Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a organizat joi, 5 martie 2015 un workshop cu tema Reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole a apelor si solului/ Aspecte privitoare la implementarea proiectului 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti' in regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta d-nei Gratiela Leocadia GAVRILESCU—ministrul Mediului, Apelor si Padurilor precum si de participarea reprezentantilor principalelor institutii si agentii locale si centrale cu atributii in implementarea Directivei Nitrati in Romania.
Printre temele supuse dezbaterilor s-au numarat:
In cuvantul de deschidere, d-na Gratiela Leocadia GAVRILESCU—ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, a declarat: 'Problemele de apa, paduri si mediu sunt probleme de interes national. Voi depune toate eforturile ca acest proiect sa fie continuat si in 2016, astfel incat tot mai multe localitati sa poata accesa aceste fonduri si sa rezolve problemele cauzate de depozitarea necorespunzatoare a gunoiului de grajd.' Ministul Mediului, Apelor si Padurilor a afirmat ca isi doreste ca Ministerul pe care il coordoneaza sa devina unul cu un rol de baza in cadrul actualului Guvern: 'Sanatatea este in primul rand o problema de mediu. Invit toate autoritatile locale sa vina cu proiecte la Minister si va asigur ca vom depune toate eforturile ca aceste proiecte sa obtina finantarile necesare care sa rezolve problemele locale', a mai declarat domnia sa.
La randul sau, dna. Rodica PARASCHIV, Prefectul judetului Prahova, a mentionat ca judetul Prahova a fost printre primele a accesat fonduri din cadrul proiectului 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti': 'Comuna Targsoru Vechi a accesat fonduri din acest proiect inca din 2009. La nivelul administratiei locale stim si ne dam toata silinta sa accesam toate programele legate de mediu, cele doua proiecte de Management integrat al deseurilor (care ar trebui sa integreze si aceasta parte de gestinare a gunoiului de grajd) si Management integrat apa-canal fiind o dovada in acest sens'.
In regiunea Sud-Muntenia, investitiile se ridica la o valoare totala de peste 34.000.000 lei si se deruleaza in 9 localitati: Albestii de Arges si Priboieni (judetul Arges), Gratia, Islaz si Orbeasca (judetul Teleorman), Giurgeni si Ciochina (judetul Ialomita), Matasaru (judetul Dambovita), Targsoru Vechi (judetul Prahova).
De cele mai mari investitii din regiunea Sud-Muntenia, peste 8.700.000 lei, a beneficiat comuna Albestii de Arges, din judetul Arges. Aici au fost facute investitii majore pentru extinderea canalizarii menajere pentru strazile secundare din satele Albestii Pamanteni si Albestii Ungureni. In localitate s-au contruit 2 platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd care au fost dotate cu 2 tractoare, 4 remorci, 1 incarcator frontal, 1 masina de imprastiat gunoi si 1 vidanja. In anul 2011 au fost livrate 182 europubele pentru separarea gunoiului menajer de gunoiul de grajd. Tot aici, in perioada 2011-2014 s-a plantat o perdea forestiera de puieti de salcam pe o suprafata de peste 20 ha.
La nivelul judetului Prahova comuna Targsoru Vechi a primit o finantare de aproximativ 8.000.000 lei care au fost investiti pentru atat pentru infiintarea retelei de canalizare si a unei statii de epurare in satul Strejnic, cat si pentru construirea si dotarea unei platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd.
Nitratii si nitritii sunt substante folosite preponderent in agricultura, pentru fertilizarea solurilor. Depozitate necorespunzator, acestea ajung in panza freatica si, de aici, in apa din fantanile comunale. Consumul de apa infestata cu aceste substante reprezinta o amenintare extrem de grava la adresa sanatatii: scade rezistenta generala a organismului si, in cazurile cele mai grave, poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.
Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.
Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/ litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Proiectul 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti' este finantat de Guvernul Romaniei dintr-un imprumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondiala si un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF).
Consiliile judetene si consiliile locale implicate in proiect asigura o cota de cofinantare de pana la 5% din valoarea investitiilor.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin:
In cadrul proiectului este prevazuta implementarea unei serii de investitii in circa 86 de localitati incluzand: sisteme comunale de depozitare si manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica, testarea si demonstrarea fezabilitatii producerii de biogaz din gunoi de grajd si deseuri organice menajere si promovarea Codului de Bune Practici Agricole.
Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.
In vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijina Guvernul Romaniei prin:
Pentru mai multe informatii despre proiect, va rugam sa accesati:
www.inpcp-campanie.ro
www.blog.inpcp-campanie.ro
http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
02-07-2025 Rapita
Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>
02-07-2025 Insecticide
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Animale de companie
Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
25-06-2025 Energie regenerabila
Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>