„From Farm To Fork – Blockchain Food Traceability” – Cel mai inovativ eveniment dedicat sectorului Agroalimentar din Romania

Miercuri 21 Septembrie 2022 a avut loc cel mai inovativ eveniment dedicat sectorului Agroalimentar din Romania organizat de catre Green Digital Innovation HUB  lider de proiect impreuna cu partenerii de consortiu


Evenimentul „From Farm To Fork – Blockchain Food Traceability”, a avut loc in data de 21 Septembrie 2022, la Teatrul Elisabeta din Bucuresti si a fost organizat de catre Green Digital Innovation HUB (Green eDIH), in calitate de lider al proiectului DFTB (Developing services on digital Food quality and Traceability using Blockchain), proiect ce a reunit organizatii din patru tari: Romania, Croatia, Bosnia si Hertegovina si Israel. In cadrul evenimentului, principalul subiect abordat a fost trasabilitatea produselor agroalimentare in concordanta cu Strategia „De la ferma la consumatorul final” a Comisiei Europene.

Tema privind trasabilitatea produselor alimentare a fost dezbatuta de catre invitati speciali precum Aurel SIMION – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Bogdan DUMEA – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii; Avigail Shtamler PAZ – Sef al Misiunii Economice si Comerciale in Romania din partea Ambasadei Israelului in Romania; Sorin CHIRITA - Presedinte al Asociatiei pentru Dezvoltare Regionala si Politici Europene; Danut PALE – Vicepresedintele al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.S.A) si multi alti invitati (lista completa a invitatilor poate fi regasita pe pagina oficiala a evenimentului: www.dftb.f2f.dih.green). 

Evenimentul From Farm To Fork  Blockchain Food Traceability - Foto1

 

Alaturi de noi au fost si ceilalti membri ai consortiului DFTB: Cuspis Group (Croatia), Centar Kompetencija (Croatia), SmartVillage (Bosnia si Hertegovina), Tera Tehnopolis (Croatia) si Hadas BAR (Israel), cu ajutorul carora am realizat cea mai inovativa solutie bazata pe tehnologia blockckhain pentru generarea trasabilitatii produselor alimentare. Reprezentantii membrilor consortiului au prezentat rezultatele proiectului in cadrul panelului interactiv 3 - Provocari din viata reala privind implementarea strategiei europene From Farm To Fork.

Deschiderea evenimentului i-a apartinut Presedintelui Green Digital Innovation HUB (Green eDIH), Gabriel MUNTEANU, care a expus activitatile pe care le desfasoara Green eDIH, insistand asupra necesitatii cresterii nivelului de trasabilitate a alimentelor.

Una dintre surprizele din cadrul conferintei a fost prezentarea live a platformei FoodQualiTrace, care ajuta la crearea unui lant de aprovizionare transparent de la producator pana la consumatorul final. Solutia noastra a fost selectata pentru a fi prezentata la evenimentul de inchidere a SmartAgriHubs, organizat la Lisabona, Portugalia, in perioada 26-28 Septembrie.

Invitatii speciali din panel-urile interactive au dezbatut subiecte de interes privind beneficiile reale ale trasabilitatii produselor alimentare, viitorul trasabilitatii alimentelor in cadrul Strategiei Europene „De la ferma la consumatorul final”, combaterea fraudei alimentare, sustinerea productiei ecologice a alimentelor in Romania, beneficiile digitalizarii in domeniul agroalimentar, planuri si solutii concrete pentru alinierea Romaniei la Strategia Europeana.

Evenimentul From Farm To Fork  Blockchain Food Traceability - Foto2

 

Audienta evenimentului a fost foarte eterogena, atragand numerosi participanti din sfera autoritatilor si institutiilor publice, ONG-urilor, organizatiilor profesionale, companiilor private, mediului academic, media plus multe alte persoane interesate de domeniul agroalimentar si de gestionarea problemelor existente si viitoare ale lantului de productie al produselor agroalimentare.

 

 

Webiste proiect: www.f2f.dih.green
Website Green eDIH: www.dih.green
LinkedIn: www.linkedin.com/company/greenedih 
Facebook: www.facebook.com/GreeneDIH

 

Despre SmartAgriHubs:

SmartAgriHubs este un proiect finantat de Uniunea Europeana prin instrumentul de finantare Orizont 2020 care reuneste un consortiu de peste 164 de parteneri din sectorul agroalimentar european. SmartAgriHubs isi propune sa digitalizeze agricultura europeana prin promovarea unui ecosistem de inovare agricola dedicat excelentei, durabilitatii si succesului. Proiectul SmartAgriHubs serveste ca un catalizator al inovatiei in agricultura inteligenta. Prin adoptarea si promovarea inovatiei europene in agricultura si IT, SmartAgriHubs extinde solutiile digitale in sectorul agroalimentar si ajuta fermierii si intreprinderile lor sa obtina rezultate reale si realizabile.

 

Despre Green Digital Innovation HUB:

Green eDIH este un HUB de inovare digitala cu sediul in Bucuresti, Romania, care sprijina dezvoltarea economiei prin tehnologii verzi si a carui misiune este de a crea o punte intre nevoile actuale de digitalizare ale industriei regionale si solutiile ecologice. Unul dintre obiectivele principale ale Green eDIH este de a sprijini si accelera inovatia prin tehnologii digitale verzi. In acest context, Green eDIH a creat si va continua sa dezvolte cinci platforme si programe digitale care vor acoperi in mod digital si cuprinzator toate functiile principale ale unui DIH:

Platforme digitale: GreenTech Academy, GreenTech Network, GreenTech Arena

Programe: GreenTech Policy, GreenTech Projects.

 

3222110-sigla-UE

Acest proiect a primit finantare din programul de cercetare si inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene, in baza acordului de grant № 818182. 

 

Noutati

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>