Participarea premierului Viorica Dancila la Conferinta Nationala a Agricultorilor 2018

Participarea premierului Viorica Dancila la Conferinta Nationala a Agricultorilor - LAPAR 2018Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR a organizat azi, 23 mai 2018, Conferinta Nationala a Agricultorilor, cu tema „Agricultura – Prioritate Nationala” eveniment anual, devenit un etalon pentru agricultura si stabilirea politicilor care vizeaza acest sector. In continuare va prezentam interventia prim-ministrului Viorica Dancila in cadrul Conferintei:


"Agricultura si dezvoltarea satului romanesc reprezinta prioritati absolute in programul de guvernare. Urmarim ca, prin noile politici agricole, sectorul agricol sa devina un motor de crestere economica si o sursa de locuri de munca pentru populatia din mediul rural, odata cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migratia populatiei din mediul rural. Accelerarea modernizarii agriculturii, pentru a se asigura o hrana sanatoasa, necesara intregii populatii, recastigarea pietei interne, un trai decent al fermierilor, reducerea importurilor si cresterea exporturilor de produse agroalimentare sunt deziderate pe care urmarim sa le indeplinim. Incepand cu anul 2017, in guvernarea PSD au fost realizate 35 de hotarari de guvern – tot ati facut referiri la ele - din care 12 incepand cu ianuarie 2018. Asta evidentiaza interesul pe care guvernul nostru il acorda acestui sector extrem de important. Alte directii strategice cu impact ridicat sunt cele care sa conduca la comasarea terenurilor si finalizarea reformei funciare, precum si identificarea de masuri menite sa conduca la dezvoltarea, la salvarea zonei montane. Cresterea potentialului agricol nu se poate face fara dezvoltarea sistemului de imbunatatiri funciare. Masuri importante pe care guvernul pe care il conduc le urmareste in vederea implementarii obiectivelor asumate sunt cele care sa puna accentul pe siguranta si securitatea alimentara. Programul de guvernare este respectat intocmai, astfel: acordarea in timp util a subventiilor pentru agricultura este astazi o realitate. Romania este primul stat european care incheie procesul de depunere a cererilor la data de 15 mai 2018. Ministerul Agriculturii, cu sprijinul Guvernului, prin politicile si actele normative adoptate, reuseste sa introduca in economia romaneasca, doar in anul 2018, circa 2,67 miliarde euro pana la data prezenta, o performanta unica.

Refacerea si extinderea sistemului de irigatii. Apa gratuita pana la statia de punere sub presiune, reabilitarea infrastructurii principale de la priza de apa pana la statiile de punere sub presiune pentru circa doua milioane de hectare. Cresterea suprafetelor irigate care in acest an vor depasi un milion de hectare o vom realiza atat prin masuri de stimulare a investitiilor, a utilizarii eficiente a apei, cat si prin facilitarea accesului agricultorilor la un cost redus al apei utilizate. Dezvoltarea sistemului national antigrindina si de stimulare a precipitatiilor este un obiectiv important care are ca scop extinderea sistemului national, odata cu evitarea pierderilor de productie prin calamitare, stimulare de precipitatii in zonele aride si in perioadele critice privind consumul de apa pentru plante, prin operationalizarea celor trei centre de comanda - Muntenia, Moldova si Transilvania - si punerea in stare de functionare a celor sapte unitati de combatere. Avem in executie peste 26 de puncte noi de lansare in Oltenia, Muntenia si Banat. In anul 2018, deci in acest an, vor fi in total 60 de puncte de lansare operationale.

Program de stimulare a productiei vegetale, zootehnice si acvaculturii. Asa cum ne-am asumat, am creat cadrul normativ pentru ca producatorii agricoli sa beneficieze de credite garantate de stat cu 80% pentru realizarea de investitii pentru asigurarea ciclului de productie sau pentru cofinantarea proiectelor din fonduri nerambursabile. Au fost acordate garantii pentru credite in valoare de 1,69 miliarde lei de catre Fondul de garantare al creditului rural.


Program de sustinere pentru produsele deficitare. Acordarea de sume fixe pe o perioada de opt ani la produsele deficitare din balanta comerciala. Programul a inceput in anul 2017, prin selectarea pe baza datelor statistice a produselor tomate, cresterea efectivelor de suine, in cazul raselor romanesti Bazna si Mangalita, valorificarea superioara a lanii. Cresterea absorbtiei fondurilor europene cu efecte directe asupra mentinerii activitatii in mediul rural, stimularea investitiilor, dezvoltarea rurala durabila, cu un impact de circa 9,7 miliarde euro care se realizeaza pe doua fronturi: absorbtie si contractare de fonduri. Astfel, au fost atrase fonduri nerambursabile de 1,2 miliarde euro in anul 2017, iar in anul 2018 vor fi platite peste 1,4 miliarde de euro pentru investitiile din PNDR pe perioada 2014-2020. Sprijin pentru angajarea tinerilor in agricultura, acvacultura si industria alimentara. Avem in Parlamentul Romaniei acest program prin care angajatorul este scutit de la plata tuturor obligatiilor catre stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale in conditiile angajarii a minim doi tineri cu varsta sub 40 de ani pentru o perioada de cel putin un an.

Programul de pregatire de scurta durata pentru lucratorii din agricultura in parteneriat public privat. Realizarea unui parteneriat public privat intre scolile liceale si fermierii agricoli, constand in stabilirea de comun acord a unui program de pregatire de scurta durata a lucratorilor din agricultura in vederea insusirii cunostintelor specifice muncii lor. Obiectivul este acela de a pregati un numar suplimentar de 24.000 de specialisti in sectorul agricol, incepand din acest an.

Program de infiintare a Centrelor de colectare si procesare pentru legume-fructe si pentru unele produse de origine animala. Infiintarea Centrelor de colectare si procesare a legumelor-fructelor din bazinele legumicole, respectiv pomicole, in vederea valorificarii integrale a productiei, evitarea pierderilor si cresterea veniturilor producatorilor agricoli, o buna aprovizionare a consumatorilor. Infiintarea de centre de colectare si unitati de prelucrare a lanei si pieilor de ovine si caprine in vederea reducerii pierderilor crescatorilor de animale, reducerea poluarii mediului inconjurator - in mare parte acestea se arunca sau li se dau foc.

Program de incurajare a activitatilor din zona montana. Am aprobat un miliard de euro pentru o perioada de zece ani, pentru protectia resurselor naturale, densitate echilibrata a populatiei in zona montana, crearea si conservarea locurilor de munca, crearea si protejarea infrastructurii de acces, elaborarea de politici si reglementari pentru incurajarea activitatilor specifice zonei montane cu incidenta asupra celor 28 de judete din acest areal care vizeaza atingerea obiectivelor de mai sus. Program national de cercetare-dezvoltare. Finantarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice cu 100 de milioane de euro, in vederea realizarii de clustere de cercetare, in care Romania are avantaj competitiv. Lucram la un program national de cercetare dezvoltare agricola post-2020, in vederea realizarii unei strategii integrate, care sa asigure adaptarea noii tehnologii la conditiile de productie din Romania, vizand in special masuri privind cercetarea aplicativa, inovarea si reducerea costurilor de productie, pe fondul sporirii randamentului si calitatii produselor.

Program de incurajare a agriculturii ecologice si a produselor traditionale. Infiintarea Laboratorului National pentru Certificarea Produselor Ecologice si Traditionale, incurajarea activitatilor agricole si non-agricole, in scopul garantarii veniturilor, mentinerii traditiilor, evitarea migratiei si asigurarea unor produse de calitate destinate cu preponderenta pietei nationale. In prezent sunt deja patru produse protejate, magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novac afumat din Tara Barsei si telemeaua de Ibanesti. Speram sa avem cat mai multe produse.

Program de masuri legislative pentru sectorul agricol. cadastrarea de catre stat a terenurilor agricole, revizuirea legislatiei din agricultura cu privire la achizitionarea terenurilor, realizarea indrumarului legislativ, asa cum am promis, imbunatatirea legislatiei cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare, revizuirea cu celeritate a legislatiei referitoare la managementul ambalajelor, ecarisaje si dejectii.

Nu in ultimul rand, as vrea sa va anunt ca avem in plan, in perioada urmatoare, infiintarea Casei de Comert a Romaniei care va intermedia comercializarea produselor agroalimentare si a animalelor, va inchiria sau construi centre de colectare prelucrare si va negocia contracte in numele producatorilor agricoli pentru export si intern. Toate aceste masuri vor duce la deschiderea de noi piete pentru produsele romanesti, cu o capacitate de desfacere si de productie in regim propriu si se vor semna contracte de achizitie cu fermierii pentru o perioada de 3 ani.

Doamnelor si domnilor, asa cum stiti, Romania va detine de la 1 ianuarie 2019, presedintia rotativa de 6 luni a Consiliului Uniunii Europene. Motto-ul care ne va calauzi este coeziunea - o valoare comuna europeana, iar prin alegerea acestui concept am urmarit transmiterea unui mesaj convergent cu dezbaterile actuale in plan european. In acelasi timp, am dori sa subliniem faptul ca cetatenii europeni trebuie sa resimta, la nivelul vietii de zi cu zi, beneficiile apartenentei la Uniunea Europeana. In acest context, este important ca noul buget al Uniunii Europene sa sustina in continuare obiectivele investitionale pentru stimularea convergentei, la nivelul intregii Uniunii. Am apreciat faptul ca Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna raman principalele prioritati investitionale in viitorul buget, insa nu putem spune ca ne simtim confortabil cu reducerea alocarilor pentru cele doua politici mai ales, in termen reali, acestea par a fi mult mai mari decat procentele anuntate. Credem ca aceste reduceri ar putea intari procesul de consolidare a convergentei si de reducere a decalajelor de dezvoltare. Asa cum stiti, multi ani la rand, am fost, in calitate de europarlamentar, vicepresedinte al comisiei de agricultura si dezvoltare in Parlamentul European si am sustinut agricultura romaneasca si fermierii romani. In calitate de prim-ministru, voi sustine ca Politica Agricola Comuna sa continue sa fie o politica puternica, bazata pe cei doi piloni, cu o alocare bugetara la fel de consistenta ca pana in prezent, care sa poata sa raspunda provocarilor economice, de mediu si sociale.

Romania nu poate accepta o Politica Agricola Comuna fara Pilonul 2 – Dezvoltare Rurala sau cu diminuarea obiectivelor si a ariei de aplicabilitate a programelor nationale de dezvoltare rurala. Un alt lucru important il reprezinta convergenta platilor directe la nivelul UE, reducerea decalajelor intre nivelul platilor directe la hectar. Va asigur ca Romania, in mod ferm, nu sustine plafonarea platilor directe pentru fermele mari si chiar avem in vedere cresterea ratei platii redistributive cu cateva procente, pentru a incuraja fermele mici si marginalizate. Actuala arhitectura a Politicii Agricole Comune, care tine seama de aspectele ecologice - si ma refer la eco-conditionalitate, plati directe pentru inverzire si cele de agro-mediu - trebuie sa fie abordata de o maniera mai flexibila si mai coerenta care sa permita ca statele membre sa defineasca tinte care sa asigure atingerea obiectivelor definite la nivelul Uniunii Europene. Nu in ultimul rand, Politica de Dezvoltare Rurala va trebui sa raspunda nevoilor de dezvoltare si de modernizare ale sectorului agricol, ale celui agroalimentar, ale zonelor rurale, prin crearea de locuri de munca si infrastructura necesara. Doamnelor si domnilor, in incheiere vreau sa va asigur ca prezenta mea astazi, aici nu este intamplatoare. Este un angajament pe care mi-l iau in fata dumneavoastra – ca voi sustine agricultura romaneasca in calitate de prim-ministru, asa cum am facut-o ani la rand, in calitate de europarlamentar. Va doresc mult succes in activitatea dumneavoastra si va multumesc."

prim-ministru Viorica Dancila

 

Noutati

APIA face precizări importante cu privire la activitatea desfășurată

07-04-2025 Plati APIA

APIA face precizări importante cu privire la activitatea desfășurată

În urma apariției în spațiul public a unor informații legate de buna funcţionare a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și pentru informarea corectă a publicului larg, facem următoarele precizări: ► În cadrul Campaniei 2024, APIA a autorizat la plată un procent de 98% din fermierii declarați eligibili. Astfel, dintr-un total de 728.931 fermieri, în perioada 16 octombrie 2024 – 7 aprilie 2025, au fost autorizați la plată 718.395 beneficiari cu o suma totală (avans + plată f... Mai multe>>

Schimbare adresa sediu al Centrului APIA Municipiului Bucuresti

04-04-2025 APIA

Schimbare adresa sediu al Centrului APIA Municipiului Bucuresti

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 07.04.2025, activitatea Centrului APIA Municipiul București se va desfășura în noua locație situată în București, str. Anton Colorian, nr. 74, sector 4. Mai multe>>

Peste 804,4 milioane lei ajung în conturile beneficiarilor de ANT - Campania 2024

04-04-2025 Plati APIA

Peste 804,4 milioane lei ajung în conturile beneficiarilor de ANT - Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi,04.04.2025, a efectuat plăți pentru un număr de 509.556 beneficiari ai AjutoarelorNaționale Tranzitorii (ANT) - sectoarele vegetal și zootehnic, Campania 2024. Suma totală plătită este în valoare de 804.463.876,87 lei și se acordă de la bugetulde stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Mai multe>>

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>