Eforturile si contributia agricultorilor romani au fost premiate in cadrul Galei Fermierilor Romani PRIA 2017

Fermierii Romani au fost premiati in cadrul PRIA Gala Fermierilor Romani 2017Conferinta PRIA Agriculture - insotita de Gala PRIA Romanian Farmers in cadrul careia fermierii romani au fost premiati si anul acesta, la Bucuresti, in 28 septembrie 2017- este cel mai important eveniment al toamnei pentru agricultura si reprezinta o reala platforma de dezbatere intre autoritati, fermieri si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector. In cadrul acestei gale au fost recunoaste eforturile si contributia fermierilor romani care au investit capital romanesc, timp, munca, cunostinte si energie pentru agricultura noastra.


Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata si finanteaza programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune. Va fi extrem de important sa discutam despre ce ne va rezerva aceasta dupa 2020.

Si in tara noastra agricultura joaca un rol extrem de important, insa exista inca loc de crestere, potentialul Romaniei in sectorul agricol fiind foarte mare. In cadrul conferintei vor fi dicutate subiecte de o deosebita importanta pentru fermieri si agricultura Romaniei.

Cum va arata PAC dupa 2020 a fost unul dintre subiectele principale din cadrul evenimentului. Fermierii acorda importanta maxima acestei teme pentru ca este important sa contribuim si noi la viitoarele prevederi deoarece agricultura ocupa un rol important pentru Romania. Astfel, Ministerul Agriculturii,impreuna cu fermierii ar trebui sa stabileasca ce este mai bine pentru Romania si sa obtinem astfel rezultate mai bune si simplificarea aplicarii PAC, poate cresterea subventiilor pentru fermierii romani, si mai multe fonduri europene.

Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), si este important sa discutam despre sumele care ne vor fi alocate dupa 2020. Legea terenurilor agricole este de asemenea unul dintre puncetele importante care vor fi in dezbatere, precum si absorbtia fondurilor europene, dar si colaborarea dintre Ministerul Agriculturii si Ministerul Mediului, astfel incat sa se obtina rezultate cat mai bune pentru fermieri. De la an la an, pagubele create de mistreti in culturile agricole sunt in crestere. Spre exemplu, pierderile inregistrate la porumb din cauza porcilor mistreti in 2017 sunt intre 465 – 775 euro la hectar. Astfel se pot estima culturi compromise pe suprafete de 1000 ha pana la 5000 de ha, rezultand astfel ca randamentul pentru culturile de porumb in Romania este scazut cu cca. 30%, iar zeci de milioane de euro sunt pierdute anual din cauza ca nu exista o legislatie clara care sa prevada despagubiri in astfel de situatii, deci este necesara o lege pentru protectia gospodariilor impotriva animalelor salbatice.

In cadrul galei PRIA Romanian Farmers 

  • S-a acordat Domnului Dr. Inginer Costel VANATORU premiul pentru intreaga sa activitate depusa in slujba cercetarii.
  • S-a acordat Federatiei ROMOVIS premiul pentru activitatea desfasurata in sprijinul sectorului ovin din Romania.
  • S-a acordat Domnului Dr. Mihai PETCU pentru productivitate si rezultate excelente in zootehnie.
  • S-a acordat D-lui Laurentiu BACIU premiul pentru meritele si rezultatele constante in beneficiul fermierilor romani, cat si pentru faptul ca este un bun profesionist cu rezultate excelente la cultura porumbului.
  • S-a acordat Domnului Vasile LUNGU premiul pentru promovarea si sustinerea cultivarii semintelor certificate, sustinut de Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR).
  • S-a acordat Cooperativei Agricole TOMATINA premiul pentru initiativa de success de asociere a mai multor fermeri de talie mica si pentru ingenioziate in promovare.
  • S-a acordat D-lui Dan LOAGAR premiul pentru rezultatele deosebite si perseverenta in legumicultura.
  • S-a acordat D-lui Florin DUMITRU premiul pentru serioziate si continuitate in ceea ce privesc activiatile in ferma, dar si in relatiile comerciale.
  • S-a acordat D-lui Claudiu FRANC premiul pentru ca a demonstrat ca prin eficientizarea muncii si modernizare se pot obtine rezulate excelente in agricultura.
  • S-a acordat D-lui Emil DUMITRU premiul la categoria tineri fermieri si pentru ca militeaza ca agricultorii romani trebuie sa inteleaga faptul ca legislatia agricola nationala si comunitara.


De asemenea, au fost prezenti ca si lectori:
Mihai VISAN, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurae, Elena Oana IACOB – Secretar de Stat, Ministerul Finantelor Publice; Adrian PINTEA - Director General, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Laurentiu BACIU – Presedinte, Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR); Daniel CONSTANTIN – Fost ministru al Agriculturii si al Mediului; Aura GAGU – Director Adjunct, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Stefan STANESCU – Co-Fondator, Agriso.

In cadrul evenimentului a fost prezentat, proiectul Gusturi Romanesti al Mega Image, care continua, pentru al cincilea an consecutiv, programul “Gusturi Romanesti de la gospodari” prin care aduce in toate magazinele legume cultivate sustenabil pentru un gust autentic. Prin acest program, Mega Image aduce mai aproape de consumatori gusturile romanesti, printr-un parteneriat echitabil cu producatorii locali care cultiva legume cu iscusinta si grija.

Programul “Gusturi Romanesti de la gospodari” s-a dezvoltat mai mult cu fiecare an, iar implicarea si investitiile Mega Image in acest parteneriat sunt fara precedent in Romania. Echipele de specialisti sunt alaturi de agricultori din momentul pregatirii culturii, in timpul cultivarii si pana in etapa de cules. Alaturi de producatorii locali integrati in proiect din anii precedenti, anul acesta s-au alaturat programului noi producatori, numarul total ajungand la 98 de fermieri. Cei 98 de producatori aduc zilnic pe rafturile din toate magazinele Mega Image sase sortimente de legume, verificate pas cu pas, de la seminte pana la raft: rosii, ardei gras, salata verde, castraveti cornison, ardei kapia si vinete.

Conferintele PRIA aduc in atentie cele mai importante teme de dezbatere din fiecare domeniu si reunesc un numar mare de participanti, dar si mass - media. Cu o experienta de peste 12 ani echipa PRIAevents este recunscuta pentru organizarea evenimentelor premium pentru fiecare sector al economiei.

PRIA Agriculture s-a desfasurat cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, Camerei de Comert si Industrie Romano-Franceza, Camerei de Comert si Industrie Romano-Olandeza, BEROBA, Camerei de Comert si Industrie Romania-Israel, Camerei de Comert si Industrie Romano-Britanica, Econet Romania, Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Camerei de Comert si Industrie Romania-Elvetia si a Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

Parteneri ai evenimentului au fost: CEC Bank, Mega Image, New Holland, Agro Concept, LAPAR, AISR, KWS, Confederatia Nationala ProAgro, Fresh din mere de Itesti, Agriso.ro, BRISE, Seminis, Universal Group, APIMAR, Trofee de cristal, Micri Gold, Sir Ludovic si NISSA.

Partenerii media ai PRIA Agriculture au fost: RFI, Agerpres, Radio Romania Antena Satelor, Transilvania Business, Lumea Satului, Lumea Satului TV, Emisunea Euroferma, Revista Ferma, Ziare.com, Business 24, Sanatatea Plantelor, Revista Fermierului, Industria Carnii, Carnexpo, Gazeta de agricultura, agricultura 365, Agroimpact, Cotidianul Agricol, Actmedia, AgroBusiness, AgribusinessJob, InfoFerma, Agro, Agrias.ro, Agroinfo, Business Press Agricol, Rabbit Media, Agro Romania, Agroazi, Roportal, Focus Agricol, 9 AM, Jurnalul de afaceri, Burqundi, The Romanai Journal, AgroTerra.

PRIA Agriculture a reunit peste 200 participanti – fermieri, reprezentanti ai autoritatilor, companii care activeaza in agricultura si in domenii conexe.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Agriculture si modalitati de inscriere pentru participare puteti gasi pe http://priaevents.ro/conferinta-pria-agriculture-si-gala-pria-romanian-farmers-2017/

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>