AISR in parteneriat cu ISTIS si APPR a organizat la la CTS Negresti-Jud. Vaslui, in data de 12 iulie “Ziua semintelor certificate”. La eveniment au participat peste 110 de fermieri din toata Moldova, reprezentanti ai Comisiei de Agricultura din senatul Romaniei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Inspectoratul de stat pentru controlul si calitatea semintelor, Laboratoarele de certificare a semintelor, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, reprezentanti ai ISTIS si APPR.
La manifestare au luat parte si oficiali locali si judeteni, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, primarul orasului Negresti, parlamentari-senator Doina Silistru. De asemenea, la eveniment au mai participat reprezenanti ai ROMAPIS. Evenimentul a fost intiat de AISR (Alianta Industriei Semintelor din Romania) care actioneaza in sprijinul constientizarii fermierilor de peste trei ani, incercand sa demonstreze importanta utilizarii semintelor certificate in obtinerea de profit.
Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Semintelor Negresti a mediat prezentarile si discutiile pe tot parcursul zilei atat in sala, cat si in teren. Au fost facute prezentari in-door de catre toti partenerii:
La eveniment a participat ca invitat special al AISR si Mecanica Ceahlau, care a prezentat noul model de deflector, care va fi omologat in curand pentru protejarea culturilor in timpul tratamentelor.
Deschiderea evenimentului i-a revenit domnului Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Semintelor Negresti care a spus ca in judetul Vaslui exista suprafete insemnate cultivate cu cereale,in special grau,ovaz si porumb.
In continuare, Mihai Popescu, directorul general al Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor(ISTIS) a subliniat faptul ca samanta certificata este rezultatul testarii noilor creatii varietale.
"Inregistrarea soiurilor se bazeaza pe rezultatele examinarilor oficiale, in special teste de camp, acoperind un numar mare de caracteristici prin care soiul este descris. Testarea in camp consta in doua teste care stabilesc distinctivitatea, uniformitatea si stabilitatea soiului -testul DUS si, pentru speciile de culturi de camp, valoarea agronomica si de utilizare -testul VAU. Caracterizarea unui soi este completata cu analize de calitate realizate in laboratoarele proprii."
Antonia Ivascu, directorul executiv al Aliantei Industriei Semintelor din Romania, a subliniat rolul aliantei de sprijinire a agriculturii prin promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania.
In premiera in Romania, AISR, o asociatie profesionala, a avut initiativa de a organiza un eveniment impreuna cu o institutie a statului, respectiv a MADR. Sensul acestei intalniri se sprijina pe ideea ca AISR incearca de dezvolte colaborarea intre companiile membre, care au gentica de top, institutul care se ocupa de testarea acestor soiuri si hibrizi noi, APPR care observa comportarea in conditi de productie a acestora si nu in ultimul rand, cu Fermierii, care sunt cei care beneficiaza de rezultatele muncii de ameliorare.
Directorul executiv al AISR i-a sfatuit pe fermieri sa foloseasca samanta certificata si nu una de slaba calitate din hambar (samanta salvata). S-a sublinat importanta realizarii de parteneriate in atingerea obiectivelor comune in folosul competitivitatii agriculturii din tara noastra,spre exemplu, Protocolul de colaborare incheiat dintre AISR si ROMAPIS. Deosebit de important este faptul ca la AISR a aderat ca membru onorific in cadrul Aliantei, INCDA Fundulea, cel mai important institut de cercetari agricole din Romania.
Antonia Ivascu, a prezentat principalele obiective ale asociatiei si anume:
In ceea ce priveste importanta semintei, Directorul executiv al AISR a reamintit fermierilor faptul ca samanta este prima veriga a lantului agricol, in fapt punctul de plecare al lantului alimentar. Samanta transmite produsului recoltat calitati nutritive, iar semintele hibrizilor ameliorati raspund nevoilor consumatorilor, dar si agricultorilor si crescatorilor de animale. Samanta certificata sta la baza unei productii mai mari, stabile si mai predictibile, iar prin utilizarea bunelor practici agricole, ce implica si folosirea semintelor certificate se respecta mediul inconjurator, atat de important pentru populatie.
Directorul executiv al AISR a accentuat faptul ca, contrafacerea de seminte este in fapt o concurent a neloaiala din cauza pretului mult mai mic, fapt pe care fermierii trebuie sa-l inteleaga cat se poate de bine. Grupari infractionale au ca “obiect de activitate” producerea ilegala si contrafacerea semintelor in zonele cu activitate agricola puternica. Fermierul trebuie sa realizeze ca prin utilizarea semintelor contrafacute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului si contaminarea mediului inconjurator, iar de multe ori apar si costuri suplimentare pentru distrugerea culturii si eliminarea efectului, eventual chiar re-insamantare. Cand cumpara saminta fermierii trebuie sa fie atenti ca aceasta sa fie in saci originali, sigilati si etichetati, deoarece samanta contrafacuta nu corespunde indicilor cantitativi si calitativi pentru semanat.
Antonia Ivascu, directorul executiv al Aliantei Industriei Semintelor din Romania a aratat ca semintele certificate, originale, sunt insotite intotdeauna de un „Document de calitate si conformitate al furnizorului”, sunt in prealabil analizate si verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calitatii Semintelor din teritoriu, care apartin Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar marfa este intotdeauna insotita de certificat de conformitate a calitatii. Producatorii de seminte testeaza in reteaua nationala a Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, garantand astfel utilizarea semintelor de calitate, in conditii de siguranta, conform bunelor practici agricole, sprijinind agricultura durabila. Sacii originali sunt sigilati si etichetati si au elemente de siguranta (holograma originala) si o singura cusatura pe sac. Se mentioneaza faptul ca exista cateva elemente definitorii care fac diferenta intre original si contrafacere la care cumparatorii trebuie sa fie extreme de atenti, si anume faptul ca etichetele originale nu se rup usor, sunt tiparite profesional. Fiecare sac are numar de ordine, numar de lot care pot fi verificate la companiile producatoare in cazul in care apar dubii. Si nu in ultimul rand trebuie acodata o atentie sporita atentie furnizorului de samanta.
Prezenta la evenimentul de la Negresti Alina Cretu, directorul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania, a precizat ca la aceasta manifestare au venit si fermieri din judetele Ialomita, Giurgiu, Braila si Teleorman interesati de ceea ce se intampla aici la Centrul de Testare a Semintelor Negresti.
ROMAPIS, prin d-l Dobrescu,Vicepresedintele asociatiei, a facut o scurta prezentare, intitulata: “Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania”, care a avut loc la finalul prezentarilor, inainte de iesirea in teren.
S-a mentionat faptul ca polenizarea cu albine este esentiala pentru: pomicultura, legumicultura, culturile oleaginoase, dar mai ales pentru plante aromatice. Principalele culesuri apicole pe teritoriul Romaniei se realizeaza la rapita, salcam, floarea soarelui si tei. Practic apicultura urmeaza agricultura, iar din acest motiv este obligatoriu ca cele doua ramuri sa colaboreze cat mai bine, sa-si comunice problemele si sa gaseasca solutii utile de punere in practica a celor mai bine metode de polenizare.
Au mai luat cuvantul Senatorul Doina Silistru un reputat cercetator in domeniul ameliorarii plantelor agricole (specii de pajisti), Director General in Minsterul Agriculturii, Elena Tatomir, din partea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania Academician Dan Schiopu si autoritatile locale care s-au declarat deosebit de onorate de organizarea unui astfel de eveniment la CTS Negresti.
A urmat o vizita in teren in cadrul careia le-au fost demonstrate fermierilor diferentele de productie dintre loturile cu seminte certificate, apartinand tuturor membrilor AISR si cele asa numite “din hambar” sau “samanta salvata”.
In teren au luat cuvantul Arnauld Perrein, Presedintele APPR si Nicolae Sitaru, vicepresedinte LAPAR, care au particiapt la eveniment si care au transmis fermierilor mesajul ca numai folosirea semintelor certificate, poate dezvolta o agricultura performanta. Totodata, fermierii au constientizat ca a sosit timpul sa-se uneasca in diferite asociatii, pentru a avea productii de calitate, dar si un cuvant de spus pe piata cerealelor. Numai astfel Romania poate juca un rol important in Europa in domeniul agricol, a spus Arnauld Perrein.
Andrei Marutescu, Presedintele AISR, a prezentat loturile demonstrative prin care AISR a dovedit inca odata ca materialul genetic si calitatea semintelor obtinute printr-o inovare responsabila si colaborativa reprezinta baza succesului in realizarea productiilor agricole ridicate.
Toate companiile membre AISR (Bayer, Caussade, Euralis, Fundulea, KWS, Limagrain, Maisadour, Monsanto, Pioneer, Procera, RAGT, Syngenta) au fost reprezentate la eveniment cu loturi de porumb cu hibrizi specfici zonei si materiale de promovare a semintelor certificate.
Prin participarea in numar mare a fermierilor zonali, a reprezentantilor companiilor din industria de seminte, dar si a presei si autoritatilor, evenimentul s-a dovedit unul de succes.
AISR
Alianta Industriei Semintelor din Romania
21-11-2024 Erbicide
Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>