Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR a organizat azi, 23 mai 2018, Conferinta Nationala a Agricultorilor, cu tema „Agricultura – Prioritate Nationala” eveniment anual, devenit un etalon pentru agricultura si stabilirea politicilor care vizeaza acest sector. In continuare va prezentam interventia prim-ministrului Viorica Dancila in cadrul Conferintei:
"Agricultura si dezvoltarea satului romanesc reprezinta prioritati absolute in programul de guvernare. Urmarim ca, prin noile politici agricole, sectorul agricol sa devina un motor de crestere economica si o sursa de locuri de munca pentru populatia din mediul rural, odata cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migratia populatiei din mediul rural. Accelerarea modernizarii agriculturii, pentru a se asigura o hrana sanatoasa, necesara intregii populatii, recastigarea pietei interne, un trai decent al fermierilor, reducerea importurilor si cresterea exporturilor de produse agroalimentare sunt deziderate pe care urmarim sa le indeplinim. Incepand cu anul 2017, in guvernarea PSD au fost realizate 35 de hotarari de guvern – tot ati facut referiri la ele - din care 12 incepand cu ianuarie 2018. Asta evidentiaza interesul pe care guvernul nostru il acorda acestui sector extrem de important. Alte directii strategice cu impact ridicat sunt cele care sa conduca la comasarea terenurilor si finalizarea reformei funciare, precum si identificarea de masuri menite sa conduca la dezvoltarea, la salvarea zonei montane. Cresterea potentialului agricol nu se poate face fara dezvoltarea sistemului de imbunatatiri funciare. Masuri importante pe care guvernul pe care il conduc le urmareste in vederea implementarii obiectivelor asumate sunt cele care sa puna accentul pe siguranta si securitatea alimentara. Programul de guvernare este respectat intocmai, astfel: acordarea in timp util a subventiilor pentru agricultura este astazi o realitate. Romania este primul stat european care incheie procesul de depunere a cererilor la data de 15 mai 2018. Ministerul Agriculturii, cu sprijinul Guvernului, prin politicile si actele normative adoptate, reuseste sa introduca in economia romaneasca, doar in anul 2018, circa 2,67 miliarde euro pana la data prezenta, o performanta unica.
Refacerea si extinderea sistemului de irigatii. Apa gratuita pana la statia de punere sub presiune, reabilitarea infrastructurii principale de la priza de apa pana la statiile de punere sub presiune pentru circa doua milioane de hectare. Cresterea suprafetelor irigate care in acest an vor depasi un milion de hectare o vom realiza atat prin masuri de stimulare a investitiilor, a utilizarii eficiente a apei, cat si prin facilitarea accesului agricultorilor la un cost redus al apei utilizate. Dezvoltarea sistemului national antigrindina si de stimulare a precipitatiilor este un obiectiv important care are ca scop extinderea sistemului national, odata cu evitarea pierderilor de productie prin calamitare, stimulare de precipitatii in zonele aride si in perioadele critice privind consumul de apa pentru plante, prin operationalizarea celor trei centre de comanda - Muntenia, Moldova si Transilvania - si punerea in stare de functionare a celor sapte unitati de combatere. Avem in executie peste 26 de puncte noi de lansare in Oltenia, Muntenia si Banat. In anul 2018, deci in acest an, vor fi in total 60 de puncte de lansare operationale.
Program de stimulare a productiei vegetale, zootehnice si acvaculturii. Asa cum ne-am asumat, am creat cadrul normativ pentru ca producatorii agricoli sa beneficieze de credite garantate de stat cu 80% pentru realizarea de investitii pentru asigurarea ciclului de productie sau pentru cofinantarea proiectelor din fonduri nerambursabile. Au fost acordate garantii pentru credite in valoare de 1,69 miliarde lei de catre Fondul de garantare al creditului rural.
Program de sustinere pentru produsele deficitare. Acordarea de sume fixe pe o perioada de opt ani la produsele deficitare din balanta comerciala. Programul a inceput in anul 2017, prin selectarea pe baza datelor statistice a produselor tomate, cresterea efectivelor de suine, in cazul raselor romanesti Bazna si Mangalita, valorificarea superioara a lanii. Cresterea absorbtiei fondurilor europene cu efecte directe asupra mentinerii activitatii in mediul rural, stimularea investitiilor, dezvoltarea rurala durabila, cu un impact de circa 9,7 miliarde euro care se realizeaza pe doua fronturi: absorbtie si contractare de fonduri. Astfel, au fost atrase fonduri nerambursabile de 1,2 miliarde euro in anul 2017, iar in anul 2018 vor fi platite peste 1,4 miliarde de euro pentru investitiile din PNDR pe perioada 2014-2020. Sprijin pentru angajarea tinerilor in agricultura, acvacultura si industria alimentara. Avem in Parlamentul Romaniei acest program prin care angajatorul este scutit de la plata tuturor obligatiilor catre stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale in conditiile angajarii a minim doi tineri cu varsta sub 40 de ani pentru o perioada de cel putin un an.
Programul de pregatire de scurta durata pentru lucratorii din agricultura in parteneriat public privat. Realizarea unui parteneriat public privat intre scolile liceale si fermierii agricoli, constand in stabilirea de comun acord a unui program de pregatire de scurta durata a lucratorilor din agricultura in vederea insusirii cunostintelor specifice muncii lor. Obiectivul este acela de a pregati un numar suplimentar de 24.000 de specialisti in sectorul agricol, incepand din acest an.
Program de infiintare a Centrelor de colectare si procesare pentru legume-fructe si pentru unele produse de origine animala. Infiintarea Centrelor de colectare si procesare a legumelor-fructelor din bazinele legumicole, respectiv pomicole, in vederea valorificarii integrale a productiei, evitarea pierderilor si cresterea veniturilor producatorilor agricoli, o buna aprovizionare a consumatorilor. Infiintarea de centre de colectare si unitati de prelucrare a lanei si pieilor de ovine si caprine in vederea reducerii pierderilor crescatorilor de animale, reducerea poluarii mediului inconjurator - in mare parte acestea se arunca sau li se dau foc.
Program de incurajare a activitatilor din zona montana. Am aprobat un miliard de euro pentru o perioada de zece ani, pentru protectia resurselor naturale, densitate echilibrata a populatiei in zona montana, crearea si conservarea locurilor de munca, crearea si protejarea infrastructurii de acces, elaborarea de politici si reglementari pentru incurajarea activitatilor specifice zonei montane cu incidenta asupra celor 28 de judete din acest areal care vizeaza atingerea obiectivelor de mai sus. Program national de cercetare-dezvoltare. Finantarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice cu 100 de milioane de euro, in vederea realizarii de clustere de cercetare, in care Romania are avantaj competitiv. Lucram la un program national de cercetare dezvoltare agricola post-2020, in vederea realizarii unei strategii integrate, care sa asigure adaptarea noii tehnologii la conditiile de productie din Romania, vizand in special masuri privind cercetarea aplicativa, inovarea si reducerea costurilor de productie, pe fondul sporirii randamentului si calitatii produselor.
Program de incurajare a agriculturii ecologice si a produselor traditionale. Infiintarea Laboratorului National pentru Certificarea Produselor Ecologice si Traditionale, incurajarea activitatilor agricole si non-agricole, in scopul garantarii veniturilor, mentinerii traditiilor, evitarea migratiei si asigurarea unor produse de calitate destinate cu preponderenta pietei nationale. In prezent sunt deja patru produse protejate, magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novac afumat din Tara Barsei si telemeaua de Ibanesti. Speram sa avem cat mai multe produse.
Program de masuri legislative pentru sectorul agricol. cadastrarea de catre stat a terenurilor agricole, revizuirea legislatiei din agricultura cu privire la achizitionarea terenurilor, realizarea indrumarului legislativ, asa cum am promis, imbunatatirea legislatiei cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare, revizuirea cu celeritate a legislatiei referitoare la managementul ambalajelor, ecarisaje si dejectii.
Nu in ultimul rand, as vrea sa va anunt ca avem in plan, in perioada urmatoare, infiintarea Casei de Comert a Romaniei care va intermedia comercializarea produselor agroalimentare si a animalelor, va inchiria sau construi centre de colectare prelucrare si va negocia contracte in numele producatorilor agricoli pentru export si intern. Toate aceste masuri vor duce la deschiderea de noi piete pentru produsele romanesti, cu o capacitate de desfacere si de productie in regim propriu si se vor semna contracte de achizitie cu fermierii pentru o perioada de 3 ani.
Doamnelor si domnilor, asa cum stiti, Romania va detine de la 1 ianuarie 2019, presedintia rotativa de 6 luni a Consiliului Uniunii Europene. Motto-ul care ne va calauzi este coeziunea - o valoare comuna europeana, iar prin alegerea acestui concept am urmarit transmiterea unui mesaj convergent cu dezbaterile actuale in plan european. In acelasi timp, am dori sa subliniem faptul ca cetatenii europeni trebuie sa resimta, la nivelul vietii de zi cu zi, beneficiile apartenentei la Uniunea Europeana. In acest context, este important ca noul buget al Uniunii Europene sa sustina in continuare obiectivele investitionale pentru stimularea convergentei, la nivelul intregii Uniunii. Am apreciat faptul ca Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna raman principalele prioritati investitionale in viitorul buget, insa nu putem spune ca ne simtim confortabil cu reducerea alocarilor pentru cele doua politici mai ales, in termen reali, acestea par a fi mult mai mari decat procentele anuntate. Credem ca aceste reduceri ar putea intari procesul de consolidare a convergentei si de reducere a decalajelor de dezvoltare. Asa cum stiti, multi ani la rand, am fost, in calitate de europarlamentar, vicepresedinte al comisiei de agricultura si dezvoltare in Parlamentul European si am sustinut agricultura romaneasca si fermierii romani. In calitate de prim-ministru, voi sustine ca Politica Agricola Comuna sa continue sa fie o politica puternica, bazata pe cei doi piloni, cu o alocare bugetara la fel de consistenta ca pana in prezent, care sa poata sa raspunda provocarilor economice, de mediu si sociale.
Romania nu poate accepta o Politica Agricola Comuna fara Pilonul 2 – Dezvoltare Rurala sau cu diminuarea obiectivelor si a ariei de aplicabilitate a programelor nationale de dezvoltare rurala. Un alt lucru important il reprezinta convergenta platilor directe la nivelul UE, reducerea decalajelor intre nivelul platilor directe la hectar. Va asigur ca Romania, in mod ferm, nu sustine plafonarea platilor directe pentru fermele mari si chiar avem in vedere cresterea ratei platii redistributive cu cateva procente, pentru a incuraja fermele mici si marginalizate. Actuala arhitectura a Politicii Agricole Comune, care tine seama de aspectele ecologice - si ma refer la eco-conditionalitate, plati directe pentru inverzire si cele de agro-mediu - trebuie sa fie abordata de o maniera mai flexibila si mai coerenta care sa permita ca statele membre sa defineasca tinte care sa asigure atingerea obiectivelor definite la nivelul Uniunii Europene. Nu in ultimul rand, Politica de Dezvoltare Rurala va trebui sa raspunda nevoilor de dezvoltare si de modernizare ale sectorului agricol, ale celui agroalimentar, ale zonelor rurale, prin crearea de locuri de munca si infrastructura necesara. Doamnelor si domnilor, in incheiere vreau sa va asigur ca prezenta mea astazi, aici nu este intamplatoare. Este un angajament pe care mi-l iau in fata dumneavoastra – ca voi sustine agricultura romaneasca in calitate de prim-ministru, asa cum am facut-o ani la rand, in calitate de europarlamentar. Va doresc mult succes in activitatea dumneavoastra si va multumesc."
prim-ministru Viorica Dancila
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
09-07-2025 Vinuri
Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
02-07-2025 Rapita
Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>
02-07-2025 Insecticide
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>