Inaugurarea Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO)

ArbioIn cadrul Inaugurarii Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), din 18 Iunie, eveniment major ce va avea loc la Hotel Hilton, Bucuresti, se va lansa Conferinta pentru Biomasa si Biogaz: Solutia pentru problemele de Cogenerare si Mediu.


ARBIO reprezinta industriile Bio din Romania, fiind deja membru al Asociatiei Europene pentru Biogaz (EBA), cat si al Asociatiei Europene pentru Biomasa (AEBIOM). Intr-o piata cu un potential imens, ARBIO promoveaza/sustine investitiile durabile in sectoare precum: Biogaz, Biomasa, Digestie Anaeroba, Energie din Deseuri, Biodiesel, Bioetanol, Reciclare si alte domenii.

Pe 7 Mai Departamentul pentru Energie al Romaniei a publicat un set de principii care vor forma baza noii strategii nationale pentru energie pentru perioada 2014 — 2015. Pentru prima data, este declarat in mod clar ca 'in perioada 2014 — 2024 Romania ar trebui sa incurajeze dezvoltarea prudenta a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasa'.


Acesta este un semn tangibil aratand faptul ca Guvernul intelege importanta Biomasei si Biogazului si avantajele pe care acestea le ofera industriei, fermelor si municipiilor.

Toate aceste avantaje si mai multe detalii despre Fondurile Europene in Romania, vor fi prezentate de catre ARBIO, in parteneriat cu Federatia Nationala PRO AGRO si Asociatia Romana a Carnii, in cadrul Inaugurarii Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), din 18 Iunie, eveniment major ce va avea loc la Hotel Hilton, Bucuresti.

Arbio-inaugurare


Speakerii deja confirmati sunt urmatorii:

  1. Dl. Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale 
  2. Dl. Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene 
  3. Dl. Mircea Geoana, Inalt Reprezentant al Primului Ministru pentru Probleme Economice si Diplomatice 
  4. Dl. Dan Ioan Gheorghiu, Consilier al Primului Ministru, Chairman & CEO ISPE 
  5. Dl. Emil Calota, Vice Presedinte ANRE 
  6. Dl. Mihai Herciu, Director General al Autoritatii de Management pentru PNDR 
  7. Dr Jan Stambasky, Presedinte al EBA (European Association of Biogas) 
  8. Dl. Ludger Spohr, Presedinte EIPS (European Industry of Pellet Suppliers)


Solutia pentru municipii si problemele lor legate de Cogenerare si Gestionarea Deseurilor

  1. Mai mult de 50% dintre orasele Romaniei necesita investitii in unitatile ineficiente de caldura combinata cu energie (CHP)
  2. In acelasi timp, exista 101 probleme legate de gestionarea deseurilor la nivelul municipiilor care trebuie rezolvate inainte ca termenul dat de Comisia Europeana sa expire Proiectele de Biomasa pot oferi solutia Cogenerarii la nivel local, cu multe avantaje pentru consumator. De asemenea, tehnologia 'Waste to Energy' transforma deseurile municipale in energie si caldura. Ambele solutii nu necesita infrastructura de mare anvergura sau investitii majore din partea Statului.


Solutia pentru fabrici, ferme si alti producatori privati cu probleme de tratare a deseurilor

  1. Zeci de fabrici romanesti (in special exportatori) trebuie sa se conformeze standardelor Europene referitoare la gestionarea deseurilor 
  2. Acelasi lucru este valabil si pentru fermele animale sau vegetale, plus alti producatori privati cu deseuri 

Proiectele de Biogaz si Digestie Anaeroba transforma dejectiile / deseurile intr-o sursa de energie si caldura. Astfel, companiile evita penalitatile (conform standardelor Europene) si isi transforma deseurile in venituri, independenta energetica si un viitor fara riscuri de mediu.


Ce inseamna decizia Guvernului pentru sectorul Biomasei

Prioritizand sectorul Biomasei, Guvernul Romaniei pregateste terenul pentru dezvoltarea sustenabila si solida a Biomasei si Biogazului, evitand problemele din trecut. Aceasta abordare este similara cu cea a ARBIO. Consideram ca Biomasa si Peletii, Biogazul, Energia din Deseuri, Digestia Anaeroba, Energia Geotermala etc., sunt solutia pentru problemele serioase de Cogenerare si Mediu cu care ne confruntam, in mod special atunci cand includ caldura combinata cu energie (CHP).


Materia prima disponibila si probleme care necesita solutii

Anumite fapte pot explica multe. Tara are sursele de materie prima necesara:

  • Romania beneficiaza de 14 mil. ha de teren agricol 
  • 7 mil ha de paduri exista de asemenea 
  • In plus, 0,5 mil. ha de teren neproductiv sunt potrivite pentru cultivarea plantelor energetice 
  • Aproximativ 4 mil. tone de deseuri urbane sunt produse anual, 189 kg / cap de locuitor 
  • Plus deseurile de la fabrici, ferme etc


Pentru a securiza sustenabilitatea venitului, 
ARBIO a elaborat un set de propuneri foarte bine argumentate care:

  • Iau in considerare sugestia Departamentului Energiei pentru contractele cu diferenta de pret ('price difference contracts') 
  • Sustin schema de Feed in Tariff trimisa Comisiei Europene de catre ANRE 
  • Propun o solutie 'determinata de piata' revolutionara fara Certificate Verzi 


Sectorul Biomasei si Biogazului din Romania va oferi noi oportunitati municipiilor, fabricilor, fermelor si investitorilor, rezolvand zeci de probleme care exista astazi.

Acesta este un eveniment 'orientat catre investitori', raspunzand intrebarilor acestora. Deja 40+ investitori si 10+ municipii au confirmat prezenta lor.


Participantii vor primi raspunsurile la intrebarile lor si 
Studiul de Impact pregatit de ARBIO referitor la rezultatele implementarii Biomasei in Romania, plus multe alte materiale informative.


Pentru mai multe informatii:

[email protected] sau +40 21 308 62 71 
ARBIO 
Ilias Papageorgiadis 
President 
37, Putul lui Zamfir street, Dorobanti area, Sector 1, Bucharest. Romania 
Tel: +40 21 30 86 271-8, Fax: +40 21 327 07 43

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>