Adunarile generale ale filialelor judetene ale Colegiului Medicilor Veterinari

Adunarile generale ale filialelor judetene ale Colegiului Medicilor VeterinariAdunarile generale ale filialelor judetene ale Colegiului Medicilor Veterinari sunt un prilej de analiza, de implicare responsabila a medicilor veterinari avand ca tinta apararea sanatatii animalelor, a sanatatii publice si solidaritatea profesionala.


Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari.

Primul Colegiu al Medicilor Veterinari s-a infiintat prin Decretul – Lege nr. 3.594 din 30 septembrie 1939, semnat de Regele Carol al II-lea, fiind condus de Dr. Gheorghe Ionescu – Braila, primul sau Decan.

Primul Colegiu a fost organizat in 11 sectiuni corespunzatoare celor 10 Tinuturi administrative ale tarii si Municipiul Bucuresti. Activitatea s-a intrerupt in anul 1948, reluandu-se in anul 1998, odata cu adoptarea Legii 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, ca forma de organizare autonoma, non-guvernamentala, apolitica si non-profit.

Odata cu infintarea in anul 2004 a A.N.S.V.S.A, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica in subordinea Guvernului si in coordonarea Primului Ministru, cu rol de reglementare si control in domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, s-a consolidat si imbunatatit pe langa activitatea medicilor veterinari din reteaua de stat si activitatea medicilor veterinari de libera practica.

Medicii veterinari cu libera practica sunt organizati in cabinete medicale veterinare prin care acopera activitatea circumscriptiile sanitare veterinare comunale si orasenesti, concesionand cu autoritatea sanitara veterinara efectuarea unor actiuni de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om cuprinse in programul national, sau in cabinete medicale de asistenta, cabinete medicale de consultanta, unitati farmaceutice private, asigurand prin aceasta statusul de sanatate animalelor si creerea de locuri de munca si medici veterinari cu libera practica angajati in unitati medicale, unitati economice sau in invatamant.

Statutul de stat membru al Uniunii Europeane impune un mod de organizare si exercitare a profesiei de medic veterinar in Romania, pentru a o face compatibila cu principiile legislatiei Uniunii Europene in domeniu, medicii veterinari avand posibilitatea sa-si valorifice in deplina libertate, cunostiintele si experienta pe care au dobandit-o, in conditii de dotare tehnica din ce in ce mai bune si cu siguranta intr-o competitie profesionala.

In acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celor mai apropiati parteneri, crescatorii de animale si operatorii din domeniul alimentar.

Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari s-a preocupat si se preocupa pentru implementarea si mentinerea unei structuri organizatorice, in conformitate cu Legea 160/ 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, ca principalul instrument in realizarea obiectivelor prestabilite in domeniul sanitar veterinar.

Astfel, in aceasta luna la nivelul filialelor judetene ale Colegiului Medicilor Veterinari sunt organizate adunarile generale de analiza a activitatii mandatului 2013 – 2016 si alegerile noilor structure de conducere.

Cu aceasta ocazie medicii veterinari membrii ai Colegiului Medicilor Veterinari, avand ca principala tinta apararea sanatatii animalelor cat si a populatiei, isi exprima disponibilitatea ca in realizarea acestei meniri sa contribuie la implementarea unor activitati si masuri specifice, cu referire la:

    • Reprezentarea cu cinste si onoare a profesiei in fata organelor guvernamentale, a forurilor profesionale si stiintifice, a persoanelor fizice si juridice si a institutiilor publice de la nivel judetean si national.
    • Implementarea si mentinerea unei structuri organizatorice, conform O.U.G. nr. 42 / 2014 si Legea 160 / 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, ca principalul instrument in realizarea obiectivelor prestabilite.
    • Disponibilitate privind ducerea la indeplinire a hotararilor, deciziilor, reglementarilor si instructiunilor transmise de Biroul Executiv al Consiliului National.
    • Implementarea bunelor practici prin preluarea unor noi metode si proceduri din domeniul managementului strategic si de gestiune a resurselor umane, si financiare.
    • Implementarea unei abordari eficiente in privinta comunicarii directe si prin insusirea informatiilor de interes general, a actelor normative componente din legislatia specifica, a programelor si strategiilor propuse de autoritatea veterinara si de conducerea centrala a C.M.V.
    • Imbunatatirea procedurilor de inspectii si control in domeniul sanitar veterinar prin promovarea unui sistem de informare, educare si consultanta de specialitate a operatorilor economici, care sa genereze cresterea calitatii activitatiilor si a serviciilor.
    • Sprijin eficient in realizarea operatiunilor de supraveghere, prevenirea si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, prin actiuni de supraveghere clinica a bolilor, vaccinari imunoprofilactice, tratamente profilactice si curative antiparazitare si examene de laborator, conform programelor si a graficelor stabilite.
    • Implicarea efectiva pentru implementarea actelor normative O.U.G nr. 23 si a Ordinului 40 / 2010, modificat cu Ordinul 28 / 2011 privind activitatea de identificare si inregistrare a animalelor, pentru o mai buna gestionare a bazei de date si a sistemului de acordare a suventiilor.
    • Preocupare permanenta, pentru respectarea clauzelor stipulate in contractele de concesiune, in contractele cu proprietarii exploatatiilor cu animale si pasari si alte relatii contracuale, incheiate de medicii veterinari cu libera practica, clauze care se refera si la sprijinul ce trebuie acordat de angajator pentru realizarea actiunilor contractate.
    • Monitorizarea circulatiei animalelor, a produselor si subproduselor de origine animala, notificarea si certificarea interna si internationala, in conditiile legii.
    • Monitorizarea si controlul respectarii legislatiei privind utilizarea medicamentelor, in special a antibioticelor si a furajelor medicamentate, precum si a circulatiei acestora.
    • Sustinerea programului de perfectionare permanenta in domeniul sanitar-veterinar, prin participare la pregatiri profesionale de profil, instruiri la nivel central si local, la conferinte si simpozioane, etc.
    • Sprijinirea constanta a autoritatilor publice locale in vederea imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si a animalelor, in promovarea produselor traditionale si sprijin in implementarea proiectelor de dezvoltare locala.
    • Comunicare si colaborare cu institutiile administratiei centrale, judetene, cu alte autoritati locale, cu asociatii profesionale si alte organizatii civice, avand drept scop integrarea activitatii sanitare veterinare in ansamblul dezvoltarii economice si sociale a tarii.


In exercitarea profesiei de medic veterinar pe langa obiectivele mentionate se regasesc si alte obligatii si responsabilitatii stipulate in actele normative sau care sunt identificate in activitatea curenta, responsabilitati pe care ne angajam sa le realizam cu profesionalism si exigenta, avand garantia spijinului conducerii centrale a Colegiului Medicilor Veterinari, a conducerii A.N.S.V.S.A. si D.S.V.S.A. judeteana, a operatorilor economici din domeniul cresterii animalelor si alimentar, a autoritatiile locale, a asociatiilor profesionale si a altor autoritati si organisme competente.

Pentru ca profesia noastra sa-si realizeze menirea, se impune sa fim uniti, activi, increzatori in noi si in fortele noastre.

Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>