In Aula Magna a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice a avut loc in data de 31 mai Simpozionul International “Alternative inovatoare in ameliorarea plantelor - fundamentul agriculturii durabile si eficiente” organizat de asociatile profesionale ABR si AISR.
Speackeri internationali si-au adus contributia la acest eveniment, prezentand importanta inovatiei in cresterea plantelor (Petra Jorasch, Asociatia Europeana a Semintelor), de ce noile tehnologii de reproducere sunt inovatii pentru o crestere durabila si responsabila (Dr. Slawomir Sowa, Director Al Laboratorului National de Referinta pentru controlul OMG-urilor, parte a Institutului de crestere si aclimatizare a plantelor din Polonia). Mai mult, au fost abordate si cateva subiecte foarte specifice, cum ar fi editarea genomilor (Joachim Schiemann, Centrul Federal de Cercetare pentru Plantele de Camp din Germania).
Agricultura de precizie, una dintre subiectele cele mai importante ale momentului, alaturi de reglementarea si evaluarea riscurilor biotehnologiilor verzi au fost aduse in atentia audientei (Agnes Ricroch, secretar al "Stiintelor vietii" din Agricultura Academia Frantei).
In acest context, Emil Dumitru, presedintele ProAgro, Federatia Fermierului, a vorbit despre modul in care inovatia incurajeaza concurenta pe piata.
La eveniment au participat peste 100 de invitati, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Academiei Oamenilor de Stiinta Romani, Autoritatii pentru Siguranta Alimentelor si Furajelor, Institutului de Fototehnie Porumbeni-Republica Moldova, Laboratorului de Testare a Semintelor, Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, Laboratorul de Testare a Semintelor, Ambasadele SUA si Olanda, CCIFER, profesori de la universitatile din Bucuresti, Timisoara, Pitesti, institute si statiuni de cercetare de profil agricol si horticol, agricultori si agri media.
Prezenti in numar mare la eveniment membrii AISR de la toate companiile membre s-au bucurat de prezentarile stiintifice deosebit de valoroase.
„Importanta inovatiilor din domeniul ameliorarii plantelor, pentru sectorul semintelor din U.E” a fost prezentata de Petra Jorasch, director, Plant Breeding and Innovation Advocacy din cadrul European Seed Association (ESA). Petra Jorasch a subliniat dece avem nevoie de ameliorarea plantelor pentru a crea variatie si a selecta cele mai bune plante, continuand cu o succesiune de metode de ameliorare, care s-au imbunatatit pe parcursul anilor constant.
Editarea genelor si importanta acestei metode pentru amelioratorii ofera eficienta si precizie prin reducerea perioadelor de cercetare-dezvoltare si ameliorare, ceeace are importanta pentru plantele cu durata mare de generare, dar si pentru culturile cu boli si daunatori cu evolutie rapida, fiind totodata o metoda este accesibila si relativ ieftina.
In acest fel fermierii, cultivatorii, procesatorii si consumatorii europeni care au la dispozitie o paleta mai saraca de produse pot profita de obtinerea rapida a unor soiuri/hibrizi de mare valoare.
Din pacate politicile inconsecvente de la o tara la alta ingreuneaza colaborarile in domeniul cercetarii si ameliorarii si au un impact negativ asupra comertului cu seminte, deci asupra comertului cu produse agricole, impactul negativ diferentiat asupra inovatiilor din sectorul ameliorarii, de la o tara la alta fiind deosebit de important. In finalul prezentarii Petra Jorasch a subliniat faptul ca „Hibrizii de plante generati prin metodele de ameliorare de ultima ora nu ar trebui sa faca obiectul unor reglementari diferite – sau suplimentare –, daca ar fi putut fi obtinuti si prin metode de ameliorare mai vechi, sau in urma unor procese naturale, fara interventie umana”.
„Noile tehnici de ameliorare a plantelor: inovatii pentru o crestere durabila si responsabila” au fost prezentate de Sławomir Sowa de la Institutul de Ameliorare si Aclimatizare a Plantelor – Institutul National de Cercetare, Polonia. Sławomir Sowa s-a abordat pentru inceput la problematicile agricole din U.E si provocarile intensificarii productiei de culturi agricole, referindu-se la:
Schimbarile climatice
Degradarea solurilor arabile din U.E.
Reducerea diferentelor de productie medie, in U.E.
S-au trecut in revista noile tehnici de ameliorare a plantelor cresc capacitatea de inovare (nucleaza deget de zinc ; Nucleaza TALE (TALENs); Sistemul CRISPR-Cas ; Mutageneza directionata cu oligonucleotide (ODM);Cisgeneza si intrageneza ; Metilarea ADN mediata de ARN (RdDM);Grefarea (pe portaltoi MG); Ameliorarea inversa ; Agroinfiltrarea (agroinfiltrare in sens strict al termenului, agroinoculare, „floral dip”), toate aceste metode inovative ducand la progres in ameliorarea si cercetarea din domeniul plantelor.
Deoarece este nevoie de crearea unor punti intre cercetare, tehnologie si „actori” (inclusiv fermieri, industrie si ONG-uri), U.E. a adoptat politici destinate intensificarii inovatiilor in agricultura si sectoarele alimentare, deorece stiinta, tehnologia si inovatia promoveaza competitivitatea, productivitatea si dezvoltarea durabila.
Noile tehnici de ameliorare sunt o ocazie pentru agricultura bio, deoarece piata produselor bio creste continuu, in U.E., alimentele bio joaca un rol important in abordarea problemei securitatii alimentare, iar agricultura bio respecta ciclurile de viata naturale si mediul, restrictionand utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor.
Amelioratorii europeni din sectorul plantelor sunt foarte interesati sa utilizeze noile tehnici de ameliorare, deoarece acestea ofera mai multa rapiditate si precizie, precum si reducerea costurilor de ameliorare a plantelor. De aceea un statut legislativ clar al noilor tehnici de ameliorare constituie conditia aplicarii acestor tehnologii in sectorul de ameliorare al Uniunii Europene. „Trebuie sa producem mai mult, cu mai putine resurse naturale!” a concluzionat Sławomir Sowa.
„Cum vor fi reglementate plantele generate prin inginerie genomica? Reglementarea biotehnologiilor vegetale, aplicatiile agricole si evaluarea riscurilor”, a fost prezentarea Profesorului Joachim Schiemann,Thorben Sprink, Frank Hartung.
Intrand in detalii de genetica Dr.Joachim Schiemann a prezentat Legislatia Uniunii Europene privitoare la organismele modificate genetic, cu referire la Tehnicile de modificare genetica si la Tehnici care nu conduc la modificari genetice. In opinia profesorului,”Ameliorarea plantelor poate fi privita ca un proces continuu, din ce in ce mai eficient si mai precis. Oamenii au realizat intotdeauna selectii, pentru obtinerea unor mutatii”. Ingineria genomica este utilizata pentru a imbunatati rezilienta in mediile supuse schimbarii, prin ameliorarea caracterelor abiotice si rezistentei la boli – caracteristici valabile in cazul plantelor, animalelor si oamenilor (ex.ciuperci care nu se brunifica).
Ameliorarea plantelor, axata pe agricultura durabila si productiva devine astfel mijloc de abordare a securitatii alimentare si nutritive, a modificarilor climatice si sanatatii umane.
“Editarea precisa a genomului la confluenta cu agricultura de precizie” material prezentat de Agnès Ricroch, Asoc.Prof.Life Science and Helth, AgroParisTech, Franta.
In acest moment Europa este blocata politic de propriul principiu al precautiei si este incapabila sa abordeze pozitiv noile tehnici de editare a genomului si ingineria genetica motiv pentru care oamenii de stiinta propun o noua abordare pentru reglementarea biotehnologiilor vegetale. Unul dintre cele ami concludente exemple este o importanta cultura de baza la nivel mondial, cartoful dulce, care este o planta natural transgenica care a fost modificata genetic cu mii de ani in urma, in mod natural de catre o bacterie din sol. Noile tehnologii de editare a genomului au aparut ca o modalitate de a raspunde provocarilor din agricultura.
Editarea genomului ar putea grabi semnificativ programele de ameliorare: de la 7-25 ani pana la 2-3 ani, atata timp cat specificitatea tintei depaseste in mod eficient necesitatea de a trece printr-o serie de generatii de plante pentru a obtine o combinatie genetica particulara.
In functie de reglementari, s-ar putea deschide terenul pentru companiile mai mici si, eventual, ar conduce la dezvoltarea a numeroase caracteristici: imbunatatirea randamentului si rezistentei la daunatori; o toleranta crescuta la seceta; beneficii nutritionale sporite.
Plante comestibile cu proprietati nutritionale modificate, obtinute prin biotehnologii pot oferi:
Noile tehnici de precizie pentru editarea genomului sunt considerate pe scara larga drept elemente-cheie ale noilor metode de ameliorare care servesc inovarii agricole si in Europa. Din nefericire, intre statele membre ale UE, nu exista un consens cu privire la utilizarea tehnologiilor de modificare genetica in practicile agricole. In acest climat ostil, comunitatea stiintifica este deosebit de preocupata si acorda o importanta deosebita sublinierii importantei si potentialului tehnicilor de editare a genomului si incearca sa angajeze politica agricola europeana pe o cale de sustinere fata de aceasta noua inovatie.
Aceste noi tehnici joaca un rol important pentru fermieri in ceeace priveste: „evolutia rezistentei la insecticid” si a „tolerantei la erbicid”, „managementul daunatorilor in agricultura”, „interactiunea plantelor GE cu organismele-tinta” si “non-tinta”, “interactiunile intre plante, insecte si entomopatogeni”, „impactul sistemului de cultura", „managementului si tehnicilor de recoltare specifice".
Implementarea bunelor practici agricole (GAP) va avea deci o importanta cruciala.
Agricultorii ar trebui sa fie informati in mod corespunzator cum sa utilizeze semintele GE mai eficient si durabil, ceea ce ar putea contribui la reducerea utilizarii pesticidelor, erbicidelor si ingrasamintelor. Noile instrumente agricole digitale nu doar contribuie la productia sustenabila a alimentelor, ci si la cercetarea si studiile viitoare: tehnologii pentru agricultura de precizie. Instrumentele digitale sunt utilizate in agricultura de precizie si in agricultura climatica inteligenta, care este o cale de a raspunde schimbarilor climatice, de a stimula rezilienta si capacitatea sistemelor agricole si alimentare de a se adapta la schimbarile climatice, de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si pentru a spori sechestrarea carbonului.
Biotehnologia (editarea precisa a genomului, ca instrument) in sine ar putea imbunatati cooperarea intre agricultori si cercetatorii din domeniul stiintei agricole cu scopul de a imbunatati tehnologiile existente si de a dezvolta unele noi.
Evaluarea ex ante a riscurilor a fost inlocuita treptat de adoptarea si monitorizarea bunelor practici agricole, precum si de punerea in aplicare a agriculturii de precizie si a agriculturii climatice inteligente.
In sesiunea de intrebari si raspunsuri au luat cuvantul, Vicepresedintele ASAS, Valeriu Tabara, Secretarul de Stat din MADR, Maricel Dima, Lucian Buzdugan -fermier, Ion Cioroianu- Asociatia fermierilor romani, Profesor Doru Pamfil, Florentin Badiu – ASAS, Iuliana Ionel - Institutul de Economie Mondiala, Alexandru Baiceanu, Pioneer.
Speackeri au apreciat prezenta numeroasa a specialistilor romani in domeniul biotehnologiilor si ameliorarii genetice, dar si a autoritatilor cu care au discutat probleme de legislatie comunitara.
La organizarea acestui simpozion international pe o tema strans legata de noutatile din agricultura a participat Academia Romana, Academia de Stiinte Agricole si Silvice, ESA (European Seed Association) si Europabio. Comentariile de deschidere au fost adresate publicului de Acad. Cristian Hera din partea Academiei Romane si de Prof. Gheorghe Sin, Presedinte al ASAS. Toate sesiunile au fost moderat de dr. Doru Pamfil, presedintele Comisiei Biotech a ASAS.
Evenimentul a fost transmis live de Agrointeligenta pe Facebook si a fost vizualizat de peste 10.600 persoane, primind numeroase like-uri.
A.I.S.R.
Alianta Industriei Semintelor din Romania
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente
Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață. Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-03-2025 Floarea soarelui
Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>
20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii
IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>