GAL-urile vor fi sprijinite in continuare pentru a contribui la dezvoltarea zonelor rurale din Romania

Grupurile de Actiune Locala vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala - Participarea ministrului Adrian Oros la Conferinta internationala privind implementarea abordarii LEADERConferinta internationala privind implementarea abordarii LEADER/CLLD, organizata de Federatia LEADER Romania, in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a debutat luni, 5 octombrie 2020, la Eforie Nord, temele de interes fiind dezvoltarea guvernantei la nivel local in contextul noilor politici de dezvoltare rurala.


Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Adrian Oros, a declarat ca, pentru viitoarea perioada de programare – post 2020, Grupurile de Actiune Locala vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala, tinand cont de nevoile identificate in teritoriul acoperit de GAL. „Mai mult, am convingerea ca vom avea aceeasi relatie fructuoasa si GAL-urile vor ramane un partener important al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru dezvoltarea zonelor rurale din Romania”, a adaugat ministrul Oros.

Alaturi de ministrul Oros, la eveniment au avut interventii online omologul sau bulgar, dna. Desislava Taneva, oficiali ai Uniunii Europene, iar membri ai Autoritatii de Management pentru PNDR, precum si reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala si ai diverselor organisme, asociatii si organizatii europene implicate in dezvoltarea rurala au sustinut, de asemenea, prezentari.

Reprezentantii celor doua parti au convenit asupra importantei instrumentului LEADER in dezvoltarea locala, in crearea de locuri de munca, in sprijinirea unei economii verzi si digitale, subliniind totodata necesitatea colaborarii dintre state in incercarea de a proteja interesele fermierilor.

Grupurile de Actiune Locala vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala


Evenimentul, menit sa intareasca si sa promoveze buna colaborare in domeniul dezvoltarii rurale dintre Romania si Bulgaria, prin facilitarea schimbului de experienta, de idei, informatii si bune practici se va desfasura in doua etape, participantii continuand lucrarile reuniunii la Albena (Bulgaria), in perioada 6-7 octombrie.

In a doua parte a zilei, ministrul Adrian Oros a avut o intalnire bilaterala cu secretarul de stat din Bulgaria, Lozana Vasileva. Cu aceasta ocazie, au fost abordate teme precum prioritatile viitorului Plan National Strategic, necesititatea mentinerii sprijinului cuplat voluntar si a ajutorului national tranzitoriu, aspecte despre Pactul verde european (Green Deal). Cei doi demnitari au cazut de acord ca atat Romania cat si Bulgaria prezinta aceleasi specificitati din punct de vedere agricol si este important sa isi sustina punctele de vedere comune, in beneficiul ambelor parti.

MADR - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

AFIR participa in perioada 5 – 7 octombrie 2020 la Conferinta Internationala pentru implementarea LEADER/ CLLD

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Mihai MORARU, participa la Conferinta Internationala pentru implementarea LEADER/ CLLD - community-led local development (Dezvoltarea locala plasata sub responsabilitatea comunitatii), care se desfasoara atat in Romania, cat si in Bulgaria, in perioada 5 – 7 octombrie 2020. Evenimentul se bucura de o participare la nivel inalt, fiind prezent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din tara noastra, Adrian OROS, ministrul Agriculturii din tara vecina, Desislava TANEVA, precum si alti oficiali ai celor doua ministere de resort. 

Evenimentul organizat de catre AFIR, impreuna cu Federatia LEADER Romania, la Eforie Nord, se bucura de prezenta unor inalti oficiali ai Comisiei Europene. Alocutiunile de deschidere a Conferintei pentru implementarea LEADER au fost sustinute de catre Janusz WOJCIECHOWSKI, Comisarul european pentru Agricultura si de catre ministrii Agriculturii din cele doua tari.

„Despre LEADER stim cu totii ca este el insusi o abordare inovativa in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala a Uniunii Europene. De asemenea, experienta a aratat ca LEADER poate juca un rol important in colectarea unor raspunsuri la problemele rurale vechi si noi, devenind cu soi de laborator pentru consolidarea capacitatilor locale si testarea unor modalitati noi de satisfacere a nevoilor comunitatilor rurale. In viitoarea perioada de programare financiara, post 2020, GAL-urile vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare locale, tinand cont de nevoile identificate.” a declarat ministrul Agriculturii, Adrian OROS.

Intalnirea bilaterala este menita sa intareasca si sa promoveze buna colaborare in domeniul dezvoltarii rurale din zona Balcanilor, prin facilitarea schimbului de experienta, de idei, de informatii si de bune practici. In acelasi timp, scopul evenimentului este de a incuraja si de a sprijini autoritatile din statele membre participante sa creeze conditiile necesare pentru utilizarea in mod corect si eficient a instrumentelor specifice dezvoltarii locale in acordurile de parteneriat si de includere a acestora in cadrul programelor aferente.

LEADER (Liaison entre actions de développement de l'économie rurale), anume Legaturi intre actiunile de dezvoltare a economiei rurale este o initiativa a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurala initiate la nivel local, in vederea revitalizarii zonelor rurale si crearii de locuri de munca. Programul LEADER reprezinta o abordare care ofera noi oportunitati de dezvoltare rurala punand bazele identificarii nevoilor locale, intaririi capacitatii de dezvoltare si implementarii strategiilor locale de dezvoltare in vederea conservarii patrimoniului rural si cultural, dezvoltarii mediului economic si imbunatatirii abilitatilor organizatorice ale comunitatilor locale.

Prezent la aceasta intalnire Directorul general al AFIR, Mihai MORARU, a tinut sa precizeze: „Atat Romania, cat si Bulgaria au un trecut comun de-a lungul istoriei si, chiar evenimentul de azi este dovada ca am pasit impreuna si in ceea ce priveste dezvoltarea rurala.

Mi-as dori ca, in viitoarea perioada de programare financiara, Strategiile de Dezvoltare Locala (SDL) sa fie mult mai aplicate catre nevoile reale ale comunitatilor. Grupurile de Actiune Locala trebuie sa devina un pivot pentru perioada urmatoare si sa contribuie la punerea in valoare a satului romanesc.”

Pe durata primei zile a evenimentului international au fost dezbatute in format bilateral teme de interes, precum: importanta LEADER in cadrul strategiei Form to Fork, Sate inteligente, unde va fi prezentat proiectul Smart Rural 21. 

„A hrani o populatie atat de numeroasa in lume este o mare responsabilitate. Suntem intr-un punct critic, de inflexiune. Obiectivul Farm to fork (din ferma in farfurie), adica hrana de calitate, este o provocare foarte mare pentru noi toti.” a mai precizat Mihai MORARU, Directorul general al AFIR.

Totodata, subliniem importanta participarii la conferinta a mai multor Grupuri de Actiune Locala (GAL) din cele doua state membre, beneficiarii reali ai acestui eveniment international.

Un rol important in derularea evenimentului il au discutiile intre participanti cu privire la temele abordate, dezbateri organizate in trei grupuri tematice: Sate inteligente, Abordari inovatoare teritoriale, Elaborarea unor propuneri de catre Comisia Europeana cu privire la subiectele discutate. 

Precizam faptul ca evenimentul este organizat in conformitate deplina cu normele in vigoare privind sanatatea publica din Romania si Bulgaria, in contextul pandemiei de COVID-19.

AFIR - Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

  

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>