Conferinta PRIA Agriculture a fost cel mai important eveniment al primaverii pentru agricultura si a reprezentat o reala platforma de dezbatere intre fermieri, autoritati, si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector. A avut loc la Teatrul National Bucuresti in 20 martie 2017, cadru deosebit in care s-au discutat cele mai importante teme pentru agricultura Romaniei.
Conferinta a fost insotita de gala PRIA - Women in Agriculture, in cadrul careia am recunoscut si premiat eforturile si contributia femeilor pentru acest sector important al economiei romanesti.
Premiile din cadrul galei PRIA Women in Agriculture au fost acordate doamnelor:
PROFIRA ONODE – Economist in domeniul agrar, Director Executiv, Asociatia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Galati. Premiul pentru intreaga activitate desfasurata, dar si pentru profesionalismul de care a dat dovada in sprijinul fermierilor din judetul Galati.
MARICICA VRABIE – Director General, Hort Altoi Focsani Vrancea. Premiul pentru activitatea in domeniul agricol si pentru o mare diversitate a produselor agricole pe care le gestioneaza. Cu peste 32 de ani de experienta in agricultura, Dna. Maricica Vrabie a ajutat mereu fermierii si agricultura romaneasca.
DENISA GEANINA PINTILIE - Administrator, Geo & Costi Agrostar, Comuna Ganeasa, Ilfov. Pentru ca a dovedit ca multe bariere pot fi depasite gratie vointei si implicarii, astfel reusind sa implementeze proiecte de success cu accesarea fondurilor europene.
MARIA HUPRICH - Administrator, SC Autodomus SA, din Reghin, Targu Mures. Pentru ca a demonstrat ca prin vointa, curaj, devotament si sinceritate poti dezvolta o afacere in agricultura.
Dr. Ing. MARIA PACUREANU – Cercetator Stiintific, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea. Premiul pentru intreaga activitate in domeniul cercetarii, in special pentru activitatea privind ameliorarea florii soarelui.
NICOLETA ZAINEA - Actionar la AGRI SOL Srl, comuna Belciugatele, jud, Calarasi. Premiul pentru diversitatea portofoliului pe care il gestioneaza in domeniul agricol, pentru seriozitate si profesionalism.
IONITA EMILIA - Administrator al societatii Transmim Agricultura SRL. Premiul pentru tenacitate si seriozitate in administrarea companiei si implicarea in comunitate.
AURORA ELENA GRAEVEN ENACHESCU - Administrator al SC Pyac SRL Slatina. Premiul pentru categoria tanar fermier, pentru entuziasm si planuri de crestere si dezvoltare.
VERONCA TONCEA - Presedinte/Director General – Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR. Premiul pentru intreaga activitate in domeniul agriculturii si rezultate excelente in slujba unui sector de activitate atat de important ca si cel agricol.
IRINA FLOREA - Director Executiv - Mere de Itesti. Premiul pentru crearea unui brand romanesc sanatos ce sustine si promoveaza un stil de viata sanatos.
EUGENIA DRAGNEA – Director Executiv al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR. Premiul pentru determinarea si efortul pe care le depune zilnic pentru fermieri, membri ai LAPAR - organizatie reprezentativa pentru sectorul agricol romanesc.
MONIKA PUIU - Presedinte APIMAR / Director General a NHR Agropartners. Premiul pentru leadership in domeniul agriculturii.
Lectorii prezenti la eveniment au fost: Elena TATOMIR - Director general, Directia Generala Politici Agricole si Strategii din cadrul Ministerul Agriculturii; Laura MIHAI - Director, Directia Clienti Mari, CEC Bank; Laurentiu BACIU – Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR); Emil DUMITRU – Presedinte, Confederatia Nationala ProAgro; Florentina GHEORGHE - Director General, Directia Economica, INS; Ioana DIMA – Director, Directia de Agricultura, INS; Ortansa STROE – Director General, AGROMEC SENDRENI; Nastasia BELC – Director General, Institutul Nationalde Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucuresti; Iuliana IONEL – Secretar stiintific, Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane; Monika PUIU –Presedinte, APIMAR; Irina FLOREA – Director Executiv, Mere de Itesti si Maricica VRABIE – Director General, Hort Altoi Focsani.
Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.
Si in tara noastra agricultura joaca un rol important si se afla pe locul doi din UE ca producator apicol, ocupa a treia pozitie in topul celor mai mari exportatori europeni din segmentul cerealelor si este cel mai mare producator de vinuri din regiunea Europei centrale si de est si al 6-lea ca volum din Europa, imediat dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia.
Potentialul Romaniei in sectorul agricol este foarte mare si inca exista loc de crestere. In continuare vom vedea probleme cu care ne confruntam, dar si solutii sau sugestii pentru a exista o crestere esentiala a agriculturii romanesti, dar si anumite probleme cu care ne confruntam.
Pentru ca sectorul agricol este extrem de important si pentru ca numarul femeilor fermier in Romania este foarte mare, dar si al celor care lucreaza in randul autoritatilor si al domeniilor conexe agriculturii, in cadrul conferintei PRIA Agriculture vom premia si vom aplauda activitatea acestora in sectorul agricol. Vom afla de asemenea cu ce provocari se confrunta, de ce au nevoie pentru a-si creste afacerile, care sunt povestile lor de succes.
Pentru a doua oara in Romania, prin intermediul PRIA Women in Agriculture am scos in evidenta si am determinat oamenii sa constientizeze care este rolul femeilor in dezvoltarea agriculturii in tara noastra.
Printre temele abordate in cadrul conferintei s-au regasit: Prioritatile Guvernului Romaniei in ceea ce priveste agricultura Romaniei; Activitatea agentiilor AFIR si APIA care au un rol esential in aplicarea Politicii Agricole Comune. Ce masuri se vor deschide in acest an? Ce sume sunt alocate fiecareia?; Cum realizam cresterea absorbtiei fondurilor europene? Cum pot ajuta bancile, societatile de leasing si fondurile de garantare la cresterea absorbtiei fondurilor UE? Care este rolul fondurilor de investitii destinate agriculturii? ; Cadastrul national. Cum ar trebui sa arate legea fondului funciar? De cand se va face identificarea si delimitarea tuturor parcelelor agricole obligatoriu pe baza datelor cadastrale? Ce ar trebui schimbat la legea care a liberalizat piata funciara?; Care este strategia privind cercetarea pe termen lung?; Sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe; Cresterea competitivitatii, diversificarea productiei, cresterea calitatii produselor obtinute si imbunatatirea performantei generale a exploatatiilor agricole; Eficientizarea costurilor de productie prin promovarea profolosirea eficienta a energiei; Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri in agricultura; Cat de avantajoase sunt ajutoarele de stat in agricultura si cine poate beneficia de ele? Ce subventii primesc fermierii romani pentru Campania 2017?; Arendearea terenurile agricole in vederea comasarii; Cum va arata Politica Agricola Comuna dupa anul 2020?; Norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul politicii agricole comune; Alocarea fondurilor suplimentare a Guvernului pentru plata subventiilor si infrastructura de irigatii.
PRIA Agriculture a reunit 250 participanti, dintre care: reprezentanti ai Guvernului Romaniei; reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; reprezentanti ai APIA si AFIR; reprezentanti ai ASAS, ai institutelor de cercetare agricola; membri Pro Agro , LAPAR, dar si ai altor asociatii importante, AMRCR, Romalimenta, Rompan, APRIL, UPCPR, ARC, APIMAR; reprezentanti ai Camerelor de Comert; reprezentanti ai producatorilor de cereale si producatorilor de erbicide, pesticide si produse agro-chimice; reprezentanti ai companiilor FMCG si ai distribuitorilor; reprezentanti ai Bancii Mondiale, ai bancilor din Romania, ai societatilor de asigurari, ai societatilor de leasing, fonduri de investitii, fonduri de garantare si contragarantare; consultanti, companii cu servicii si solutii IT, precum si presa de specialitate.
Mai multe detalii despre evenimentul PRIA Agriculture puteti gasi pe http://priaevents.ro/pria-women-in-agriculture-2017/
Despre PRIAevents
PRIAevents - expertii tai in evenimente! Noi aducem informatii de ultima ora si trend-uri in business prin intermediul conferintelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experienta de peste 12 ani in organizarea evenimentelor premium pentru zona de business va gasi cele mai bune metode pentru a va garanta ROI si pentru a croi un eveniment special pentru dvs.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati: [email protected] / 0744 584 661.
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
07-07-2025 Rapita
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
02-07-2025 Rapita
Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>
02-07-2025 Insecticide
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Animale de companie
Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>