GAL-urile vor fi sprijinite in continuare pentru a contribui la dezvoltarea zonelor rurale din Romania

Grupurile de Actiune Locala vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala - Participarea ministrului Adrian Oros la Conferinta internationala privind implementarea abordarii LEADERConferinta internationala privind implementarea abordarii LEADER/CLLD, organizata de Federatia LEADER Romania, in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a debutat luni, 5 octombrie 2020, la Eforie Nord, temele de interes fiind dezvoltarea guvernantei la nivel local in contextul noilor politici de dezvoltare rurala.


Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Adrian Oros, a declarat ca, pentru viitoarea perioada de programare – post 2020, Grupurile de Actiune Locala vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala, tinand cont de nevoile identificate in teritoriul acoperit de GAL. „Mai mult, am convingerea ca vom avea aceeasi relatie fructuoasa si GAL-urile vor ramane un partener important al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru dezvoltarea zonelor rurale din Romania”, a adaugat ministrul Oros.

Alaturi de ministrul Oros, la eveniment au avut interventii online omologul sau bulgar, dna. Desislava Taneva, oficiali ai Uniunii Europene, iar membri ai Autoritatii de Management pentru PNDR, precum si reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala si ai diverselor organisme, asociatii si organizatii europene implicate in dezvoltarea rurala au sustinut, de asemenea, prezentari.

Reprezentantii celor doua parti au convenit asupra importantei instrumentului LEADER in dezvoltarea locala, in crearea de locuri de munca, in sprijinirea unei economii verzi si digitale, subliniind totodata necesitatea colaborarii dintre state in incercarea de a proteja interesele fermierilor.

Grupurile de Actiune Locala vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala


Evenimentul, menit sa intareasca si sa promoveze buna colaborare in domeniul dezvoltarii rurale dintre Romania si Bulgaria, prin facilitarea schimbului de experienta, de idei, informatii si bune practici se va desfasura in doua etape, participantii continuand lucrarile reuniunii la Albena (Bulgaria), in perioada 6-7 octombrie.

In a doua parte a zilei, ministrul Adrian Oros a avut o intalnire bilaterala cu secretarul de stat din Bulgaria, Lozana Vasileva. Cu aceasta ocazie, au fost abordate teme precum prioritatile viitorului Plan National Strategic, necesititatea mentinerii sprijinului cuplat voluntar si a ajutorului national tranzitoriu, aspecte despre Pactul verde european (Green Deal). Cei doi demnitari au cazut de acord ca atat Romania cat si Bulgaria prezinta aceleasi specificitati din punct de vedere agricol si este important sa isi sustina punctele de vedere comune, in beneficiul ambelor parti.

MADR - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

AFIR participa in perioada 5 – 7 octombrie 2020 la Conferinta Internationala pentru implementarea LEADER/ CLLD

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Mihai MORARU, participa la Conferinta Internationala pentru implementarea LEADER/ CLLD - community-led local development (Dezvoltarea locala plasata sub responsabilitatea comunitatii), care se desfasoara atat in Romania, cat si in Bulgaria, in perioada 5 – 7 octombrie 2020. Evenimentul se bucura de o participare la nivel inalt, fiind prezent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din tara noastra, Adrian OROS, ministrul Agriculturii din tara vecina, Desislava TANEVA, precum si alti oficiali ai celor doua ministere de resort. 

Evenimentul organizat de catre AFIR, impreuna cu Federatia LEADER Romania, la Eforie Nord, se bucura de prezenta unor inalti oficiali ai Comisiei Europene. Alocutiunile de deschidere a Conferintei pentru implementarea LEADER au fost sustinute de catre Janusz WOJCIECHOWSKI, Comisarul european pentru Agricultura si de catre ministrii Agriculturii din cele doua tari.

„Despre LEADER stim cu totii ca este el insusi o abordare inovativa in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala a Uniunii Europene. De asemenea, experienta a aratat ca LEADER poate juca un rol important in colectarea unor raspunsuri la problemele rurale vechi si noi, devenind cu soi de laborator pentru consolidarea capacitatilor locale si testarea unor modalitati noi de satisfacere a nevoilor comunitatilor rurale. In viitoarea perioada de programare financiara, post 2020, GAL-urile vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare locale, tinand cont de nevoile identificate.” a declarat ministrul Agriculturii, Adrian OROS.

Intalnirea bilaterala este menita sa intareasca si sa promoveze buna colaborare in domeniul dezvoltarii rurale din zona Balcanilor, prin facilitarea schimbului de experienta, de idei, de informatii si de bune practici. In acelasi timp, scopul evenimentului este de a incuraja si de a sprijini autoritatile din statele membre participante sa creeze conditiile necesare pentru utilizarea in mod corect si eficient a instrumentelor specifice dezvoltarii locale in acordurile de parteneriat si de includere a acestora in cadrul programelor aferente.

LEADER (Liaison entre actions de développement de l'économie rurale), anume Legaturi intre actiunile de dezvoltare a economiei rurale este o initiativa a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurala initiate la nivel local, in vederea revitalizarii zonelor rurale si crearii de locuri de munca. Programul LEADER reprezinta o abordare care ofera noi oportunitati de dezvoltare rurala punand bazele identificarii nevoilor locale, intaririi capacitatii de dezvoltare si implementarii strategiilor locale de dezvoltare in vederea conservarii patrimoniului rural si cultural, dezvoltarii mediului economic si imbunatatirii abilitatilor organizatorice ale comunitatilor locale.

Prezent la aceasta intalnire Directorul general al AFIR, Mihai MORARU, a tinut sa precizeze: „Atat Romania, cat si Bulgaria au un trecut comun de-a lungul istoriei si, chiar evenimentul de azi este dovada ca am pasit impreuna si in ceea ce priveste dezvoltarea rurala.

Mi-as dori ca, in viitoarea perioada de programare financiara, Strategiile de Dezvoltare Locala (SDL) sa fie mult mai aplicate catre nevoile reale ale comunitatilor. Grupurile de Actiune Locala trebuie sa devina un pivot pentru perioada urmatoare si sa contribuie la punerea in valoare a satului romanesc.”

Pe durata primei zile a evenimentului international au fost dezbatute in format bilateral teme de interes, precum: importanta LEADER in cadrul strategiei Form to Fork, Sate inteligente, unde va fi prezentat proiectul Smart Rural 21. 

„A hrani o populatie atat de numeroasa in lume este o mare responsabilitate. Suntem intr-un punct critic, de inflexiune. Obiectivul Farm to fork (din ferma in farfurie), adica hrana de calitate, este o provocare foarte mare pentru noi toti.” a mai precizat Mihai MORARU, Directorul general al AFIR.

Totodata, subliniem importanta participarii la conferinta a mai multor Grupuri de Actiune Locala (GAL) din cele doua state membre, beneficiarii reali ai acestui eveniment international.

Un rol important in derularea evenimentului il au discutiile intre participanti cu privire la temele abordate, dezbateri organizate in trei grupuri tematice: Sate inteligente, Abordari inovatoare teritoriale, Elaborarea unor propuneri de catre Comisia Europeana cu privire la subiectele discutate. 

Precizam faptul ca evenimentul este organizat in conformitate deplina cu normele in vigoare privind sanatatea publica din Romania si Bulgaria, in contextul pandemiei de COVID-19.

AFIR - Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

  

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>