Workshop cu tema Reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole a apelor si solului

Reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricoleMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor a organizat joi, 5 martie 2015 un workshop cu tema Reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole a apelor si solului/ Aspecte privitoare la implementarea proiectului 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti' in regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.


Evenimentul s-a bucurat de prezenta d-nei Gratiela Leocadia GAVRILESCU—ministrul Mediului, Apelor si Padurilor precum si de participarea reprezentantilor principalelor institutii si agentii locale si centrale cu atributii in implementarea Directivei Nitrati in Romania.


Printre temele supuse dezbaterilor s-au numarat:

    • Prezentarea proiectului 'Controlul integrat al poluarii cu nutrienti' si a rezultatelor acestuia;
    • Legislatia europeana de mediu si institutiile europene;
    • Legislatia de mediu din Romania si institutiile de mediu;
    • Calitatea surselor de apa cu accent pe situatia nutrientilor in Bazinele Arges-Vedea si Buzau-Ialomita;
    • Masuri de protectia mediului in zonele rurale, inclusiv gospodarii individuale;
    • Specificul activitatiilor din agricultura si impactul asupra mediului.


In cuvantul de deschidere, d-na Gratiela Leocadia GAVRILESCU—ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, a declarat: 'Problemele de apa, paduri si mediu sunt probleme de interes national. Voi depune toate eforturile ca acest proiect sa fie continuat si in 2016, astfel incat tot mai multe localitati sa poata accesa aceste fonduri si sa rezolve problemele cauzate de depozitarea necorespunzatoare a gunoiului de grajd.' Ministul Mediului, Apelor si Padurilor a afirmat ca isi doreste ca Ministerul pe care il coordoneaza sa devina unul cu un rol de baza in cadrul actualului Guvern: 'Sanatatea este in primul rand o problema de mediu. Invit toate autoritatile locale sa vina cu proiecte la Minister si va asigur ca vom depune toate eforturile ca aceste proiecte sa obtina finantarile necesare care sa rezolve problemele locale', a mai declarat domnia sa.


La randul sau, dna. Rodica PARASCHIV, Prefectul judetului Prahova, a mentionat ca judetul Prahova a fost printre primele a accesat fonduri din cadrul proiectului 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti': 'Comuna Targsoru Vechi a accesat fonduri din acest proiect inca din 2009. La nivelul administratiei locale stim si ne dam toata silinta sa accesam toate programele legate de mediu, cele doua proiecte de Management integrat al deseurilor (care ar trebui sa integreze si aceasta parte de gestinare a gunoiului de grajd) si Management integrat apa-canal fiind o dovada in acest sens'.

In regiunea Sud-Muntenia, investitiile se ridica la o valoare totala de peste 34.000.000 lei si se deruleaza in 9 localitati: Albestii de Arges si Priboieni (judetul Arges), Gratia, Islaz si Orbeasca (judetul Teleorman), Giurgeni si Ciochina (judetul Ialomita), Matasaru (judetul Dambovita), Targsoru Vechi (judetul Prahova).

De cele mai mari investitii din regiunea Sud-Muntenia, peste 8.700.000 lei, a beneficiat comuna Albestii de Arges, din judetul Arges. Aici au fost facute investitii majore pentru extinderea canalizarii menajere pentru strazile secundare din satele Albestii Pamanteni si Albestii Ungureni. In localitate s-au contruit 2 platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd care au fost dotate cu 2 tractoare, 4 remorci, 1 incarcator frontal, 1 masina de imprastiat gunoi si 1 vidanja. In anul 2011 au fost livrate 182 europubele pentru separarea gunoiului menajer de gunoiul de grajd. Tot aici, in perioada 2011-2014 s-a plantat o perdea forestiera de puieti de salcam pe o suprafata de peste 20 ha.

La nivelul judetului Prahova comuna Targsoru Vechi a primit o finantare de aproximativ 8.000.000 lei care au fost investiti pentru atat pentru infiintarea retelei de canalizare si a unei statii de epurare in satul Strejnic, cat si pentru construirea si dotarea unei platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd.


Pericolele infestarii apelor cu nutrienti

Nitratii si nitritii sunt substante folosite preponderent in agricultura, pentru fertilizarea solurilor. Depozitate necorespunzator, acestea ajung in panza freatica si, de aici, in apa din fantanile comunale. Consumul de apa infestata cu aceste substante reprezinta o amenintare extrem de grava la adresa sanatatii: scade rezistenta generala a organismului si, in cazurile cele mai grave, poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.

Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.

Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/ litru, la fel ca in Uniunea Europeana.


Despre controlul integrat al poluarii cu nutrienti

Proiectul 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti' este finantat de Guvernul Romaniei dintr-un imprumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondiala si un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF).

Consiliile judetene si consiliile locale implicate in proiect asigura o cota de cofinantare de pana la 5% din valoarea investitiilor.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin:

    • Reducerea deversarilor de nutrienti in corpurile de apa
    • Promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional
    • Sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale


In cadrul proiectului este prevazuta implementarea unei serii de investitii in circa 86 de localitati incluzand: sisteme comunale de depozitare si manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica, testarea si demonstrarea fezabilitatii producerii de biogaz din gunoi de grajd si deseuri organice menajere si promovarea Codului de Bune Practici Agricole.


Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.

In vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijina Guvernul Romaniei prin:

    • Implementarea unei serii de investitii in circa 100 de localitati ZVN, incluzand: sisteme comunale de depozitare si manipulare pentru a promova o mai buna gestionare a deseurilor animale si menajere, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica si promovarea Codului de Bune Practici Agricole.
    • Intarirea capacitatii institutionale a Ministerului Mediului, Apelor ti Padurilor si a Administratiei Nationale 'Apele Romane' (ANAR) precum si a altor agentii nationale, regionale si judetene implicate, de a implementa Directiva Nitrati.
    • Derularea unei campanii de Constientizare Publica pentru a sprijini activitatile proiectului si a stimula replicarea interventiilor proiectului in alte zone similare din Romania, precum si in alte tari riverane de la Marea Neagra si in tari candidate UE.


Pentru mai multe informatii despre proiect, va rugam sa accesati:

www.inpcp-campanie.ro 
www.blog.inpcp-campanie.ro 
http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti

 

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>