Eforturile si contributia agricultorilor romani au fost premiate in cadrul Galei Fermierilor Romani PRIA 2017

Fermierii Romani au fost premiati in cadrul PRIA Gala Fermierilor Romani 2017Conferinta PRIA Agriculture - insotita de Gala PRIA Romanian Farmers in cadrul careia fermierii romani au fost premiati si anul acesta, la Bucuresti, in 28 septembrie 2017- este cel mai important eveniment al toamnei pentru agricultura si reprezinta o reala platforma de dezbatere intre autoritati, fermieri si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector. In cadrul acestei gale au fost recunoaste eforturile si contributia fermierilor romani care au investit capital romanesc, timp, munca, cunostinte si energie pentru agricultura noastra.


Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata si finanteaza programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune. Va fi extrem de important sa discutam despre ce ne va rezerva aceasta dupa 2020.

Si in tara noastra agricultura joaca un rol extrem de important, insa exista inca loc de crestere, potentialul Romaniei in sectorul agricol fiind foarte mare. In cadrul conferintei vor fi dicutate subiecte de o deosebita importanta pentru fermieri si agricultura Romaniei.

Cum va arata PAC dupa 2020 a fost unul dintre subiectele principale din cadrul evenimentului. Fermierii acorda importanta maxima acestei teme pentru ca este important sa contribuim si noi la viitoarele prevederi deoarece agricultura ocupa un rol important pentru Romania. Astfel, Ministerul Agriculturii,impreuna cu fermierii ar trebui sa stabileasca ce este mai bine pentru Romania si sa obtinem astfel rezultate mai bune si simplificarea aplicarii PAC, poate cresterea subventiilor pentru fermierii romani, si mai multe fonduri europene.

Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), si este important sa discutam despre sumele care ne vor fi alocate dupa 2020. Legea terenurilor agricole este de asemenea unul dintre puncetele importante care vor fi in dezbatere, precum si absorbtia fondurilor europene, dar si colaborarea dintre Ministerul Agriculturii si Ministerul Mediului, astfel incat sa se obtina rezultate cat mai bune pentru fermieri. De la an la an, pagubele create de mistreti in culturile agricole sunt in crestere. Spre exemplu, pierderile inregistrate la porumb din cauza porcilor mistreti in 2017 sunt intre 465 – 775 euro la hectar. Astfel se pot estima culturi compromise pe suprafete de 1000 ha pana la 5000 de ha, rezultand astfel ca randamentul pentru culturile de porumb in Romania este scazut cu cca. 30%, iar zeci de milioane de euro sunt pierdute anual din cauza ca nu exista o legislatie clara care sa prevada despagubiri in astfel de situatii, deci este necesara o lege pentru protectia gospodariilor impotriva animalelor salbatice.

In cadrul galei PRIA Romanian Farmers 

  • S-a acordat Domnului Dr. Inginer Costel VANATORU premiul pentru intreaga sa activitate depusa in slujba cercetarii.
  • S-a acordat Federatiei ROMOVIS premiul pentru activitatea desfasurata in sprijinul sectorului ovin din Romania.
  • S-a acordat Domnului Dr. Mihai PETCU pentru productivitate si rezultate excelente in zootehnie.
  • S-a acordat D-lui Laurentiu BACIU premiul pentru meritele si rezultatele constante in beneficiul fermierilor romani, cat si pentru faptul ca este un bun profesionist cu rezultate excelente la cultura porumbului.
  • S-a acordat Domnului Vasile LUNGU premiul pentru promovarea si sustinerea cultivarii semintelor certificate, sustinut de Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR).
  • S-a acordat Cooperativei Agricole TOMATINA premiul pentru initiativa de success de asociere a mai multor fermeri de talie mica si pentru ingenioziate in promovare.
  • S-a acordat D-lui Dan LOAGAR premiul pentru rezultatele deosebite si perseverenta in legumicultura.
  • S-a acordat D-lui Florin DUMITRU premiul pentru serioziate si continuitate in ceea ce privesc activiatile in ferma, dar si in relatiile comerciale.
  • S-a acordat D-lui Claudiu FRANC premiul pentru ca a demonstrat ca prin eficientizarea muncii si modernizare se pot obtine rezulate excelente in agricultura.
  • S-a acordat D-lui Emil DUMITRU premiul la categoria tineri fermieri si pentru ca militeaza ca agricultorii romani trebuie sa inteleaga faptul ca legislatia agricola nationala si comunitara.


De asemenea, au fost prezenti ca si lectori:
Mihai VISAN, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurae, Elena Oana IACOB – Secretar de Stat, Ministerul Finantelor Publice; Adrian PINTEA - Director General, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Laurentiu BACIU – Presedinte, Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR); Daniel CONSTANTIN – Fost ministru al Agriculturii si al Mediului; Aura GAGU – Director Adjunct, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Stefan STANESCU – Co-Fondator, Agriso.

In cadrul evenimentului a fost prezentat, proiectul Gusturi Romanesti al Mega Image, care continua, pentru al cincilea an consecutiv, programul “Gusturi Romanesti de la gospodari” prin care aduce in toate magazinele legume cultivate sustenabil pentru un gust autentic. Prin acest program, Mega Image aduce mai aproape de consumatori gusturile romanesti, printr-un parteneriat echitabil cu producatorii locali care cultiva legume cu iscusinta si grija.

Programul “Gusturi Romanesti de la gospodari” s-a dezvoltat mai mult cu fiecare an, iar implicarea si investitiile Mega Image in acest parteneriat sunt fara precedent in Romania. Echipele de specialisti sunt alaturi de agricultori din momentul pregatirii culturii, in timpul cultivarii si pana in etapa de cules. Alaturi de producatorii locali integrati in proiect din anii precedenti, anul acesta s-au alaturat programului noi producatori, numarul total ajungand la 98 de fermieri. Cei 98 de producatori aduc zilnic pe rafturile din toate magazinele Mega Image sase sortimente de legume, verificate pas cu pas, de la seminte pana la raft: rosii, ardei gras, salata verde, castraveti cornison, ardei kapia si vinete.

Conferintele PRIA aduc in atentie cele mai importante teme de dezbatere din fiecare domeniu si reunesc un numar mare de participanti, dar si mass - media. Cu o experienta de peste 12 ani echipa PRIAevents este recunscuta pentru organizarea evenimentelor premium pentru fiecare sector al economiei.

PRIA Agriculture s-a desfasurat cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, Camerei de Comert si Industrie Romano-Franceza, Camerei de Comert si Industrie Romano-Olandeza, BEROBA, Camerei de Comert si Industrie Romania-Israel, Camerei de Comert si Industrie Romano-Britanica, Econet Romania, Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Camerei de Comert si Industrie Romania-Elvetia si a Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

Parteneri ai evenimentului au fost: CEC Bank, Mega Image, New Holland, Agro Concept, LAPAR, AISR, KWS, Confederatia Nationala ProAgro, Fresh din mere de Itesti, Agriso.ro, BRISE, Seminis, Universal Group, APIMAR, Trofee de cristal, Micri Gold, Sir Ludovic si NISSA.

Partenerii media ai PRIA Agriculture au fost: RFI, Agerpres, Radio Romania Antena Satelor, Transilvania Business, Lumea Satului, Lumea Satului TV, Emisunea Euroferma, Revista Ferma, Ziare.com, Business 24, Sanatatea Plantelor, Revista Fermierului, Industria Carnii, Carnexpo, Gazeta de agricultura, agricultura 365, Agroimpact, Cotidianul Agricol, Actmedia, AgroBusiness, AgribusinessJob, InfoFerma, Agro, Agrias.ro, Agroinfo, Business Press Agricol, Rabbit Media, Agro Romania, Agroazi, Roportal, Focus Agricol, 9 AM, Jurnalul de afaceri, Burqundi, The Romanai Journal, AgroTerra.

PRIA Agriculture a reunit peste 200 participanti – fermieri, reprezentanti ai autoritatilor, companii care activeaza in agricultura si in domenii conexe.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Agriculture si modalitati de inscriere pentru participare puteti gasi pe http://priaevents.ro/conferinta-pria-agriculture-si-gala-pria-romanian-farmers-2017/

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>