Alternative inovatoare in ameliorarea plantelor - Fundamentul agriculturii durabile si eficiente

Alternative inovatoare in ameliorarea plantelor - Fundamentul agriculturii durabile si eficienteIn Aula Magna a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice a avut loc in data de 31 mai Simpozionul International “Alternative inovatoare in ameliorarea plantelor - fundamentul agriculturii durabile si eficiente” organizat de asociatile profesionale ABR si AISR.

Speackeri internationali si-au adus contributia la acest eveniment, prezentand importanta inovatiei in cresterea plantelor (Petra Jorasch, Asociatia Europeana a Semintelor), de ce noile tehnologii de reproducere sunt inovatii pentru o crestere durabila si responsabila (Dr. Slawomir Sowa, Director Al Laboratorului National de Referinta pentru controlul OMG-urilor, parte a Institutului de crestere si aclimatizare a plantelor din Polonia). Mai mult, au fost abordate si cateva subiecte foarte specifice, cum ar fi editarea genomilor (Joachim Schiemann, Centrul Federal de Cercetare pentru Plantele de Camp din Germania).

Agricultura de precizie, una dintre subiectele cele mai importante ale momentului, alaturi de reglementarea si evaluarea riscurilor biotehnologiilor verzi au fost aduse in atentia audientei (Agnes Ricroch, secretar al "Stiintelor vietii" din Agricultura Academia Frantei). 

In acest context, Emil Dumitru, presedintele ProAgro, Federatia Fermierului, a vorbit despre modul in care inovatia incurajeaza concurenta pe piata.

La eveniment au participat peste 100 de invitati, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Academiei Oamenilor de Stiinta Romani, Autoritatii pentru Siguranta Alimentelor si Furajelor, Institutului de Fototehnie Porumbeni-Republica Moldova, Laboratorului de Testare a Semintelor, Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, Laboratorul de Testare a Semintelor, Ambasadele SUA si Olanda, CCIFER, profesori de la universitatile din Bucuresti, Timisoara, Pitesti, institute si statiuni de cercetare de profil agricol si horticol, agricultori si agri media.

Prezenti in numar mare la eveniment membrii AISR de la toate companiile membre s-au bucurat de prezentarile stiintifice deosebit de valoroase.

Importanta inovatiilor din domeniul ameliorarii plantelor, pentru sectorul semintelor din U.E a fost prezentata de Petra Jorasch, director, Plant Breeding and Innovation Advocacy din cadrul European Seed Association (ESA). Petra Jorasch a subliniat dece avem nevoie de ameliorarea plantelor pentru a crea variatie si a selecta cele mai bune plante, continuand cu o succesiune de metode de ameliorare, care s-au imbunatatit pe parcursul anilor constant.

Editarea genelor si importanta acestei metode pentru amelioratorii ofera eficienta si precizie prin reducerea perioadelor de cercetare-dezvoltare si ameliorare, ceeace are importanta pentru plantele cu durata mare de generare, dar si pentru culturile cu boli si daunatori cu evolutie rapida, fiind totodata o metoda este accesibila si relativ ieftina.

In acest fel fermierii, cultivatorii, procesatorii si consumatorii europeni care au la dispozitie o paleta mai saraca de produse pot profita de obtinerea rapida a unor soiuri/hibrizi de mare valoare.

Din pacate politicile inconsecvente de la o tara la alta ingreuneaza colaborarile in domeniul cercetarii si ameliorarii si au un impact negativ asupra comertului cu seminte, deci asupra comertului cu produse agricole, impactul negativ diferentiat asupra inovatiilor din sectorul ameliorarii, de la o tara la alta fiind deosebit de important. In finalul prezentarii Petra Jorasch a subliniat faptul ca „Hibrizii de plante generati prin metodele de ameliorare de ultima ora nu ar trebui sa faca obiectul unor reglementari diferite – sau suplimentare –, daca ar fi putut fi obtinuti si prin metode de ameliorare mai vechi, sau in urma unor procese naturale, fara interventie umana”.

Noile tehnici de ameliorare a plantelor: inovatii pentru o crestere durabila si responsabila au fost prezentate de Sławomir Sowa de la Institutul de Ameliorare si Aclimatizare a Plantelor – Institutul National de Cercetare, Polonia. Sławomir Sowa s-a abordat pentru inceput la problematicile agricole din U.E si provocarile intensificarii productiei de culturi agricole, referindu-se la:

Schimbarile climatice

    • Fertilitatea solului (nivelul scazut al materiei organice, eroziunea solului si fenomenul desertificarii)
    • Rarefierea resurselor de apa (degradarea solului, gradul de salinitate)
    • Nivelurile scazute de substante nutritive (N, P, K)

Degradarea solurilor arabile din U.E.

    • Protectia impotriva atacurilor daunatorilor si bolilor; combaterea buruienilor (pesticide, gestionarea integrata a daunatorilor)
    • Furnizarea energiei (emisiile de gaze de sera, energia bazata pe combustibilii fosili, amprenta energetica)

Reducerea diferentelor de productie medie, in U.E. 

    • Tarile dezvoltate si tarile in curs de dezvoltare
    • Diferente intre regiunile Europei (de ordin social, economic; factori politici)
    • Accesul la inovatii (IMM-uri, cercetare si dezvoltare, bioeconomie)


S-au trecut in revista noile tehnici de ameliorare a plantelor cresc capacitatea de inovare (nucleaza deget de zinc ; Nucleaza TALE (TALENs); Sistemul CRISPR-Cas ; Mutageneza directionata cu oligonucleotide (ODM);Cisgeneza si intrageneza ; Metilarea ADN mediata de ARN (RdDM);Grefarea (pe portaltoi MG); Ameliorarea inversa ; Agroinfiltrarea (agroinfiltrare in sens strict al termenului, agroinoculare, „floral dip”), toate aceste metode inovative ducand la progres in ameliorarea si cercetarea din domeniul plantelor.

Deoarece este nevoie de crearea unor punti intre cercetare, tehnologie si „actori” (inclusiv fermieri, industrie si ONG-uri), U.E. a adoptat politici destinate intensificarii inovatiilor in agricultura si sectoarele alimentare, deorece stiinta, tehnologia si inovatia promoveaza competitivitatea, productivitatea si dezvoltarea durabila.

Noile tehnici de ameliorare sunt o ocazie pentru agricultura bio, deoarece piata produselor bio creste continuu, in U.E., alimentele bio joaca un rol important in abordarea problemei securitatii alimentare, iar agricultura bio respecta ciclurile de viata naturale si mediul, restrictionand utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor.

Amelioratorii europeni din sectorul plantelor sunt foarte interesati sa utilizeze noile tehnici de ameliorare, deoarece acestea ofera mai multa rapiditate si precizie, precum si reducerea costurilor de ameliorare a plantelor. De aceea un statut legislativ clar al noilor tehnici de ameliorare constituie conditia aplicarii acestor tehnologii in sectorul de ameliorare al Uniunii Europene. „Trebuie sa producem mai mult, cu mai putine resurse naturale!” a concluzionat Sławomir Sowa.

Cum vor fi reglementate plantele generate prin inginerie genomica? Reglementarea biotehnologiilor vegetale, aplicatiile agricole si evaluarea riscurilor, a fost prezentarea Profesorului Joachim Schiemann,Thorben Sprink, Frank Hartung.

Intrand in detalii de genetica Dr.Joachim Schiemann a prezentat Legislatia Uniunii Europene privitoare la organismele modificate genetic, cu referire la Tehnicile de modificare genetica si la Tehnici care nu conduc la modificari genetice. In opinia profesorului,”Ameliorarea plantelor poate fi privita ca un proces continuu, din ce in ce mai eficient si mai precis. Oamenii au realizat intotdeauna selectii, pentru obtinerea unor mutatii”. Ingineria genomica este utilizata pentru a imbunatati rezilienta in mediile supuse schimbarii, prin ameliorarea caracterelor abiotice si rezistentei la boli – caracteristici valabile in cazul plantelor, animalelor si oamenilor (ex.ciuperci care nu se brunifica). 

Ameliorarea plantelor, axata pe agricultura durabila si productiva devine astfel mijloc de abordare a securitatii alimentare si nutritive, a modificarilor climatice si sanatatii umane.

Editarea precisa a genomului la confluenta cu agricultura de precizie material prezentat de Agnès Ricroch, Asoc.Prof.Life Science and Helth, AgroParisTech, Franta.

In acest moment Europa este blocata politic de propriul principiu al precautiei si este incapabila sa abordeze pozitiv noile tehnici de editare a genomului si ingineria genetica motiv pentru care oamenii de stiinta propun o noua abordare pentru reglementarea biotehnologiilor vegetale. Unul dintre cele ami concludente exemple este o importanta cultura de baza la nivel mondial, cartoful dulce, care este o planta natural transgenica care a fost modificata genetic cu mii de ani in urma, in mod natural de catre o bacterie din sol. Noile tehnologii de editare a genomului au aparut ca o modalitate de a raspunde provocarilor din agricultura.

Editarea genomului ar putea grabi semnificativ programele de ameliorare: de la 7-25 ani pana la 2-3 ani, atata timp cat specificitatea tintei depaseste in mod eficient necesitatea de a trece printr-o serie de generatii de plante pentru a obtine o combinatie genetica particulara.

In functie de reglementari, s-ar putea deschide terenul pentru companiile mai mici si, eventual, ar conduce la dezvoltarea a numeroase caracteristici: imbunatatirea randamentului si rezistentei la daunatori; o toleranta crescuta la seceta; beneficii nutritionale sporite.

Plante comestibile cu proprietati nutritionale modificate, obtinute prin biotehnologii pot oferi:

    • Biofortificare (Banana, manioc, porumb, cartof, capsuni, sorg, tomate -Imbogatite in vitaminele A, B9, & C, zinc, fier si proteine);
    • Limitarea risipei alimentare (Cartofi si mere care nu devin maro prin oxidare);
    • Dieta umana mai sanatoasa (Camelina cu continut ridicat de acid oleic de saturatie joasa);
    • Digestibilitate mai buna pentru animale (Lucerna cu continut scazut de lignina, Orz cu fitaza crescuta);
    • Calitate (Ananas imbogatit in licopeina;Struguri pentru vin cu continut crescut de anthocianina; Orez aromatic).

Noile tehnici de precizie pentru editarea genomului sunt considerate pe scara larga drept elemente-cheie ale noilor metode de ameliorare care servesc inovarii agricole si in Europa. Din nefericire, intre statele membre ale UE, nu exista un consens cu privire la utilizarea tehnologiilor de modificare genetica in practicile agricole. In acest climat ostil, comunitatea stiintifica este deosebit de preocupata si acorda o importanta deosebita sublinierii importantei si potentialului tehnicilor de editare a genomului si incearca sa angajeze politica agricola europeana pe o cale de sustinere fata de aceasta noua inovatie.

Aceste noi tehnici joaca un rol important pentru fermieri in ceeace priveste: „evolutia rezistentei la insecticid” si a „tolerantei la erbicid”, „managementul daunatorilor in agricultura”, „interactiunea plantelor GE cu organismele-tinta” si “non-tinta”, “interactiunile intre plante, insecte si entomopatogeni”, „impactul sistemului de cultura", „managementului si tehnicilor de recoltare specifice".

Implementarea bunelor practici agricole (GAP) va avea deci o importanta cruciala.

Agricultorii ar trebui sa fie informati in mod corespunzator cum sa utilizeze semintele GE mai eficient si durabil, ceea ce ar putea contribui la reducerea utilizarii pesticidelor, erbicidelor si ingrasamintelor. Noile instrumente agricole digitale nu doar contribuie la productia sustenabila a alimentelor, ci si la cercetarea si studiile viitoare: tehnologii pentru agricultura de precizie. Instrumentele digitale sunt utilizate in agricultura de precizie si in agricultura climatica inteligenta, care este o cale de a raspunde schimbarilor climatice, de a stimula rezilienta si capacitatea sistemelor agricole si alimentare de a se adapta la schimbarile climatice, de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si pentru a spori sechestrarea carbonului. 

Biotehnologia (editarea precisa a genomului, ca instrument) in sine ar putea imbunatati cooperarea intre agricultori si cercetatorii din domeniul stiintei agricole cu scopul de a imbunatati tehnologiile existente si de a dezvolta unele noi.

Evaluarea ex ante a riscurilor a fost inlocuita treptat de adoptarea si monitorizarea bunelor practici agricole, precum si de punerea in aplicare a agriculturii de precizie si a agriculturii climatice inteligente.

In sesiunea de intrebari si raspunsuri au luat cuvantul, Vicepresedintele ASAS, Valeriu Tabara, Secretarul de Stat din MADR, Maricel Dima, Lucian Buzdugan -fermier, Ion Cioroianu- Asociatia fermierilor romani, Profesor Doru Pamfil, Florentin Badiu – ASAS, Iuliana Ionel - Institutul de Economie Mondiala, Alexandru Baiceanu, Pioneer.

Speackeri au apreciat prezenta numeroasa a specialistilor romani in domeniul biotehnologiilor si ameliorarii genetice, dar si a autoritatilor cu care au discutat probleme de legislatie comunitara.

La organizarea acestui simpozion international pe o tema strans legata de noutatile din agricultura a participat Academia Romana, Academia de Stiinte Agricole si Silvice, ESA (European Seed Association) si Europabio. Comentariile de deschidere au fost adresate publicului de Acad. Cristian Hera din partea Academiei Romane si de Prof. Gheorghe Sin, Presedinte al ASAS. Toate sesiunile au fost moderat de dr. Doru Pamfil, presedintele Comisiei Biotech a ASAS.

Evenimentul a fost transmis live de Agrointeligenta pe Facebook si a fost vizualizat de peste 10.600 persoane, primind numeroase like-uri.

A.I.S.R.
Alianta Industriei Semintelor din Romania

 

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>