agroalimentare, exporturile avand o valoare mai mare decat importurile, cu o cifra de 190 miliarde de euro, in ianuarie 2022. Provocarile politice si geopolitice cu care ne confruntam ne-au obligat sa ne reevaluam si adaptam politicile, avand repercursiuni pentru economiile noastre, in special pentru sectorul agricol. Pentru a ne mentine competitivitatea globala avem nevoie de parteneriate comerciale, acces la materii prime si factori de productie. De asemenea, trebuie sa urmam o serie de noi acorduri in contextul politic actual- mai exact sa ne uitam la cele cu Noua Zeelanda, Chile, Mexic, India, Indoneiza, Mercosur si Australia. Suntem angajati sa obtinem o valoare cat mai mare din acordurile existente pentru transportatorii nostri. Avem obiectivul de a ne maximiza potentialul in cadrul sectorului agroalimentar UE. Importam bunuri necesare pentru productia noastra agricola, dar exportam produse cu valoare adaugata care au reputatie de durabilitate. De asemenea, fermierii si cooperativele devin din ce in ce mai competitive si ne cresc potentialul.”
In cadrul reuniunii Copa Praesidium din 17 februarie a avut loc un schimb de opinii cu Comisarul pentru agricultura, dl Janusz Wojciechowski, despre viitoarea PAC dupa 2027 si bugetul PAC. „Problema principala cu care ne confruntam este bugetul PAC care a fost definit si adoptat in 2020, la inceputul crizei COVID-19 si inainte de izbucnirea conflictului armat in Ucraina. In momentul de fata trebuie sa ne gandim la agricultura ca o prioritate deoarece ea asigura securitatea alimentara. In acest context, bugetul PAC este mult prea mic, trebuie sa incepem campania pentru ca acesta sa fie majorat. De asemenea, instrumentele noastre de gestionare a crizei sunt foarte importante. Din pacate, rezerva este foarte mica pentru provocarile cu care ne confruntam - 500 milioane de euro. Trebuie sa gasim solutii comune si sa intarim instrumentele de gestionare a crizei la nivelul Uniunii.”
Delegatia romana a avut urmatoarele interventii in ordinea cronologica a intalnirilor:
Florentin BERCU, Director Executiv al UNCSV - AAC, a subliniat pe aceasta cale necesitatea continuarii acordarii derogarilor pana vom avea acces la inovatie, prin tehnici de ameliorare moderne (NGT) pentru a avea plante cu toleranta mai mare la atacul de boli si daunatori si cu un consum mai scazut de apa. Avand in vedere marile probleme cu care ne confruntam din cauza atacurilor daunatorilor, avem nevoie de produse de protectia plantelor eficiente. Trebuie sa tinem cont de faptul ca au crescut atacurile peste pragul economic de daunare, nu avem alte solutii eficiente si eficace si ne indreptam spre necesitatea aprobarii NGT-urilor. Nu putem sa interzicem neonicotinoidele fara sa avem alta solutie sau ca aceasta sa apara abia peste 7 ani.
In ceea ce priveste situatia din Ucraina, Florentin BERCU a dorit sa evidentieze impactul negativ pe care aceasta il are asupra sectorului agricol din Romania. Desi suntem solidari cu populatia din Ucraina,este nevoie de anumite masuri pentru a nu afecta produsele, producatorii si consumatorii nostri. Este primordiala contorizarea si controlarea tuturor cantitatilor de produse agroalimentare importate din Ucraina sau care tranziteaza si acordarea de compensatii pentru pierderile suferite de 100 euro pe tona de cereale si per total sectoare cca 200 milioane euro, necesare pentru Romania, din alte fonduri decat cele ale PAC. Este nevoie de interventii, asadar, ar trebui reconsiderata propunerea pentru a reintroduce tarifele pentru tarile grav afectate, precum Romania, Polonia, Cehia, statele baltice si Bulgaria pentru cereale, oleaginoase, carne de pasare si oua, miere si lapte.
Marius MICU, Vicepresedinte PRO AGRO – AAC si Vicepresedinte COPA, a adus doua comentarii legate de situatia din Ucraina si acordul cu Australia: “Din cauza faptului ca asiguram rutele de tranzit pentru Ucraina, suntem direct afectati, deoarece expunem fermierii la mai multe riscuri precum blocarea porturilor sau dublarea pretului de transport. Mai mult, seceta prin care am trecut combinata cu toate aceste conditii duc la o situatie dificila pentru fermierii din tarile noastre. Ar trebui sa contorziam toate cantitatile corect in granite deoarece nu avem o evidenta clara a cantitatilor exportate - fie in trazit sau in import. Nu avem pozitii in ceea ce priveste scutirea de taxe vamale pentru productia din Ucraina. Va trebui sa compensam toate aceste pierderi la nivelul UE. Romania poate fi impactata la nivel de 3.5 si 4 milioane de ha. Astfel, avem argumente solide pentru a ne sustine pozitia vis-a-vis de interpretarea Curtii - nu decizie sau hotarare. Interpretarea aceasta face referire la substantele active -neonicotinoide- nu face referire la o cultura. Aceste substante pot fi folosite la porumb, floarea-soarelui, rapita si sfecla de zahar.
Referitorul la acordul cu Australia- se pune accent pe carnea de miel si zahar, in timp ce la nivel UE se vorbeste de interzicerea exportului cu animale vii si a tratamentului cu neonicotinoide. In aceste conditii nu cream cota de piata indirect pentru Australia pentru a importa mai mult? Care sunt solutiile reale pentru fermieri pentru situatia dificila cu Ucraina si pentru balanta comerciala cu Australia?”
Alina CRETU, FORUMUL APPR - AAC: “In toate documentele Copa Cogeca trebuie sa se regaseasca o exprimare comuna despre cat de grava e acesta decizie a CJUE cu privire la neonicotinoide. In cazul tarii noastre sunt impactate porumbul si floarea-soarelui, dar la porumb avem o situatie speciala. Aici avem un daunator, Tanymecus dilaticollis,pentru care nu exista alternative in acest moment, companiile si organizatiile facand numeroase cercetari si negasind solutii. Din fericire, ni s-a acordat derogare pentru culturile de primavara, iar situatia este sub control. Totusi, fara o derogare nu vom putea sa ne desfasuram activitatile.
Raspunsul Comisarului pentru comert, Valdis Dombrovskis a fost urmatorul: ”Trebuie sa sprijinim Ucraina. Astfel, exista doua seturi de initiative pentru a sprijini pietele agricole- coridoarele de solidaritate si liberalizarea comertului. Trebuie sa vedem care sunt blocajele si cum putem sa asiguram o capacitate mai buna de export. Cu toate ca vom continua masurile de comert preferential cu Ucraina, dorim sa avem clauze de salvgardare pentru cele mai sensibile produse agricole, cum ar fi carnea de pasare, ouale si cerealele. . Asadar, trebuie sa tinem cont de aceste aspecte.
In ceea ce priveste Australia inca nu avem oferte de piata pentru cele mai sensibile produse agricole. Aceste probleme vor fi discutate la finalul negocierilor.”
Comisarul Janusz Wojciechowski a luat act de cerintele delegatiei romane in legatura cu Ucraina si a declarat ca autoritatile europene doresc sa rezolve aceasta situatie prin activarea Mecanismului privind Fondul de Criza din PAC. In ceea ce priveste Hotararea Curtii Europene de Justitie referitor la neonicotinoide, am solicitat punctul de vedere al departamentului juridic si vom reveni pe subiect dupa ce il vom avea. Am luat act de ingrijorarile dumneavoastra pertinente.
Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de membri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului alimentar romanesc.
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
13-05-2025 Produse traditionale
Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
08-05-2025 Protectia mediului
În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
08-05-2025 Utilaje agricole
Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
07-05-2025 Protectia mediului
Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>