Doamnele din agricultura romaneasca au fost premiate in cadrul Galei PRIA Women in Agriculture

Doamnele premiate in cadrul PRIA Women in Agriculture 2017Conferinta PRIA Agriculture a fost cel mai important eveniment al primaverii pentru agricultura si a reprezentat o reala platforma de dezbatere intre fermieri, autoritati, si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector. A avut loc la Teatrul National Bucuresti in 20 martie 2017, cadru deosebit in care s-au discutat cele mai importante teme pentru agricultura Romaniei.


Conferinta a fost insotita de gala PRIA - Women in Agriculture, in cadrul careia am recunoscut si premiat eforturile si contributia femeilor pentru acest sector important al economiei romanesti.

Premiile din cadrul galei PRIA Women in Agriculture au fost acordate doamnelor:

  1. PROFIRA ONODE – Economist in domeniul agrar, Director Executiv, Asociatia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Galati. Premiul pentru intreaga activitate desfasurata, dar si pentru profesionalismul de care a dat dovada in sprijinul fermierilor din judetul Galati.

  1. MARICICA VRABIE – Director General, Hort Altoi Focsani Vrancea. Premiul pentru activitatea in domeniul agricol si pentru o mare diversitate a produselor agricole pe care le gestioneaza. Cu peste 32 de ani de experienta in agricultura, Dna. Maricica Vrabie a ajutat mereu fermierii si agricultura romaneasca.

  1. DENISA GEANINA PINTILIE - Administrator, Geo & Costi Agrostar, Comuna Ganeasa, Ilfov. Pentru ca a dovedit ca multe bariere pot fi depasite gratie vointei si implicarii, astfel reusind sa implementeze proiecte de success cu accesarea fondurilor europene.

  1. MARIA HUPRICH - Administrator, SC Autodomus SA, din Reghin, Targu Mures. Pentru ca a demonstrat ca prin vointa, curaj, devotament si sinceritate poti dezvolta o afacere in agricultura.

  1. Dr. Ing. MARIA PACUREANUCercetator Stiintific, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola FunduleaPremiul pentru intreaga activitate in domeniul cercetarii, in special pentru activitatea privind ameliorarea florii soarelui.

  1. NICOLETA ZAINEA - Actionar la AGRI SOL Srl, comuna Belciugatele, jud, Calarasi. Premiul pentru diversitatea portofoliului pe care il gestioneaza in domeniul agricol, pentru seriozitate si profesionalism.

  1. IONITA EMILIA - Administrator al societatii Transmim Agricultura SRL. Premiul pentru tenacitate si seriozitate in administrarea companiei si implicarea in comunitate.

  1. AURORA ELENA GRAEVEN ENACHESCU - Administrator al SC Pyac SRL Slatina. Premiul pentru categoria tanar fermier, pentru entuziasm si planuri de crestere si dezvoltare.

  1. VERONCA TONCEA - Presedinte/Director General – Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR. Premiul pentru intreaga activitate in domeniul agriculturii si rezultate excelente in slujba unui sector de activitate atat de important ca si cel agricol.

  1. IRINA FLOREA - Director Executiv - Mere de Itesti. Premiul pentru crearea unui brand romanesc sanatos ce sustine si promoveaza un stil de viata sanatos.

  1. EUGENIA DRAGNEA – Director Executiv al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPARPremiul pentru determinarea si efortul pe care le depune zilnic pentru fermieri, membri ai LAPAR - organizatie reprezentativa pentru sectorul agricol romanesc.

  1. MONIKA PUIU - Presedinte APIMAR / Director General a NHR Agropartners. Premiul pentru leadership in domeniul agriculturii.


Doamnele premiate in cadrul PRIA Women in Agriculture


Lectorii prezenti la eveniment au fost
: Elena TATOMIR - Director general, Directia Generala Politici Agricole si Strategii din cadrul Ministerul Agriculturii; Laura MIHAI - Director, Directia Clienti Mari, CEC Bank; Laurentiu BACIU – Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR); Emil DUMITRU – Presedinte, Confederatia Nationala ProAgro; Florentina GHEORGHE - Director General, Directia Economica, INS; Ioana DIMA – Director, Directia de Agricultura, INS; Ortansa STROE – Director General, AGROMEC SENDRENI; Nastasia BELC – Director General, Institutul Nationalde Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucuresti; Iuliana IONEL – Secretar stiintific, Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane; Monika PUIU –Presedinte, APIMAR; Irina FLOREA – Director Executiv, Mere de Itesti si Maricica VRABIE – Director General, Hort Altoi Focsani.

Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

Si in tara noastra agricultura joaca un rol important si se afla pe locul doi din UE ca producator apicol, ocupa a treia pozitie in topul celor mai mari exportatori europeni din segmentul cerealelor si este cel mai mare producator de vinuri din regiunea Europei centrale si de est si al 6-lea ca volum din Europa, imediat dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia.

Potentialul Romaniei in sectorul agricol este foarte mare si inca exista loc de crestere. In continuare vom vedea probleme cu care ne confruntam, dar si solutii sau sugestii pentru a exista o crestere esentiala a agriculturii romanesti, dar si anumite probleme cu care ne confruntam.

Pentru ca sectorul agricol este extrem de important si pentru ca numarul femeilor fermier in Romania este foarte mare, dar si al celor care lucreaza in randul autoritatilor si al domeniilor conexe agriculturii, in cadrul conferintei PRIA Agriculture vom premia si vom aplauda activitatea acestora in sectorul agricol. Vom afla de asemenea cu ce provocari se confrunta, de ce au nevoie pentru a-si creste afacerile, care sunt povestile lor de succes.

Pentru a doua oara in Romania, prin intermediul PRIA Women in Agriculture am scos in evidenta si am determinat oamenii sa constientizeze care este rolul femeilor in dezvoltarea agriculturii in tara noastra.

Printre temele abordate in cadrul conferintei s-au regasit: Prioritatile Guvernului Romaniei in ceea ce priveste agricultura Romaniei; Activitatea agentiilor AFIR si APIA care au un rol esential in aplicarea Politicii Agricole Comune. Ce masuri se vor deschide in acest an? Ce sume sunt alocate fiecareia?; Cum realizam cresterea absorbtiei fondurilor europene? Cum pot ajuta bancile, societatile de leasing si fondurile de garantare la cresterea absorbtiei fondurilor UE? Care este rolul fondurilor de investitii destinate agriculturii? ; Cadastrul national. Cum ar trebui sa arate legea fondului funciar? De cand se va face identificarea si delimitarea tuturor parcelelor agricole obligatoriu pe baza datelor cadastrale? Ce ar trebui schimbat la legea care a liberalizat piata funciara?; Care este strategia privind cercetarea pe termen lung?; Sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe; Cresterea competitivitatii, diversificarea productiei, cresterea calitatii produselor obtinute si imbunatatirea performantei generale a exploatatiilor agricole; Eficientizarea costurilor de productie prin promovarea profolosirea eficienta a energiei; Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri in agricultura; Cat de avantajoase sunt ajutoarele de stat in agricultura si cine poate beneficia de ele? Ce subventii primesc fermierii romani pentru Campania 2017?; Arendearea terenurile agricole in vederea comasarii; Cum va arata Politica Agricola Comuna dupa anul 2020?; Norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul politicii agricole comune; Alocarea fondurilor suplimentare a Guvernului pentru plata subventiilor si infrastructura de irigatii.

PRIA Agriculture a reunit 250 participanti, dintre care: reprezentanti ai Guvernului Romaniei; reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; reprezentanti ai APIA si AFIR; reprezentanti ai ASAS, ai institutelor de cercetare agricola; membri Pro Agro , LAPAR, dar si ai altor asociatii importante, AMRCR, Romalimenta, Rompan, APRIL, UPCPR, ARC, APIMAR; reprezentanti ai Camerelor de Comert; reprezentanti ai producatorilor de cereale si producatorilor de erbicide, pesticide si produse agro-chimice; reprezentanti ai companiilor FMCG si ai distribuitorilor; reprezentanti ai Bancii Mondiale, ai bancilor din Romania, ai societatilor de asigurari, ai societatilor de leasing, fonduri de investitii, fonduri de garantare si contragarantare; consultanti, companii cu servicii si solutii IT, precum si presa de specialitate.

Mai multe detalii despre evenimentul PRIA Agriculture puteti gasi pe http://priaevents.ro/pria-women-in-agriculture-2017/ 

Doamnele din agricultura premiate in cadrul PRIA Women in Agriculture 2017

Despre PRIAevents

PRIAevents - expertii tai in evenimente! Noi aducem informatii de ultima ora si trend-uri in business prin intermediul conferintelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experienta de peste 12 ani in organizarea evenimentelor premium pentru zona de business va gasi cele mai bune metode pentru a va garanta ROI si pentru a croi un eveniment special pentru dvs.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati: [email protected] / 0744 584 661.

   

Noutati

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

16-06-2025 Fungicide

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

16-06-2025 Pomicultura

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir.  Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>