Conferinta 'Oportunitati de finantare pentru mediul privat prin POR 2014-2020 si PNDR 2014-2020'

Oportunitati finantare mediu privat POR si PNDR 2014-2020Joi, 8 octombrie, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a organizat Conferinta 'Oportunitati de finantare pentru mediul privat prin Programul Operational Regional 2014-2020 si Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020'.


La evenimentul desfasurat in sala de sedinte din sediul ADR Sud Muntenia au participat Daniel Constantin, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Liviu Musat, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Carmen Boteanu, director general adjunct al Autoritatii de Management a Programul National de Dezvoltare Rurala, alaturi de reprezentanti ai fermierilor, ai IMM-urilor mijlocii non-agricole, ai Camerelor de comert, ai Asociatiilor oamenilor de afaceri si ai institutiilor publice locale cu responsabilitati in domeniul agricol din regiunea Sud Muntenia.

In deschiderea conferintei, domnul Liviu Musat, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, a multumit tuturor celor prezenti pentru interesul si deschiderea de a participa la un eveniment comun al celor doua programe de finantare, POR si PNDR, ce se desfasoara intr-o zona atat de reprezentativa din punct de vedere al agriculturii si industriei alimentare.

'Suntem in fata dumneavoastra cu doua dintre cele mai importante programe care sunt in pregatire si care putem spune ca au luat deja startul pentru perioada 2014-2020. Este vorba despre Programul National de Dezvoltare Rurala si Programul Operational Regional. Ne aflam intr-o regiune in care aproape 60% din locuitori activeaza si isi duc traiul in mediul rural, de aceea, agricultura, industria rurala si problemele din mediul rural sunt pe agenda noastra si le privim cu toata seriozitatea si cu totala importanta', a precizat Liviu Musat.

Oportunitati finantare mediu privat POR si PNDR 2014-2020 madr


La randul sau, domnul Daniel Constantin, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, si-a exprimat satisfactia pentru oportunitatea de a depasi 'granita' ministerului agriculturii, venind si catre zona de dezvoltare regionala, complementara activitatii ministerului pe care il conduce:

'Am venit astazi sa va transmit cateva ganduri despre Programul National de Dezvoltare Rurala si sa va propun o schimbare de abordare, in sensul ca ne dorim sa vorbim mai putin noi si sa va ascultam mai mult pe dumneavoastra. Noi am facut in aceasta vara un efort extins sa mergem prin tara si sa spunem tuturor beneficiarilor ca suntem pregatiti, PNDR fiind primul program din cele la care Romania are acces care este deschis, si, din 40 de miliarde de euro fonduri europene pe care le avem la dispozitie in perioada 2014-2020, 8 miliarde de euro ce sunt disponibile sectorului agricol, la care se adauga inca 1,5 miliarde de euro de la Bugetul de Stat, sunt disponibile catre dumneavoastra in cea mai mare parte a masurilor, asa cum noi le-am definit. Acum, dupa doar cateva luni de la lansarea programului va spunem ca o parte din masuri deja s-au inchis, nu pentru ca am atins termenul limita de 30 octombrie, ci pentru ca am ajuns la plafonul pe care l-am stabilit, de 120% din alocarea disponibila pentru anii 2014 si 2015, si chiar cautam, impreuna cu colegii, solutii pentru a nu-i dezamagi pe acei beneficiari care au proiecte pregatite in special pe masurile cu alocari mai mici, ma refer aici la tinerii fermieri si la investitii in activitatile non-agricole.', a transmis Daniel Constantin, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

 

Oportunitati finantare mediu privat POR si PNDR 2014-2020 Conferinta

 


Evenimentul a vizat diseminarea informatiilor asupra oportunitatilor oferite de cele doua programe POR 2014-2020 si PNDR 2014-2020, in vederea asigurarii unei mai mari deschideri catre publicul tinta si a cresterii gradului de transparenta in implementarea acestora.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au adus in atentia participantilor informatii esentiale despre doua sub-masuri ale PNDR 2014-2020, ce vor finanta activitatile non-agricole, este vorba despre Sub-masura 6.2 — 'Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale' si Sub-masura 6.4 — 'Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole'. De asemenea au mai fost prezentate situatia pe sesiuni a proiectelor din cadrul PNDR 2014-2020 si informatii despre Masura 19 — 'Dezvoltarea locala LEADER' ai carei beneficiari sunt Grupurile de Actiune Locala din mediul rural.

Doamna Daniela Traian, director adjunct Dezvoltare si Comunicare al ADR Sud Muntenia, a prezentat oportunitatile de finantare prezente in cadrul Axei prioritare 2 — 'Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii', Prioritatea de investitii 2.1 — 'Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri', si, respectiv, Prioritatea de investitii 2.2 — 'Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor', in cadrul careia beneficiari pot fi si intreprinderile medii non-agricole din mediul rural.

Intalnirea a avut un caracter interactiv, reprezentanti Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Locale si cei ai Agentiei pentru Dezvoltare Regionala avand posibilitatea sa raspunda problemelor ridicate si intrebarilor transmise de invitati.

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio si are responsabilitati delegate pentru implementarea acestui program.

 

Oportunitati finantare mediu privat POR si PNDR 2014-2020 logo

 

 

Noutati

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>