Ziua Semintelor Certificate la Negresti, Vaslui

Ziua Semintelor Certificate la NegrestiAISR in parteneriat cu ISTIS si APPR a organizat la la CTS Negresti-Jud. Vaslui, in data de 12 iulie “Ziua semintelor certificate”. La eveniment au participat peste 110 de fermieri din toata Moldova, reprezentanti ai Comisiei de Agricultura din senatul Romaniei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Inspectoratul de stat pentru controlul si calitatea semintelor, Laboratoarele de certificare a semintelor, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, reprezentanti ai ISTIS si APPR.


La manifestare au luat parte si oficiali locali si judeteni,
presedintele Consiliului Judetean Vaslui, primarul orasului Negresti, parlamentari-senator Doina Silistru. De asemenea, la eveniment au mai participat reprezenanti ai ROMAPIS. Evenimentul a fost intiat de AISR (Alianta Industriei Semintelor din Romania) care actioneaza in sprijinul constientizarii fermierilor de peste trei ani, incercand sa demonstreze importanta utilizarii semintelor certificate in obtinerea de profit.

Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Semintelor Negresti a mediat prezentarile si discutiile pe tot parcursul zilei atat in sala, cat si in teren. Au fost facute prezentari in-door de catre toti partenerii:

    • Samanta certificata, rezultat al noilor creatii varietale si al testarii - Mihai Popescu Director Executiv ISTIS
    • Beneficiile utilizarii semintelor certificate - Antonia Ivascu, Director Executiv AISR
    • Semintele certificate, investitie si asigurare pentru fermieri - Alina Cretu, Director executiv APPR
    • Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania Costantin Dobrescu, Vicepresedinte al asociatiei ROMAPIS.


La eveniment a participat ca invitat special al AISR si Mecanica Ceahlau, care a prezentat noul model de deflector, care va fi omologat in curand pentru protejarea culturilor in timpul tratamentelor.

Deschiderea evenimentului i-a revenit domnului Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Semintelor Negresti care a spus ca in judetul Vaslui exista suprafete insemnate cultivate cu cereale,in special grau,ovaz si porumb.

In continuare, Mihai Popescu, directorul general al Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor(ISTIS) a subliniat faptul ca samanta certificata este rezultatul testarii noilor creatii varietale.

"Inregistrarea soiurilor se bazeaza pe rezultatele examinarilor oficiale, in special teste de camp, acoperind un numar mare de caracteristici prin care soiul este descris. Testarea in camp consta in doua teste care stabilesc distinctivitatea, uniformitatea si stabilitatea soiului -testul DUS si, pentru speciile de culturi de camp, valoarea agronomica si de utilizare -testul VAU. Caracterizarea unui soi este completata cu analize de calitate realizate in laboratoarele proprii."

Ziua Semintelor Certificate la Negresti - 1Antonia Ivascu, directorul executiv al Aliantei Industriei Semintelor din Romania, a subliniat rolul aliantei de sprijinire a agriculturii prin promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania.

In premiera in Romania, AISR, o asociatie profesionala, a avut initiativa de a organiza un eveniment impreuna cu o institutie a statului, respectiv a MADR. Sensul acestei intalniri se sprijina pe ideea ca AISR incearca de dezvolte colaborarea intre companiile membre, care au gentica de top, institutul care se ocupa de testarea acestor soiuri si hibrizi noi, APPR care observa comportarea in conditi de productie a acestora si nu in ultimul rand, cu Fermierii, care sunt cei care beneficiaza de rezultatele muncii de ameliorare.

Directorul executiv al AISR i-a sfatuit pe fermieri sa foloseasca samanta certificata si nu una de slaba calitate din hambar (samanta salvata). S-a sublinat importanta realizarii de parteneriate in atingerea obiectivelor comune in folosul competitivitatii agriculturii din tara noastra,spre exemplu, Protocolul de colaborare incheiat dintre AISR si ROMAPIS. Deosebit de important este faptul ca la AISR a aderat ca membru onorific in cadrul Aliantei, INCDA Fundulea, cel mai important institut de cercetari agricole din Romania.

Antonia Ivascu, a prezentat principalele obiective ale asociatiei si anume:

    • Sustinerea dezvoltarii sectorului de seminte certificate in tara noastra
    • Apararea drepturilor membrilor privind proprietatea intelectuala specifica pe teritoriul Romaniei prin recunoasterea brevetelor si varietatilor de seminte.


In ceea ce priveste importanta semintei,
Directorul executiv al AISR a reamintit fermierilor faptul ca samanta este prima veriga a lantului agricol, in fapt punctul de plecare al lantului alimentar. Samanta transmite produsului recoltat calitati nutritive, iar semintele hibrizilor ameliorati raspund nevoilor consumatorilor, dar si agricultorilor si crescatorilor de animale. Samanta certificata sta la baza unei productii mai mari, stabile si mai predictibile, iar prin utilizarea bunelor practici agricole, ce implica si folosirea semintelor certificate se respecta mediul inconjurator, atat de important pentru populatie.

Directorul executiv al AISR a accentuat faptul ca, contrafacerea de seminte este in fapt o concurent a neloaiala din cauza pretului mult mai mic, fapt pe care fermierii trebuie sa-l inteleaga cat se poate de bine. Grupari infractionale au ca “obiect de activitate” producerea ilegala si contrafacerea semintelor in zonele cu activitate agricola puternica. Fermierul trebuie sa realizeze ca prin utilizarea semintelor contrafacute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului si contaminarea mediului inconjurator, iar de multe ori apar si costuri suplimentare pentru distrugerea culturii si eliminarea efectului, eventual chiar re-insamantare. Cand cumpara saminta fermierii trebuie sa fie atenti ca aceasta sa fie in saci originali, sigilati si etichetati, deoarece samanta contrafacuta nu corespunde indicilor cantitativi si calitativi pentru semanat.

Antonia Ivascu, directorul executiv al Aliantei Industriei Semintelor din Romania a aratat ca semintele certificate, originale, sunt insotite intotdeauna de un Document de calitate si conformitate al furnizorului, sunt in prealabil analizate si verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calitatii Semintelor din teritoriu, care apartin Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar marfa este intotdeauna insotita de certificat de conformitate a calitatii. Producatorii de seminte testeaza in reteaua nationala a Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, garantand astfel utilizarea semintelor de calitate, in conditii de siguranta, conform bunelor practici agricole, sprijinind agricultura durabila. Sacii originali sunt sigilati si etichetati si au elemente de siguranta (holograma originala) si o singura cusatura pe sac. Se mentioneaza faptul ca exista cateva elemente definitorii care fac diferenta intre original si contrafacere la care cumparatorii trebuie sa fie extreme de atenti, si anume faptul ca etichetele originale nu se rup usor, sunt tiparite profesional. Fiecare sac are numar de ordine, numar de lot care pot fi verificate la companiile producatoare in cazul in care apar dubii. Si nu in ultimul rand trebuie acodata o atentie sporita atentie furnizorului de samanta.

Prezenta la evenimentul de la Negresti Alina Cretu, directorul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania, a precizat ca la aceasta manifestare au venit si fermieri din judetele Ialomita, Giurgiu, Braila si Teleorman interesati de ceea ce se intampla aici la Centrul de Testare a Semintelor Negresti.

ROMAPIS, prin d-l Dobrescu,Vicepresedintele asociatiei, a facut o scurta prezentare, intitulata: “Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania”, care a avut loc la finalul prezentarilor, inainte de iesirea in teren.

S-a mentionat faptul ca polenizarea cu albine este esentiala pentru: pomicultura, legumicultura, culturile oleaginoase, dar mai ales pentru plante aromatice. Principalele culesuri apicole pe teritoriul Romaniei se realizeaza la rapita, salcam, floarea soarelui si tei. Practic apicultura urmeaza agricultura, iar din acest motiv este obligatoriu ca cele doua ramuri sa colaboreze cat mai bine, sa-si comunice problemele si sa gaseasca solutii utile de punere in practica a celor mai bine metode de polenizare.

Au mai luat cuvantul Senatorul Doina Silistru un reputat cercetator in domeniul ameliorarii plantelor agricole (specii de pajisti), Director General in Minsterul Agriculturii, Elena Tatomir, din partea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania Academician Dan Schiopu si autoritatile locale care s-au declarat deosebit de onorate de organizarea unui astfel de eveniment la CTS Negresti.

A urmat o vizita in teren in cadrul careia le-au fost demonstrate fermierilor diferentele de productie dintre loturile cu seminte certificate, apartinand tuturor membrilor AISR si cele asa numite “din hambar” sau “samanta salvata”.

In teren au luat cuvantul Arnauld Perrein, Presedintele APPR si Nicolae Sitaru, vicepresedinte LAPAR, care au particiapt la eveniment si care au transmis fermierilor mesajul ca numai folosirea semintelor certificate, poate dezvolta o agricultura performanta. Totodata, fermierii au constientizat ca a sosit timpul sa-se uneasca in diferite asociatii, pentru a avea productii de calitate, dar si un cuvant de spus pe piata cerealelor. Numai astfel Romania poate juca un rol important in Europa in domeniul agricol, a spus Arnauld Perrein.

Andrei Marutescu, Presedintele AISR, a prezentat loturile demonstrative prin care AISR a dovedit inca odata ca materialul genetic si calitatea semintelor obtinute printr-o inovare responsabila si colaborativa reprezinta baza succesului in realizarea productiilor agricole ridicate.

Toate companiile membre AISR (Bayer, Caussade, Euralis, Fundulea, KWS, Limagrain, Maisadour, Monsanto, Pioneer, Procera, RAGT, Syngenta) au fost reprezentate la eveniment cu loturi de porumb cu hibrizi specfici zonei si materiale de promovare a semintelor certificate.

Prin participarea in numar mare a fermierilor zonali, a reprezentantilor companiilor din industria de seminte, dar si a presei si autoritatilor, evenimentul s-a dovedit unul de succes.

AISR
Alianta Industriei Semintelor din Romania

  

Noutati

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață.    Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO marca Schneeberger pe piața din România

20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO  marca Schneeberger pe piața din România

IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>