Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a organizat joi, 5 martie 2015 un workshop cu tema Reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole a apelor si solului/ Aspecte privitoare la implementarea proiectului 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti' in regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta d-nei Gratiela Leocadia GAVRILESCU—ministrul Mediului, Apelor si Padurilor precum si de participarea reprezentantilor principalelor institutii si agentii locale si centrale cu atributii in implementarea Directivei Nitrati in Romania.
Printre temele supuse dezbaterilor s-au numarat:
In cuvantul de deschidere, d-na Gratiela Leocadia GAVRILESCU—ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, a declarat: 'Problemele de apa, paduri si mediu sunt probleme de interes national. Voi depune toate eforturile ca acest proiect sa fie continuat si in 2016, astfel incat tot mai multe localitati sa poata accesa aceste fonduri si sa rezolve problemele cauzate de depozitarea necorespunzatoare a gunoiului de grajd.' Ministul Mediului, Apelor si Padurilor a afirmat ca isi doreste ca Ministerul pe care il coordoneaza sa devina unul cu un rol de baza in cadrul actualului Guvern: 'Sanatatea este in primul rand o problema de mediu. Invit toate autoritatile locale sa vina cu proiecte la Minister si va asigur ca vom depune toate eforturile ca aceste proiecte sa obtina finantarile necesare care sa rezolve problemele locale', a mai declarat domnia sa.
La randul sau, dna. Rodica PARASCHIV, Prefectul judetului Prahova, a mentionat ca judetul Prahova a fost printre primele a accesat fonduri din cadrul proiectului 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti': 'Comuna Targsoru Vechi a accesat fonduri din acest proiect inca din 2009. La nivelul administratiei locale stim si ne dam toata silinta sa accesam toate programele legate de mediu, cele doua proiecte de Management integrat al deseurilor (care ar trebui sa integreze si aceasta parte de gestinare a gunoiului de grajd) si Management integrat apa-canal fiind o dovada in acest sens'.
In regiunea Sud-Muntenia, investitiile se ridica la o valoare totala de peste 34.000.000 lei si se deruleaza in 9 localitati: Albestii de Arges si Priboieni (judetul Arges), Gratia, Islaz si Orbeasca (judetul Teleorman), Giurgeni si Ciochina (judetul Ialomita), Matasaru (judetul Dambovita), Targsoru Vechi (judetul Prahova).
De cele mai mari investitii din regiunea Sud-Muntenia, peste 8.700.000 lei, a beneficiat comuna Albestii de Arges, din judetul Arges. Aici au fost facute investitii majore pentru extinderea canalizarii menajere pentru strazile secundare din satele Albestii Pamanteni si Albestii Ungureni. In localitate s-au contruit 2 platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd care au fost dotate cu 2 tractoare, 4 remorci, 1 incarcator frontal, 1 masina de imprastiat gunoi si 1 vidanja. In anul 2011 au fost livrate 182 europubele pentru separarea gunoiului menajer de gunoiul de grajd. Tot aici, in perioada 2011-2014 s-a plantat o perdea forestiera de puieti de salcam pe o suprafata de peste 20 ha.
La nivelul judetului Prahova comuna Targsoru Vechi a primit o finantare de aproximativ 8.000.000 lei care au fost investiti pentru atat pentru infiintarea retelei de canalizare si a unei statii de epurare in satul Strejnic, cat si pentru construirea si dotarea unei platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd.
Nitratii si nitritii sunt substante folosite preponderent in agricultura, pentru fertilizarea solurilor. Depozitate necorespunzator, acestea ajung in panza freatica si, de aici, in apa din fantanile comunale. Consumul de apa infestata cu aceste substante reprezinta o amenintare extrem de grava la adresa sanatatii: scade rezistenta generala a organismului si, in cazurile cele mai grave, poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.
Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.
Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/ litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Proiectul 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti' este finantat de Guvernul Romaniei dintr-un imprumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondiala si un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF).
Consiliile judetene si consiliile locale implicate in proiect asigura o cota de cofinantare de pana la 5% din valoarea investitiilor.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin:
In cadrul proiectului este prevazuta implementarea unei serii de investitii in circa 86 de localitati incluzand: sisteme comunale de depozitare si manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica, testarea si demonstrarea fezabilitatii producerii de biogaz din gunoi de grajd si deseuri organice menajere si promovarea Codului de Bune Practici Agricole.
Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.
In vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijina Guvernul Romaniei prin:
Pentru mai multe informatii despre proiect, va rugam sa accesati:
www.inpcp-campanie.ro
www.blog.inpcp-campanie.ro
http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>