Adunarile generale ale filialelor judetene ale Colegiului Medicilor Veterinari

Adunarile generale ale filialelor judetene ale Colegiului Medicilor VeterinariAdunarile generale ale filialelor judetene ale Colegiului Medicilor Veterinari sunt un prilej de analiza, de implicare responsabila a medicilor veterinari avand ca tinta apararea sanatatii animalelor, a sanatatii publice si solidaritatea profesionala.


Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari.

Primul Colegiu al Medicilor Veterinari s-a infiintat prin Decretul – Lege nr. 3.594 din 30 septembrie 1939, semnat de Regele Carol al II-lea, fiind condus de Dr. Gheorghe Ionescu – Braila, primul sau Decan.

Primul Colegiu a fost organizat in 11 sectiuni corespunzatoare celor 10 Tinuturi administrative ale tarii si Municipiul Bucuresti. Activitatea s-a intrerupt in anul 1948, reluandu-se in anul 1998, odata cu adoptarea Legii 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, ca forma de organizare autonoma, non-guvernamentala, apolitica si non-profit.

Odata cu infintarea in anul 2004 a A.N.S.V.S.A, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica in subordinea Guvernului si in coordonarea Primului Ministru, cu rol de reglementare si control in domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, s-a consolidat si imbunatatit pe langa activitatea medicilor veterinari din reteaua de stat si activitatea medicilor veterinari de libera practica.

Medicii veterinari cu libera practica sunt organizati in cabinete medicale veterinare prin care acopera activitatea circumscriptiile sanitare veterinare comunale si orasenesti, concesionand cu autoritatea sanitara veterinara efectuarea unor actiuni de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om cuprinse in programul national, sau in cabinete medicale de asistenta, cabinete medicale de consultanta, unitati farmaceutice private, asigurand prin aceasta statusul de sanatate animalelor si creerea de locuri de munca si medici veterinari cu libera practica angajati in unitati medicale, unitati economice sau in invatamant.

Statutul de stat membru al Uniunii Europeane impune un mod de organizare si exercitare a profesiei de medic veterinar in Romania, pentru a o face compatibila cu principiile legislatiei Uniunii Europene in domeniu, medicii veterinari avand posibilitatea sa-si valorifice in deplina libertate, cunostiintele si experienta pe care au dobandit-o, in conditii de dotare tehnica din ce in ce mai bune si cu siguranta intr-o competitie profesionala.

In acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celor mai apropiati parteneri, crescatorii de animale si operatorii din domeniul alimentar.

Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari s-a preocupat si se preocupa pentru implementarea si mentinerea unei structuri organizatorice, in conformitate cu Legea 160/ 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, ca principalul instrument in realizarea obiectivelor prestabilite in domeniul sanitar veterinar.

Astfel, in aceasta luna la nivelul filialelor judetene ale Colegiului Medicilor Veterinari sunt organizate adunarile generale de analiza a activitatii mandatului 2013 – 2016 si alegerile noilor structure de conducere.

Cu aceasta ocazie medicii veterinari membrii ai Colegiului Medicilor Veterinari, avand ca principala tinta apararea sanatatii animalelor cat si a populatiei, isi exprima disponibilitatea ca in realizarea acestei meniri sa contribuie la implementarea unor activitati si masuri specifice, cu referire la:

    • Reprezentarea cu cinste si onoare a profesiei in fata organelor guvernamentale, a forurilor profesionale si stiintifice, a persoanelor fizice si juridice si a institutiilor publice de la nivel judetean si national.
    • Implementarea si mentinerea unei structuri organizatorice, conform O.U.G. nr. 42 / 2014 si Legea 160 / 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, ca principalul instrument in realizarea obiectivelor prestabilite.
    • Disponibilitate privind ducerea la indeplinire a hotararilor, deciziilor, reglementarilor si instructiunilor transmise de Biroul Executiv al Consiliului National.
    • Implementarea bunelor practici prin preluarea unor noi metode si proceduri din domeniul managementului strategic si de gestiune a resurselor umane, si financiare.
    • Implementarea unei abordari eficiente in privinta comunicarii directe si prin insusirea informatiilor de interes general, a actelor normative componente din legislatia specifica, a programelor si strategiilor propuse de autoritatea veterinara si de conducerea centrala a C.M.V.
    • Imbunatatirea procedurilor de inspectii si control in domeniul sanitar veterinar prin promovarea unui sistem de informare, educare si consultanta de specialitate a operatorilor economici, care sa genereze cresterea calitatii activitatiilor si a serviciilor.
    • Sprijin eficient in realizarea operatiunilor de supraveghere, prevenirea si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, prin actiuni de supraveghere clinica a bolilor, vaccinari imunoprofilactice, tratamente profilactice si curative antiparazitare si examene de laborator, conform programelor si a graficelor stabilite.
    • Implicarea efectiva pentru implementarea actelor normative O.U.G nr. 23 si a Ordinului 40 / 2010, modificat cu Ordinul 28 / 2011 privind activitatea de identificare si inregistrare a animalelor, pentru o mai buna gestionare a bazei de date si a sistemului de acordare a suventiilor.
    • Preocupare permanenta, pentru respectarea clauzelor stipulate in contractele de concesiune, in contractele cu proprietarii exploatatiilor cu animale si pasari si alte relatii contracuale, incheiate de medicii veterinari cu libera practica, clauze care se refera si la sprijinul ce trebuie acordat de angajator pentru realizarea actiunilor contractate.
    • Monitorizarea circulatiei animalelor, a produselor si subproduselor de origine animala, notificarea si certificarea interna si internationala, in conditiile legii.
    • Monitorizarea si controlul respectarii legislatiei privind utilizarea medicamentelor, in special a antibioticelor si a furajelor medicamentate, precum si a circulatiei acestora.
    • Sustinerea programului de perfectionare permanenta in domeniul sanitar-veterinar, prin participare la pregatiri profesionale de profil, instruiri la nivel central si local, la conferinte si simpozioane, etc.
    • Sprijinirea constanta a autoritatilor publice locale in vederea imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si a animalelor, in promovarea produselor traditionale si sprijin in implementarea proiectelor de dezvoltare locala.
    • Comunicare si colaborare cu institutiile administratiei centrale, judetene, cu alte autoritati locale, cu asociatii profesionale si alte organizatii civice, avand drept scop integrarea activitatii sanitare veterinare in ansamblul dezvoltarii economice si sociale a tarii.


In exercitarea profesiei de medic veterinar pe langa obiectivele mentionate se regasesc si alte obligatii si responsabilitatii stipulate in actele normative sau care sunt identificate in activitatea curenta, responsabilitati pe care ne angajam sa le realizam cu profesionalism si exigenta, avand garantia spijinului conducerii centrale a Colegiului Medicilor Veterinari, a conducerii A.N.S.V.S.A. si D.S.V.S.A. judeteana, a operatorilor economici din domeniul cresterii animalelor si alimentar, a autoritatiile locale, a asociatiilor profesionale si a altor autoritati si organisme competente.

Pentru ca profesia noastra sa-si realizeze menirea, se impune sa fim uniti, activi, increzatori in noi si in fortele noastre.

Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>